Ancheta săptămânii
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate

Condiție liberală: ori votați cu PNL la municipiu, ori nu mai avem ce împărți


Întrunirea a avut loc la sediul organizației județene a PNL și, printre alții, din partea celor două formațiuni au participat: Costel Șoptică, Dan Nechifor, Sorin Cornilă, Verginel Gireadă, Cătălin Flutur, Viorel Iliuță, respectiv Andrei Drancă, Raluca Curelariu, Marcel Gheorghiță, Ady Hobjilă.


Liberalii le-au reproșat useriștilor că prin votul dat în Consiliul Local au ajutat pesediștii să își impună consiliul de administrație pe care îl doreau la SC Eltrans SA și că atitudinea lor este contrară coaliției guvernamentale, în care PNL și USR sunt principalele partide.


Ca atare, când s-a trecut la împărțirea posturilor în fruntea serviciilor publice deconcentrate, peneliștii au condiționat întreaga negociere și punerea ei în practică de susținerea de către cei doi consilieri USR a proiectelor PNL în Consiliul Local, ba chiar solicitându-li-se să participe înaintea ședințelor de CL la întruniri cu grupul liberal care să fie prezidate de Cătălin Flutur.

 

Greu cu Raluca


Raluca Curelariu le-ar fi răspuns că nu poate garanta un vot alături de PNL indiferent de condiții, doar în baza faptului că liberalii și useriștii se află într-o coaliție guvernamentală, afirmând în prezența președintelui USR Botoșani că absolut nimeni nu îi poate impune cum să voteze, nici măcar... Andrei Drancă.


A confirmat practic ceea ce, mai mult sau mai puțin oficial, deputatul Andrei Drancă i-ar fi transmis omologului Costel Șoptică după ședințele tensionate pe seama CA-ului de la SC Eltrans SA și anume că respectiva consilieră ”este incontrolabilă”.


Ca și în alte rânduri, Andrei Drancă a refuzat să răspundă apelurilor inițiate de reporterul Botoșăneanul, deși Parlamentul îi suportă o parte a cheltuielilor telefonice.


A reacționat în cadrul ședinței primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă răspunzându-i direct consilierei de la municipiu că, în aceste condiții, nu poate exista vreo înțelegere privind atribuirea funcțiilor în fruntea instituțiilor.

 

Un 25% foarte interesant pentru USR


În ciuda acestui impediment, s-a discutat totuși despre repartizarea instituțiilor cu subordonare guvernamentală. S-a convenit că organizațiile județene nu au puterea de a schimba șefii structurilor de forță, adică Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și că aici pot părea modificări în conducere doar dacă ministerele vor considera că este cazul.


S-a ajuns astfel la aproximativ 40 de unități de stat care pot fi supuse unei negocieri, din care 75% să revină PNL, iar 25% USR.


Instituțiile care revin USR

 

INSTITUȚIEPARTIDUL CARE DEȚINE ÎN PREZENT ȘEFIA
Biroul Vamal de Interiorfără apartenență politică
Casa de Asigurări de SănătatePSD (se organizează concurs în această perioadă)
Inspectoratul de Stat în ConstrucțiiPSD
Garda de MediuPSD
Autoritatea Rutieră RomânăPNL
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul RutierALDE
Comisariatul Județean pentru Protecția ConsumatorilorALDE
ANIF – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare BotoșaniPSD
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor RuralePSD
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – director adjunct 
Direcția Județeană pentru CulturăPNL

 

Aproape jumătate dintre cele 11 posturi vizate sunt ocupate de pesediști, lăsându-se impresia că liberalii au încercat să paseze la USR unități conduse de social-democrați, adică acolo unde schimbarea directorilor este mai dificilă. De asemenea, s-a cedat și o parte a celor subordonate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii întrucât ministru este Cătălin Drulă de la USR.

 

PNL ține de IȘJ


Useriștii ar fi dorit și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), acolo unde în curând Gabriel Hârtie de la Pro România își încheie mandatul, însă liberalii ar fi refuzat deoarece au o persoană în partid căreia i s-a promis de multă vreme propulsarea în această funcție. Ei nu ar fi de acord nici măcar să cedeze vreun post de inspector școlar general adjunct, ci doar de inspector.


În plus, au nevoie de controlul IȘJ întrucât este considerată o instituție cheie prin care PNL poate atrage voturile reprezentanților Partidului Pro România în Consiliul Județean și Consiliul Local.


Discuții ar mai fi fost și pe seama Inspectoratului Teritorial de Muncă, însă în acest caz liberalii au avut surpriza să afle că useriștii îl sprijină tot pe Leo Kohut, nimeni altul decât actualul liberal care ocupă postul de inspector șef.


Rămâne însă de văzut și cum vor reușit PNL și USR să își impună propriii oameni la șefia serviciilor publice deconcentrate deoarece în jur de zece unități de acest tip sunt conduse de social-democrați care oficial au dat concurs și care pot fi mai greu îndepărtați din funcții.

 

Noii șefi depind de... Eltrans


Deși oficial nu s-a stabilit clar acest lucru, declanșarea întregului plan ar putea depinde de votul pe care cei doi aleși municipali de la USR îl vor da din nou pentru CA-ul de la SC Eltrans SA.

