Ancheta săptămânii
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare

La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.

PNL vine la Senat cu principala voce sanitară în ”era Covid”


Partidul Național Liberal și-a depus miercuri candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ). Locul 3 pe lista pentru Senat este ocupat de Monica Adăscăliței. Este nimeni alta decât conducătoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și principalul comunicator la nivel județean în problema monica adascaliteiCovidului.

 

Medic de profesie, a preluat șefia DSP Botoșani în plină pandemie. Pe 29 aprilie, când România se afla în Stare de Urgență, ministrul Sănătății a numit-o pe Monica Adăscăliței în postul de director executiv în locul economistului Tudor Ferariu, care ocupa postul ca interimar. Până atunci dr. Adăscăliței a activat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, acolo unde continuă să profeseze.

 

PSD răspunde cu unul dintre primii medici intrați în izolare


La trei zile după liberali, și social-democrați și-au făcut publice listele aspiranților la Parlament. Incredibilă coincidență, exact pe aceeași poziție, adică locul 3 la Senat, se regăsește Ramona Guraliuc, care activează tot la UPU de la ”Mavromati”, fiind chiar șefa acestei structuri atât de importante. Dr. Guraliuc este unul dintre primele cadre medicale din Botoșani care au intrat în izolare după ce pandemia a pătruns și în România fiindcă a tratat pe 21 martie al doilea bolnav din județ diagnosticat cu coronavirus.


Ramona Guraliuc nu este însă singurul medic de pe listele PSD Botoșani. La Camera Deputaților, pe poziția a șaptea, îl găsim pe Eduard Gurău, medic la Serviciul Județean de Ambulanță. Moldovean la origini, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, iar în trecut a ocupat postul de director la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa.

 

Pro România – ALDE replică imediat cu medicul care amenința că se leagă cu lanțuri


alin atudoroaeDar coincidențele politico-sanitare nu se opresc aici. Pro România, partid aflat în plin proces de fuziune cu ALDE, are la rândul său candidat la Senat un medic. Și culmea, lucrează tot la UPU de la Spitalul Județean.

 

Este vorba despre Alin Atudoroae, medic care încă de la începutul pandemiei a atacat virulent unele decizii ale autorităților sanitare, printre altele amenințând că se leagă cu lanțuri de gardul Maternității, dacă Secția de Obstetrică-Ginecologie va fi transformată în spital Covid.

 

Iar USR-PLUS are cap de listă tot un medic


Săptămâna trecută, Alianța USR-PLUS și-a votat pretendenții la Parlament. Vă vine sau nu să credeți, candidat la Senat, chiar cap de listă, este tot un medic de la Spitalul Județean, Tudor Sîrbu.

 

Miercuri, intrarea sa în cursa electorală pentru Legislativ a fost validată de Biroul Național al USR-PLUS. Ce-i drept, dr.Sîrbu, care a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” Iași, nu activează la UPU, ci este medic specialist la secția chirurgie plastică, reparatorie și arși de la ”Mavromati”.

 

Este deja repriza a doua


Implicarea principalilor medici comunicatori din pandemie în bătălia electorală pentru Parlament nu este decât o continuare, la un nivel și mai ridicat, a ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale.


Ramona Guraliuc, șefa UPU de la Spitalul Județean, s-a aflat atunci pe locul 6 al PSD-ului la Consiliul Județean și a dobândit lejer un mandat de consilier județean.


De asemenea, Monica Adăscăliței s-a regăsit pe lista PNL pentru Consiliul Local Botoșani, pe locul 13, fiind în prezent a doua supleantă, adică va intra în CL dacă încă doi dintre consilierii care au obținut mandate se vor retrage.


Nici pentru Alin Atudoroae candidatura la Senat nu reprezintă prima sa participare într-o competiție electorală. Medicul de la UPU s-a aflat printre aspiranții ALDE Botoșani la Consiliul Local, pe poziția a șaptea, fiind de altfel prezent și la lansarea candidaturii la Primărie a Roxanei Țurcanu. Cum însă ALDE nu a făcut pragul pentru a intra în CL, dr.Atudoroae nu a putut obține un mandat de ales local.


Revenind la PNL, trebuie să menționăm că medicul Radu Malancea, managerul Spitalului ”Mavromati”, a ocupat locul al patrulea pe lista pentru Consiliul Județean, obținând un mandat. Șeful secției de ortopedie a preluat conducerea Spitalului Județean tot în Starea de Urgență, de atunci având mai multe declarații publice privitoare la pandemie.

 


”Vocile Covid”, în prim-plan la București


Botoșani nu pare însă a fi decât un capitol dintr-o poveste mult mai lungă a implicării în campania electorală a medicilor deveniți celebri în ”era Covid”. Conducerea centrală a PSD i-a adus în partid pe Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care se se află pe locul doi la Senat pe lista PSD București, și pe Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, care deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților. De asemenea, medicul botoșănean Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, s-a alăturat PSD și va deschide lista pentru Senat în județul Mureș.

 


De ce atâția medici de la ”Urgențe”? Poate are nevoie un politician de o intervenție rapidă


Totuși, există și o diferență fundamentală între tactica de la București și cea de la Botoșani. Dacă în Capitală medicii deveniți arhicunoscuți în pandemie au fost propulsați pe locuri eligibile, în nordul Moldovei, doctorii de la ”Urgențe” nu au șanse de a dobândi un mandat de parlamentar nici în cel mai optimist scenariu posibil.


Președintele PNL Botoșani susține însă că prezența doctoriței Adăscăliței atât pe lista de la Senat, cât și pe cea de la Consiliul Local nu reprezintă o încercare de a transfera în plan politic popularitatea obținută în pandemie.


”Nici vorbă! Pur și simplu d-na este lângă noi, a fost de la bun început, este simpatizant PNL de ani de zile, nu e de acum, nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu și-a dorit, și-a manifestat intenția de a fi pe listele noastre, am avut o discuție personal cu dumneaei”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Senatorul care candidează la Camera Deputaților a adăugat că nu știa de faptul că PSD are un medic de la ”Urgențe” care candidează exact pe aceeași poziție și a glumit: ”probabil că ne gândim toți că avem nevoie de un medic de la Urgențe printre noi, dacă se întâmplă ceva să ne dea primul ajutor”.

 


”Ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”


Dar ce părere are tocmai un medic aflat în centrul unui astfel de fenomen politico-sanitar?


Șefa UPU susține că nu a avut ca obiectiv pe 2020 să se regăsească pe o listă de candidați.


”Dar lucruri bune se pot face îmbinând profesia cu partea politică, dacă dorești cu adevărat. Din punct de vedere financiar dacă privești, profesia pe care o am mă mulțumește, deci nu este acesta un motiv. Am acceptat pentru că a fost o propunere, este ceva nou. Ideea a fost să modificăm puțin structura, să apară oameni care sunt tineri și care nu au neapărat experiență în domeniul politic, dar vin cu un vibe bun, cu ceva nou și cu o gândire și cu o altă deschidere față de cea care a fost până acum”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


ramona guraliuc psdCrede că, în general, meseria de medic este una care poate aduce partidelor un plus important.


”Probabil că am și manageriat situația aceasta... ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”, spune Romana Guraliuc, care însă nu crede că politicienii încearcă să profite de popularitatea câștigată în ”era Covid” de unii medici.

 

”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra”


”Cuvântul profit este urât. Cred că există și substratul acesta la modul, da, este OK, este un medic, dar cred că profesia în sine da, impune un anumit respect și înseamnă că omul respectiv în viața aceasta a și muncit. Și aceasta oriunde te-ai duce, nu neapărat doar în politică, pentru că oriunde te-ai duce domeniul acesta are o anumită etichetă. Nu cred că este un profit, dar și dacă s-ar gândi cineva, da eu o fac cu drag, să progresăm, să facem lucruri bune, să schimbăm un pic imaginea partidului. Eu ca medic, pe plan medical, cred că pot să gestionez și să îmi dau cu părerea vizavi de diferite probleme care apar atât la nivel de județ, cât și la nivel de țară pentru că sunt cam aceleași și da, cred că și noi trebuie să avem un loc într-o organizație de felul acesta”,

Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


A arătat că a acceptat candidatura la Consiliul Județean tocmai prin prisma faptului că are în subordine Spitalul Mavromati, acolo unde ea activează, astfel încât ”pot să pun osul la treabă, pot să fac o figură bună, pot să demonstrez ceva”.


”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra. Este cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci. Și să fii într-o opoziție continuă și să judeci ce a făcut celălalt, dar tu nu ai ridicat un deget să faci ceva, deși ai putea datorită experienței, cu o părere, printr-o propunere, cu un heirup, hai să pun și eu osul la treabă să fac ceva”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


Precedentul șef al UPU, Petre Rădăuceanu, a avut două mandate de consilier județean din partea PDL și apoi PNL.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Toți unu și unu, de la PNL și PSD. Oameni fără școală dar "economiști cu diplome,". Propun sa spună smecherii ăștia la ce vârstă și au luat diploma, de unde și câte zile au fost la acea facultate.
27 octombrie 2020, 23:49
Nu le mai ajung la unii !!! Guraliuc ți a crescut ciocul? Nu ai șanse să ieși senator, ușurel mami, ușurel!!! M am amuzat tare când te am văzut pe lista și pe tine, dar și pe Patrauceanu. Unii au o pălărie extrem de mare. Iar alții care fac aceste liste ne cred pe noi, cei care votam , cam prosti...eiiii.....nu i chiar așa!
26 octombrie 2020, 07:35
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.