Ancheta săptămânii
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO

În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.

Radiografia unei bătăi de joc, în stil românesc

 

Vama Racovăț, un punct de trecere a frontierei esențial pentru dezvoltarea județului, a intrat în modernizare în 2010, când guvernarea de atunci a aprobat un memorandum cu tema „Punctele de trecere simplificată de la frontiera dintre România şi Ucraina”, prin care erau vizate cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, scopul fiind aducerea lor la standardele Schengen în vederea deschiderii în regim de trafic internaţional. Printre acestea se afla şi Vama Racovăţ.

 

Standardele Schengen prevăd dotarea punctelor de trecere cu infrastructura şi echipamentele necesare securizării frontierelor externe, concret fiind vorba de spaţii suficiente pentru cercetări şi intervievări, aparatură de zi şi de noapte, toate fiind amplasate în condiţii optime de funcţionare.

 

Pe atunci s-au alocat 500.000 de euro, iar licitația pentru efectuarea lucrărilor a fost câștigată de o firmă de apartament din Bacău, care la scurt timp a intrat în insolvență. După mai multe poticneli, lucrările au fost finalizate.

 

Și așa au rămas pentru că punctul nu s-a mai redeschis niciodată.

 

Această investiție se înscrie cu brio în seria proiectelor eșuate în dulcele-amar stil românesc în care NIMENI, dar absolut nimeni, nu răspunde pentru nerespectarea termenelor și tergiversarea lucrărilor de interes public. Pentru că, de exemple nu ducem lipsă, dar asta este deja altă poveste.

 

 

O falsă rază de speranță

 

 

Anul trecut, mai exact în ianuarie, ministrul de externe al României anunța destul de optimist faptul că în cursul lui 2018 se va deschide și punctul vamal Racovăț, urmare a unor discuții cu omologul din Ucraina, Pavlo Klimkin.

 

„Am discutat cu dl Klimkin şi în bugetul pe acest an (n.r.- bugetul de stat al Ucrainei) vor fi prevăzute de către Ministerul Finanţelor sumele necesare pentru deschiderea a două puncte de frontieră. Aceste puncte de frontieră sunt, din punct de vedere al părţii române, complet pregătite pentru a fi deschise şi aşteptăm doar finalizarea din partea cealaltă în cursul acestui an”,

Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe.

 

Nu s-a întâmplat nimic. Evident.

 

Ba chiar, aflat în vizită la Botoșani și Victor Ponta, fost prim-ministru al României, s-a arătat intrigat de faptul că autoritățile cu atribuții se încăpățânează să țină punctul vamal din nordul județului, sub lacăt. În mod inexplicabil.

 

„Am făcut punctul acela de frontieră și așa stă. Cum l-am făcut noi, frumos, dar nu trece nimeni pe acolo. Sincer, nu găsesc o explicație pentru ceva ce există, este funcțional și nu se deschide, chiar nu am nici o explicație. Aici, nu este vorba despre demersuri la Bruxelles pentru acord, ca să redeschizi un punct vamal, nu are nici o treabă Bruxelles cu acordurile de mic trafic de frontieră. Nici vorbă de așa ceva, am deschis și alte puncte și nu ne-a întrebat nimeni nimic și nici nu s-a supărat nimeni”,

Victor Ponta, fost prim-ministru al României.

 

Cei care chiar au un cuvânt de spus din acest punct de vedere sunt parlamentarii de Botoșani, votați de botoșăneni și aproape singurele persoane care pot deschide ușile unor oameni importanți și cu rol decizional.

 

Președintele PNL Botoșani, spre exemplu, susține că încearcă de aproximativ cinci ani de zile să rezolve această problemă.  

 

„Eu personal, în ultimii 5 ani am întreprins demersuri, cel puțin de cinci ori. Și pe lângă Direcția Vămilor, apoi pe la ANAF, acum văd că se face iar direcție specială. În general s-a pus problema că, cei din Ucraina nu ar fi fost pregătiți pentru a deschide punctul vamal, dar de fapt și de drept, problema a fost întotdeauna la noi. Și nu trebuie să ne ascundem în spatele degetului din cauza asta. Partea română nu a fost în stare să termine timp de opt ani de zile lucrările la această investiție”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.

