Blog
 A picat „Nababul'! Urmează 'Suprema'?
Botosaneanul sigla 30 mai 2011 – Botoşăneanul  publică prima investigaţie despre învârtelile cu fonduri europene de la AJOFM Botoşani. În rolul principal se afla Sorin Şologon, pe atunci director al instituţiei. A urmat o un întreg serial despre matrapazlâcurile de la instituţia în cauză: acte care puţeau a falsuri ordinare, sute de milioane lei vechi care apăreau şi îi dispăreau din declaraţia de avere, mânuieli cu instituţie, firmă, ONG şi nevastă care ba era, ba nu mai era nevastă.
În vremuri de un portocaliu agasant, nici o instituţie din Botoşani, de la Parchet şi Poliţie, până la Prefectură şi să-i zicem, „Instituţia Politică”, adică PDL, nu s-au obosit să se sesizeze. Omul a continuat să îşi facă de cap până ce şi-a trântit şi vilă de bugetar fără autorizaţie. Pus să vegheze asupra directorilor, prefectul Cristian Roman de atunci a făcut mişto de tot serialul de dezvăluiri, punându-l pe Şologon să se dea singur în gât la minister.
Vorbeam în acele vremuri cu oameni din politică şi nu numai, pe tema lipsei totale de reacţie şi de atitudine a instituţiilor portocalizate, iar unul dintre ei mi-a spus: stai liniştit, cine are de văzut, a văzut deja, doar că atunci când eşti la Putere lucrurile se mişcă mai greu.
Mai greu ce-i drept, dar iată că după doi ani draga de ANI a cam sesizat Parchetul pentru conflict de interese în cazul fostului director PDL, care după ce şi-a făcut de cap în fruntea instituţiei şi a predat frâiele, şi-a mai luat şi tot felul de concedii, deplasări, libere, încât i-au trebuit încă vreo sută de zile ca să se hotărască să revină la serviciu.
Ajuns în Opoziţie şi rămas fără funcţie, lui Şologon i-au căzut şi propterile, şi prefectul care să făcea că ia măsuri, şi partidul care îl ţinea în braţe şi, după doi ani de la dezvăluirile din Botoşăneanul , a cam început să o încurce.
Şologon a reprezentat într-un fel chintesenţa nesimţirii şi grobianismului PDL. În timp ce la zeci de mii de botoşăneni li se tăiau salariile şi pensiile, el şi nevasta care nu era nevastă făceau jumătate de miliard lei vechi în câteva luni, pe spatele unei instituţii şi a unor programe europene. Până atunci nici unul dintre ei nu făcuseră atâta bănet într-un timp atât de scurt.
Pentru tupeul ordinar al unor astfel de oameni au plătit alţii, în vara anului trecut, însă şi partea lor de vină este că au oploşit asemenea specimene, e vina lor că au ajuns să pună directori, oameni care nu au nici o treabă cu instituţiile pe care le-au condus, care nu ştiu să vorbească în propoziţie şi a căror singure merite erau date de cantitatea de afişe, steaguri, bannere, aracet băgate în campanie şi, probabil, de cotizaţia de la partid.
Istoria, fie ea politică sau nu, are însă caracter de ciclicitate şi dureros este că partidele care vin la Putere nu învaţă ceva din experienţa predecesorilor. Tras la indigo parcă e ceea ce se întâmplă acum la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. Tot programe europene de miliarde lei vechi, tot sute de milioane care nu sunt şi apoi apar în declaraţia de interese, iarăşi suspiciuni de măgării în acte, iarăşi un soţ care-i director şi răspunde în faţa Inspectoratului condus de nevastă-sa, tot un prefect care-i prea ocupat să pozeze la tot felul de festivităţi şi serbărici astfel încât nu vede şi nu aude şi, mai presus de toate, un partid care ţine ditamai inspectoarea în braţe şi care în semn de solidaritate o pune iarăşi vice la judeţ.
Facem pariu că peste vreo trei-patru ani, când PSD-ul o să fie iar partid de opoziţie, tanti cu pricina de la Inspectorat o să fie puţin căutată de ANI? Facem pariu că lu’ nenea senator cu autocarele pentru morţi o să i se gripeze motoarele? Facem pariu că toată şleahta de pupături în fund, a căror singură menire în viaţă este să linguşească nişte şefi ca să lenevească pe-un scaun de bugetar, o să dispară atunci ca prin minune? Facem pariu că atunci când o să-i cheme ANI la o întâlnire o să se ducă singuri-singurei? Fără partid, fără pupincurişti, fără funcţionari maleabili, doar ei şi... ANI.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 „Nababul” de la şomeri : Cum a ajuns Şologon să câştige 90 – 100 de milioane de lei vechi pe lună
Parchetul sesizat pentru conflict de interese la fostul director AJOFM

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Paziti tezele sa nu fie corectate in Tabara Agafton ca le vremea d-lui Clocotici.
2 iulie 2013, 21:26
Domnule Balascau faceti o ancheta jurnalistica si despre ce se intampla in aceste zile la examenul de bacalaoreat de la liceul sportiv.Este strigator la cer!
2 iulie 2013, 10:12
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.