Interviuri
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO

Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.

Oameni noi pe posturi vechi

 

Paula Cojocariu Berențan este avocat iar numele său s-a aflat pe buzele mai multor persoane imediat după alegerile locale din 2020, când primarul municipiului reședință a fost confirmat de judecători după plângerile depuse de predecesorul său. Subprefectul de acum s-a aflat în echipa câștigătoare de atunci.

Paula Cojocariu Berențan este o tânără idealistă și extrem de entuziasmată de ideea că ar putea schimba ceva (în bine) pentru botoșăneni.

 

Tiberiu Manolache vine de la Dorohoi, cel de-al doilea municipiu al județului, care a fost în ultimul deceniu o sursă importantă de tineri politicieni social-democrați, de la Andrei Dolineaschi până la Dan Șlincu.

 

I-au trebuit două ore de gândire asupra propunerii pentru funcția de subprefect, însă nu neapărat din orgoliu profesional, ci din precauție, pentru că este de părere că, ierarhic, unele etape nu pot fi sărite.

 

Tiberiu Manolache are 42 de ani, Paula Cojocariu Berențan 37.

 

 

Cine sunt Paula Cojocariu Berențan și Tiberiu Manolache?

 

Paula Cojocariu Berențan: De profesie avocat, am activat în cadrul Baroului Botoșani din anul 2009 până la data de 20 ianuarie 2022. Am fost avocat specializat pe legislația muncii în contencios administrativ, însă cea mai mare parte a timpului am petrecut-o și am activat în dreptul penal, în dosare care au privit criminalitatea organizată și nu numai, ci și infracțiuni obișnuite cu care s-au confruntat cetățenii județului nostru.

 

Tiberiu Manolache: Un inginer absolvent al Facultății de Arhitectură și Construcții în anul 2003, am activat în cadrul unor societăți comerciale timp de aproximativ nouă ani, după care în anul 2016 m-am angajat la Primăria municipiului Dorohoi, unde am activat până la data de 20 ianuarie 2022.

 

Cum ați ajuns în posturile de subprefect?

 

Paula Cojocariu Berențan: În această postură am venit ca urmare a recomandării făcută de Organizația Județeană PSD Botoșani. Nu cu mult timp înainte de a se face numirea în funcție de către dl prim-ministru, am și întrebat la momentul respectiv: de ce eu? De ce s-a considerat că sunt eu persoana potrivită? În momentul respectiv răspunsul a fost că ar avea nevoie organizația de un reprezentant care să asigure respectarea legii și mai mult decât atât, având acest background cu privire la alegerile locale, în care am dat dovadă că pot să-mi impun punctul de vedere atunci când este necesar să se respecte litera legii într-un mod conștiincios. Bineînțeles că a fost o onoare pentru mine și am mulțumit și mulțumesc încă o dată pe această cale pentru această nominalizare.

 

Tiberiu Manolache: Probabil că experiența pe care am căpătat-o în cadrul administrației publice locale de la Dorohoi timp de cinci ani, unde am activat ca administrator public a fost un motiv destul de puternic pentru cei care m-au trimis aici să reprezint interesele cetățenilor așa cum am făcut-o, zic eu destul de bine, în cadrul administrației publice locale.

 

 

La ce vă așteptați înainte de depunerea jurământului de subprefect și ce ați găsit aici în realitate?

 

Paula Cojocariu Berențan: Ca așteptări m-am gândit, în mod cert, aici este o echipă foarte bună pusă la punct, foarte bine pregătită. Ceea ce, într-adevăr așa a și fost. A fost chiar mult peste așteptări, pentru că de multe ori te gândești la o instituție publică că lucrurile se mișcă mai încet. Însă nu este chiar așa, lucrurile se mișcă foarte bine, oamenii au rolul și atribuțiile foarte bine stabilite, fiecare în compartimentul său știe ce are de făcut. Circuitul documentelor este unul bine stabilit, există un regulament de ordine interioară, atribuțiile fiecăruia sunt bine stabilite. O echipă unită, exact asta ne-am și dorit, pentru că de asta i-am și spus dlui prefect că se poate baza pe noi, așa și este. Împreună cu dl prefect consider că facem o echipă foarte bine pusă la punct și care să vină în sprijinul cetățenilor.

