Ancheta săptămânii
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO

În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.

Radiografia unei bătăi de joc, în stil românesc

 

Vama Racovăț, un punct de trecere a frontierei esențial pentru dezvoltarea județului, a intrat în modernizare în 2010, când guvernarea de atunci a aprobat un memorandum cu tema „Punctele de trecere simplificată de la frontiera dintre România şi Ucraina”, prin care erau vizate cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, scopul fiind aducerea lor la standardele Schengen în vederea deschiderii în regim de trafic internaţional. Printre acestea se afla şi Vama Racovăţ.

 

Standardele Schengen prevăd dotarea punctelor de trecere cu infrastructura şi echipamentele necesare securizării frontierelor externe, concret fiind vorba de spaţii suficiente pentru cercetări şi intervievări, aparatură de zi şi de noapte, toate fiind amplasate în condiţii optime de funcţionare.

 

Pe atunci s-au alocat 500.000 de euro, iar licitația pentru efectuarea lucrărilor a fost câștigată de o firmă de apartament din Bacău, care la scurt timp a intrat în insolvență. După mai multe poticneli, lucrările au fost finalizate.

 

Și așa au rămas pentru că punctul nu s-a mai redeschis niciodată.

 

Această investiție se înscrie cu brio în seria proiectelor eșuate în dulcele-amar stil românesc în care NIMENI, dar absolut nimeni, nu răspunde pentru nerespectarea termenelor și tergiversarea lucrărilor de interes public. Pentru că, de exemple nu ducem lipsă, dar asta este deja altă poveste.

 

 

O falsă rază de speranță

 

 

Anul trecut, mai exact în ianuarie, ministrul de externe al României anunța destul de optimist faptul că în cursul lui 2018 se va deschide și punctul vamal Racovăț, urmare a unor discuții cu omologul din Ucraina, Pavlo Klimkin.

 

„Am discutat cu dl Klimkin şi în bugetul pe acest an (n.r.- bugetul de stat al Ucrainei) vor fi prevăzute de către Ministerul Finanţelor sumele necesare pentru deschiderea a două puncte de frontieră. Aceste puncte de frontieră sunt, din punct de vedere al părţii române, complet pregătite pentru a fi deschise şi aşteptăm doar finalizarea din partea cealaltă în cursul acestui an”,

Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe.

 

Nu s-a întâmplat nimic. Evident.

 

Ba chiar, aflat în vizită la Botoșani și Victor Ponta, fost prim-ministru al României, s-a arătat intrigat de faptul că autoritățile cu atribuții se încăpățânează să țină punctul vamal din nordul județului, sub lacăt. În mod inexplicabil.

 

„Am făcut punctul acela de frontieră și așa stă. Cum l-am făcut noi, frumos, dar nu trece nimeni pe acolo. Sincer, nu găsesc o explicație pentru ceva ce există, este funcțional și nu se deschide, chiar nu am nici o explicație. Aici, nu este vorba despre demersuri la Bruxelles pentru acord, ca să redeschizi un punct vamal, nu are nici o treabă Bruxelles cu acordurile de mic trafic de frontieră. Nici vorbă de așa ceva, am deschis și alte puncte și nu ne-a întrebat nimeni nimic și nici nu s-a supărat nimeni”,

Victor Ponta, fost prim-ministru al României.

 

Cei care chiar au un cuvânt de spus din acest punct de vedere sunt parlamentarii de Botoșani, votați de botoșăneni și aproape singurele persoane care pot deschide ușile unor oameni importanți și cu rol decizional.

 

Președintele PNL Botoșani, spre exemplu, susține că încearcă de aproximativ cinci ani de zile să rezolve această problemă.  

 

„Eu personal, în ultimii 5 ani am întreprins demersuri, cel puțin de cinci ori. Și pe lângă Direcția Vămilor, apoi pe la ANAF, acum văd că se face iar direcție specială. În general s-a pus problema că, cei din Ucraina nu ar fi fost pregătiți pentru a deschide punctul vamal, dar de fapt și de drept, problema a fost întotdeauna la noi. Și nu trebuie să ne ascundem în spatele degetului din cauza asta. Partea română nu a fost în stare să termine timp de opt ani de zile lucrările la această investiție”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.

