Ancheta săptămânii
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare

La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.

PNL vine la Senat cu principala voce sanitară în ”era Covid”


Partidul Național Liberal și-a depus miercuri candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ). Locul 3 pe lista pentru Senat este ocupat de Monica Adăscăliței. Este nimeni alta decât conducătoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și principalul comunicator la nivel județean în problema monica adascaliteiCovidului.

 

Medic de profesie, a preluat șefia DSP Botoșani în plină pandemie. Pe 29 aprilie, când România se afla în Stare de Urgență, ministrul Sănătății a numit-o pe Monica Adăscăliței în postul de director executiv în locul economistului Tudor Ferariu, care ocupa postul ca interimar. Până atunci dr. Adăscăliței a activat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, acolo unde continuă să profeseze.

 

PSD răspunde cu unul dintre primii medici intrați în izolare


La trei zile după liberali, și social-democrați și-au făcut publice listele aspiranților la Parlament. Incredibilă coincidență, exact pe aceeași poziție, adică locul 3 la Senat, se regăsește Ramona Guraliuc, care activează tot la UPU de la ”Mavromati”, fiind chiar șefa acestei structuri atât de importante. Dr. Guraliuc este unul dintre primele cadre medicale din Botoșani care au intrat în izolare după ce pandemia a pătruns și în România fiindcă a tratat pe 21 martie al doilea bolnav din județ diagnosticat cu coronavirus.


Ramona Guraliuc nu este însă singurul medic de pe listele PSD Botoșani. La Camera Deputaților, pe poziția a șaptea, îl găsim pe Eduard Gurău, medic la Serviciul Județean de Ambulanță. Moldovean la origini, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, iar în trecut a ocupat postul de director la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa.

 

Pro România – ALDE replică imediat cu medicul care amenința că se leagă cu lanțuri


alin atudoroaeDar coincidențele politico-sanitare nu se opresc aici. Pro România, partid aflat în plin proces de fuziune cu ALDE, are la rândul său candidat la Senat un medic. Și culmea, lucrează tot la UPU de la Spitalul Județean.

 

Este vorba despre Alin Atudoroae, medic care încă de la începutul pandemiei a atacat virulent unele decizii ale autorităților sanitare, printre altele amenințând că se leagă cu lanțuri de gardul Maternității, dacă Secția de Obstetrică-Ginecologie va fi transformată în spital Covid.

 

Iar USR-PLUS are cap de listă tot un medic


Săptămâna trecută, Alianța USR-PLUS și-a votat pretendenții la Parlament. Vă vine sau nu să credeți, candidat la Senat, chiar cap de listă, este tot un medic de la Spitalul Județean, Tudor Sîrbu.

 

Miercuri, intrarea sa în cursa electorală pentru Legislativ a fost validată de Biroul Național al USR-PLUS. Ce-i drept, dr.Sîrbu, care a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” Iași, nu activează la UPU, ci este medic specialist la secția chirurgie plastică, reparatorie și arși de la ”Mavromati”.

 

Este deja repriza a doua


Implicarea principalilor medici comunicatori din pandemie în bătălia electorală pentru Parlament nu este decât o continuare, la un nivel și mai ridicat, a ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale.


Ramona Guraliuc, șefa UPU de la Spitalul Județean, s-a aflat atunci pe locul 6 al PSD-ului la Consiliul Județean și a dobândit lejer un mandat de consilier județean.


De asemenea, Monica Adăscăliței s-a regăsit pe lista PNL pentru Consiliul Local Botoșani, pe locul 13, fiind în prezent a doua supleantă, adică va intra în CL dacă încă doi dintre consilierii care au obținut mandate se vor retrage.


Nici pentru Alin Atudoroae candidatura la Senat nu reprezintă prima sa participare într-o competiție electorală. Medicul de la UPU s-a aflat printre aspiranții ALDE Botoșani la Consiliul Local, pe poziția a șaptea, fiind de altfel prezent și la lansarea candidaturii la Primărie a Roxanei Țurcanu. Cum însă ALDE nu a făcut pragul pentru a intra în CL, dr.Atudoroae nu a putut obține un mandat de ales local.


Revenind la PNL, trebuie să menționăm că medicul Radu Malancea, managerul Spitalului ”Mavromati”, a ocupat locul al patrulea pe lista pentru Consiliul Județean, obținând un mandat. Șeful secției de ortopedie a preluat conducerea Spitalului Județean tot în Starea de Urgență, de atunci având mai multe declarații publice privitoare la pandemie.

 


”Vocile Covid”, în prim-plan la București


Botoșani nu pare însă a fi decât un capitol dintr-o poveste mult mai lungă a implicării în campania electorală a medicilor deveniți celebri în ”era Covid”. Conducerea centrală a PSD i-a adus în partid pe Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care se se află pe locul doi la Senat pe lista PSD București, și pe Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, care deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților. De asemenea, medicul botoșănean Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, s-a alăturat PSD și va deschide lista pentru Senat în județul Mureș.

