Interviuri
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”

Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.

Liberalii își impun tot mai mulți oameni pe funcții, dar numirile încep să semene izbitor tocmai cu cele ale social-democraților. În tot acest timp și unii și ceilalți se pregătesc de alegeri, care însă nici până la această dată nu se știe când vor avea loc. Despre toate acestea, dar și despre altele am discutat cu senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.


 
Drumurile spre Târgu-Frumos și Ștefănești? ”Nu am vorbit fiindcă s-a semnat o hârtie și cu asta basta”

 

-    V-ați cam lăudat în ultima perioadă: drumul spre Târgu-Frumos, drumul spre Ștefănești. Ce garanție avem că o să se și facă drumurile acestea?
-    Nu este o laudă, este o realitate și decizia națională curge în sensul acesta și, în consecință, cred și eu cu tărie că ambele drumuri se vor face. Înainte de a spune mai mult decât trebuie, m-am informat, adică nu am vorbit fiindcă s-a semnat o hârtie și cu asta basta. Și chiar marți, 26 mai, am trecut pe la Ministerul Transporturilor, am avut o discuție chiar cu ministrul Bode și am verificat un grafic al lucrărilor al celor două drumuri. Drumul de la Târgu-Frumos avem garanții că, dacă nu apare nici un fel de impediment, care pot apărea pe parcursul executării lucrărilor, va fi definitivat undeva până la mijlocul anului 2023, începerea lui efectivă ar trebui să aibă loc undeva în preajma zilei de 15 octombrie pentru că până atunci se derulează proiectarea pentru acest drum.

 

-    Atunci vine iarna.
-    Bine, dar chiar dacă vine iarna se poate lucra pentru că mai întâi vor fi lucruri de infrastructură, de săpături, de burdușiri care se pot face iarna chiar și inclusiv la -10, - 15 grade. Până la a pune asfalt avem încă mult, deci sunt lucrări care se pot face inclusiv iarna. Iar pentru drumul Botoșani – Ștefănești, cel puțin în accepțiunea ministerului, lucrurile ar sta mai bine, deși valorile sunt aproximativ la fel. Bineînțeles, la Ștefănești drumul este mai mic. Și acest drum tot undeva până în 2023 ar trebui să fie gata. Cel spre Ștefănești, deși ar părea mai ușor de realizat, din ce am văzut și din discuțiile purtate cu staff-ul tehnic de acolo, incubă oarece rezerve legate de soluțiile care ar trebui găsite pentru intrarea în Stăuceni și ieșirea către Victoria și porțiunea de la Drislea. Am înțeles de la experții tehnici de acolo că pe aceste porțiuni soluția ar fi a unui viaduct, adică pe aceste porțiuni să fie un pod, bineînțeles pila podului mergând până la terenul solid și să nu mai avem de-a face cu aceste două alunecări de teren.

Deci cam asta este cu cele două mari lucrări, dar nu pot să nu amintesc aici de lucrările foarte mari care au loc la nivel național și care se produc inclusiv pe celebrul traseu de la Pitești la Sibiu, care iată că doar în șase luni a fost semnat și acolo o să se intre și la lucru. Și pe alte tronsoane din autostrada către vest, din ceea ce văd eu și este un pariu al guvernării liberale, se dorește de asemenea ca în aproximativ trei ani să putem uni Constanța de Oradea printr-o autostradă cap-coadă.

 


”Au trecut cinci-șase ani de atunci (...), nu au fost în stare nici măcar să organizeze licitația, darămite să înceapă și lucrările”

 


-    O clipă, ca să revenim la Botoșani. Cei de la PSD susțin că au lăsat totul la cheie, am văzut că au publicat și un trafic cu tot traseul legislativ pe care l-a avut cel puțin drumul spre Ștefănești.
-    Eu n-am să-i contrazic și îți spun și de ce: pentru că, atunci când vorbim de obiective mari ale Botoșaniului, dacă o să ne raportăm tot timpul la paternitatea lor, n-o să mergem mai departe. Este ca și cum aș spune acum că ”la cheie” a fost lăsat și drumul strategic, 106 km aproape, de către guvernarea liberală la Consiliul Județean, și iată că au trecut cinci-șase ani de atunci și după cum bine știm cu toții, nu au fost în stare nici măcar să organizeze licitația, darămite să înceapă și lucrările. Aceasta este diferența. Am preluat lucrările din mers, dar iată că în doar șase luni am ajuns în situația în care am semnat contracte și se încep lucrările.
Dar, pentru că tot ai amintit că spun cei de la PSD ce spun, aș vorbi mai puțin despre ei întrucât chiar nu am de ce vorbi despre ei, dar nu pot totuși să nu amintesc că, cel puțin drumul Botoșani – Târgu-Frumos, a mai fost nu doar licitat, a avut chiar câștigător acum trei ani, dar pentru că nu a câștigat cine trebuia, firma lui Dragnea, ca să o spun cu subiect și predicat, s-a anulat efectiv licitație. Deci, despre ce vorbim? Cum pot cei de la PSD să mai deschidă gura, când practicile lor sunt de o asemenea factură?

 

-    Apropos de același drum, cred că acum vreo 12 ani era tocmai Ludovic Orban ministrul Transporturilor, când s-au alocat inițial niște bani..
-    Da, primii bani, așa este.

 

-    Și au fost mutați la Cluj pentru fabrica de la Jucu.
-    Noi știm, practicile astea pesediste le cunoaștem foarte bine și dacă tot ai amintit aici și vrem să dezvoltăm, eu v-aș aminti și ce s-a întâmplat și cu drumul Botoșani – Suceava, când guvernarea PDL de la momentul respectiv organizase și licitația, erau alocate și fondurile necesare pentru punerea în aplicare a lucrărilor, acestea au fost tăiate de guvernarea PSD prin Ponta și abia peste doi sau trei ani repuse în lucru. Deci, acestea sunt tehnici pesediste, cred că lumea deja le știe, doar uitarea să nu facă să trecem mai departe crezând că cei de la PSD sunt bine intenționați.

 

”Dacă se aducea un stetoscop la spital se înșiruiau toți în fața spitalului”

 


-    Pentru că ați amintit de fonduri. Înainte de Paști, Guvernul a alocat niște bani comunităților locale și Botoșani a ocupat locul al doilea pe țară ca sume distribuite, însă a ”transpirat” și aici o idee și anume faptul că organizația PNL și dvs. nu ați avut vreun rol fiindcă ați comunicat acest lucru abia la vreo săptămână după ce s-a aprobat hotărârea și că de fapt ați aflat din Monitorul Oficial de câți bani a primit județul Botoșani.
-    (Râde) Am citit și eu ce îmi spui acum și am să fac totuși o precizare: dacă mergem și la nivelul lunii decembrie o să vedem că și în momentul respectiv a existat o rectificare națională și inclusiv atunci bani au ajuns la județul Botoșani și am fost locul 5 la nivelul țării ca alocări. Bugetul pentru anul 2020 de asemenea este unul generos, cum nici pe vremea pesediștilor nu era și, într-adevăr, și această rectificare de care vorbești, este mai mult decât generoasă și când spun asta mă refer la sumele aprobate, nu la cât am avea nevoie. Noi suntem față de media națională cu de peste patru ori mai mult, pe lângă faptul că suntem pe locul al doilea. Deci, dacă cineva a primit, de exemplu, 5 lei, noi am primit 20 de lei, ceea ce înseamnă că am primit de patru ori mai mult decât media națională. Dacă vă spun că Florin Câțu stă în bancă la toate ședințele Parlamentului, cred că vă spun suficient de multe. Este adevărat, că nu suntem ca cei din PSD, care aproape că nu se întâmplă nimic, inclusiv dacă se aducea un stetoscop la spital se înșiruiau toți în fața spitalului, noi liberalii n-am făcut și eu n-am să fac niciodată așa ceva. Mai mult, dacă ați remarcat, chiar și pe această perioadă a Covidului, toate materialele care s-au adus de către Guvernul Orban la Botoșani, am considerat că așa trebuie să se întâmple și nu neapărat că este meritul lui Șoptică sau a filialei PNL Botoșani pentru că oamenii au tot ce trebuie în spitale.

 

costel soptica

 

 

De aceea, nici măcar nu se pune problema a ceea ce spuneți dvs. Dacă aș spune că am făcut un lobby foarte strâns și apropiat la ministrul Câțu, probabil că n-ar fi tocmai în regulă, dar pot să spun că l-am bătut la cap în permanență și, apropos, nu apăruse încă în Monitorul oficial, Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”. Și asta cred că spune multe. Fac un lobby pentru toți locuitorii județului Botoșani. Dacă ați remarcat, în rectificarea respectivă au fost prinse inclusiv primării de la PSD și consider că dezvoltarea județului nu se poate face pe bucăți sau pe partide, ci trebuie gândită ca un tot unitar și cred că fără o apropiere – o putem numi cluster, asociere, cum vrei – cu județele Suceava și Iași și aș merge mai departe, poate chiar cu Cernăuți și Bălți, că să ne axăm și pe o chestiune transfrontalieră ca să atragem bani europeni, noi nu putem dezvolta această zonă. Altfel, riscăm să rămânem în ceea ce a făcut PSD-ul, că trebuie să îi numim pe toți, eu nu sunt de acord cu sintagma că dl. Macaleți este responsabil, nu, dl. Macaleți este o persoană.

 


”Nu poți compara pentru că nu ai cu ce să compari”

 

-    Stați puțin, Consiliul Județean a avut președinți de la PNL, de la PDL, care acum face parte din PNL, aveți primar de municipiu reședință care are de acum 12 ani de mandat.
-    Și dacă ne uităm la investițiile care s-au făcut de la Mihai Țâbuleac și până pe vremea lui  Florin Țurcanu, nu că nu poți compara, nu poți compara pentru că nu ai cu ce să compari, pentru că, ceea ce a făcut PSD-ul în ultimii ani este zero, și orice compara cu zero înseamnă că este un mare plus pentru că s-au făcut investiții de la mănăstiri și terminând cu drumuri. Nu visa nimeni vreodată să vadă asfalt la Curtești sau la Cristești. Nimeni nu credea. Am fost în campania electorală respectivă și nimeni nu credea că vom asfalta acolo.

