Ancheta săptămânii
Ordonanţa terorii – proiectul OUG prin care se taie de la salarii şi pînă la alocaţiile pentru copii

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de act normativ prin care Guvernul intenţionează să reducă cheltuielile bugetare. Deşi iniţial s-a vorbit doar de diminuarea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj, în realitate lucrurile sunt mult mai grave. Nimic nu scapă netăiat, de la alocaţiile pentru copii şi pînă la indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

somari

Mii de bugetari ”canibalizaţi”

După ce a generat atîtea dezbateri, contestaţii şi scandaluri în sistemul bugetar, legea unică a salarizării 330/2009 va fi utilizată pentru micşorarea lefurilor. Bugetari BotosaniÎn proiect se specifică foarte clară că salariile, inclusiv sporurile sau indemnizaţiile stabilte prin actul normativ în cauză, scad cu 25%. Dacă noul cuantum rezultat este sub 600 de lei, atunci Executivul face o concesie şi acceptă acordarea unui salariu de 600 de lei. Cu alte cuvinte, noul salariu minim în sectorul bugetar coboară la această sumă. Dar asta nu e singura reducere în bugetărime. Tot cu 25% se diminuează decontările cu transportul, asistenţa medicală şi  medicamentele aferente personalului propriu. Toate aceste măsuri se aplică începînd cu drepturile aferente lunii iunie. Prezent săptămîna trecută la Botoşani, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a tras un semnal de alarmă asupra acestor prevederi. ”Se folosesc de criză pentru a reduce pensile şi numărul angajaţilor din administraţia publică. Se doreşte o canibalizare a bugetarilor. Nu e nevoie de multe zile pentru un prim-ministru normal, competent să rezolve problema. Poate să reducă la toate ministerele şi agenţiile robinetele care duc banii la PDL”, a afirmat Liviu Dragnea.

Nu au milă nici de veteranii de război sau văduvele acestora

Pensionarii sunt puşi la pămînt în proiectul menţionat. În primul rînd se deschide calea modificării la orice oră a pensiei sociale minime garantate. PensionariAceasta este în prezent de 350 de lei şi de ea beneficiază în întreaga ţară peste 800.000 de persoane. “Începînd cu anul 2010 nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileşte anual prin legea bugetului de stat şi poate fi modificat în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare”, se arată în proiectul OUG, ceea ce înseamnă că valoarea ei poate fi schimbată şi în fiecare săptămînă. Totodată, de la 1 iunie valoarea punctului de pensie scade de la 732,8 lei la 622,9 lei, adică cu 15%. Aceasta înseamnă, spusă însă sub o altă formă, diminuarea tuturor pensiilor cu minim 15%. Guvernanţii nu au milă nici de eroi sau de urmaşii acestora. Astfel, proiectul prevede micşorarea cu 15% inclusiv a indemnizaţiilor veteranilor şi văduvelor de război, pensiilor IOVR, pensiilor persecutaţilor politici şi deportaţilor, pensiilor celor care au făcut armata la Direcţia Generală a Serviciului Muncii şi ale revoluţionarilor. De aceeaşi soartă au parte inclusiv artiştii interpreţi, soţul pensionar supravieţuitor şi magistraţii înlăturaţi pe considerente politice.

Fără călătorii reduse cu trenul şi fără bilete subvenţionate de tratament

Casa de bileteDar asta nu e tot. “Începînd cu data de 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţial nu se aplică”, se specifică în proiectul normativului. Aşadar, nu se mai admit pensile anticipate. În plus, nu se mai acordă indemnizaţii sau ajutoare pentru ieşirea la pensie, iar Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi Sociale nu mai contractează bilete de odihnă, ceea ce ”tradus” înseamnă că nu se mai acordă bilete subvenţionate în staţiuni. Dacă tot nu mai merg în astfel de sejururi guvernanţii se gîndesc că pensionarii nu mai au nevoie nici de călătorii gratuite, aşa că se abrogă prevederile legale potrivit cărora aceştia au dreptul la şase călătorii cu trenul la un tarif redus cu 50%. La rîndul ei, renta viageră scade cu 25%.

Nu se mai dau nici salarii compensatorii

Asistaţii sociali sînt la rîndul lor puternic loviţi în proiectul menţionat. Că indemnizaţiile de şomaj vor scădea cu 15% se ştia deja. În schimb, nu se cunoştea, iar asta este cuprins în proiect, faptul că şi fondurile pentru măsurile active de ocupare a forţei se micşorează cu 15% şi că nu se mai acordă salarii compensatorii din bugetul asigurărilor de şomaj. Cei care au apucat să le primească le vor lua într-un cuantum diminuat cu 15%.

Se dă de pămînt cu natalitatea, sînt batjocoriţi oamenii cu handicap

Actuala putere nu are milă nici de copii şi nici de persoanele cu dizabilităţi. Toate plăţile efecuate prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale vor scădea cu 15%. Este vorba de alocaţia de stat pentru copii, de alocaţia lunară de plasament, de indemnizaţiile şi ajutoarele persoanelor cu handicap şi de indemnizaţiile însoţitorilor acestora. Afectaţi sînt şi copiii din familiile sărace, dar şi orfanii.

