Interviuri
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
  • Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.
  • Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.

Artiștii pot fi directori?!

 

 

Comunicatul de presă al Consiliului Județean Botoșani (în subordinea căruia se află Centrul de Creație) a fost trimis pe 30 decembrie. Se anunța pe atunci predarea de ștafetă la instituția de cultură, Cornelia Ciobanu își lua bun rămas de la colectiv, Iustina Irimia urma să-i calce pe urme din 1 ianuarie 2022.

 

Reacțiile nu au întârziat să apară. Printre sumedenia de mesaje de încurajare și felicitări s-au strecurat și cele critice.

 

Să ne spuneți, vă rog, cum le răspundeți persoanelor care au criticat numirea dvs. pe postul de director interimar al Centrului de Creație.

 

  • Eu cred că faptele vorbesc despre noi, iar cei care mă cunosc sau vor să mă cunoască se pot uita cu atenție la toată activitatea pe care am desfășurat-o până acum și le spun că, în continuare, faptele vor vorbi despre mine. Sunt un om bine intenționat, încerc să mă organizez și să-mi focalizez atenția pe noua mea provocare pe care am acceptat-o de la începutul anului și am început anul așa, cu emoție, cu entuziasm și cu o mare dorință de a continua lucrurile frumoase care se desfășoară aici, la Centrul de Creație Botoșani.

 

 

Aveți 31 de ani, ați absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” cu media 9,91, sunteți licențiată la Facultatea de Litere din cadrul Universității ”Al.I. Cuza” din Iași cu media 10, ceea ce înseamnă că aveți și un bagaj intelectual necesar să conduceți o instituție publică. Totuși, pe de altă parte, sunt persoane care ar spune că sunteți prea tânără pentru o funcție de conducere, iar exemplele de persoane tinere care conduc unități de stat sunt puține și în general afiliate politic. De aceea vă întreb, dvs. sunteți înregimentată politic?

 

  • Nu, nu sunt. Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradițională pe care nu o slujesc de la începutul acestui an, ci o slujesc de 20 de ani. Aveam 8-9 ani atunci când am pășit pentru prima dată în această clădire, în Casa Văsescu, la recomandarea regretatului violonist Constantin Lupu, care a întrezărit potențialul meu artistic la o serbare școlară desfășurată la Flămânzi. El m-a chemat aici, la Centru, și de atunci am făcut parte din Taraful și Ansamblul ”Datina” pe care dumnealui le coordona. I-am cunoscut încă din copilărie pe dl Ion Ilie, pe dl Ionel Nicorici, Gellu Dorian, Silvia Andriescu și pe soțul dumneaei, Vasile Andriescu, renumit coregraf al județului Botoșani. Cumva copilăria și adolescența le-am petrecut aici, în această instituție. Aici am crescut, aici m-am format, aici m-am jucat pentru că, până la urmă, am crescut așa într-o joacă, pe scenă cântând, dansând și bucurându-mă de întâlnirea cu niște oameni extraordinari. Tot aici i-am cunoscut și pe membrii Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, iar colaborarea cu regretatul maestru Ioan Cobîlă a fost un vis împlinit. Și acum, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că am avut un context de creștere extraordinar, un context de dezvoltare pe care mi-ar plăcea să-l aibă și tinerii din ziua de astăzi care sunt pasionați de cântecul popular, de această cultură tradițională, să găsească un taraf, să găsească un ansamblu de datini populare, să găsească o orchestră profesionistă care să-i îmbrățișeze și care să-i aibă chiar, nu știu, o perioadă limitată, colaboratori ai acestor instituții de cultură.

 

 

”Cred că am reușit să continui cu brio activitățile pe care Gellu Dorian le-a inițiat”

 

Din 2018 sunteți referent în cadrul Centrului de Creație în urma unui concurs pe care l-ați promovat. Cum v-ați autoevalua activitatea dvs. din anii care s-au scurs de atunci?

 

  • Eu cred că am reușit să continui cu brio activitățile pe care Gellu Dorian le-a inițiat, activități, acțiuni, concursuri cu o tradiție îndelungată în zona culturii literare din Botoșani. Doar că am avut un singur impediment, acela de a veni aceste vremuri pandemice, drept pentru care nu am putut desfășura o activitate în care să ancorez la fel de mulți oameni câți ancorau până atunci în aceste evenimente. Dar chiar și așa, în mediul online am reușit să continui tradiția concursului literar „Porni Luceafărul”, un concurs de poezie, o tradiție a Festivalului de teatru într-un act ”Mihail Sorbul”. Am continuat editarea de cărți, de reviste, de broșuri ale instituției, iar anul trecut am preluat și o parte din activitățile pe care regretata Margareta Mihalache le desfășura la Centru, astfel încât am organizat și târgurile de mărțișor și de meșteri populari, chiar dacă nu făceau parte din fișa postului meu, dar mi-a făcut o mare plăcere să cunosc oamenii deosebiți care, iată, duc tradițiile acestea mai departe.