 

-    Tot spuneți de PSD, aveți opt luni de când sunteți la guvernare...
-    Șase luni!

 

-    Păi nu în octombrie a fost demis Guvernul Dăncilă?
-    Hai să spunem șapte luni.

 

”Nu cred că o persoană trebuie să aibă acest stigmat că, dacă este rudă cu cineva, este apropiat de cineva, în mod automat trebuie să care crucea aceasta după el”.

 

-    Bine, atunci pe la jumătate. Aveți o perioadă de când sunteți la guvernare și ați început să impuneți niște oameni pe funcții, numai că ajung niște oameni care par să respecte tiparul PSD-ului: la SGA avem un văr de-al ministrului, la AJOFM avem, cel puțin interimar sau ce este d-na acolo, o rudă a deputatului Achiței, la ARR am văzut că avem un director care nu știe să scrie numele mașinii pe care o deține. (n.r. - interviul a fost realizat înainte ca Sorin Luca, cumnatul senatorului, să fie numit director la Casa Corpului Didactic)
-    El scrie în românește. Noi, cei care conducem PNL Botoșani – vezi că folosesc ”conducem”, nu ”conduc” ”fac” și ”dreg” singur, ci suntem o echipă de oameni care gândim și căutăm cele mai bune soluții – am luat în calcul ca promovarea pe anumite funcții la deconcentrate să nu se facă neapărat pe anumite criterii politice și mă refer chiar la d-na Apăvăloaie (de la AJOFM – n.r.), care nu este înregimentată politic. Ba mai mult, am mers pe ideea de a găsi cei mai buni oameni din interiorul instituțiilor respective pentru a nu aduce oameni din exterior și cred că nu ai nici un exemplu de om adus din exterior pe care l-am plantat.

 

-    Păi la ARR? Nu lucra la ARR Florin Plian.
-    Lucra tot în Ministerul Transporturilor, la punctul de trecere a frontierei de la Siret, într-o relație directă cu transportatorii mari de marfă.

 

-    ARR se ocupă cu transportul de persoane în general.
-    Nu intru acum în discuții pentru că mi-ai dat exemplul ARR și putem reveni. Dar pentru că am vorbit de d-na respectivă, sugerez tuturor să se uite în primul rând în CV-ul dumneaei și să vadă background-ul profesional, este un om care lucrează de peste 20 de ani în instituția respectivă.

 

-    Problema este că atât la AJOFM, cât și la alte instituții sunt o mulțime de alți oameni care au câte 20 de ani de când lucrează acolo și sunt cel puțin la fel de buni.
-    Atunci îți răspund la modul cel mai sincer: nu cred că o persoană trebuie să aibă acest stigmat că, dacă este rudă cu cineva, este apropiat de cineva, în mod automat trebuie să care crucea aceasta după el. Și o să dau exemplul altor țări, inclusiv Polonia, în care frați gemeni au condus Polonia din posturi de mare forță, de președinte și premier, și nimeni nu avut de comentat. Noi comentăm foarte repede lucrurile acestea fără să ne uităm ce facem omul acela, activitatea lui trebuie să primeze, nu altceva.
Iar dacă vreți să mergem la celelalte deconcentrate peste tot au fost oameni care fie au fost directori în trecut și au revenit, fie oameni care, dau exemplul Poștei Române, despre care nu s-a vorbit aproape deloc, oameni care nu au nimic de-a face cu partidul. Acolo este un domn Nelu Știr care în primul rând a fost agreat și susținut din interiorul Poștei. Deci astea sunt lucruri care se văd.
Mai departe, la Registrul Auto Român este un om din interiorul instituției respective. La ITM, Leo Kohut la fel.

 

”Ne asumăm aceste numiri și atât timp cât CV-ul stă în picioare, mie nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni”

 

-    Și care este consilier local PNL (Cătălin Boboc, directorul RAR Botoșani – n.r.)
-    Acum noi nu putem să negăm că nu ne promovăm și oamenii din PNL pentru că avem o politică de cadre prin care, oameni care, mai ales dacă sunt profesioniști, îi promovăm mai departe. Vă dau un exemplu: câte comentarii au fost despre Eduardt Cozminschi și să știți că face o treabă foarte bună la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Nimeni nu s-a uitat să vadă că are două licențe pe bune la facultăți făcute la timp și la facultăți de stat, una în fizică, iar cealaltă în drept. Nu a spus nimeni lucrurile acestea, a comentat în schimb că este necunoscut. Cum să facem? Dacă avem o persoană care este cunoscută și are background politic și profesional cum trebuie, nu este în regulă, dacă venim cu o persoană necunoscută, de ce este necunoscută?
Mai nou, îl avem pe Radu Lebădă subsecretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, iar o să fie o problemă, am văzut deja comentarii, că este de la organizația de tineret. Când promovăm tineri, de ce îi promovăm, când nu îi promovăm, de ce nu îi promovăm?
Deci ne asumăm aceste numiri și atât timp cât CV-ul stă în picioare, mie nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni.
Legat de ARR, că nu vreau să crezi că fug. Nu pot să spun decât că, pe de o parte a tratat cu indolență declarația respectivă Florin Plian, modul de completare, pe de altă parte Academia Română a spus pentru cuvintele care nu au corespondent în limba română că se pot scrie, fonetic vorbind, așa cum se aud.

