Blog
Finul lui Portariuc de pe Aleea Limbilor Dulci
logo botosaneanul vertical „Trecutul rămâne cu faptele, în timp ce prezentul este hrănit cu promisiunile despre viitor. Astăzi, toţi îşi fac imagine spunând ce vor face mâine. Iar mâine vor povesti ce vor face poimâine”.
Am citat din editorialul lui Ion M.Ioniţă, redactor şef al revistei „Historia”, gândindu-mă că, pentru unii botoşăneni, tineri şi bine ancoraţi în realităţile politice ale vremurilor pe care le trăim, mâine şi chiar poimâine a devenit de ceva vreme astăzi. Au reuşit să ardă etapele şi să ajungă la 20 – 30 de ani acolo unde alţii nu acced nici măcar în pragul pensionării.
Sunt acei tineri care au priceput din fragedă vârstă că în această ţară şi în acest judeţ există o cale deloc dreaptă, dar totuşi netedă, rapidă şi teribil de eficientă de a parveni. Sunt strada Linguşelii, bulevardul Pupincurismului, ori Aleea Limbilor Dulci.
De câteva săptămâni tot scriem despre incredibilele coincidenţe prin care copiii, fraţii, prietenii, colegii, nepoţii, finii potenţaţilor judeţului şi ai urbei capătă posturi cheie la stat. Brusc, după ce tata, unchiul, mama, vărul, au devenit preşedinţi, primari, parlamentari, consilieri, cancelari, puştimea a devenit teribil de inteligentă şi de pricepută în toate cele. La municipiu posturile cheie scoase la „concurs” (ciudat mai sună chestia asta) au fost căpătate de pilele lui Ovi, omul care promitea tocmai eliminarea nepotismelor. La CJ toate CA-urile sunt asfixiate de copiii teribili ai liberalilor, la ce e acolo trebuie să mulţumim Cerului că, deocamdată, mezinul familiei împărăteşti se gândeşte ce-o să facă la liceu, adică încă nu poate fi pus nicăieri director.
Uitaţi-vă la PSD! Aproape că nu există şef la tineret fără un „monstru sacru” în spate, de la lidera lansată în politică de unchiul Bădia Conţac la secretarul care conduce maşina senatoarei. Şi aici, şi la PNL o mulţime s-au oploşit pe la tot felul de cabinete; de preşedinte, de parlamentar, de primar. Au înţeles de foarte tineri că, dacă vrei să capeţi un post pe la stat, vreo funcţie prin partid, e musai să te dai bine pe lângă un dinozaur. Mai contează că acum câteva luni din panaramă şi curvă n-o mai scoteai pe prima doamnă a Botoșanilor? Nu, acum întâia femeie are o privire senină...
[[banner]]
Şi la ce exemple au în partid este cât se poate de firesc să gândească aşa. Păi cine conduce PSD-ul acum la Botoşani? Andrei Dolineaschi, băieţaşul care i-a cărat la propriu mapa lui Miky Şpagă şi Ovidiu Portariuc, fiul lui Gheorghe, om cu state vechi într-ale social-democraţiei… Iar cine conduce acum PNL nu era nici măcar conte sau prinţ la curtea Regelui Liviu.
Acum câteva zile m-a sunat un tânăr dintr-ăsta ajuns mare şef doar după ce prietenul i-a ajuns la rândul lui mare demnitar ca să-mi spună cât de supărat e fiindcă are el nu ştiu câte facultăţi, mastere, cursuri, specializări. I-am spus că în Botoşani sunt sute, poate chiar mii de tineri, cel puţin la fel de pregătiţi, cu la fel de multe studii ca şi el, dar care o să îmbătrânească şi n-o să prindă un asemenea post pentru simplul motiv că nu sunt pila nimănui. Sau pentru că, pur şi simplu, refuză să pupe în fund, să linguşească, să dea limbi dulci pentru o funcţie.
Unii dintre ei, îngreţoşaţi de sistemul clientelar din România, îşi forţează destinul în străinătate, într-o lume în care poţi să fii şi fiul preşedintelui, cancelarului, ministrului, parlamentarului, dacă nu eşti pregătit prefosional (şi nu politic) nu ai nici o şansă.
Alţii rămân în ţară sperând că odată şi odată şi pentru ei mâine va fi azi. Până atunci se gândesc însă cum ar fi fost dacă erau finul lui Portariuc sau fratele lui Ţurcanu…
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Tineretul lui Țurcanu, de la fiul lui Grigoraș la consilierii de la cabinet, ajung mari șefi mari la „Apă” 
Băiatul „cancelarei” a reuşit ce n-au putut comisarii şefi: Dan Lucian Afrăsânei a intrat în Direcţia de Combatere a Fraudelor după o ciudăţenie de concurs

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Raspuns pentru marele nostru editorialist...sa ne reamintim versurile marelui nostru poet national Mihai Eminescu si sa reflectam..."GlossăVreme trece, vreme vine,Toate-s vechi şi nouă toate;Ce e rău şi ce e bineTu te-ntreabă şi socoate;Nu spera şi nu ai teamă,Ce e val ca valul trece;De te-ndeamnă, de te cheamă,Tu rămâi la toate rece.Multe trec pe dinainte,În auz ne sună multe,Cine ţine toate minteŞi ar sta să le asculte?...Tu aşează-te deoparte,Regăsindu-te pe tine,Când cu zgomote deşarteVreme trece, vreme vine.Nici încline a ei limbăRecea cumpăn-a gândiriiÎnspre clipa ce se schimbăPentru masca fericirii,Ce din moartea ei se naşteŞi o clipă ţine poate;Pentru cine o cunoaşteToate-s vechi şi nouă toate.Privitor ca la teatruTu în lume să te-nchipui:Joace unul şi pe patru,Totuşi tu ghici-vei chipu-i,Şi de plânge, de se ceartă,Tu în colţ petreci în tineŞi-nţelegi din a lor artăCe e rău şi ce e bine.Viitorul şi trecutulSunt a filei două feţe,Vede-n capăt începutulCine ştie să le-nveţe;Tot ce-a fost ori o să fieÎn prezent le-avem pe toate,Dar de-a lor zădărnicieTe întreabă şi socoate.Căci aceloraşi mijloaceSe supun câte există,Şi de mii de ani încoaceLumea-i veselă şi tristă;Alte măşti, aceeaşi piesă,Alte guri, aceeaşi gamă,Amăgit atât de-adeseNu spera şi nu ai teamă.Nu spera când vezi mişeiiLa izbândă făcând punte,Te-or întrece nătărăii,De ai fi cu stea în frunte;Teamă n-ai, căta-vor iarăşiÎntre dânşii să se plece,Nu te prinde lor tovarăş:Ce e val, ca valul trece.Cu un cântec de sirenă,Lumea-ntinde lucii mreje;Ca să schimbe-actorii-n scenă,Te momeşte în vârteje;Tu pe-alături te strecoară,Nu băga nici chiar de seamă,Din cărarea ta afarăDe te-ndeamnă, de te cheamă.De te-ating, să feri în laturi,De hulesc, să taci din gură;Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,Dacă ştii a lor măsură;Zică toţi ce vor să zică,Treacă-n lume cine-o trece;Ca să nu-ndrăgeşti nimică,Tu rămâi la toate rece.Tu rămâi la toate rece,De te-ndeamnă, de te cheamă;Ce e val, ca valul trece,Nu spera şi nu ai teamă;Te întreabă şi socoateCe e rău şi ce e bine;Toate-s vechi şi nouă toate:Vreme trece, vreme vine."
8 noiembrie 2013, 08:40
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.