În data de 6 decembrie 2024, cu prilejul hramului „Sfântul Nicolae” al Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, va sluji aici Sfânta Liturghie.
Din anul 2022, Mănăstirea Coșula a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Botoșani, după implementarea unui proiect de reabilitare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene și adăugarea de noi construcții din fonduri guvernamentale în valoare de aproape 3 milioane de lei oferiți de Compania Națională de Investiții (CNI).
Din banii europeni au fost reabilitate construcțiile existente și a fost amenajat un muzeu în casa egumenească. Cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.
părintele Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula
„Sunt obiecte din secolele XVII- XVIII. Avem și o ștampilă din anul 1821 pe care este inscripția Mănăstirii Coșula și poza cu Sfântul Nicolae. Are în jur de 200 de ani. Am găsit-o la Arad. Avem documente ștampilate cu aceste însemne”
n muzeu se mai găsesc cărămizi de sub capetele călugărilor înmormântați la Coșula, descoperite în urma unor cercetări arheologice. Pe ele este notat anul plecării la Domnul și numele monahului înmormântat, potrivit timpulcredintei.ro.
Din finanțarea în valoare de 2,89 milioane de lei oferită de CNI s-au construit spații de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări. Noua construcție dispune la parter și de un paraclis, unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii.
Mănăstirea Coșula, situată la aproximativ 20 kilometri de Botoșani, a fost inaugurată în 1535 de Marele Vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, în stilul arhitecturii feudale moldovenești. Ansamblul este inclus pe lista monumentelor istorice.
În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. A fost a treia mănăstire ca număr de călugări din lumea ortodoxă. În secolul al XVIII-lea la Coșula a fost tradus pentru prima dată Herodot în limba română.
(Foto: doxologia.ro)
S-a făcut anunțul mult așteptat: CÂND intră banii pe cardurile de energie
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Morți de aproape 7 milioane de euro anul trecut la Botoșani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Cum să alegi cele mai bune pompe de apă cu utilizări casnice și industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Eficiența alimentelor versus pastilele pentru creșterea testosteronului
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Cum afectează stresul performanțele în sala de fitness și cum poți ajunge la o stare de bine
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile