Ancheta săptămânii
Ordonanţa terorii – proiectul OUG prin care se taie de la salarii şi pînă la alocaţiile pentru copii

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de act normativ prin care Guvernul intenţionează să reducă cheltuielile bugetare. Deşi iniţial s-a vorbit doar de diminuarea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj, în realitate lucrurile sunt mult mai grave. Nimic nu scapă netăiat, de la alocaţiile pentru copii şi pînă la indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

somari

Mii de bugetari ”canibalizaţi”

După ce a generat atîtea dezbateri, contestaţii şi scandaluri în sistemul bugetar, legea unică a salarizării 330/2009 va fi utilizată pentru micşorarea lefurilor. Bugetari BotosaniÎn proiect se specifică foarte clară că salariile, inclusiv sporurile sau indemnizaţiile stabilte prin actul normativ în cauză, scad cu 25%. Dacă noul cuantum rezultat este sub 600 de lei, atunci Executivul face o concesie şi acceptă acordarea unui salariu de 600 de lei. Cu alte cuvinte, noul salariu minim în sectorul bugetar coboară la această sumă. Dar asta nu e singura reducere în bugetărime. Tot cu 25% se diminuează decontările cu transportul, asistenţa medicală şi  medicamentele aferente personalului propriu. Toate aceste măsuri se aplică începînd cu drepturile aferente lunii iunie. Prezent săptămîna trecută la Botoşani, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a tras un semnal de alarmă asupra acestor prevederi. ”Se folosesc de criză pentru a reduce pensile şi numărul angajaţilor din administraţia publică. Se doreşte o canibalizare a bugetarilor. Nu e nevoie de multe zile pentru un prim-ministru normal, competent să rezolve problema. Poate să reducă la toate ministerele şi agenţiile robinetele care duc banii la PDL”, a afirmat Liviu Dragnea.

Nu au milă nici de veteranii de război sau văduvele acestora

Pensionarii sunt puşi la pămînt în proiectul menţionat. În primul rînd se deschide calea modificării la orice oră a pensiei sociale minime garantate. PensionariAceasta este în prezent de 350 de lei şi de ea beneficiază în întreaga ţară peste 800.000 de persoane. “Începînd cu anul 2010 nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileşte anual prin legea bugetului de stat şi poate fi modificat în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare”, se arată în proiectul OUG, ceea ce înseamnă că valoarea ei poate fi schimbată şi în fiecare săptămînă. Totodată, de la 1 iunie valoarea punctului de pensie scade de la 732,8 lei la 622,9 lei, adică cu 15%. Aceasta înseamnă, spusă însă sub o altă formă, diminuarea tuturor pensiilor cu minim 15%. Guvernanţii nu au milă nici de eroi sau de urmaşii acestora. Astfel, proiectul prevede micşorarea cu 15% inclusiv a indemnizaţiilor veteranilor şi văduvelor de război, pensiilor IOVR, pensiilor persecutaţilor politici şi deportaţilor, pensiilor celor care au făcut armata la Direcţia Generală a Serviciului Muncii şi ale revoluţionarilor. De aceeaşi soartă au parte inclusiv artiştii interpreţi, soţul pensionar supravieţuitor şi magistraţii înlăturaţi pe considerente politice.

Fără călătorii reduse cu trenul şi fără bilete subvenţionate de tratament

Casa de bileteDar asta nu e tot. “Începînd cu data de 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţial nu se aplică”, se specifică în proiectul normativului. Aşadar, nu se mai admit pensile anticipate. În plus, nu se mai acordă indemnizaţii sau ajutoare pentru ieşirea la pensie, iar Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi Sociale nu mai contractează bilete de odihnă, ceea ce ”tradus” înseamnă că nu se mai acordă bilete subvenţionate în staţiuni. Dacă tot nu mai merg în astfel de sejururi guvernanţii se gîndesc că pensionarii nu mai au nevoie nici de călătorii gratuite, aşa că se abrogă prevederile legale potrivit cărora aceştia au dreptul la şase călătorii cu trenul la un tarif redus cu 50%. La rîndul ei, renta viageră scade cu 25%.

Nu se mai dau nici salarii compensatorii

Asistaţii sociali sînt la rîndul lor puternic loviţi în proiectul menţionat. Că indemnizaţiile de şomaj vor scădea cu 15% se ştia deja. În schimb, nu se cunoştea, iar asta este cuprins în proiect, faptul că şi fondurile pentru măsurile active de ocupare a forţei se micşorează cu 15% şi că nu se mai acordă salarii compensatorii din bugetul asigurărilor de şomaj. Cei care au apucat să le primească le vor lua într-un cuantum diminuat cu 15%.

Se dă de pămînt cu natalitatea, sînt batjocoriţi oamenii cu handicap

Actuala putere nu are milă nici de copii şi nici de persoanele cu dizabilităţi. Toate plăţile efecuate prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale vor scădea cu 15%. Este vorba de alocaţia de stat pentru copii, de alocaţia lunară de plasament, de indemnizaţiile şi ajutoarele persoanelor cu handicap şi de indemnizaţiile însoţitorilor acestora. Afectaţi sînt şi copiii din familiile sărace, dar şi orfanii.

