Interviuri
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar

Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       

”Multă lume intră în politica noilor partide cu idealuri înalte și poate chiar cu ceva naivitate; visăm să schimbăm lumea”

 


-    Care a fost viață dvs. politică până la PLUS? Dacă a existat vreuna...
-     (râde) Nu una foarte intensă și agitată, deși eu mă consider un cetățean responsabil și implicat! Mai mult, nu am făcut parte din niciun partid politic până la PLUS și nici nu mă interesa vreo altă formațiune clasică. Multă lume intră în politica noilor partide cu idealuri înalte și poate chiar cu ceva naivitate; visăm să schimbăm lumea. În realitate, lumea se schimbă prin pași mici, repetați și apăsați. În ceea ce privește viața mea în PLUS, în calitate de Președinte al Filialei Botoșani muncesc foarte mult, mai ales pe partea de organizare. Un partid se aseamănă foarte mult cu o companie multinațională în care sunt oameni diferiți, cu stiluri diferite de a face politică. Pentru ca organizația să funcționeze, trebuie foarte mult management, iar aici mi-a folosit foarte mult experiența din domeniul bancar.

 


-         De ce PLUS și nu un partid parlamentar?
-         Foarte simplu: îmi place să construiesc de la temelie, iar dacă am decis să mă implic, nu vreau să fac politică second-hand. Chiar îmi doresc pentru botoșăneni să creez un mediu politic în care să simtă că vor să ni se alăture, că suntem aproape de ei, pentru ei. Poate sună a clișeu, dar politica trebuie să fie cu și despre oameni.

 


”Este un câștig pentru toți faptul că ne-am unit pentru aceste alegeri”

 


MAGDA OLENIUC PLUS-    Care este ponderea reprezentanților PLUS pe listele comune cu USR la alegerile locale?
-    În urma negocierilor, care sunt normale în orice alianță, am ajuns la un acord în ceea ce privește candidaturile. Ambele formațiuni au un număr foarte similar de membri, prin urmare această campanie este susținută în mod egal de ambele formațiuni. La urma-urmei, avem practic aceleași obiective!

 


-    Ce aduce PLUS în... plus USR-ului la acest scrutin?
-     În primul rând, ne aducem membrii și experiența în gestiunea resurselor politice și a oamenilor, dar și energie, bună dispoziție și mult entuziasm! De fapt, toate acestea s-au dublat fiindcă am găsit oameni la USR cu același tonus ca al nostru. Este un câștig pentru toți faptul că ne-am unit pentru aceste alegeri.

 


”Avem nevoie de un Plan Urbanistic General nou, vizionar care să ne arate cum ar trebui să fie Botoșaniul peste ani”

 


-    Printre obiectivele de candidat la Consiliul Local ați menționat și ”proiecte destinate nevoilor concrete ale botoșănenilor”. Fiind vorba despre ”nevoi concrete” spuneți-ne clar un proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care v-ați gândit să îl inițiați dacă dobândiți mandatul.
-    Primul lucru va fi să ne concentrăm pe urbanism. Mai concret, pe modul în care orașul este organizat. Vedem cu toții că se construiesc blocuri între blocuri, iar vizual, arhitectonic, orașul poate fi mult mai coerent. Cred că avem nevoie de un Plan Urbanistic General nou, vizionar care să ne arate cum ar trebui să fie Botoșaniul peste ani. Apoi, o să mă implic personal în construirea de locuri de joacă pentru copii; este o necesitate urgentă, consider eu. Nu în ultimul rând, vrem să revitalizăm Zona Industrială, dar aici este o poveste lungă...

 


-    Propuneți ”digitalizarea serviciilor publice”. Spuneți-ne două servicii care țin de municipalitate pe care le vedeți digitalizate.
-    Primul, transportul public. Mă refer la timpii de așteptare în stații a mijloacelor de transport public, care pot fi monitorizați extrem de ușor, chiar prin telefoane mobile date conducătorilor și vatmanilor. Este o investiție minimă, iar cu o aplicație de mobil se pot urmări unde sunt mijloacele de transport și în cât timp ajung în stație. Al doilea punct ar fi „renovarea” și extinderea sistemului de plată a impozitelor on-line. Este un început bun ce avem acum, însă interfața este primitivă, iar foarte multe autorizații se pot transmite și obține tot digital.