 

Tiberiu Manolache: Apreciez foarte mult deschiderea colegilor pe care i-am găsit aici în cadrul Prefecturii și chiar sunt bucuros că avem printre noi, ca și colegi, oameni care își dau interesul, oameni care din prima zi încearcă să ne ajute și noi ulterior încercăm să rezolvăm toate problemele care țin de noi. Și într-adevăr, conducerea prin dl prefect, ne-a acordat șansa de a lucra pe toate compartimentele pe care ni le-am dorit având sprijinul tuturor angajaților din cadrul Prefecturii.

 

Apropos de atribuții și de dl prefect... ce atribuții v-au fost trasate?

 

Paula Cojocariu Berențan: Pentru mine au fost trasate două atribuții, însă fiecare dintre ele are mai multe subpuncte. Prima dintre ele este aceea de coordonare a tuturor serviciilor publice deconcentrate, practic toate instituțiile de la nivelul județului Botoșani care au reprezentare în Guvernul nostru. Și totodată mi-a fost desemnată ca atribuție și structura de securitate, bineînțeles pe această structură urmează să primim avizele necesare, după întocmirea întregii documentații. Și la nevoie, voi suplini funcția dlui prefect atunci când acesta nu va putea să fie în localitate sau, eu știu, în altă situație specială.

 

Tiberiu Manolache: Am primit ca atribuții serviciile publice comunitare de pașapoarte și permise și înmatriculări vehicule. Pe lângă acestea, mai sunt câteva atribuțiuni legate de partea juridică, să zicem așa, precum și o parte din atribuțiuni să zicem comune, sau de colaborare cu dna subprefect Paula Berențan cu care vom avea o colaborare foarte deschisă și foarte transparentă, iar ideile noastre vor fi completate de la unul la celălalt, sunt convins de lucrul acesta și ajutorul va fi reciproc.

 

 

Paula Cojocariu Berențan: Așa este. Și totodată, pe lângă aceste atribuții, împreună cu dl prefect am stabilit să avem și deplasări în teritoriu astfel încât cetățenii din colțurile cele mai îndepărtate ale județului nostru să poată primi sprijinul Instituției Prefectului. Vor fi deplasări în orașul Darabani, în orașul Dorohoi, în Flămânzi, Săveni și Ștefănești. Urmează să stabilim zilele exacte și programul pe care ni-l va stabili dl prefect, însă consider că acesta este un lucru de bun augur pentru că nu toată lumea are posibilitatea să vină în municipiul reședință al județului nostru, să-și spună oful. Și atunci...

 

Tiberiu Manolache: Și cred că aici, unul dintre obiectivele noastre comune ar fi apropierea de cetățean și de problemele lor. Și rezolvarea acestor probleme. Poate ajungând în teritoriu mai des, și oamenii vor fi mai deschiși să ne spună păsurile lor și noi vom încerca și cred că vom reuși să rezolvăm mare parte dintre acestea.

 

Este clar că la prima vedere, la nivelul Prefecturii Botoșani cei doi subprefecți par să formeze o echipă solidă. Cum vedeți coabitarea profesională cu prefectul care este de altă culoare politică? Cum a fost până acum și cum o vedeți pe viitor?

 

Paula Cojocariu Berențan: Da, în general, toată lumea ne cataloghează că cineva este numit de către PNL sau de către PSD. Însă, de la bun început în cadrul instituției am stabilit cu dl prefect că aici suntem în slujba cetățeanului, nu contează culoarea politică ci doar de a forma acea echipă unită care să vină în sprijinul cetățeanului, indiferent că acesta este simpatizant al PNL, al PSD sau a altei formațiuni. Unitatea vine tocmai în ideea în care, la nivelul României există un singur Guvern deși este format din trei partide în coaliție. La fel și la nivelul județului Botoșani, este doar o singură Instituție a Prefectului. Nu formată din trei... (zâmbește n.r.)

