Ancheta săptămânii
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate

Condiție liberală: ori votați cu PNL la municipiu, ori nu mai avem ce împărți


Întrunirea a avut loc la sediul organizației județene a PNL și, printre alții, din partea celor două formațiuni au participat: Costel Șoptică, Dan Nechifor, Sorin Cornilă, Verginel Gireadă, Cătălin Flutur, Viorel Iliuță, respectiv Andrei Drancă, Raluca Curelariu, Marcel Gheorghiță, Ady Hobjilă.


Liberalii le-au reproșat useriștilor că prin votul dat în Consiliul Local au ajutat pesediștii să își impună consiliul de administrație pe care îl doreau la SC Eltrans SA și că atitudinea lor este contrară coaliției guvernamentale, în care PNL și USR sunt principalele partide.


Ca atare, când s-a trecut la împărțirea posturilor în fruntea serviciilor publice deconcentrate, peneliștii au condiționat întreaga negociere și punerea ei în practică de susținerea de către cei doi consilieri USR a proiectelor PNL în Consiliul Local, ba chiar solicitându-li-se să participe înaintea ședințelor de CL la întruniri cu grupul liberal care să fie prezidate de Cătălin Flutur.

 

Greu cu Raluca


Raluca Curelariu le-ar fi răspuns că nu poate garanta un vot alături de PNL indiferent de condiții, doar în baza faptului că liberalii și useriștii se află într-o coaliție guvernamentală, afirmând în prezența președintelui USR Botoșani că absolut nimeni nu îi poate impune cum să voteze, nici măcar... Andrei Drancă.


A confirmat practic ceea ce, mai mult sau mai puțin oficial, deputatul Andrei Drancă i-ar fi transmis omologului Costel Șoptică după ședințele tensionate pe seama CA-ului de la SC Eltrans SA și anume că respectiva consilieră ”este incontrolabilă”.


Ca și în alte rânduri, Andrei Drancă a refuzat să răspundă apelurilor inițiate de reporterul Botoșăneanul, deși Parlamentul îi suportă o parte a cheltuielilor telefonice.


A reacționat în cadrul ședinței primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă răspunzându-i direct consilierei de la municipiu că, în aceste condiții, nu poate exista vreo înțelegere privind atribuirea funcțiilor în fruntea instituțiilor.

 

Un 25% foarte interesant pentru USR


În ciuda acestui impediment, s-a discutat totuși despre repartizarea instituțiilor cu subordonare guvernamentală. S-a convenit că organizațiile județene nu au puterea de a schimba șefii structurilor de forță, adică Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și că aici pot părea modificări în conducere doar dacă ministerele vor considera că este cazul.


S-a ajuns astfel la aproximativ 40 de unități de stat care pot fi supuse unei negocieri, din care 75% să revină PNL, iar 25% USR.


Instituțiile care revin USR

 

INSTITUȚIEPARTIDUL CARE DEȚINE ÎN PREZENT ȘEFIA
Biroul Vamal de Interiorfără apartenență politică
Casa de Asigurări de SănătatePSD (se organizează concurs în această perioadă)
Inspectoratul de Stat în ConstrucțiiPSD
Garda de MediuPSD
Autoritatea Rutieră RomânăPNL
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul RutierALDE
Comisariatul Județean pentru Protecția ConsumatorilorALDE
ANIF – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare BotoșaniPSD
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor RuralePSD
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – director adjunct 
Direcția Județeană pentru CulturăPNL

 

Aproape jumătate dintre cele 11 posturi vizate sunt ocupate de pesediști, lăsându-se impresia că liberalii au încercat să paseze la USR unități conduse de social-democrați, adică acolo unde schimbarea directorilor este mai dificilă. De asemenea, s-a cedat și o parte a celor subordonate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii întrucât ministru este Cătălin Drulă de la USR.

 

PNL ține de IȘJ


Useriștii ar fi dorit și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), acolo unde în curând Gabriel Hârtie de la Pro România își încheie mandatul, însă liberalii ar fi refuzat deoarece au o persoană în partid căreia i s-a promis de multă vreme propulsarea în această funcție. Ei nu ar fi de acord nici măcar să cedeze vreun post de inspector școlar general adjunct, ci doar de inspector.


În plus, au nevoie de controlul IȘJ întrucât este considerată o instituție cheie prin care PNL poate atrage voturile reprezentanților Partidului Pro România în Consiliul Județean și Consiliul Local.


Discuții ar mai fi fost și pe seama Inspectoratului Teritorial de Muncă, însă în acest caz liberalii au avut surpriza să afle că useriștii îl sprijină tot pe Leo Kohut, nimeni altul decât actualul liberal care ocupă postul de inspector șef.


Rămâne însă de văzut și cum vor reușit PNL și USR să își impună propriii oameni la șefia serviciilor publice deconcentrate deoarece în jur de zece unități de acest tip sunt conduse de social-democrați care oficial au dat concurs și care pot fi mai greu îndepărtați din funcții.

 

Noii șefi depind de... Eltrans


Deși oficial nu s-a stabilit clar acest lucru, declanșarea întregului plan ar putea depinde de votul pe care cei doi aleși municipali de la USR îl vor da din nou pentru CA-ul de la SC Eltrans SA.