 

 

PSD-iștii acuzați că țin lacătul în mână

 

Suferă și locuitorii din zona Dorohoi care vor să ajungă la rude la Cernăuți și care sunt nevoiți să meargă prin punctul de frontieră de la Siret. Ucrainenii și-au dorit în trecut. În contextul relațiilor tensionate pe care le au cu Rusia nu se știe dacă mai vor în continuare redeschiderea Vămii Racovăț.

 

„Este un blocaj creat de cei care se află la conducere, de cei din PSD – ALDE, prin nepăsarea lor”, concluzionează liderul PNL Botoșani

 

Nimic mai fals, i-ar răspunde omologul social-democrat de la Botoșani. Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, susține la rândul său că nu s-a oprit în a încerca același lucru și anume punerea în funcțiune a punctului vamal. În acest sens, vicepreședintele Senatului susține că a avut un dialog permanent cu cei din Ministerul Afacerilor Externe, că partea română și-ar fi finalizat intervențiile în procent de 99%, dar probleme ar fi la vecinii ucraineni.

 

 

„În momentul de față este purtat un dialog extrem de aplicat între Ministerul de Externe cu partea ucraineană și în momentul în care ambele părți sunt gata din punctul de vedere al investiției, vama se redeschide. Deci, în stadiul acesta suntem astăzi. Discuțiile sunt destul de avansate. Acum, ce este drept suntem blocați și cu bugetul, imediat ce bugetul va fi promulgat, fiecare minister va avea sumele lui alocate și pentru lucruri de genul acesta”,

Doina Federovici, președinte PSD Botoșani

 

Drumurile mai importante decât vama

 

Șansele ca anul 2019 să aducă vești bune pe subiectul acestui articol aproape că lipsesc. Deputatul Răzvan Rotaru face parte din comisia de politici externe și susține că este la curent cu „planurile” pe termen scurt.

 

„Au fost discuții și chiar eu am întrebat un secretar de stat dacă știe ceva de Vama Racovăț, care este un punct strategic din punctul meu de vedere, dacă sunt șanse să se redeschidă anul acesta. Mi s-a răspuns de ce bani vor fi alocați anul acesta, pentru că ar fi vreo șase puncte de frontieră pe zona asta de nord. Anul acesta nu cred că se deschide, vor fi mulți bani dați pentru drumuri”,

Răzvan Rotaru, deputat PSD.

 

Interesată, fără să fie neapărat întrebată în vederea redactării acestui articol, de Vama Racovăț a fost și Mihaela Huncă, deputat actualmente la Pro România și care a abordat acest subiect într-o conferință de presă.

 

„Am solicitat tuturor forurilor redeschiderea punctului vamal Racovăț din județul Botoșani. Știm foarte bine că a beneficiat de modernizare. Aceste modernizări sunt aproape finalizate, dacă nu și finalizate. Din 2015 încoace asistăm doar la promisiuni, care de altfel ne-am obișnuit și cu alte promisiuni gen drumul Botoșani – Târgu-Frumos, Teatrul Mihai Eminescu și așa mai departe. Județul Botoșani ar avea un punct de dezvoltare, o zonă de dezvoltare. Oare se dorește ca locuitorii din acea zonă să fie pedepsiți pentru că dl primar de la Pomârla este la Pro România? Eu nu cred că ar trebui așa gândite lucrurile. Cred că redeschiderea vămii reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică a județului, a comunei Pomârla și care de fapt reprezintă o comunitate importantă pentru Botoșani”,

Mihaela Huncă, deputat Pro România.

 

 

Prefectura, tace!

 

Prefectul Dan Șlincu nu a avut nimic de comentat despre Vama Racovăț. Prefectura ar fi transmis o adresă la MAE de la care nu ar fi primit nici un răspuns.

 

Într-un stil dulce-amar primarul comunei pe raza căreia se află Racovăț a arătat că vama a fost totuși deschisă. Însă nu pentru oameni.

