Blog
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri

Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.

”Ce l-a apucat?”

 

Un om care a făcut însă ceea ce pentru Botoșani, deși trăim în democrație, pare însă șocant: și-a exprimat clar sprijinul pentru câțiva pretendenți la funcția de primar.


Și pare șocant fiindcă timp de 30 de ani, oamenii de afaceri, fie ei mai mici sau mai mari, au evitat cu obstinație în acest colț de țară să își exprime public opinia politică, să laude ori să critice un candidat, de frica represaliilor.


Pentru că da, am avut la Botoșani câteva falimente răsunătoare, firme puse la pământ și oameni lăsați pe drumuri, fiindcă patronii ”au fluierat în biserică”, în ”arena politică” mai exact.


Amintind parcă de filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier”, Valeriu Iftime s-a încăpățânat însă și a făcut acest lucru și nu doar cu un singur aspirant la un mandat de ales local, ci chiar cu trei. Ba chiar a mers și la emisiuni televizate cu doi candidați la președinția Consiliului Județean.


Și am auzit o mulțime de lideri politici întrebându-se consternați: ”ce l-a apucat?”

 

Ca om de afaceri, ai dreptul să deschizi gura în județul în care plătești anual zeci de milioane de lei la buget?

 

Ei, la trei decenii după revoluție, la Botoșani ne aflăm în situația în care normalul este anormal, iar anormalul a devenit normal.


Iar normal ar fi nu doar ca Valeriu Iftime să vorbească. Ar trebui să prindă glas și, de exemplu, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer, Carmen și Dumitru Solomonescu și alții ca ei. O mai face Florian Moruzi din când în când. Și mai nou, Cătălin Silegeanu, dar el candidează și rămâne de văzut dacă nu îi piere glasul după alegeri.


Într-o democrație, fie ea chiar și una mai defectă cum este cea românească, anormal trebuie să fie atunci când taci. Să taci și să înghiți. Și să taci pentru că îți este frică.


Elsaco Electronic, Vestra și Simetrix sunt firme din grupul ”Elsaco” prezidat de Valeriu Iftime. Cumulat, în 2019 și 2020 cele trei companii au plătit taxe și impozite la bugetul de stat și bugetul local de peste 31 milioane de lei. Sau, dacă vreți, de 6,5 milioane de euro. Iar aceste trei companii își au toate sediul în comuna Mihai Eminescu, astfel încât undeva la 260.000 de lei au fost plătiți bugetului local. Dublați sau triplați sumele de mai sus pentru a avea o imagine întinsă în timp a contribuției la buget a amintitului grup de firme, care bănuiesc că este cel mai mare contributor la bugetul de stat din amintita comună.


Și atunci, dacă nici cel mai mare plătitor de taxe și impozite dintr-o localitate nu are dreptul să vorbească, mai are cineva dreptul să deschidă gura? Din banii unor astfel de firme s-au asfaltat drumuri, s-au schimbat becuri, s-au asigurat cofinanțări pentru proiectele europene. Și da, încă mai avem atâtea drumuri fără asfalt și atâta sărăcie tocmai fiindcă firme precum acestea sunt atât de puține la Botoșani.

 

Acel moment în care liderul unei comunități își face terci finanțatorul  

 

Iar demn de menționat este că firmele menționate sunt doar o parte a celor controlate de omul de afaceri, celelalte își au sediul în municipiul Botoșani, iar cifra anuală de afaceri per total grup este de ordinul zecilor de milioane de euro. Sigur, aici se poate deschide o discuție de genul ”câți din acești bani vin din contracte cu statul?”, însă pentru noi botoșănenii trebuie să primeze altceva: toate companiile grupului își au sediul în județul Botoșani, iar 95% din venituri sunt realizate în restul țării. Cu alte cuvinte, banii se încasează prin București, Oradea, Suceava, Brăila, dar taxele și impozitele se plătesc la Botoșani.


Și vorbim de milioane și milioane de euro plătiți anual.


Dacă și un asemenea om, care mai este și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, trebuie să tacă, iar niște oameni care trăiesc de-o viață pe funcții publice, dezvoltând afaceri uluitoare pe spatele statului, trecute pe numele a tot felul de nepoți, surori, neveste și altele asemenea, își permit să îl amenințe, înseamnă că democrația a pierit pe aceste meleaguri. Și înseamnă că toți ceilalți, afaceriști mai mici sau mai mari, lucrători la stat sau privat, doctori, economiști, profesori, ingineri, trebuie să se ascundă după birou când trece primarul sau șeful CJ prin zonă.

 

Golaniada

 

Pe la sfârșitul primăverii câțiva medici au protestat la Consiliul Județean. Nici nu mai contează motivul, contează reacția unor lideri politici: ce mai vor și medicii ăștia? Să își vadă de bolnavii lor.


Zilele acestea, un alt lider politic a răbufnit (în privat bineînțeles, că e campanie și se abține în public semianalfabetul care amenință jurnaliștii pe la 10 noaptea), după ce o profesoară a luat din nou atitudine față de unele măsuri aberante din școli: ce mai vor și profesorii ăștia? Să își vadă de elevii lor.


Oameni buni, această este societatea ideală. Este însă societatea ideală doar pentru niște golani politici care ne conduc de vreo 20 – 30 de ani și care își tot schimbă partidele între ei, dar care în realitate rămân aceiași oameni. Pentru ei societatea ideală este cea în care medicii își văd doar de bolnavi, profesorii doar de elevi, afaceriștii numai de firmele lor, iar politicienii în continuare de jecmăneala... pardon, de politica lor.

 

PS: Botoșăneanul va publica în această săptămână un interviu cu Valeriu Iftime în care omul de afaceri își explică decizia de a se implica în campania pentru alegerile locale, interviu care se termină cu un anunț făcut poate în premieră de președintele Camerei de Comerț.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Iftime, clip electoral pentru un candidat la Primărie: Are viziunea și asumarea unui liderVIDEO
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Cine vorbeste. Un bandit.
23 septembrie 2020, 16:34
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
24.4 o C
Bucecea
22.5 o C
Darabani
22.4 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.