Interviuri
INTERVIU Dorin Alexandrescu : 'A fost pur şi simplu o catastrofă'

De mai bine de două luni de zile viaţa dorohoienilor şi a implicit a primarului urbei s-a schimbat drastic. Inundaţiile care au omorît oameni, care au distrus sute de case, dar şi tot ceea de urmat după, de la vizitele celor mai înalţi demnitari ai statului, pînă la pelerinajul politic cu ajutoare, au făcut din Dorohoi un pol naţional al atenţiei publice. Încet-încet lucrurile par însă să revină la normal. Iar acest lucru este dovedit şi de aprobarea de către Consiliul Local a unui proiect de hotărîre privind împrumutarea a 4 milioane lei, din care trei sferturi vor fi utilizaţi pentru refacerea bulevardului Victoriei, varianta cea mai vehiculată fiind pavelarea acestuia.

- Cum v-au schimbat viaţa inundaţiile de la sfîrşitul lunii iunie?
- Aaa, nu ştiu ce să spun, dar în oraşul Dorohoi sper să fie o nouă stare de spirit şi aceste inundaţii care au fost în oraşul nostru, nedorite de altfel, au pus la o grea încercare pe toţi membrii comunităţii şi primarul trebuie să fie alături de toţi cei care sunt în necaz, dar nu trebuie să neglijeze şi celelalte probleme ale municipiului. Eu încerc cu toate puterile să rezolvăm această problemă. Asta înseamnă că programul de lucru s-a mărit la Primăria Dorohoi şi în special programul primarului în aşa fel încît ca toate problemele să fie sub control în fiecare zi.

- V-aţi lămurit cu codurile de culoare?
- Hmm… bine, asta nu ştiu cum s-o spun ca să nu fiu parafrazat ca înainte. Nu cred că acea chestiune cu codurile de culoare a creat vreo problemă mie sau altuia. Eu am mai spus-o şi atunci, dar fiecare a înţeles ce a vrut. Am spus că, pentru fiecare culoare în parte există o procedură specială care se aplică în momentul respectiv, dar ceea ce a fost în Dorohoi, a fost o catastrofă. Deci, acel moment nu poate fi catalogat ca un fenomen care este previzibil, ci a fost pur şi simplu o catastrofă pentru că mărimea, amploarea acestui fenomen, cele 200 de hectare, 25% din suprafaţa oraşului Dorohoi fiind inundată, pledează în această direcţie. Iar măsurile care s-au luat înainte de dezastru şi postdezastru cred că au fost cele corecte la acea dată, rememorînd acum desfăşurarea evenimentelor.

„M-am agăţat (…) de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România”

- Au fost critici mai mult sau mai puţin voalate, atît din partea autorităţilor centrale, prin ministrul Vasile Blaga, cît şi de la ISU Botoşani că dvs. nu aţi făcut ce trebuie în respectivele minute, ore.
- Nu, acea problemă cred că ar merita o discuţie mai amplă datorită faptului că atunci erau lucruri spuse la cald. Din nou repet, noi aveam nişte proceduri standard care se aplică şi al doilea lucru pe care l-am identificat apoi era din PUG-ul oraşului, din harta de apărare rezultă de acolo nişte zone inundabile din Dorohoi. Repet, ceea ce s-a întîmplat în oraş a depăşit cu mult mai mult previziunile cele mai sumbre ale celor care au întocmit acele proceduri şi hărţi de intervenţii pe municipiul Dorohoi.

- Au folosit la ceva vizitele preşedintelui României, ale miniştrilor, la Dorohoi?
- Eu m-am agăţat, dacă e cuvîntul potrivit, de orice vizită şi de orice întîlnire cu cei care au putere de decizie în România pentru a maximiza beneficiile pentru oraş şi cred că, dacă situaţia este acum pe un drum bun în ceea ce priveşte reconstrucţia şi repararea caselor cetăţenilor, se datorează şi faptului că am reuşit să comunic cu autorităţile la nivel judeţean şi central.

Dorin Alexandrescu

„Au venit ceva bani”

- Ne puteţi spune un lucru concret? Uite, a venit respectivul demnitar de la Bucureşti şi prin acea vizită am reuşit să rezolv problema punctuală X?
- Nu ştiu… acum depinde la ce vă referiţi. O problemă punctuală care este strict legată de dezastrul care a apărut?

