Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O achiziție inedită, dacă ar fi să rememorăm ce însemnau aceste centre ale statului în vremuri apuse și regretate, pe alocuri. Un pas mare spre nivelul țărilor dezvoltate care-și prețuiesc cetățenii aflați în categorii sociale defavorizate.
Centrul Prietenia se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Este doar pentru fete. Sunt 50 de tinere, copile de peste 7 ani sau adolescente care se apropie de momentul în care prind propriile aripi.
Fetele au la dispoziție o piscină achiziționată de la un magazin de profil, datorită unei fundații din Germania care de 25 de ani face donații consistente la Botoșani. Rumanienhilfe și-a trimis reprezentanți în Botoșani inclusiv pentru piscina fetelor, la rugămintea șefului de centru, Georgiana Piloș.
„Am văzut piscina la reducere și le-am cerut acordul. Ce ar fi dacă…? Era mare, prețul foarte, foarte bun. Și au spus da, tot ei au venit și au montat-o, au venit special pentru asta, au săpat pe dedesubt, cu pavele, așa ca la carte. Piscina este cu tot cu filtre și toate măsurile de siguranță”,
Georgiana Piloș, șef centru Prietenia
Când nu își petrec timpul liber în oraș, fetele de la Prietenia merg în tot felul de drumeții, împreună cu însoțitori din centru.
Tot prin intermediul acestei fundații, a nemților, care încă de după Revoluție ajută românii. Fetele merg pe munte, la mănăstiri, la Iași la porți deschise la facultăți sau în locuri care merită a fi văzute. Și depozitează amintiri colective în memoria proprie.
„Ei ne mai ajută și cu excursii, tot prin ei am achiziționat corturi, saci de dormit, ladă frigorifică, tot echipamentul pentru camping. Și plecăm, la Durău unde am urcat la cascadă, la Șendriceni la noi, nu m-am gândit că avem un loc atât de frumos. Ele de când au văzut Șendriceniul numai acolo vor”,
Georgiana Piloș, șef centru Prietenia
Vara aceasta urmează să meargă într-una din cele mai mari excursii pentru că participarea este totală. Toate fetele vor fi împreună la munte într-o scurtă călătorie ce se dorește a fi de neuitat.
De data aceasta, este „vina” englezilor. Și anume a Asociației Starr Romania.
„Mai avem o asociație, Starr Romania, ei sunt din Anglia și au o colaborare de mai bine de 10 ani cu centrul. Cu ei vom merge la Gura Humorului, la o pensiune, pe 13 august, cu toate fetele. Ei ne asigură transportul, vom sta două zile și o noapte. Cu cortul când mergem, stăm două nopți și dormim în corturi. Fetele montează cortul, ele amenajează, decorează, facem grătar…”,
Georgiana Piloș, șef centru Prietenia
Când nu merg în excursii, o parte din fetele de la Centrul Prietenia se află în cantonamente organizate de Liceul cu Program Sportiv sau la tot felul de competiții sportive. Ba chiar două dintre ele au obținut merituoasele titluri de campioană, respectiv vicecampioană la marș.
Zâmbesc mândre cu cupe în mâini din panoul cu fotografii de la intrarea în centru, unde sunt colecționate „amintirile” marii familii de la Prietenia.
Georgiana Piloș este șeful acestui centru din 2016. Înainte de asta a trebuit să se descurce cu băieții de la Elena Doamna, până în urmă cu trei ani când s-a închis.
Zâmbește mult, iar adolescentele din centru se limitează să o privească cu drag și să o salute. Fetele mai mici în schimb se agață de ea ca de un stâlp de susținere. O îmbrățișează din toate părțile și caută la ea atenție spunându-i tot felul de lucruri care le-a marcat ziua respectivă.
Georgiana Piloș le ascultă cu atenție și încearcă să nu le dezamăgească. Comunicarea și stabilirea legăturilor cu copiii nu este una dintre cele mai ușoare misiuni.
„Este încărcătură emoțională și sunt relații la care trebuie să lucrezi constant. Nu te poți culca pe o ureche că, gata, ne înțelegem, se deschide, colaborează cu mine, îmi spune adevărul. Trebuie să muncești constant la relațiile cu ei, să îi ții de partea ta. Să vorbească cu tine, să le fii aproape, să știi ce se întâmplă cu ei, să le cunoști anturajul. Au tendința să se închidă, iar adolescența vine la pachet cu a nu te simți înțeles, a fi rebel, și atunci trebuie să le stai aproape ca să le vezi orice modificare din comportamentul lor”,
Georgiana Piloș, șef centru Prietenia
Șefa de la Prietenia este în sistem din 2008. Privită din spate, la cei 40 de ani, poate fi lesne confundată cu una dintre fetele care-i sunt în grijă. Este norocoasă cumva, că poate avea ocazia de a îndrăgi atât de multe chipuri în același timp. La fel de mult suferă când se lovește de eșec și nu poate convinge fete cu capacități intelectuale deosebite să-și depășească limitele. Și când acestea prind aripi și zboară singure în lumea asta mare.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 09, 2024
Tânără de 22 de ani omorâtă de tren la Podu Iloaiei
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Elementele de bază ale Elfbar AF5000: Un ghid complet
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024