 

 

PSD-iștii acuzați că țin lacătul în mână

 

Suferă și locuitorii din zona Dorohoi care vor să ajungă la rude la Cernăuți și care sunt nevoiți să meargă prin punctul de frontieră de la Siret. Ucrainenii și-au dorit în trecut. În contextul relațiilor tensionate pe care le au cu Rusia nu se știe dacă mai vor în continuare redeschiderea Vămii Racovăț.

 

„Este un blocaj creat de cei care se află la conducere, de cei din PSD – ALDE, prin nepăsarea lor”, concluzionează liderul PNL Botoșani

 

Nimic mai fals, i-ar răspunde omologul social-democrat de la Botoșani. Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, susține la rândul său că nu s-a oprit în a încerca același lucru și anume punerea în funcțiune a punctului vamal. În acest sens, vicepreședintele Senatului susține că a avut un dialog permanent cu cei din Ministerul Afacerilor Externe, că partea română și-ar fi finalizat intervențiile în procent de 99%, dar probleme ar fi la vecinii ucraineni.

 

 

„În momentul de față este purtat un dialog extrem de aplicat între Ministerul de Externe cu partea ucraineană și în momentul în care ambele părți sunt gata din punctul de vedere al investiției, vama se redeschide. Deci, în stadiul acesta suntem astăzi. Discuțiile sunt destul de avansate. Acum, ce este drept suntem blocați și cu bugetul, imediat ce bugetul va fi promulgat, fiecare minister va avea sumele lui alocate și pentru lucruri de genul acesta”,

Doina Federovici, președinte PSD Botoșani

 

Drumurile mai importante decât vama

 

Șansele ca anul 2019 să aducă vești bune pe subiectul acestui articol aproape că lipsesc. Deputatul Răzvan Rotaru face parte din comisia de politici externe și susține că este la curent cu „planurile” pe termen scurt.

 

„Au fost discuții și chiar eu am întrebat un secretar de stat dacă știe ceva de Vama Racovăț, care este un punct strategic din punctul meu de vedere, dacă sunt șanse să se redeschidă anul acesta. Mi s-a răspuns de ce bani vor fi alocați anul acesta, pentru că ar fi vreo șase puncte de frontieră pe zona asta de nord. Anul acesta nu cred că se deschide, vor fi mulți bani dați pentru drumuri”,

Răzvan Rotaru, deputat PSD.

 

Interesată, fără să fie neapărat întrebată în vederea redactării acestui articol, de Vama Racovăț a fost și Mihaela Huncă, deputat actualmente la Pro România și care a abordat acest subiect într-o conferință de presă.

 

„Am solicitat tuturor forurilor redeschiderea punctului vamal Racovăț din județul Botoșani. Știm foarte bine că a beneficiat de modernizare. Aceste modernizări sunt aproape finalizate, dacă nu și finalizate. Din 2015 încoace asistăm doar la promisiuni, care de altfel ne-am obișnuit și cu alte promisiuni gen drumul Botoșani – Târgu-Frumos, Teatrul Mihai Eminescu și așa mai departe. Județul Botoșani ar avea un punct de dezvoltare, o zonă de dezvoltare. Oare se dorește ca locuitorii din acea zonă să fie pedepsiți pentru că dl primar de la Pomârla este la Pro România? Eu nu cred că ar trebui așa gândite lucrurile. Cred că redeschiderea vămii reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică a județului, a comunei Pomârla și care de fapt reprezintă o comunitate importantă pentru Botoșani”,

Mihaela Huncă, deputat Pro România.

 

 

Prefectura, tace!

 

Prefectul Dan Șlincu nu a avut nimic de comentat despre Vama Racovăț. Prefectura ar fi transmis o adresă la MAE de la care nu ar fi primit nici un răspuns.

 

Într-un stil dulce-amar primarul comunei pe raza căreia se află Racovăț a arătat că vama a fost totuși deschisă. Însă nu pentru oameni.