 

interviu costel soptica

 

-    Nu vreau să mă gândesc dacă deținea un Volkswagen cum l-ar fi scris, cum ar fi aplicat regulile Academiei Române.
-    (Râde) Da, ar fi fost mai greu. Am văzut că deține și un Volkswagen și l-a scris prescurtat, numai că eu știu că se folosește ”VW” și el a pus ”WW”. Cred că a completat-o neglijent. Nu îi iau apărarea. Dar mergând mai departe la București, nu pot să nu îi menționez pe ceilalți. Cred că nu poate nimeni să îi reproșeze lui Sorescu faptul că nu ar fi un profesionist și nu are un background profesional.

 

-    I-aș reproșa că a semnat un ordin prin care s-a sistat orice transmitere de informații pe județe despre cei îmbolnăviți de Covid.
-    Eu știu problema respectivă. Era la începutul mandatului și nu îi aparține concepția textului, el a fost cel care a semnat și a dat mai departe.

 

-    Contează cine semnează.
-    Ulterior, lucrurile acestea s-au reglat, cred că nu a durat mai mult de trei-patru zile.

 

-    10 zile!
-    S-au luat și ad litteram comunicatul respectiv. Iar la Ministerul Transporturilor îl avem, pentru relația cu Parlamentul, și precizez lucrul acesta pentru că s-au făcut mai multe speculații, este dl. Grigoraș, deci nu deține în portofoliu RAR sau altceva cu care ar intra în conflict de interese.

 


Cătălin Flutur? ”Dacă vor avea loc în septembrie o să ne vezi mult mai mult împreună”

 

 

-    Revenind la Botoșani, vă văd cam rar împreună cu primarul Cătălin Flutur.
-    Există și aici o explicație: pentru că...

 

-    Dar să nu mi-o spuneți pe asta cu Covidul și distanțarea socială.
-    Nu, acțiunile și activitățile noastre nu interferează atât de mult pentru că eu sunt plecat la București jumătate de săptămână, inclusiv pe perioada Covidului, pentru că am ales să merg la serviciu și să țin aproape cu Bucureștiul pentru problemele Botoșaniului. Și fac o paranteză. Plec luni dimineață cu o listă de șapte-opt-nouă ministere cu probleme din Botoșani și nu de puține ori, miercuri seară, când bifez, îmi dau seama că, dacă am mers la toate instituțiile respective, abia la jumătate dacă am primit răspuns și nu de fiecare dată sunt foarte mulțumit de ceea ce s-a întâmplat. Ne vedem de câte ori este nevoie și nu avem absolut nici o problemă în a discuta și chiar în a face o strategie pentru alegeri. Dacă vor avea loc în septembrie o să ne vezi mult mai mult împreună.

 

”M-aș vedea muncind la Consiliul Județean”

 

-    Cu siguranță totuși în jumătate de an vom avea totuși alegeri. Unde vă vedeți dvs. anul care vine pe vremea aceasta?
-    Într-un procent de peste 90% alegerile locale vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie sau în prima săptămână din octombrie, excepția fiind maxim până pe 15 octombrie. Iar alegerile parlamentare vor fi cel târziu pe 6 decembrie întrucât, constituțional vorbind, nu pot avea loc după momentul respectiv.
Revenind la întrebare, m-aș vedea muncind la Consiliul Județean.

 

-    Ce-i drept, trebuie să vă vadă și botoșănenii.
-    Am foarte multe idei, am un program și câteva idei coerente pentru județul Botoșani, începând de la gestionarea apei. Nimeni nu vorbește, dar vă spun că avem o problemă foarte mare cu apa și când problema va exploda va fi foarte greu de ținut în mână acest fenomen al societății care gestionează apa în Botoșani, inclusiv problema apelor uzate. O altă problemă mare pe care o avem și sper să o rezolvăm - eu sunt deja implicat în evitarea infrigementului pe gropile neînchise - și noi aici avem Botoșani, Săveni și Darabani, plus gestionarea depozitului de la Stăuceni, care nu este ușoară pentru că nu se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple acolo și anume colectarea selectivă și valorificarea.

 


”Fiecare primar a apucat să facă așa cum l-a tăiat pe el capul, cu un consultant, să facă un SF cu tragerea gazelor”

 

 

-    Acolo avem un Mercedes pe care îl folosim ca pe un Trabant.
-    Nu se face nimic din toate acestea, este o groapă așa cum aveam acum 30 – 40 de ani. Mai am proiecte legate de cultură, pentru spital și nu mai spun de drumuri. Să ajungi la Consiliul Județean presupune să ai o gândire la nivel regional, dar când discutăm de județ trebuie ca acele proiecte care există în județ să fie concertate, gândite. S-a dat drumul ideii că se trage gaz și fiecare primar a apucat să facă așa cum l-a tăiat pe el capul, cu un consultant, să facă un SF cu tragerea gazelor.