Cum scade alocaţia complementară

 FAMILIE CU :

 CUANTUM ACTUAL 

 CUANTUM DE LA 1 IUNIE 

 1 copil

 50 lei

 40 lei

 2 copii

 60 leri

 50 lei

 3 copii

 65 lei

 55 lei

 4 sau mai mulţi copii

 70 lei

 60 lei

Cum scade alocaţia pentru familia monoparentală

 FAMILIE CU

 CUANTUM ACTUAL 

 CUANTUM DE LA 1 IUNIE 

 1 copil

 70 lei

 60 lei

 2 copii

 80 lei

 65 lei

 3 copii

 85 lei

 70 lei

 4 sau mai mulţi copii

 90 lei

 75 lei

Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns, deşi de ani de zile cei care ne conduc se plîng de scăderea natalităţii, indemnizaţia de creştere a copilului se va micşora cu 25%. Dacă această diminuare o va duce sub 600 de lei, atunci se acordă 600 de lei. Totodată, nu se mai dă nici trusoul de nou-născut, nici 200 de euro la constituirea familiei şi nici indemnizaţia unică de 230 pentru fiecare din primii patru copii născuţi într-o familie.

Se taie şi bursele elevilor

Nici elevii şi studenţii nu scapă de ”mărinimia” Guvernului. “Începînd cu data de 1 iunie 2010 drepturile de care beneficiază elevi şi studenţii, finanţate din bugetul MECTS de la titlul de cheltuieli “asistenţă socială” se diminuează cu 15%”, se arată sec în proiectul OUG. Pentru că nu ar fi suficient, prin acelaşi proiect se specifică şi că nu se mai dă ajutor pentru cărţi şi alte materiale didactice profesorilor şi învăţătorilor, că bursele scad cu 25%, inclusiv cele de cercetare, că renta viageră a sportivilor se diminuează în acelaşi procent, lucru care se va întîmpla şi cu retribuţiile personalului clerical şi neclerical.

”Ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”

Deşi preşedintele României a lăsat să se înţeleagă sau despre unele măsuri chiar a spus că se vor aplica doar pe şase luni sau pînă la finele anului, nicăieri în proiect nu se aminteşte de acest lucru. Practic, toate măsurile se iau pe perioadă nedeterminată. Fiind vorba de o ordonanţă de urgenţă, aceasta îşi va produce efectele imediat ce va apărea în Monitorul Oficial. Petru LucaEa va trebui supusă şi aprobării Parlamentului, însă în acel moment actul normativ va avea deja săptămîni sau luni de aplicare. Întrucît dezbaterea în Legislativ ar putea să îi aducă modificări, la nivel central se discută varianta adoptării prin asumarea răspunderii, adică proiectul este supus votului Parlamentului în forma adoptată de Guvern şi dacă acesta nu este aprobat atunci Executivul cade. Cert este că, deocamdată, la Botoşani nu există nici un element privind modul în care vor fi aplicate anunţatele măsuri. ”Deocamdată are mai degrabă caracter de dezbatere publică, nu există un act normativ care să stabilească nişte cifre. Cred că, ca ultimă soluţie, ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”, ne-a declarat Petru Luca, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Potrivit acestuia, nu este încă foarte clar dacă reducerile de 25% vor fi aplicate doar cheltuielilor de personal sau vor fi generale şi vor include şi cele materiale şi servicii şi cele de capital.

Jumătate de judeţ afectat direct de măsuri

Doar la o primă vedere aproximativ jumătate din populaţia judeţului este afectată de ”ordonanţa terorii”. Botoşani numără peste 12.550 şomeri, din care ceva mai mult de jumătate sînt indemnizabili. Vor lua ajutor de şomaj diminuat sau vor beneficia de măsuri active de angajare subfinanţate. Aproape 70.000 de pensionari de stat trăiesc în Botoşani şi vor lua deci pensie cu 15% mai mică. Peste 2.500 de elevi vor primi burse diminuate, iar circa 96.500 de familii vor primi pentru copiii lor alocaţii micşorate. La toţi aceştia se adaugă cîteva mii de bugetari şi alte cîteva mii de personae cu dizabilităţi care, de asemenea, vor beneficia de drepturi băneşti reduse. 

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Eu – bugetara, sotul – pensionar, copilul – elev, soacra (care sta cu noi. 70 de ani) – indemnizatie de handicap psihic. Deci; -25, -15, -15, -15. Si pe deasupra 45.000 euro luati din banca pentru casa, ca nu ne-a dat nimeni nimic moca, mai avem de platit 22 de ani rate. Dati-ne mai bine cianura! MACAR OMORATI-NE GRATIS!!!
21 mai 2010, 17:18
@spune:...zise un angajat de la privat care munceşte pe rupte, citind presa pe net şi trimiţând comentarii. O fi făcând parte din fişa p(r)ostului.
21 mai 2010, 15:09
incompetent esti tu, parvenitule si nesimtitule
21 mai 2010, 10:51
ba la munca nu la intins...numa in romania exista reduceri la transport....ia fa tu o vizita pe la neamt sa vezi cum si baba de 100 de ani tot 2 euro plateste biletul de metro ca toti muritorii. ca mi se face greata de tot bugetari astia incompetenti...la munca.
19 mai 2010, 16:27
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această zi specială le urăm "La mulți ani!" tuturor copiilor adoptați, tuturor părinților adoptatori și tuturor celor care doresc să schimbe destinul unui copil prin adopție. Adopția este despre iubire necondi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8398 lei
USD
Dolarul SUA
4.3112 lei
CHF
Francul elveţian
4.4819 lei
GBP
Lira sterlină
5.4325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9648 lei
XAU
Gramul de aur
238.2284 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9780 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1924 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.