 

Și asta pentru că prefectul ar putea să ceară Consiliului Local revocarea hotărârii prin care PSD cu sprijinul USR a numit cinci persoane în consiliul de administrație al companiei de transport.

 

Desemnarea unui nou CA ar intra astfel din nou în plenul municipal, iar de această dată useriștii ar trebui să voteze alături de peneliști pentru ca negocierea privitoare la serviciile publice deconcentrate să rămână vigoare.

 

loading...
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
După mai bine de un an de pauză, în care au fost lăsați în pace, prefectul bagă în ședință toți directorii de instituții

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
In sfîrșit, am văzut și marea ,,reformă” lansată de PNL-USR care, ce să vezi, a însemnat schimbarea tuturor șefilor fără să se țină cont dacă aceștia sunt eficienți sau nu. Ori ești PNL-ist și USR-ist și vei primi o funcție, bani, mașină și secretară, ori ești împotriva lor și atunci trebuie să dispari. Aceasta-i ,,reforma” penelistă. Bravos, această ,,reformă” reprezintă ,,esența” programului de guvernare” și preocuparea principală a prefectului. Rușine să vă fie !
6 mai 2021, 10:24
flutur ar trebui sa faca un pas in spate, caci prin munca celor de la pd, pdl, pld, pnl el a sezut primar 16 ani........nu ca a facut ceva pt bt, dar e cazul sa lase pe altii mai cu initiativa, mai cu carte, mai valorosi, mai nepatati, care sa conduca pnl actual.....daca mai vreti sa aveti vreo sansa ca partid, la fel si matracucii si matracucile care sunt purtatori de vorbe galbene maronii.
26 aprilie 2021, 16:26
Bre lucifer nu mai bine stai tu la catedra si iti vezi de orele tale decat sa faci pe a interesantul despre fapte nestiute. Eu am inteles ca le stii pe toate dar nu chiar tot ce zboara se manca, daca ai trecut la galbeni e problema ta, dar noi nu am negociat nimic cu nimeni. DA SUNTEM INTR-O COALITIE DAR USR (PLUS ) NU IMPARTE FUNCTII CA LA PIATA, Institutiile din Botosani au nevoie de manageri responsabili nu aruncati in urma unor trasarii cu pixul pe hartie. Politica insemna asumare, e normal ca un partid sa isi asume anumiti oamenii dar USR NU O SA ACCEPTE CRITERIILE DE NUMIRE DIN VECHILE PARTIDE. NOI FACEM POLITICA ALTFEL, CU SIMT DE RASPUNDERE PENTRU CETATENII DIN Botosani.
26 aprilie 2021, 14:02
"echipa pnl" cu escrocul de la primate în frunte. Botoșănenii i-au spus pas, peneleul nu și nu. Oameni noi și curați nu încap printre crocodili? PSD va avea la Botoșani, la alegerile următoare 70%.
26 aprilie 2021, 13:52
Asa, bre, asa, ca la piata: un ciolan mie, un ciolan tie; de cand au preluat guvernarea, n-au mai terminat imparteala. Cu nimic mai buni decat PSD-istii; de fapt, cam asta-i politica la noi.Dar despre/ pentru botosaneni, nimic? Astia, prostii, de trebuie sa voteze din 4 in 4 ani, cu ce se aleg?Greata!
26 aprilie 2021, 13:31
Ce înseamnă de fapt USR ????Uniunea Salvați PSD ???Înseamnă ca acești USR-isti sunt niște fripturiști.
26 aprilie 2021, 13:24
si la serviciul de gospodarirea apelor sunt functii numai bune de negociat nu uitati de Apele Romane
26 aprilie 2021, 11:18
Domnisoara consilier este incontrolabila, dar cand a intrat in politica mare nu a inteles ca exista si o disciplina de partid, domnita lasa pitiponceala si treci la treaba. Daca negocieriile cu PNL pica domnita consilier pe langa faptul ca trebuie sa raspunda la doua intrebari, ar fi bine sa isi faca bagajelul sa se duca in curtea PSD. Magduta, totusi, Magduta unde este ? Comisie de impartirea a posturilor fara Magduta prefectuta, presedinte Plus nu prea au valoare. Ati fuzionat si ati exclus-o pe Magduta din echipa voastra, o sa vina Ciolos peste voi si face instructie daca nu o introduceti in echipa voastra. Fara Magduta si cu domnisoara consilier in joc, slabe sanse sa se imparta ceva la Botosani, poate peste un an, doi, daca o sa mai aveti guvern.
26 aprilie 2021, 10:13
Chiar nu are PNL ul alt om?Totul sa fie controlat de Flutur???Cum adică USr istii sa mearga sa “ia lumina” de la el???Pai astia nu pot singuri gândi???Ne-am cam saturat de 16 ani de același om...Improspatati garnitura daca mai doriți Primaria in 2024!!!
26 aprilie 2021, 09:23
Ce sa te mai mire când o ajuns nevasta lui Gireada subprefect? Niște semianalfabeti conduc destinele noastre. Ce usr este la bt?
26 aprilie 2021, 07:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.5 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
12.5 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.