 

-    S-a tras gaz și la Mihai Eminescu sau mă rog, s-au montat conductele.
-    Se trage gaz la Flămânzi, la Frumușica, sunt primari care au avansat mult, la Flămânzi deja se lucrează. Se va trage gaz la Răchiți, la Mihai Eminescu, dar mă refer și la restul județului. Pe lângă magistrala de gaz, 10 kilometri în stânga și în dreapta pot fi racordate gospodăriile la gazul metan. Ei, ce vreau să vă spun este că am vorbit cu destul de mulți primari și am rămas perplex să aflu că nu i-a coordonat nimeni. Fiecare își trage gaz cu consultantul lui, de pe unde crede el. Deci aceste lucruri puteau fi puse la nivelul Consiliului Județean pe o planșă și chiar dacă erau diferiți cei care făceau programele respective, trebuiau puși la un loc. Altfel, dacă fiecare consultant va lua banii lui și va avea ideea lui, gândiți-vă că tehnic niciodată nu se vor conecta aceste rețele.

 

-    Consiliul Județean are chiar un specialist pe această linie, a lucrat mulți ani în domeniu, doar că este tras pe linie moartă din punct de vedere politic.
-    Eu nu sunt la Consiliul Județean, dar am dat un exemplu. Deci nu poate face fiecare cum îi trece lui prin cap.

 

”Fac parte dintr-un nucleu destul de restrâns, din primii 33 de oameni care conduc partidul la nivel național”

 

-    Ultima întrebare: nu credeți că a fost o greșeală totuși din partea PNL să preia guvernarea în toamna anului trecut? Ați prins una dintre cele mai grele perioade, care vrând-nevrând erodează și probabil că scoteați mai mult din punct de vedere electoral dacă rămâneați în Opoziție.  
-    Am să răspund invers. Cum spuneam și adineauri, că am făcut ceea ce am făcut aducând fonduri la Botoșani fără să ieșim în presă și fără să trâmbițăm, am să spun și data aceasta: poate ar fi fost mai bine dacă am fi gândit strict politic. Și acum îți spun sincer că fac parte dintr-un nucleu destul de restrâns, fac parte din BEx, din primii 33 de oameni care conduc partidul la nivel național. Dacă am fi gândit strict pe partea electorală, atunci ar fi fost așa cum zici, dar gândiți-vă cine ar fi condus România și ce s-ar fi întâmplat în acest moment. Și atunci am ales cu toate riscurile, neștiind că va urma Covidul, am ales să ne asumăm această responsabilitate și până în acest moment lucrurile decurg foarte bine. De ce? Vă dau exemplul Covidului, care este la zi. Nu spune nimeni: da, dacă luăm țările din jur stăm cel mai bine, deci măsurile, așa cum au fost ele coercitive...

 

”Numai dacă mergem până la Dumbrăveni și am trecut în Suceava, parcă ușor-ușor trecem în altă țară”

 

-    În Europa de Est, în general, sunt mai puține cazuri, nu doar în România.
-    În general, dar și dintre celelalte țări stăm cel mai bine pentru că măsurile au adus în final rezultatele la care ne așteptam și cred că este un lucru extraordinar.
În altă ordine de idei, mizez foarte mult pe puterea de gândire a românilor și a botoșănenilor pentru că  noi, trebuie să recunoaștem, în Botoșani avem un nucleu dur PSD, au electoratul lor captiv, oameni cărora orice le-ai spune vor vota PSD. Absolut orice le-ai spune! Deci am avut situații în care mi-au dat dreptate, dar apoi mi-au spus: ”eu votez tot cu PSD”. Cred că, într-adevăr, oamenii vor vedea și vor înțelege că trebuie să deschidem mintea, ochii, trebuie să privim înainte pentru noi, copiii noștri, nepoții noștri. Altfel, vom ajunge să ne împrumutăm la infinit pentru pensii și salarii și vom rămâne cea mai săracă regiune din Europa. Nu întâmplător au loc lucrurile astea și în fața evidenței cred că nimeni nu poate contesta ceea ce am spus acum. Știm cu toții, numai dacă mergem până la Dumbrăveni și am trecut în Suceava, parcă ușor-ușor trecem în altă țară, cum mergem mai încolo spunem că este chiar o graniță la un moment dat. Mă enervează lucrurile astea și ceea am și spus: dacă o să ajung la Consiliul Județean o să branșez județul Botoșani la ceea ce înseamnă România și Europa prin toate mijloacele posibile, inclusiv cu ajutorul celor de la PSD. Pentru mine toți botoșănenii sunt la fel și consider că, dacă vom primi visceral, numai într-o direcție, PSD sau PNL, atunci nu ne vom dezvolta. Ca drept dovadă, cei de la PSD au gândit așa și nu au ajuns departe.  


