Ancheta săptămânii
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare

La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.

PNL vine la Senat cu principala voce sanitară în ”era Covid”


Partidul Național Liberal și-a depus miercuri candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ). Locul 3 pe lista pentru Senat este ocupat de Monica Adăscăliței. Este nimeni alta decât conducătoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și principalul comunicator la nivel județean în problema monica adascaliteiCovidului.

 

Medic de profesie, a preluat șefia DSP Botoșani în plină pandemie. Pe 29 aprilie, când România se afla în Stare de Urgență, ministrul Sănătății a numit-o pe Monica Adăscăliței în postul de director executiv în locul economistului Tudor Ferariu, care ocupa postul ca interimar. Până atunci dr. Adăscăliței a activat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, acolo unde continuă să profeseze.

 

PSD răspunde cu unul dintre primii medici intrați în izolare


La trei zile după liberali, și social-democrați și-au făcut publice listele aspiranților la Parlament. Incredibilă coincidență, exact pe aceeași poziție, adică locul 3 la Senat, se regăsește Ramona Guraliuc, care activează tot la UPU de la ”Mavromati”, fiind chiar șefa acestei structuri atât de importante. Dr. Guraliuc este unul dintre primele cadre medicale din Botoșani care au intrat în izolare după ce pandemia a pătruns și în România fiindcă a tratat pe 21 martie al doilea bolnav din județ diagnosticat cu coronavirus.


Ramona Guraliuc nu este însă singurul medic de pe listele PSD Botoșani. La Camera Deputaților, pe poziția a șaptea, îl găsim pe Eduard Gurău, medic la Serviciul Județean de Ambulanță. Moldovean la origini, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, iar în trecut a ocupat postul de director la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa.

 

Pro România – ALDE replică imediat cu medicul care amenința că se leagă cu lanțuri


alin atudoroaeDar coincidențele politico-sanitare nu se opresc aici. Pro România, partid aflat în plin proces de fuziune cu ALDE, are la rândul său candidat la Senat un medic. Și culmea, lucrează tot la UPU de la Spitalul Județean.

 

Este vorba despre Alin Atudoroae, medic care încă de la începutul pandemiei a atacat virulent unele decizii ale autorităților sanitare, printre altele amenințând că se leagă cu lanțuri de gardul Maternității, dacă Secția de Obstetrică-Ginecologie va fi transformată în spital Covid.

 

Iar USR-PLUS are cap de listă tot un medic


Săptămâna trecută, Alianța USR-PLUS și-a votat pretendenții la Parlament. Vă vine sau nu să credeți, candidat la Senat, chiar cap de listă, este tot un medic de la Spitalul Județean, Tudor Sîrbu.

 

Miercuri, intrarea sa în cursa electorală pentru Legislativ a fost validată de Biroul Național al USR-PLUS. Ce-i drept, dr.Sîrbu, care a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” Iași, nu activează la UPU, ci este medic specialist la secția chirurgie plastică, reparatorie și arși de la ”Mavromati”.

 

Este deja repriza a doua


Implicarea principalilor medici comunicatori din pandemie în bătălia electorală pentru Parlament nu este decât o continuare, la un nivel și mai ridicat, a ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale.


Ramona Guraliuc, șefa UPU de la Spitalul Județean, s-a aflat atunci pe locul 6 al PSD-ului la Consiliul Județean și a dobândit lejer un mandat de consilier județean.


De asemenea, Monica Adăscăliței s-a regăsit pe lista PNL pentru Consiliul Local Botoșani, pe locul 13, fiind în prezent a doua supleantă, adică va intra în CL dacă încă doi dintre consilierii care au obținut mandate se vor retrage.


Nici pentru Alin Atudoroae candidatura la Senat nu reprezintă prima sa participare într-o competiție electorală. Medicul de la UPU s-a aflat printre aspiranții ALDE Botoșani la Consiliul Local, pe poziția a șaptea, fiind de altfel prezent și la lansarea candidaturii la Primărie a Roxanei Țurcanu. Cum însă ALDE nu a făcut pragul pentru a intra în CL, dr.Atudoroae nu a putut obține un mandat de ales local.


Revenind la PNL, trebuie să menționăm că medicul Radu Malancea, managerul Spitalului ”Mavromati”, a ocupat locul al patrulea pe lista pentru Consiliul Județean, obținând un mandat. Șeful secției de ortopedie a preluat conducerea Spitalului Județean tot în Starea de Urgență, de atunci având mai multe declarații publice privitoare la pandemie.

 


”Vocile Covid”, în prim-plan la București


Botoșani nu pare însă a fi decât un capitol dintr-o poveste mult mai lungă a implicării în campania electorală a medicilor deveniți celebri în ”era Covid”. Conducerea centrală a PSD i-a adus în partid pe Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care se se află pe locul doi la Senat pe lista PSD București, și pe Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, care deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților. De asemenea, medicul botoșănean Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, s-a alăturat PSD și va deschide lista pentru Senat în județul Mureș.