 

„Ne dorim măcar să fim ascultați, de aproape un deceniu punctul vamal Racovăț stă și face posibilă doar vizionarea trecerii pestei porcine din Ucraina în România. Atât s-a întâmplat pe zona de frontieră, cu atât ne-am ales din acest punct de frontieră”

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Doar pesta porcină africană a trecut recent prin Vama Racovăț. Așadar, dacă există un motiv pentru care acest punct este menținut în starea actuală, acesta este bine, bine păstrat.

 

 

loading...
Vama de la Racovăţ GATA de funcţionare: Mai sunt de făcut câteva marcaje
Lucrările la Vama Racovăţ se reiau cu firma care a încurcat totul: Chiar nu mă interesează suma
EXCLUSIV: Vama Racovăţ, punct şi de la capăt cu sesizare penală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
Noapte bună copii!! Tanti Maria a încălecat pe-o șa și va spus povestea așa! Diakitsvi și lupul. Da mata tanti Maria unde bagi bățul? Da fă-le publice tanti să afle şi neinstruţii cum stă Prefectura.
18 martie 2019, 23:12
Frumoase poze, inexact articol. Iar opiniile referitoare la acest articol sunt de-a dreptul prostești.Am mai constatat că însuși parlamentarii noștri de Botoșani, absolut toți, habar nu au care-i situația de fapt, dar se laudă că au făcut intervenții repetate. Simple aiureli.Motivul real este cu totul altul( și adevărul), pe care-l știu, însă fiind implicate organismele care au finanțat lucrările de la Vama Diakitsvi( din fața celei de la Racovăț), nu am voie să le fac publice. Partea română poate fi puternic criticată pentru faptul că a aruncat banii pe fereastră firmei din Bacău care a falimentat.De ce? Pentru că s-au făcut plăți anticipate mai mari decât prevede legea și cineva trebuia să plătească.Drept este că a fost un proces care a durat mai mulți ani așa, cum se întâmplă în România. In plus,, trebuie să se înființee mai multe posturi, cca 20 și de aici bani pentru salarii, cheltuieli materiale, etc. Ca urmare, e ușor a scrie ,,versuri”, când nimic nu ai a spune! ( aviz postacilor neinstruiți sau plătiți să bage bățul prin gard! Acum ați înțeles de ce Prefectura tace???
18 martie 2019, 19:32
Nu mai căutaţi vinovaţi pe la Bucureşti sau aiurea, interesul ca Botoşaniul să fie izolat este al mafioţilor locali. Ei sunt singurii interesaţi să ţină totul sub control. Nişte jeguri care au ocupat toate instituţiile statului pe plan local. Dacă aveţi un dram de minte vedeţi câte legi în Botoşani s-au aplicat pe dos ca în restul ţării, adică după placul şi interesul borfaşilor locali.
18 martie 2019, 13:19
Carei rolu prefectului la nivelul unui judet de fapt un purtator de cuvant al guvernului , politiceni au un atu in plus in aceste 2 campani electorali uni sa critice altu sa aduca acuzati iar pe guvernanti nui intereseaza tocmai vama de la Racovati cei din minister habar nau ca exista si asa ceva . Rusine.
18 martie 2019, 11:46
Mutați vama la Cosula sau Vlasinesti și problema se rezolva urgent.
18 martie 2019, 10:00
PREFECTURA TACE ! ...si ...si nu face nimic pt deschiderea vamiii, cine sa faca , jandarmii care fac paza prefectului ????
18 martie 2019, 08:26
Ati promis cu totii in 2016 ca o sa se deschida vama de la Racovat si acum inca dupa trei ani vama nu este deschisa, iar explicatia voastra este ca nu s-a aprobat bugetul. O sa mai asteptam cateva zile sa se aprobe si bugetul si atunci sa vedem ce explicatii tampite mai puteti avea, mincinosilor
18 martie 2019, 08:24
Aici se vede cata importanta are Botosani in tara ca si judet ..zero
18 martie 2019, 08:15
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.