Interviuri
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar

Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       

”Multă lume intră în politica noilor partide cu idealuri înalte și poate chiar cu ceva naivitate; visăm să schimbăm lumea”

 


-    Care a fost viață dvs. politică până la PLUS? Dacă a existat vreuna...
-     (râde) Nu una foarte intensă și agitată, deși eu mă consider un cetățean responsabil și implicat! Mai mult, nu am făcut parte din niciun partid politic până la PLUS și nici nu mă interesa vreo altă formațiune clasică. Multă lume intră în politica noilor partide cu idealuri înalte și poate chiar cu ceva naivitate; visăm să schimbăm lumea. În realitate, lumea se schimbă prin pași mici, repetați și apăsați. În ceea ce privește viața mea în PLUS, în calitate de Președinte al Filialei Botoșani muncesc foarte mult, mai ales pe partea de organizare. Un partid se aseamănă foarte mult cu o companie multinațională în care sunt oameni diferiți, cu stiluri diferite de a face politică. Pentru ca organizația să funcționeze, trebuie foarte mult management, iar aici mi-a folosit foarte mult experiența din domeniul bancar.

 


-         De ce PLUS și nu un partid parlamentar?
-         Foarte simplu: îmi place să construiesc de la temelie, iar dacă am decis să mă implic, nu vreau să fac politică second-hand. Chiar îmi doresc pentru botoșăneni să creez un mediu politic în care să simtă că vor să ni se alăture, că suntem aproape de ei, pentru ei. Poate sună a clișeu, dar politica trebuie să fie cu și despre oameni.

 


”Este un câștig pentru toți faptul că ne-am unit pentru aceste alegeri”

 


MAGDA OLENIUC PLUS-    Care este ponderea reprezentanților PLUS pe listele comune cu USR la alegerile locale?
-    În urma negocierilor, care sunt normale în orice alianță, am ajuns la un acord în ceea ce privește candidaturile. Ambele formațiuni au un număr foarte similar de membri, prin urmare această campanie este susținută în mod egal de ambele formațiuni. La urma-urmei, avem practic aceleași obiective!

 


-    Ce aduce PLUS în... plus USR-ului la acest scrutin?
-     În primul rând, ne aducem membrii și experiența în gestiunea resurselor politice și a oamenilor, dar și energie, bună dispoziție și mult entuziasm! De fapt, toate acestea s-au dublat fiindcă am găsit oameni la USR cu același tonus ca al nostru. Este un câștig pentru toți faptul că ne-am unit pentru aceste alegeri.

 


”Avem nevoie de un Plan Urbanistic General nou, vizionar care să ne arate cum ar trebui să fie Botoșaniul peste ani”

 


-    Printre obiectivele de candidat la Consiliul Local ați menționat și ”proiecte destinate nevoilor concrete ale botoșănenilor”. Fiind vorba despre ”nevoi concrete” spuneți-ne clar un proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care v-ați gândit să îl inițiați dacă dobândiți mandatul.
-    Primul lucru va fi să ne concentrăm pe urbanism. Mai concret, pe modul în care orașul este organizat. Vedem cu toții că se construiesc blocuri între blocuri, iar vizual, arhitectonic, orașul poate fi mult mai coerent. Cred că avem nevoie de un Plan Urbanistic General nou, vizionar care să ne arate cum ar trebui să fie Botoșaniul peste ani. Apoi, o să mă implic personal în construirea de locuri de joacă pentru copii; este o necesitate urgentă, consider eu. Nu în ultimul rând, vrem să revitalizăm Zona Industrială, dar aici este o poveste lungă...

 


-    Propuneți ”digitalizarea serviciilor publice”. Spuneți-ne două servicii care țin de municipalitate pe care le vedeți digitalizate.
-    Primul, transportul public. Mă refer la timpii de așteptare în stații a mijloacelor de transport public, care pot fi monitorizați extrem de ușor, chiar prin telefoane mobile date conducătorilor și vatmanilor. Este o investiție minimă, iar cu o aplicație de mobil se pot urmări unde sunt mijloacele de transport și în cât timp ajung în stație. Al doilea punct ar fi „renovarea” și extinderea sistemului de plată a impozitelor on-line. Este un început bun ce avem acum, însă interfața este primitivă, iar foarte multe autorizații se pot transmite și obține tot digital.

 


”Chiar nu m-am gândit că este atât de dezolantă Zona Industrială”

 


MAGDA OLENIUC-    Am văzut că în această campanie ați colindat orașul stradă cu stradă. Ați descoperit vreun lucru pe care nu îl știați?
-    Sincer, chiar nu m-am gândit că este atât de dezolantă Zona Industrială... Am văzut gunoaie, clădiri în paragină, copii înghesuiți printre mașini fiindcă trebuie să se joace în parcări, neavând locuri de joacă. Oamenii de acolo, însă, au fost deschiși, mai dornici de schimbare, mai dispuși să vorbească cu cei care au posibilitatea de a schimba ceva în viața lor.

 

 

-    Dacă ar fi să facem un Top 3 al problemelor de care s-au plâns botoșănenii la întâlnirile pe care le-ați avut în perioada electorală...

-    Lipsa locurilor de joacă pentru copii. Apoi, lipsa locurilor de muncă și, nu îl ultimul rând modul haotic în care se construiesc noi blocuri în detrimentul spațiilor verzi.

 


”Multe decizii ale consilierilor locali au respectat legea, însă din punct de vedere moral au făcut multe lucruri în defavoarea botoșănenilor”

 


-    Care este obiectivul PLUS pentru aceste alegeri? Concret, care este scorul electoral propus pentru Consiliul Județean și Consiliul Local?
-    Scopul final este, evident, să obținem un rezultat foarte bun, astfel încât să putem pune în aplicare în CL proiectele și propunerile noastre. Nu aș putea să dau un pronostic fiindcă USR PLUS au surprins din ce în ce mai mult la fiecare rundă de alegeri. Decizia votului este în mâna botoșănenilor.

 

-    Ce nu ați face niciodată în calitate de consilier local?
-    Niciodată nimic ilegal sau imoral. Este o nuanță foarte importantă, fiindcă multe decizii ale consilierilor locali au respectat legea, însă din punct de vedere moral au făcut multe lucruri în defavoarea botoșănenilor. Cred că oamenii care ne votează trebuie să aibă ultimul cuvânt și de aceea îmi doresc o consultare constantă cu toți botoșănenii pentru proiectele pe care le avem pe masă la Consiliul Local.

 

 

Comandat de UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200251

 

 

loading...
Europarlamentarul Ramona Strugariu ajunge vineri la Botoșani
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Andrei Drancă, USR-PLUS: În mandatul acesta trecut de acum nu au făcut absolut nimic. Niciun proiect la CJ, doar ședințeVIDEO

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.