- La inundaţiile care au avut loc.
- Da, de exemplu, legătura ţinînd-o tot timpul cu Ministerul Dezvoltării pentru că de acolo vin banii pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor, am profitat de orice întîlnire cu orice personalitate din acest minister, de la ministrul Udrea şi pînă la secretarul de stat Andreica, pînă la secretarul general Nastasia, cu care am purtat convorbiri telefonice, tete-a-tete şi s-au rezolvat problemele care se văd acum în teren. Dacă vreţi un simplu argument, eu am făcut un plan de detaliu pentru construcţia celor 100 de locuinţe din Dumbrava Roşie pe alt amplasament. Acele locuinţe nu aveau nevoie numai de construcţia caselor pur şi simplu, aveau nevoie de utilităţi. Mă refer la apă, la canalizare, la asanarea terenului, la electricitate şi la gazul metan. Din proiectele pe care le-am propus Ministerului Dezvoltării au ajuns deja bani pentru rezolvarea a o parte din aceste utilităţi necesare, adică au venit ceva bani, e vorba de vreo 7,8 miliarde dintr-un total de vreo 30 de miliarde cu care putem începe lucrările de utilităţi, apă şi canal.

Există riscul ca unele familii să primească mai multe ajutoare, iar altele deloc

- Au venit zeci, poate chiar sute de TIR-uri de ajutoare la Dorohoi. Există undeva vreo evidenţă «la familia cutare s-au dat cinci saci de ciment, la altul s-au dat nu ştiu ce armături şi aşa mai departe»?
- Există două tipuri de materiale care au intrat în oraş, o parte au fost gestionate prin Primărie, iar o parte au intrat prin diferite fundaţii, persoane fizice, societăţi comerciale, care au dorit să dea ei cu mîna lor aceste ajutoare familiilor sinistrate. Cele care au intrat prin Primăria Dorohoi au fost gestionate prin două direcţii, Direcţia de Servicii Publice, unde s-au gestionat toate materialele de construcţie şi care au fost repartizate pe tabele şi pe semnături la fiecare om în parte, iar bunurile alimentare şi de îmbrăcăminte, igienico-sanitare, prin Direcţia de Asistenţă Socială, unde la fel există o evidenţă strictă cu numărul de familii şi cu persoanele care au fost în continuare asistate.

- Nu există riscul ca unele familii să fie ajutate de două-trei ori, iar altele niciodată?
- Există riscul, dar riscul l-am spus: foarte multe fundaţii, societăţi sau persoane fizice care nu doresc implicarea Primăriei şi atunci prin sistemul informaţional pe care îl au dînşii pot să ajungă în anumite zone în care este mai facil de ajuns la ele sau, dimpotrivă, unii cred dînşii că a fost mai afectat oraşul.

„Viaţa oraşului trebuie să meargă înainte”

- Am fost pe şantier acum vreo două săptămîni şi am văzut că abia s-a început turnarea fundaţiilor. Nu vă e frică de faptul că la iarnă oamenii nu o să se poată muta în noile case?
Primar Dorohoi- Nu ştiu aici… cum să vă spun, eu tot timpul, cînd am vorbit despre acest proiect pentru municipiul Dorohoi, reconstrucţia de case, am spus-o şi o repet, nu pot să o facă Primăria sau Consiliul Local prin forţele proprii, de aceea prin parteneriatul care s-a făcut cu Ministerul Dezvoltării, cu Habitat, cu Guvernul, cu autorităţile judeţene, se depun eforturi ca aceste case să fie terminate înainte de sezonul rece. Aici, în funcţie de cum vor acţiona fiecare din aceste entităţi în parte, vor duce la rezolvarea sau nerezolvarea acestei probleme pentru că este o problemă de implicare şi de o anvergură extraordinar de mare. Este vorba de peste 300 de locuinţe de reconstruit de la zero şi peste 350 de locuinţe de reparat.