 

Și asta pentru că prefectul ar putea să ceară Consiliului Local revocarea hotărârii prin care PSD cu sprijinul USR a numit cinci persoane în consiliul de administrație al companiei de transport.

 

Desemnarea unui nou CA ar intra astfel din nou în plenul municipal, iar de această dată useriștii ar trebui să voteze alături de peneliști pentru ca negocierea privitoare la serviciile publice deconcentrate să rămână vigoare.

 

loading...
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
După mai bine de un an de pauză, în care au fost lăsați în pace, prefectul bagă în ședință toți directorii de instituții

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Loading...
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
In sfîrșit, am văzut și marea ,,reformă” lansată de PNL-USR care, ce să vezi, a însemnat schimbarea tuturor șefilor fără să se țină cont dacă aceștia sunt eficienți sau nu. Ori ești PNL-ist și USR-ist și vei primi o funcție, bani, mașină și secretară, ori ești împotriva lor și atunci trebuie să dispari. Aceasta-i ,,reforma” penelistă. Bravos, această ,,reformă” reprezintă ,,esența” programului de guvernare” și preocuparea principală a prefectului. Rușine să vă fie !
6 mai 2021, 10:24
flutur ar trebui sa faca un pas in spate, caci prin munca celor de la pd, pdl, pld, pnl el a sezut primar 16 ani........nu ca a facut ceva pt bt, dar e cazul sa lase pe altii mai cu initiativa, mai cu carte, mai valorosi, mai nepatati, care sa conduca pnl actual.....daca mai vreti sa aveti vreo sansa ca partid, la fel si matracucii si matracucile care sunt purtatori de vorbe galbene maronii.
26 aprilie 2021, 16:26
Bre lucifer nu mai bine stai tu la catedra si iti vezi de orele tale decat sa faci pe a interesantul despre fapte nestiute. Eu am inteles ca le stii pe toate dar nu chiar tot ce zboara se manca, daca ai trecut la galbeni e problema ta, dar noi nu am negociat nimic cu nimeni. DA SUNTEM INTR-O COALITIE DAR USR (PLUS ) NU IMPARTE FUNCTII CA LA PIATA, Institutiile din Botosani au nevoie de manageri responsabili nu aruncati in urma unor trasarii cu pixul pe hartie. Politica insemna asumare, e normal ca un partid sa isi asume anumiti oamenii dar USR NU O SA ACCEPTE CRITERIILE DE NUMIRE DIN VECHILE PARTIDE. NOI FACEM POLITICA ALTFEL, CU SIMT DE RASPUNDERE PENTRU CETATENII DIN Botosani.
26 aprilie 2021, 14:02
"echipa pnl" cu escrocul de la primate în frunte. Botoșănenii i-au spus pas, peneleul nu și nu. Oameni noi și curați nu încap printre crocodili? PSD va avea la Botoșani, la alegerile următoare 70%.
26 aprilie 2021, 13:52
Asa, bre, asa, ca la piata: un ciolan mie, un ciolan tie; de cand au preluat guvernarea, n-au mai terminat imparteala. Cu nimic mai buni decat PSD-istii; de fapt, cam asta-i politica la noi.Dar despre/ pentru botosaneni, nimic? Astia, prostii, de trebuie sa voteze din 4 in 4 ani, cu ce se aleg?Greata!
26 aprilie 2021, 13:31
Ce înseamnă de fapt USR ????Uniunea Salvați PSD ???Înseamnă ca acești USR-isti sunt niște fripturiști.
26 aprilie 2021, 13:24
si la serviciul de gospodarirea apelor sunt functii numai bune de negociat nu uitati de Apele Romane
26 aprilie 2021, 11:18
Domnisoara consilier este incontrolabila, dar cand a intrat in politica mare nu a inteles ca exista si o disciplina de partid, domnita lasa pitiponceala si treci la treaba. Daca negocieriile cu PNL pica domnita consilier pe langa faptul ca trebuie sa raspunda la doua intrebari, ar fi bine sa isi faca bagajelul sa se duca in curtea PSD. Magduta, totusi, Magduta unde este ? Comisie de impartirea a posturilor fara Magduta prefectuta, presedinte Plus nu prea au valoare. Ati fuzionat si ati exclus-o pe Magduta din echipa voastra, o sa vina Ciolos peste voi si face instructie daca nu o introduceti in echipa voastra. Fara Magduta si cu domnisoara consilier in joc, slabe sanse sa se imparta ceva la Botosani, poate peste un an, doi, daca o sa mai aveti guvern.
26 aprilie 2021, 10:13
Chiar nu are PNL ul alt om?Totul sa fie controlat de Flutur???Cum adică USr istii sa mearga sa “ia lumina” de la el???Pai astia nu pot singuri gândi???Ne-am cam saturat de 16 ani de același om...Improspatati garnitura daca mai doriți Primaria in 2024!!!
26 aprilie 2021, 09:23
Ce sa te mai mire când o ajuns nevasta lui Gireada subprefect? Niște semianalfabeti conduc destinele noastre. Ce usr este la bt?
26 aprilie 2021, 07:40
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.3 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
12.4 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
9.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.