 


De ce atâția medici de la ”Urgențe”? Poate are nevoie un politician de o intervenție rapidă


Totuși, există și o diferență fundamentală între tactica de la București și cea de la Botoșani. Dacă în Capitală medicii deveniți arhicunoscuți în pandemie au fost propulsați pe locuri eligibile, în nordul Moldovei, doctorii de la ”Urgențe” nu au șanse de a dobândi un mandat de parlamentar nici în cel mai optimist scenariu posibil.


Președintele PNL Botoșani susține însă că prezența doctoriței Adăscăliței atât pe lista de la Senat, cât și pe cea de la Consiliul Local nu reprezintă o încercare de a transfera în plan politic popularitatea obținută în pandemie.


”Nici vorbă! Pur și simplu d-na este lângă noi, a fost de la bun început, este simpatizant PNL de ani de zile, nu e de acum, nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu și-a dorit, și-a manifestat intenția de a fi pe listele noastre, am avut o discuție personal cu dumneaei”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Senatorul care candidează la Camera Deputaților a adăugat că nu știa de faptul că PSD are un medic de la ”Urgențe” care candidează exact pe aceeași poziție și a glumit: ”probabil că ne gândim toți că avem nevoie de un medic de la Urgențe printre noi, dacă se întâmplă ceva să ne dea primul ajutor”.

 


”Ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”


Dar ce părere are tocmai un medic aflat în centrul unui astfel de fenomen politico-sanitar?


Șefa UPU susține că nu a avut ca obiectiv pe 2020 să se regăsească pe o listă de candidați.


”Dar lucruri bune se pot face îmbinând profesia cu partea politică, dacă dorești cu adevărat. Din punct de vedere financiar dacă privești, profesia pe care o am mă mulțumește, deci nu este acesta un motiv. Am acceptat pentru că a fost o propunere, este ceva nou. Ideea a fost să modificăm puțin structura, să apară oameni care sunt tineri și care nu au neapărat experiență în domeniul politic, dar vin cu un vibe bun, cu ceva nou și cu o gândire și cu o altă deschidere față de cea care a fost până acum”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


ramona guraliuc psdCrede că, în general, meseria de medic este una care poate aduce partidelor un plus important.


”Probabil că am și manageriat situația aceasta... ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”, spune Romana Guraliuc, care însă nu crede că politicienii încearcă să profite de popularitatea câștigată în ”era Covid” de unii medici.

 

”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra”


”Cuvântul profit este urât. Cred că există și substratul acesta la modul, da, este OK, este un medic, dar cred că profesia în sine da, impune un anumit respect și înseamnă că omul respectiv în viața aceasta a și muncit. Și aceasta oriunde te-ai duce, nu neapărat doar în politică, pentru că oriunde te-ai duce domeniul acesta are o anumită etichetă. Nu cred că este un profit, dar și dacă s-ar gândi cineva, da eu o fac cu drag, să progresăm, să facem lucruri bune, să schimbăm un pic imaginea partidului. Eu ca medic, pe plan medical, cred că pot să gestionez și să îmi dau cu părerea vizavi de diferite probleme care apar atât la nivel de județ, cât și la nivel de țară pentru că sunt cam aceleași și da, cred că și noi trebuie să avem un loc într-o organizație de felul acesta”,

Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


A arătat că a acceptat candidatura la Consiliul Județean tocmai prin prisma faptului că are în subordine Spitalul Mavromati, acolo unde ea activează, astfel încât ”pot să pun osul la treabă, pot să fac o figură bună, pot să demonstrez ceva”.


”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra. Este cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci. Și să fii într-o opoziție continuă și să judeci ce a făcut celălalt, dar tu nu ai ridicat un deget să faci ceva, deși ai putea datorită experienței, cu o părere, printr-o propunere, cu un heirup, hai să pun și eu osul la treabă să fac ceva”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


Precedentul șef al UPU, Petre Rădăuceanu, a avut două mandate de consilier județean din partea PDL și apoi PNL.

 

loading...
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Loading...
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Toți unu și unu, de la PNL și PSD. Oameni fără școală dar "economiști cu diplome,". Propun sa spună smecherii ăștia la ce vârstă și au luat diploma, de unde și câte zile au fost la acea facultate.
27 octombrie 2020, 23:49
Nu le mai ajung la unii !!! Guraliuc ți a crescut ciocul? Nu ai șanse să ieși senator, ușurel mami, ușurel!!! M am amuzat tare când te am văzut pe lista și pe tine, dar și pe Patrauceanu. Unii au o pălărie extrem de mare. Iar alții care fac aceste liste ne cred pe noi, cei care votam , cam prosti...eiiii.....nu i chiar așa!
26 octombrie 2020, 07:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.8 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.1 o C
Darabani
-1.1 o C
Saveni
-1.8 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.