 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Liberalii pregătesc schimbarea primei directoare de la PSD, Dorohoiul vine cu primul director în guvernarea PNL
Tragedia Covid de la ”Mavromati” a ajuns cu scandal pe masa Guvernului, liderul local a izbucnit: O inconștiență totală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Draga Conny,eu am vrut să.ti explic ca in cei 30 de democrație cei doi"corifei" ai politicii românești s-au succedat la putere si rezultatele le vedem ci toții astăzi,fara ochelari!exemplificări de genul n.am avut căldura,n.avem asfalt,n.avem oraș curat,n.avem spitale etcintaresc afirmația că toți sunt o apa si un pământ.Mesajul ridicol ca bandiți noștri sunt mai buni decât bandiți lor e o falsă teorie menta sa perpetueze acesta stare nenorocită de lucruri care ne bântuie de atata amar de vreme!
4 iunie 2020, 06:28
@Bonny B tu ai citit atent ce am scris eu? paralela intre psd isti si pnl isti? daca in locul PNL era partidul XYZ scriam ca totusi partidul XYZ a facut ceva cat de cat fata de primarii PSD. Cand o sa ne lase alt primar fara caldura iarna indiferent ca e de la PSD, PNL, partidul extraterestrilor am sa-l critic fara ezitare. Or avea si PNL oamenii lor rai dar nu se compara cu mafia organizata PSD care a nenorocit rau Romania din 1990. Ai ascultat ce au spus ministrul lor de justitie si fosta prim ministru? ca au fost tinuti cu forta 4 ore in birou si sa asculte de ordinul puscariasului Dragnea. Tu intelegi ce inseamna asta? Oameniii lor au recunoscut in sfarsit, ceea ce stiam noi inca de atunci. Asa face politica PSD. Cu mafioti. Compari mafiotii din PSD cu coruptii din PNL? Astia din urma sunt copii si infinit mai putini fata de guzganii din PSD care au adus intunericul in Romania multi ani.
3 iunie 2020, 18:41
stii tu conny cine este beneficiarul suprem al modificarilor facute de dragnea la legile justitiei? fă un mic efort! dacă vrei, te pot ajuta...
3 iunie 2020, 18:25
Dl Șoptica,dumneata vorbesti de 2023 ca veti termina drumurile?chinezii fac un spital in 7 zile si voi REPARATI niște drumuri in 3 ani?Nu le faceti din nou,le reparati ,in 3 ani?deci noi 3 ani vom merge pe aratura până la Tg Frumos?
3 iunie 2020, 16:49
Conny ,tata esti un lingau pnlist grețos!psdistii n.au facut nimic,adevarat dar voi gabejitii ce ati facut?Sa nu.mi zici de Comisă ca nu te cred si apoi si Cornisa asta cu ce a sporit asa de grozav confortul si traiul de zi cu zi a cetățenilor?gunoiul,curățenia orașului,cartierele periferice,piata,dotările urbanistice moderne,teatrul,spitalele,cămine de bătrâni etc,nimic,zero.Au intrat 4 autobuze in 4 ani de mandat si gata,asta e tot!
3 iunie 2020, 16:37
pt d nul Soptica, am sa i aduc aminte ca nu a votat legea pt produsele romanesti sa fie 51% in hipermarketuri , am s ai aduc aminte cand mergea cu Psd de mana, si acum unii sunt mai buni si altii mai rai...un vai de capul lui si el....sa se duca acasaaaaa,,,, sa lase tineriiiiiii sa vina...ai expirat omullllleee.
3 iunie 2020, 16:16
Eu stiu un lucru: nu am sa uit niciodata când întreg oraşul rămăsese fără combustibil iar botoşănenii îngheţau în apartamente iar Florin Egner de la PSD mintea o tara la televizor ca vagoanele cu combustibil "sunt in gara", ceea ce era cea mai mare minciuna. Lumea ingheta de frig in continuare si fostul turnator la securitate Egner de la PSD ( a turnat-o pe verisoara lui) mintea pe fata la televizor. Apoi vine Portariuc Ovidiu de la PSD si dupa ce a primit totul "mura- n gura" si anume proiectul Cornisa, in 4 ani nu a fost in stare sa-l termine desi altii s-au chinuit si au facut proiectul, au inceput lucrarile, finantarea era. Teatrul l-a lasat in paragina. Acelasi stil si la Portariuc: minciuna pe fata. A adus doua autocare de pensionari sus pe deal si spunea ca parcul Cornisa este 80 % gata si oamenii aia batrani au inceput sa zambeasca cand au vazut ca nici macar 45 % nu era gata. Radeau pana si ei in surdina. Portariu anunta atunci ca in vara da drumul la Cornisa. Au trecut de la acea minciuna 2-3 ani pana ce initiatorul proiectului, de la PNL l-a inaugurat. Portariu de la PSD spunea ceva si de tramvaie ca in epoca lui incepusera sa sara de pe sine. Intamplator sau nu tot in epoca lui Flutur de la PNL incep lucrarile si au venit si autobuzele noi pana tramvaiele noi achizitionate vor circula in Botosani. Cand echipa FC Botosani era la risc ca primul meci din istorie acasa (cel cu CFR) sa nu-l jucam la Botosani pentru ca nu avema turnicheti si nu indeplineam alte conditii, Portariuc de la PSD era in Germania cu alte treburi si intrebat de presa de