 

„Ne dorim măcar să fim ascultați, de aproape un deceniu punctul vamal Racovăț stă și face posibilă doar vizionarea trecerii pestei porcine din Ucraina în România. Atât s-a întâmplat pe zona de frontieră, cu atât ne-am ales din acest punct de frontieră”

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Doar pesta porcină africană a trecut recent prin Vama Racovăț. Așadar, dacă există un motiv pentru care acest punct este menținut în starea actuală, acesta este bine, bine păstrat.

 

 

loading...
Vama de la Racovăţ GATA de funcţionare: Mai sunt de făcut câteva marcaje
Lucrările la Vama Racovăţ se reiau cu firma care a încurcat totul: Chiar nu mă interesează suma
EXCLUSIV: Vama Racovăţ, punct şi de la capăt cu sesizare penală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
inpuff.ro
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Loading...
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Noapte bună copii!! Tanti Maria a încălecat pe-o șa și va spus povestea așa! Diakitsvi și lupul. Da mata tanti Maria unde bagi bățul? Da fă-le publice tanti să afle şi neinstruţii cum stă Prefectura.
18 martie 2019, 23:12
Frumoase poze, inexact articol. Iar opiniile referitoare la acest articol sunt de-a dreptul prostești.Am mai constatat că însuși parlamentarii noștri de Botoșani, absolut toți, habar nu au care-i situația de fapt, dar se laudă că au făcut intervenții repetate. Simple aiureli.Motivul real este cu totul altul( și adevărul), pe care-l știu, însă fiind implicate organismele care au finanțat lucrările de la Vama Diakitsvi( din fața celei de la Racovăț), nu am voie să le fac publice. Partea română poate fi puternic criticată pentru faptul că a aruncat banii pe fereastră firmei din Bacău care a falimentat.De ce? Pentru că s-au făcut plăți anticipate mai mari decât prevede legea și cineva trebuia să plătească.Drept este că a fost un proces care a durat mai mulți ani așa, cum se întâmplă în România. In plus,, trebuie să se înființee mai multe posturi, cca 20 și de aici bani pentru salarii, cheltuieli materiale, etc. Ca urmare, e ușor a scrie ,,versuri”, când nimic nu ai a spune! ( aviz postacilor neinstruiți sau plătiți să bage bățul prin gard! Acum ați înțeles de ce Prefectura tace???
18 martie 2019, 19:32
Nu mai căutaţi vinovaţi pe la Bucureşti sau aiurea, interesul ca Botoşaniul să fie izolat este al mafioţilor locali. Ei sunt singurii interesaţi să ţină totul sub control. Nişte jeguri care au ocupat toate instituţiile statului pe plan local. Dacă aveţi un dram de minte vedeţi câte legi în Botoşani s-au aplicat pe dos ca în restul ţării, adică după placul şi interesul borfaşilor locali.
18 martie 2019, 13:19
Carei rolu prefectului la nivelul unui judet de fapt un purtator de cuvant al guvernului , politiceni au un atu in plus in aceste 2 campani electorali uni sa critice altu sa aduca acuzati iar pe guvernanti nui intereseaza tocmai vama de la Racovati cei din minister habar nau ca exista si asa ceva . Rusine.
18 martie 2019, 11:46
Mutați vama la Cosula sau Vlasinesti și problema se rezolva urgent.
18 martie 2019, 10:00
PREFECTURA TACE ! ...si ...si nu face nimic pt deschiderea vamiii, cine sa faca , jandarmii care fac paza prefectului ????
18 martie 2019, 08:26
Ati promis cu totii in 2016 ca o sa se deschida vama de la Racovat si acum inca dupa trei ani vama nu este deschisa, iar explicatia voastra este ca nu s-a aprobat bugetul. O sa mai asteptam cateva zile sa se aprobe si bugetul si atunci sa vedem ce explicatii tampite mai puteti avea, mincinosilor
18 martie 2019, 08:24
Aici se vede cata importanta are Botosani in tara ca si judet ..zero
18 martie 2019, 08:15
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și dv. și noi plătim bani grei. Să-și curețe. Să se gândească din timp și în cele patru zone din oraș în care avem probleme să redimensioneze tot ce înseamnă rețelele lor. Să ne întrebăm fiecare dintre noi: de ce pl ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.