Cum scade alocaţia complementară

 FAMILIE CU :

 CUANTUM ACTUAL 

 CUANTUM DE LA 1 IUNIE 

 1 copil

 50 lei

 40 lei

 2 copii

 60 leri

 50 lei

 3 copii

 65 lei

 55 lei

 4 sau mai mulţi copii

 70 lei

 60 lei

Cum scade alocaţia pentru familia monoparentală

 FAMILIE CU

 CUANTUM ACTUAL 

 CUANTUM DE LA 1 IUNIE 

 1 copil

 70 lei

 60 lei

 2 copii

 80 lei

 65 lei

 3 copii

 85 lei

 70 lei

 4 sau mai mulţi copii

 90 lei

 75 lei

Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns, deşi de ani de zile cei care ne conduc se plîng de scăderea natalităţii, indemnizaţia de creştere a copilului se va micşora cu 25%. Dacă această diminuare o va duce sub 600 de lei, atunci se acordă 600 de lei. Totodată, nu se mai dă nici trusoul de nou-născut, nici 200 de euro la constituirea familiei şi nici indemnizaţia unică de 230 pentru fiecare din primii patru copii născuţi într-o familie.

Se taie şi bursele elevilor

Nici elevii şi studenţii nu scapă de ”mărinimia” Guvernului. “Începînd cu data de 1 iunie 2010 drepturile de care beneficiază elevi şi studenţii, finanţate din bugetul MECTS de la titlul de cheltuieli “asistenţă socială” se diminuează cu 15%”, se arată sec în proiectul OUG. Pentru că nu ar fi suficient, prin acelaşi proiect se specifică şi că nu se mai dă ajutor pentru cărţi şi alte materiale didactice profesorilor şi învăţătorilor, că bursele scad cu 25%, inclusiv cele de cercetare, că renta viageră a sportivilor se diminuează în acelaşi procent, lucru care se va întîmpla şi cu retribuţiile personalului clerical şi neclerical.

”Ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”

Deşi preşedintele României a lăsat să se înţeleagă sau despre unele măsuri chiar a spus că se vor aplica doar pe şase luni sau pînă la finele anului, nicăieri în proiect nu se aminteşte de acest lucru. Practic, toate măsurile se iau pe perioadă nedeterminată. Fiind vorba de o ordonanţă de urgenţă, aceasta îşi va produce efectele imediat ce va apărea în Monitorul Oficial. Petru LucaEa va trebui supusă şi aprobării Parlamentului, însă în acel moment actul normativ va avea deja săptămîni sau luni de aplicare. Întrucît dezbaterea în Legislativ ar putea să îi aducă modificări, la nivel central se discută varianta adoptării prin asumarea răspunderii, adică proiectul este supus votului Parlamentului în forma adoptată de Guvern şi dacă acesta nu este aprobat atunci Executivul cade. Cert este că, deocamdată, la Botoşani nu există nici un element privind modul în care vor fi aplicate anunţatele măsuri. ”Deocamdată are mai degrabă caracter de dezbatere publică, nu există un act normativ care să stabilească nişte cifre. Cred că, ca ultimă soluţie, ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”, ne-a declarat Petru Luca, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Potrivit acestuia, nu este încă foarte clar dacă reducerile de 25% vor fi aplicate doar cheltuielilor de personal sau vor fi generale şi vor include şi cele materiale şi servicii şi cele de capital.

Jumătate de judeţ afectat direct de măsuri

Doar la o primă vedere aproximativ jumătate din populaţia judeţului este afectată de ”ordonanţa terorii”. Botoşani numără peste 12.550 şomeri, din care ceva mai mult de jumătate sînt indemnizabili. Vor lua ajutor de şomaj diminuat sau vor beneficia de măsuri active de angajare subfinanţate. Aproape 70.000 de pensionari de stat trăiesc în Botoşani şi vor lua deci pensie cu 15% mai mică. Peste 2.500 de elevi vor primi burse diminuate, iar circa 96.500 de familii vor primi pentru copiii lor alocaţii micşorate. La toţi aceştia se adaugă cîteva mii de bugetari şi alte cîteva mii de personae cu dizabilităţi care, de asemenea, vor beneficia de drepturi băneşti reduse. 

Sergiu BĂLĂŞCĂU

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Eu – bugetara, sotul – pensionar, copilul – elev, soacra (care sta cu noi. 70 de ani) – indemnizatie de handicap psihic. Deci; -25, -15, -15, -15. Si pe deasupra 45.000 euro luati din banca pentru casa, ca nu ne-a dat nimeni nimic moca, mai avem de platit 22 de ani rate. Dati-ne mai bine cianura! MACAR OMORATI-NE GRATIS!!!
21 mai 2010, 17:18
@spune:...zise un angajat de la privat care munceşte pe rupte, citind presa pe net şi trimiţând comentarii. O fi făcând parte din fişa p(r)ostului.
21 mai 2010, 15:09
incompetent esti tu, parvenitule si nesimtitule
21 mai 2010, 10:51
ba la munca nu la intins...numa in romania exista reduceri la transport....ia fa tu o vizita pe la neamt sa vezi cum si baba de 100 de ani tot 2 euro plateste biletul de metro ca toti muritorii. ca mi se face greata de tot bugetari astia incompetenti...la munca.
19 mai 2010, 16:27
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.