- Aveţi de reconstruit cîteva sute de case, dar în schimb municipalitatea face credit ca să pună pavele pe bulevard. Cît e de corect?
- Deci problema e în felul următor: ce se întîmplă cu împrumutul sau cu bulevardul, ceea ce spuneam şi la început, treaba unui primar este împărţită în două, să asigure confortul, reconstrucţia caselor pentru cei afectaţi, dar viaţa oraşului trebuie să meargă înainte. Acel împrumut de care vorbiţi, acel proiect al bulevardului, este un bun al municipalităţii şi este început înainte de a apărea această problemă.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
....primarul zice ca a actionat corect,promt,....dar de fapt o da la intors,...in DOROHOI au murit cei mai multi oameni nevinovati,daca a vazut ca apa creste mereu si ploua mereu cu galeata trebuia sa evacueza lumea....dupa ce potopul sa dezlantuit a fost prea tirziu...NORMAL acum isi apara scaunul...RUSINE DOMNULE PRIMAR...CETATENII CARE TE-AU VOTAT SI TE-AU INSTALAT ACOLO UNDE ESTI AU MURIT...regretele acum nu mai ajuta la nimic....sufletele celor morti isi vor cere tributul...citeste si invata codurile domnule primar,si dupa aceea da interviuri si declara ca ai actionat corect...ESTI O MEDIOCRITATE....UNDE ERAI IN TIMPUL CATASTROFEI?.....SI UNDE TREBUIA SA FII?...UNDE TE-A DURUT CA SUTE DE CONCETATENI DE-AI TAI SE LUPTAU PT. VIATA LOR?????????
10 noiembrie 2010, 10:02
Cine a propus varianta cu pavele pe bulevard cu siguranta nu este un specialist in domeniu.Numai in judetul Botosani e posibil asa ceva. Proiecte de drumuri si strazi facute de ingineri civilisti.Solutia cu pavele are doar avantajul ca este usor de reparat. Printre multele dezavantaje enumar cateva:1. La deszapezire e suficient ca o singura pavela sa nu fie asezata corect si toate cele din jur vor fi distruse. (Masinile de deszapezit nu sunt dotate tot timpul cu banda de cauciuc)2. Pretul de executie este mult mai mare.3. Datorita pantelor longitudinale se vor deplasa pavelele inspre centru.4. Pavelele nu pot prelua traficul greu la fel de bine ca o structura rutiera semirigida (beton asfaltic) sau rigida (beton de ciment)5. Impermeabilizarea structurii este aproape imposibil de realizat. Iarna in timpul inghet-dezghetului, traficul greu va accelera degradarea.6. Conform Normelor in vigoare, pe nici o suprafata realizata din beton de ciment nu este permisa aruncarea de material antiderapant cu continut de clorura de sodiu.7. Zgomotul produs este incomparabil mai mare dacat in orice alta varianta. Mai ales ca este o zona locuita.Asta e situatia. Ma intristez de fiecare data cand ajung in Dorohoi si sunt intampinat de gropile de pe Bulevard.Un lucru care m-a dezamagit a fost caietul de sarcini pentru proiectarea de strazi in municipiul Dorohoi, unde, printre criterile de calificare am gasit "Proiectantul trebuie sa fi proiectat o reabilitare de spital"Ii urez succes domnului Primar, pentru ca putine sunt persoanele care ar fi putut face mai mult, iar dintre acelea si mai putine ar fi ales sa conduca fie primar.Putini oamenii de succes aleg sa aiba o asemenea loc de munca.Cu respect pentru toata lumeaun Doctor Inginer drumar din Dorohoi
14 octombrie 2010, 19:40
nu mai aruncati cu noroi intr-o persoana atat de buna ce e el vinovat de ce sa intamplat? mult curaj va doresc nui usor sa fii primar
28 septembrie 2010, 14:45
Nici macar nu citesc ce ai de spus.... primarule. TU ESTI O CATASTROFA.DISPARI
6 septembrie 2010, 09:14
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Consider că am ajuns la maturitatea politică în care să pot ajunge la CJ să fac mult mai mult pentru județ decât au făcut toți ceilalți în cei 30 de ani care au trecut de la revoluție”,Costel Șoptică, președinte ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7524 lei
USD
Dolarul SUA
4.3164 lei
CHF
Francul elveţian
4.3241 lei
GBP
Lira sterlină
5.4550 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9864 lei
XAU
Gramul de aur
207.4267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4292 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2618 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1840 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6362 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.