 


De ce atâția medici de la ”Urgențe”? Poate are nevoie un politician de o intervenție rapidă


Totuși, există și o diferență fundamentală între tactica de la București și cea de la Botoșani. Dacă în Capitală medicii deveniți arhicunoscuți în pandemie au fost propulsați pe locuri eligibile, în nordul Moldovei, doctorii de la ”Urgențe” nu au șanse de a dobândi un mandat de parlamentar nici în cel mai optimist scenariu posibil.


Președintele PNL Botoșani susține însă că prezența doctoriței Adăscăliței atât pe lista de la Senat, cât și pe cea de la Consiliul Local nu reprezintă o încercare de a transfera în plan politic popularitatea obținută în pandemie.


”Nici vorbă! Pur și simplu d-na este lângă noi, a fost de la bun început, este simpatizant PNL de ani de zile, nu e de acum, nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu și-a dorit, și-a manifestat intenția de a fi pe listele noastre, am avut o discuție personal cu dumneaei”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Senatorul care candidează la Camera Deputaților a adăugat că nu știa de faptul că PSD are un medic de la ”Urgențe” care candidează exact pe aceeași poziție și a glumit: ”probabil că ne gândim toți că avem nevoie de un medic de la Urgențe printre noi, dacă se întâmplă ceva să ne dea primul ajutor”.

 


”Ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”


Dar ce părere are tocmai un medic aflat în centrul unui astfel de fenomen politico-sanitar?


Șefa UPU susține că nu a avut ca obiectiv pe 2020 să se regăsească pe o listă de candidați.


”Dar lucruri bune se pot face îmbinând profesia cu partea politică, dacă dorești cu adevărat. Din punct de vedere financiar dacă privești, profesia pe care o am mă mulțumește, deci nu este acesta un motiv. Am acceptat pentru că a fost o propunere, este ceva nou. Ideea a fost să modificăm puțin structura, să apară oameni care sunt tineri și care nu au neapărat experiență în domeniul politic, dar vin cu un vibe bun, cu ceva nou și cu o gândire și cu o altă deschidere față de cea care a fost până acum”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


ramona guraliuc psdCrede că, în general, meseria de medic este una care poate aduce partidelor un plus important.


”Probabil că am și manageriat situația aceasta... ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”, spune Romana Guraliuc, care însă nu crede că politicienii încearcă să profite de popularitatea câștigată în ”era Covid” de unii medici.

 

”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra”


”Cuvântul profit este urât. Cred că există și substratul acesta la modul, da, este OK, este un medic, dar cred că profesia în sine da, impune un anumit respect și înseamnă că omul respectiv în viața aceasta a și muncit. Și aceasta oriunde te-ai duce, nu neapărat doar în politică, pentru că oriunde te-ai duce domeniul acesta are o anumită etichetă. Nu cred că este un profit, dar și dacă s-ar gândi cineva, da eu o fac cu drag, să progresăm, să facem lucruri bune, să schimbăm un pic imaginea partidului. Eu ca medic, pe plan medical, cred că pot să gestionez și să îmi dau cu părerea vizavi de diferite probleme care apar atât la nivel de județ, cât și la nivel de țară pentru că sunt cam aceleași și da, cred că și noi trebuie să avem un loc într-o organizație de felul acesta”,

Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


A arătat că a acceptat candidatura la Consiliul Județean tocmai prin prisma faptului că are în subordine Spitalul Mavromati, acolo unde ea activează, astfel încât ”pot să pun osul la treabă, pot să fac o figură bună, pot să demonstrez ceva”.


”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra. Este cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci. Și să fii într-o opoziție continuă și să judeci ce a făcut celălalt, dar tu nu ai ridicat un deget să faci ceva, deși ai putea datorită experienței, cu o părere, printr-o propunere, cu un heirup, hai să pun și eu osul la treabă să fac ceva”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


Precedentul șef al UPU, Petre Rădăuceanu, a avut două mandate de consilier județean din partea PDL și apoi PNL.

 

loading...
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
Toți unu și unu, de la PNL și PSD. Oameni fără școală dar "economiști cu diplome,". Propun sa spună smecherii ăștia la ce vârstă și au luat diploma, de unde și câte zile au fost la acea facultate.
27 octombrie 2020, 23:49
Nu le mai ajung la unii !!! Guraliuc ți a crescut ciocul? Nu ai șanse să ieși senator, ușurel mami, ușurel!!! M am amuzat tare când te am văzut pe lista și pe tine, dar și pe Patrauceanu. Unii au o pălărie extrem de mare. Iar alții care fac aceste liste ne cred pe noi, cei care votam , cam prosti...eiiii.....nu i chiar așa!
26 octombrie 2020, 07:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.1 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.4 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.3 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.