 


”Chiar nu m-am gândit că este atât de dezolantă Zona Industrială”

 


MAGDA OLENIUC-    Am văzut că în această campanie ați colindat orașul stradă cu stradă. Ați descoperit vreun lucru pe care nu îl știați?
-    Sincer, chiar nu m-am gândit că este atât de dezolantă Zona Industrială... Am văzut gunoaie, clădiri în paragină, copii înghesuiți printre mașini fiindcă trebuie să se joace în parcări, neavând locuri de joacă. Oamenii de acolo, însă, au fost deschiși, mai dornici de schimbare, mai dispuși să vorbească cu cei care au posibilitatea de a schimba ceva în viața lor.

 

 

-    Dacă ar fi să facem un Top 3 al problemelor de care s-au plâns botoșănenii la întâlnirile pe care le-ați avut în perioada electorală...

-    Lipsa locurilor de joacă pentru copii. Apoi, lipsa locurilor de muncă și, nu îl ultimul rând modul haotic în care se construiesc noi blocuri în detrimentul spațiilor verzi.

 


”Multe decizii ale consilierilor locali au respectat legea, însă din punct de vedere moral au făcut multe lucruri în defavoarea botoșănenilor”

 


-    Care este obiectivul PLUS pentru aceste alegeri? Concret, care este scorul electoral propus pentru Consiliul Județean și Consiliul Local?
-    Scopul final este, evident, să obținem un rezultat foarte bun, astfel încât să putem pune în aplicare în CL proiectele și propunerile noastre. Nu aș putea să dau un pronostic fiindcă USR PLUS au surprins din ce în ce mai mult la fiecare rundă de alegeri. Decizia votului este în mâna botoșănenilor.

 

-    Ce nu ați face niciodată în calitate de consilier local?
-    Niciodată nimic ilegal sau imoral. Este o nuanță foarte importantă, fiindcă multe decizii ale consilierilor locali au respectat legea, însă din punct de vedere moral au făcut multe lucruri în defavoarea botoșănenilor. Cred că oamenii care ne votează trebuie să aibă ultimul cuvânt și de aceea îmi doresc o consultare constantă cu toți botoșănenii pentru proiectele pe care le avem pe masă la Consiliul Local.

 

 

Comandat de UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200251

 

 

loading...
Europarlamentarul Ramona Strugariu ajunge vineri la Botoșani
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Andrei Drancă, USR-PLUS: În mandatul acesta trecut de acum nu au făcut absolut nimic. Niciun proiect la CJ, doar ședințeVIDEO