 

 

Am văzut că v-ați pus amprenta și pe revista bianuală, care este realizată de instituție?

 

  • Da, în această revistă „Țara de Sus”, care apare în iunie și în decembrie în fiecare an, sintetizăm cumva și activitatea instituției noastre, dar colaborăm și cu alte persoane care doresc să publice articole culturale în această revistă. Acum vă prezint ultimul număr, nr. 3-4 din 2021, care, așa cu tristețe, înglobează destul de multe articole cu trecerile în lumea de dincolo ale unor personalități culturale din județul Botoșani. Așa cum vedeți, pe prima pagină este regretatul Ioan Cobîlă, apoi îl avem aici pe Dumitru Lavric, fost director al Centrului de Creație din Botoșani. Ne-am amintit și de doamna Viorica Galan Dumbravă, o altă colaboratoare cu Orchestra Rapsozii Botoșanilor.

 

 

 

”Nu sunt sigură 100% că se va întâmpla acest lucru”

 

Ce vă propuneți pentru anul care începe, din punctul de vedere al conservării și promovării tradițiilor culturale românești, în condițiile în care noua generație pare-se pe alocuri că nu pune accent pe valorile lăsate de strămoși?

 

  • Da, deși este o perioadă de interimat pentru mine, ne-am făcut alături de colegii mei planurile pentru primele luni ale anului și încercăm să desfășurăm activitățile care se desfășurau de obicei. Încercăm să marcăm ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, Șezătorile Iernii, care au loc în luna februarie, apoi Târgul Mărțișorului și, dacă reușim, concursul de muzică ușoară, aflat la a doua ediție în acest an, „Voci de Primăvară”, iar cumva entuziasmul și pasiunea mea se învârt într-adevăr în jurul celor tineri pentru că, așa cum am zis și anterior, îmi doresc să creez contexte în care tinerii să se apropie de acest domeniu. E un domeniu pe care nu mulți îl înțeleg sau îi mai înțeleg sensul pentru că s-a pierdut efectiv din simbolistica unui mod autentic de viață. Tradiția e acum mai mult pe scenă, nu mai este trăită într-un sens autentic. Și atunci nu putem decât să facem acțiuni prin care publicul nostru, dar în special cei tineri, să vadă cât de frumoase erau lucrurile organizate odinioară. Și să se aplece chiar, prin intermediul unor ateliere de lucru și să participe activ, fie la crearea de obiecte, fie la cântec, joc, în cadrul activităților pe care Centrul de Creație le desfășoară.

 

 

Veți participa la concursul care va fi organizat pentru definitivarea pe postul de conducere?

 

  • Sincer, nu sunt sigură 100% că se va întâmpla acest lucru, dar îmi doresc ca în perioada aceasta pe care mi-am asumat-o, de 120 de zile de interimat, să fac lucrurile cât de bine pot eu și cât de bine pot alături de colegii mei.

 

loading...
Colind lansat de Iustina Irimia și o ceată de copii înaintea Crăciunului: Este una dintre cele mai mari colaborări pentru sufletul meuVIDEO
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
Loading...
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Loading...
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Aloo,Dna Maria sau cine ești, știu f b cum se scriu literar și încă fb dar la un enter pe tel mobil a rămas ,,servici,,.Nu mai cauta ,, moț la basca,, Și eu am facultate la zi .Și talent cu ,,camionul,, nu cu ,,carul,, au foarte multi tineri.Dar sa nu mai vb , totul e politic, sef la ambulanță politic , cântăreața director tot politic.De asta e articol sa comentezi daca ceva îți displace, nu sa dai replici
8 ianuarie 2022, 19:56
Dorule, las-o mai moale că Dorian nu are decât liceul. Iustina Irimia este, în primul rând, profesoară de limba și literatura română și dupa aceea preoteasă și ,,cântăreață”. Deocamdată Iustina a demonstrat că este un intelectual și că are talent cu carul. Tu în schimb prin ce te afirmi ?Făcând scandal prin presă ? Iar ,,contribuabilul” de mai sus trebuie să știe că se scrie ,,femeie de serviciu” nu ,,de servici”
7 ianuarie 2022, 09:31
Corect!!!! la persoana a doua se adreseaza si femeii de servici , char daca nu are licenta cu nota 10, nu e referent sau.... director.
6 ianuarie 2022, 12:13
E domnul Gellu Dorian, nu Gelu. Nu ați făcut școala împreună, doamna preoteasă. În rest, mult succes.
6 ianuarie 2022, 11:16
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.9 o C
Dorohoi
21.5 o C
Bucecea
24.6 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
21.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.