 

Tiberiu Manolache: Nu am simțit deloc că ar fi o diferență de opinie având în vedere culorile noastre politice diferite, noi ca subprefecți și dl prefect. Și sunt convins că lucrurile astea vor continua să fie la fel și coabitarea noastră va fi de bun augur pentru tot ce înseamnă județ și cu siguranță se vor rezolva toate problemele apărute sau care vor apărea.

 

Ce planuri imediate v-ați făcut din postura de subprefecți?

 

Paula Cojocariu Berențan: Planul imediat a fost de a vedea care sunt structurile serviciilor publice deconcentrate care sunt la nivelul județului Botoșani, de a vedea care sunt coordonatorii, de a lua legătura cu fiecare șef de structură, de a ne cunoaște, de a vedea care sunt problemele pe care le întâmpină respectiva instituție, să vedem cum putem veni noi în ajutorul dlor și mai ales să ne comunice cu ce probleme s-au confruntat ei la nivel de instituție, care au fost plângerile primite sau ce dificultăți au întâmpinat cetățenii astfel încât să ajungă cu solicitări și reclamații către respectiva instituție. De altfel, am și început seria întrevederilor, astăzi la ora 15:00 (marți, 1 februarie n.r.) va fi prima întrevedere și joi următoarea. Și tot așa, mai departe, pentru a acoperi întreaga arie a serviciilor publice deconcentrate.

 

Tiberiu Manolache: Și ca o completare să zicem așa, suntem deschiși pentru tot ceea ce înseamnă autorități publice locale și-i așteptăm pe toți resprezentanții acestora să fie deschiși la solicitările noastre și așteptăm din partea lor propuneri, recomandări, sugestii, păreri. Noi vom fi aici ca să le punem la dispoziție toate cunoștințele și informațiile pe care le deținem.

 

 

La aproximativ o săptămână de la depunerea jurământului, vă lipsesc locurile dvs. de muncă, profesiile?

 

Paula Cojocariu Berențan: Uneori da, uneori nu (râde, nota red.). Mie nu neapărat îmi lipsește pentru că aici sunt în contact direct cu cetățenii județului Botoșani, așa cum eram și la vechiul loc de muncă. Probabil este altfel abordarea de rezolvare. Dacă înainte aveam singura cale de acționare la ajutorul instanței de judecată, aici avem un alt circuit în care facem solicitările scrise către unitățile competente care ar putea să ne ajute în soluționarea problemelor pe care le întâmpină cetățenii. Dar deocamdată, nu.

 

Tiberiu Manolache: Nu, așa este. Timpul a fost și foarte scurt. Întâi de toate trebuie să ne așezăm pe locurile noastre și apoi vom constata dacă ne lipsește mai puțin sau mai mult experiența dobândită în cadrul celorlalte activități de până acum.

 

 

Vă puteți descrie în trei cuvinte?

 

Paula Cojocariu Berențan: Puțin trei cuvinte...(râde)...bine. Aș putea spune că sunt o persoană ambițioasă, corectă, onestă și o persoană altruistă.

 

Tiberiu Manolache: Un om sincer, un om devotat și un om muncitor.

 

loading...
ACUM: Noii subprefecți prezentați directorilor în cadrul ședinței Colegiului Prefectural - GALERIE FOTO
Nervi grei de la funcția de prefect, vărul Flutur a băgat liberalii botoșăneni în ședință: De ce mai primesc telefoane?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
Loading...
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Loading...
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Sper ca PSD o sa aibă luciditate politica
2 februarie 2022, 20:14
Succes si ma bucur ca si Botosaniul poate avea oameni cu studii superioare facute la zi in functii de conducere si conform specializarii lor. Felicitari alegerii!
2 februarie 2022, 08:36
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.1 o C
Dorohoi
24.2 o C
Bucecea
25.6 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
24.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.