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Loading...
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Doina Federovici, PSD: Zece măsuri clare cu programe pentru fiecare comunitate, nu himere, nu 100 de soluții / Șoptică și Orban au încercat să cumpere primariiVIDEO
După mai bine de 20 de ani de politică, în care a urcat încet dar sigur în ierarhia partidului până la funcțiile de președinte județean și vicepreședinte național, Doina Federovici se află probabil în cel mai important punct al carierei. Fost consilier județean și pentru jumătate de an chiar vicepreședinte al Consiliului Județean, senator al României timp de opt ani, candidează în 2020 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Mihaela Huncă, Pro România: Oamenii nu vor lucruri spectaculoase, nu vor să facem aeroport la Santa Mare sau să facem o stație de lansare de racheteVIDEO
Alegerile locale din acest an ar trebui să fie pentru Mihaela Huncă încununarea a doi ani de muncă la Pro România. Pe de altă parte, după un mandat de consilier local și altul de deputat, fostul inspector școlar general se află și în fața primului vot uninominal din cariera politică. După modelul implementat în mai multe filiale Pro România și la Botoșani coordonatorul organizației a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO
Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.
Loading...
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Silegeanu, independent: Teama mea este că o să ajungem să avem același primar, aceleași partide în CL și iar o să se certe pentru lucruri minore VIDEO
O candidatură ieșită din tipare, ca mesaj, limbaj și atacuri extrem de dure la adresa principalilor competitori, probabil că nu putea veni decât din partea unui botoșănean care nu este angajat al statului și care nici nu face afaceri cu statul. Astăzi, protagonistul seriei de interviuri ”Vreau primar” este Cătălin Silegeanu, care a fost exclus din PSD înainte probabil de a se obișnui cu această calitate. Candidează ca independent atât la Primăria Botoșani, cât și la Consiliul Local.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Constantin Rotaru, PPU-sl: Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au - VIDEO
Una dintre figurile absolut noi aduse la rampă de anul electoral 2020 este dată de Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl). Constantin Rotaru se află la prima experiență politică și a intrat direct în cea mai dificilă bătălie, cea pentru președinția Consiliului Județean. Ce l-a determinat să se implice într-un domeniu în care până de curând a fost doar spectator, aflați din interviul de astăzi.
INTERVIU Cezar Vizitiu, candidat PMP la Consiliul Local Botoșani: Eu am decis să propun colegilor candidatura dlui Ciubotaru pentru funcția de primar
În rândul partidelor parlamentare, anul electoral 2020 a adus foarte puține figuri noi. Una dintre acestea o întâlnim la Partidul Mișcarea Populară, în persoana lui Cezar Vizitiu. Antreprenorul de 35 de ani a fost multă vreme vehiculat chiar de către liderul județean al PMP drept candidat la Primăria Botoșani. Până la urmă însă, Cezar Vizitiu, președintele organizației municipale PMP Botoșani, candidează pentru un mandat de consilier local, secondându-l pe Gheorghe Ciubotaru.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Corneliu Popescu, PMP: Vom avea cel puțin un viceprimar și un vicepreședinte la CJ - VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la președinția Consiliului Județean cu aspirantul Partidului Mișcarea Populară la importanta funcție din administrația publică locală. După mandate de senator și chiar de consilier județean, Corneliu Popescu a intrat în cursa pentru șefia CJ și o face pentru prima dată din partea unei formațiuni politice, Partidul Mișcarea Populară.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Bogdan Dăscălescu, ALDE: Nu sunt politician de profesie și nu trăiesc din politică - VIDEO
Ziarul Botoșăneanul deschide astăzi seria interviurilor cu pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dorința noastră a fost să publicăm discuțiile cu aspiranții la acest post în ordinea rezultată după tragerea la sorți efectuată de Biroul Electoral Județean pentru înscrierea candidaților pe buletinele de vot, numai că programul acestora, cu foarte multe deplasări în teritoriu, ne-a determinat să realizăm interviurile în ordinea disponibilității liderilor politici intrați în cursă pentru șefia CJ.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Marcel Gheorghiță USR–PLUS: Ni se dau bani aproape degeaba. Noi nu vrem să-i luăm - VIDEO
Candidatul Alianței USR – PLUS la funcția de primar al municipiului Botoșani face parte din categoria pretendenților surpriză. Și aceasta nu neapărat prin prisma postului deținut în conducerea Uniunii Salvați România, care îl îndreptățea la o asemenea candidatură, ci a faptului că inițial un alt membru de partid fusese nominalizat să intre în cursă. Cum a ajuns până la urmă Marcel Gheorghiță aspirant oficial USR – PLUS la Primărie și planurile sale pentru Botoșani, le puteți afla din acest interviu.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Am reluat o poveste mai veche, dacă nu mă înșel din 2016, la sistemul de supraveghere din municipiul Botoșani. Noi am trimis o adresă cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în baza Legii 333 ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9226 lei
USD
Dolarul SUA
4.1180 lei
CHF
Francul elveţian
4.4688 lei
GBP
Lira sterlină
5.6719 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7764 lei
XAU
Gramul de aur
230.7072 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3715 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1662 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1897 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6619 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
4.8 o C
Bucecea
4.3 o C
Darabani
3.8 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.