Blog
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri

Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.

”Ce l-a apucat?”

 

Un om care a făcut însă ceea ce pentru Botoșani, deși trăim în democrație, pare însă șocant: și-a exprimat clar sprijinul pentru câțiva pretendenți la funcția de primar.


Și pare șocant fiindcă timp de 30 de ani, oamenii de afaceri, fie ei mai mici sau mai mari, au evitat cu obstinație în acest colț de țară să își exprime public opinia politică, să laude ori să critice un candidat, de frica represaliilor.


Pentru că da, am avut la Botoșani câteva falimente răsunătoare, firme puse la pământ și oameni lăsați pe drumuri, fiindcă patronii ”au fluierat în biserică”, în ”arena politică” mai exact.


Amintind parcă de filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier”, Valeriu Iftime s-a încăpățânat însă și a făcut acest lucru și nu doar cu un singur aspirant la un mandat de ales local, ci chiar cu trei. Ba chiar a mers și la emisiuni televizate cu doi candidați la președinția Consiliului Județean.


Și am auzit o mulțime de lideri politici întrebându-se consternați: ”ce l-a apucat?”

 

Ca om de afaceri, ai dreptul să deschizi gura în județul în care plătești anual zeci de milioane de lei la buget?

 

Ei, la trei decenii după revoluție, la Botoșani ne aflăm în situația în care normalul este anormal, iar anormalul a devenit normal.


Iar normal ar fi nu doar ca Valeriu Iftime să vorbească. Ar trebui să prindă glas și, de exemplu, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer, Carmen și Dumitru Solomonescu și alții ca ei. O mai face Florian Moruzi din când în când. Și mai nou, Cătălin Silegeanu, dar el candidează și rămâne de văzut dacă nu îi piere glasul după alegeri.


Într-o democrație, fie ea chiar și una mai defectă cum este cea românească, anormal trebuie să fie atunci când taci. Să taci și să înghiți. Și să taci pentru că îți este frică.


Elsaco Electronic, Vestra și Simetrix sunt firme din grupul ”Elsaco” prezidat de Valeriu Iftime. Cumulat, în 2019 și 2020 cele trei companii au plătit taxe și impozite la bugetul de stat și bugetul local de peste 31 milioane de lei. Sau, dacă vreți, de 6,5 milioane de euro. Iar aceste trei companii își au toate sediul în comuna Mihai Eminescu, astfel încât undeva la 260.000 de lei au fost plătiți bugetului local. Dublați sau triplați sumele de mai sus pentru a avea o imagine întinsă în timp a contribuției la buget a amintitului grup de firme, care bănuiesc că este cel mai mare contributor la bugetul de stat din amintita comună.


Și atunci, dacă nici cel mai mare plătitor de taxe și impozite dintr-o localitate nu are dreptul să vorbească, mai are cineva dreptul să deschidă gura? Din banii unor astfel de firme s-au asfaltat drumuri, s-au schimbat becuri, s-au asigurat cofinanțări pentru proiectele europene. Și da, încă mai avem atâtea drumuri fără asfalt și atâta sărăcie tocmai fiindcă firme precum acestea sunt atât de puține la Botoșani.

 

Acel moment în care liderul unei comunități își face terci finanțatorul  

 

Iar demn de menționat este că firmele menționate sunt doar o parte a celor controlate de omul de afaceri, celelalte își au sediul în municipiul Botoșani, iar cifra anuală de afaceri per total grup este de ordinul zecilor de milioane de euro. Sigur, aici se poate deschide o discuție de genul ”câți din acești bani vin din contracte cu statul?”, însă pentru noi botoșănenii trebuie să primeze altceva: toate companiile grupului își au sediul în județul Botoșani, iar 95% din venituri sunt realizate în restul țării. Cu alte cuvinte, banii se încasează prin București, Oradea, Suceava, Brăila, dar taxele și impozitele se plătesc la Botoșani.


Și vorbim de milioane și milioane de euro plătiți anual.


Dacă și un asemenea om, care mai este și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, trebuie să tacă, iar niște oameni care trăiesc de-o viață pe funcții publice, dezvoltând afaceri uluitoare pe spatele statului, trecute pe numele a tot felul de nepoți, surori, neveste și altele asemenea, își permit să îl amenințe, înseamnă că democrația a pierit pe aceste meleaguri. Și înseamnă că toți ceilalți, afaceriști mai mici sau mai mari, lucrători la stat sau privat, doctori, economiști, profesori, ingineri, trebuie să se ascundă după birou când trece primarul sau șeful CJ prin zonă.

 

Golaniada

 

Pe la sfârșitul primăverii câțiva medici au protestat la Consiliul Județean. Nici nu mai contează motivul, contează reacția unor lideri politici: ce mai vor și medicii ăștia? Să își vadă de bolnavii lor.


Zilele acestea, un alt lider politic a răbufnit (în privat bineînțeles, că e campanie și se abține în public semianalfabetul care amenință jurnaliștii pe la 10 noaptea), după ce o profesoară a luat din nou atitudine față de unele măsuri aberante din școli: ce mai vor și profesorii ăștia? Să își vadă de elevii lor.


Oameni buni, această este societatea ideală. Este însă societatea ideală doar pentru niște golani politici care ne conduc de vreo 20 – 30 de ani și care își tot schimbă partidele între ei, dar care în realitate rămân aceiași oameni. Pentru ei societatea ideală este cea în care medicii își văd doar de bolnavi, profesorii doar de elevi, afaceriștii numai de firmele lor, iar politicienii în continuare de jecmăneala... pardon, de politica lor.

 

PS: Botoșăneanul va publica în această săptămână un interviu cu Valeriu Iftime în care omul de afaceri își explică decizia de a se implica în campania pentru alegerile locale, interviu care se termină cu un anunț făcut poate în premieră de președintele Camerei de Comerț.

 

loading...
Iftime, clip electoral pentru un candidat la Primărie: Are viziunea și asumarea unui liderVIDEO
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Loading...
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Loading...
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Cine vorbeste. Un bandit.
23 septembrie 2020, 16:34
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
18.1 o C
Darabani
17.4 o C
Saveni
18.7 o C
Ştefăneşti
18.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.