aceasta mare problema spunea ca al are proiecte mult mai importante. Cand a luat cavantul pe stadion a fost huiduit copios de microbistiii care stiau toata situatia. Exista filmari pe net. Cam asta este cu PSD. Ieri am aflat ca Tudorel Toader a fost tinut fortat 4 ore si s-au facut presiuni de catre Dragnea si Tariceanu sa mutileze legile justitiei in special cu termenile de prescriere si sa dea legea gratierii si amnistiei pentru ca zeci de mi de infractori sa umble liber pe strazile tarii. Intrebata de acea intrunire, Viorica Dancila a spus ca ea doar a ascultat discutia. Deci prim ministrul Romaniei de la PSD in 4 ore de discutii nu a retinut nici o fraza din ce s-a discutat acolo. Ea nu intelegea practic nimic si spune ca doar "ea a ascultat". de taticul suprem Liviu DRagnea pe care l-au aparat pana in ultimul moment, cand a fost bagat in masina spre puscarie.
3 iunie 2020, 16:04
Vorbe,vorbe,vorbe!Am votat PSD,m-au dezmagit!Am votat PNL,m-au dezamagit si mai mult pentru ca am avut incredere in acest partid!In oras in ultimii ani nu s-a schimbat nimic,mint,s-au plantat ici,colo,cateva floricele.Ce as vrea eu de la un primar,in primul rand sa se inconjure de specialisti in adevaratul sens al cuvantului,nu de momaile ce dormiteaza zeci de ani prin birouri fara sa faca nimic,asteptand sa-si ridice lefurile grase.Sa atraga fonduri europene,am vazut cateva localitati din tara care s-au dezvoltat enorm prin accesarea acestor fonduri.La noi nu se face nimic,noua guvernare da vina pe vechea guvernare si tot asa din 90 incoace.Vreau oameni competenti si la conducerea judetului dar si la conducerea tarii!Asta nu-i guvern de oameni competenti,in ce tara civilizata din lume a-ti mai vazut guvernanti stand tolaniti in fotolii,cu trabucul in gura si paharele de whisky in fata,rezolvand problemele tarii!Crunta dezamagire!
3 iunie 2020, 15:07
Nu ți-a "băăă" plăcut "băăă" ce am comentat!"băăă" nu o să "băăăă" mai citesc "băăăă" fițuica ta!
3 iunie 2020, 14:41
D-le Soptica avem incredere ca ne veti scapa judetul de gaina de la Cosula & acolitii ciumati.
3 iunie 2020, 14:39
Nu o sa ma leg de nici un partid,ci o sa ma leg de acele proiecte care se fac si care niciodata nu o se poata pune in aplicare dar pentru care majoritatea salariaților care sint agreați de primari isi rotunjesc salariile.De exemplu la primaria dangeni majoritatea salariaților iau spor pentru ca fac proiecte,începînd de la poliția locala la cei de la starea civila.Ce nu inteleg eu este faptul ca spui tu primar ca persoana x este adusa si plătită pentru a face proiecte,atunci de ce sint platiti altii?In comuna daca mai sint 2500 de persoane pentru ce vrei sa faci salina,teren de sport cu diverse întrebuințare? Pentru ce angajezi in prostie salariati dupa ce principiu? Pentru ce ai angajat atata personal la medico social cand nu era nevoie?Doamne cate intrebari sint de pus dar sint sigur ca toate rămân fara raspuns,deoarece nimeni nu vine sa faca un control la sînge ati vedea cate ar iesi la iveală.
3 iunie 2020, 13:03
Da , d-le Soptică! Pentru Botosani liberalii au muncit , au schimbat fața orasului si judetului si am convingerea ca daca veti veni cu o echipă competenta veți castiga alegerile. Ca intotdeauna” observatorii” isi vor vărsa din propria lor otravă, crezand ca mai impresionează prin amestecul de minciuni si inventii. Mult succes.
3 iunie 2020, 12:54
Mi-a fost și în continuare îmi este "frică" de promisiunile oamenilor care fac politică. Toate acestea sunt prezentate foarte frumos în precampanie și campania electorală dar de făcut fac toți același "lucru" adică nimic pentru prostime și totul pentru ei, rudele și prietenii lor. Auzi că analizează soluția unor poduri înainte și după Stăuceni și unul, mai mare și mai frumos ca-n cântecul copilăriei dumnealui, la Drislea..,...Sunt sigur 100% că nu se va săpa nici un metru pentru nici un pilon din nenumărații piloni necesari acestor poduri ..... asta-i una dintre dumele politicienilor care construiesc infrastructura TGV-ului de la Suceava la Botoșani, bagă bani în Spitalul Județean dar când au o diaree merg pentru consultații și tratamente, cu elicopterul, la București , Viena sau în Turcia.Mult succes
3 iunie 2020, 12:53
Rusinea este ceva maret la domniile voastre??? Recunoasteti ca nu aveti rusine sa faceti in continoare ce se face de 30 de ani. Va bateti joc de prostii care v-au dat puterea asta. Rusinea intradevar inseamna sa ai in preajma ta oameni cu rusine. La PNL, PSD, ALDE si alte derivate din acestea doar acestia au mai ramas << nu imi este rusine>>. Culmea cu cateva luni in urma mai marii din PSD spuneau acelasi lucruri << daca este nevasta, fiu, fina, neam, nu mai au voie???>>>, apoi ati sarit hurta PNL-ista la gatul lor ca fac transferuri, angajari de neamuri. Ca sa prostiti lumea ati racnit prin ziare in gura mare voi in frunte cu presedintele ca se va face curatenie. Nu s-a facut curatenie ci mai multa mizerie. Astfel cu mizeria ce era, colhaie in institutiile statului un mutant mai rau ca COVID 19. Ai nostri cu ai vostri .......dezastru.... Intotdeauna ce a fust PUR a nascut rusine. Dar la momentul de fata corciturile ba in PSD, ba in PNL, ba in ALDE (PUR nu mai este) naste nesimtire, tupeu, se calca pe cadavre pentru scaun - ciolan....analfabeti si smecheri fara RUSINE.Dar va spunem noi cei care va votam ca, chiorii SA VA FIE RUSINE!!!!! Nu uitati nimic nu este definitiv veti avea toti o soarta de a fi ignorati...Pe vremuri aveai RUSINE . Va dati seama ce copiii cresc acesti nesimtiti. Daca tata, bunicu a zis ca nu ii rusine mie de ce sa imi fie? Si astfel se naste generatia de neispravitii de maine pentru copii nosti, pe care i-am crescut cu RUSINE....Ati demonstrat in fata poporului prin Orban ce rusine aveti... va doare in ....de noi.... Asa au demonstrat si PSD cu Dragnea si Dancila ....si unde sunt???
3 iunie 2020, 12:26
Acest PNL vine din coalitia monstruasa cu PSD-ul, atunci cand s-a votat impotriva lui Base, pe listele de vot putea fi oricine. Pe listele actuale sunt aproape aceleasi persoane votate atunci, au mai venit fostii PDL-isti, cei care i-au dus trena lui Base. In concluzie, aceasta formula a reprezentantilor PNL, in frunte cu sefii lor, este dezastruoasa. O remaniere a membrilor din conducerea liberalilor ar rezolva imaginea acestui partid. Dar nu se va face. PSD-ul actual este si el croit dupa chipul si asemanarea lui Dragnea. Deci, esicherul politic este in totalitate compromis. Cu cine mergem mai departe?
3 iunie 2020, 11:42
În calitate de fin observator al politicii pe care o face domnul Soptică, în preajma alegerilor, am să-i prezint un raport care va cuprinde toate activitățile consilierilor județeni PNL. Să fiu sigur că acest raport nu este aruncat în portbagaj, am să-l trimit presei și conducerii centrale a Partidului Național Liberal, pentru a se constata, cum unii consilieri județeni PNL nu au nici macar o initiativa, nu au proiecte, amendamente la alte proiecte etc. Sunt pur si simplu cu numele acolo, rătățici de pe niste liste și care încasează niște bani pentru că au fost promovați prin alte mijloace. Și dacă domnul Șoptică va alege să meargă tot pe mâna lor, în detrimentul celor tineri, care au studii, care au și experiență, atunci în mod clar va arăta încă o dată că Partidul Național Liberal a rămas o frumoasă amintire pentru cei care mai cred în principii și valori. Dar toate la timpu lor...Deocamdată sunt pe cai mari, vom vedea la alegeri....
3 iunie 2020, 11:28
PNL-ul procedeaza la fel cum a procedat si PSD-ul, isi promoveaza si numesc rudele, finii si cumatrii. Vor avea acelasi destin.
3 iunie 2020, 08:59
BEx-ul PNL format din 33, exact ca la masonerie, gradul 33. De remarcat un nou limbaj de lemn, cel politic din zilele noastre, întâlnit nu numai la politicieni ci și la cei din presă, televiziunile în special fac uz de acest limbaj. Puncte bune la Șoptică (nu ne lăudăm, facem), puncte slabe (susține că numirea în funcție a rudelor este ceva normal). Pentru a se vedea la CJ are nevoie de o echipă solidă, de oameni competenți pe toate domeniile, nu pe criteriile susținute de el în interviu, ca cel cu Cozminschi, care nu avea absolut nici o experiență pe domeniul în care a fost promovat direct la vârf, indiferent câte facultăți bune ori rele o fi avut omul. Astăzi nu mai este atât de greu să obții diplome, fie și de la stat. Iar să ne dăm cu părerea despre activitatea oricui ține de altă perioadă istorică a acestei țări. Din păcate partidele politice de la noi sunt populate de tot felul de indivizi mediocri care țin cu tot dinadinsul să ne facă legi după (ne)priceperea lor, pretinzând că acestea sunt cele mai bune. Șoptică este și el din aceeași familie politică din care fac parte unii care au fost deja condamnați, și nu politic, accederea lui spre vârf, prin Țurcanu, alianța cu PSD și altele, lasă doar urme întunecate în biografia sa și nu-i conferă o aură care să ne lumineze și pe noi. Din păcate cei ce ne-au aliat ieri cu roșii conduc și astăzi PNL-ul. Unde-i demnitatea, domnilor liberali?
3 iunie 2020, 08:12
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.1 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.