Ancheta săptămânii
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO

”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.

Urban Serv a demontat degeaba o parte din pereți


Acesta este anunțul sau mai exact spus partea cea mai importantă a afișului care de o săptămână stă lipit în Piața Viilor din Botoșani.


Lunea trecută, SC Urban Serv SA a scos mai multe panouri din pereții de sticlă și a deschis geamurile pentru a transforma ”piața închisă” într-una deschisă și a respecta astfel HG 935/05.11.2020 privind întreruperea activităților piețelor închise.


Compania Consiliului Local Botoșani a fost însă amendată pentru nerespectarea actului normativ menționat, prefectul Dan Nechifor explicând că, ”doi pereți și un acoperiș nu înseamnă piață deschisă”.


Așa că de marți comercianții au fost nevoiți să iasă afară. Tarabele au rămas însă înăuntru astfel încât în anul 2020 s-a ajuns la situații jenante.

 

Comerț mai rău decât într-un sat uitat de lume  


Laptele și brânza se vând de pe trotuar, la un metru-doi tocmai de Hala de Lactate. Ironic în condițiile în care hipermarketurile au rămas deschise, produsele lactate sunt așezate pe cutii de citrice aduse de peste hotare.


În parcare, unii mici afaceriști și-au lăsat mașinile cu portbagajul orientat spre piață și de acolo încearcă să vândă varză, cartofi, ardei, pe balamalele autovehiculelor fiind agățate cununi de ceapă.


Femeile cu pătrunjel, lobodă, mărar și-au așezat mărfurile lângă peretele de sticlă al halei, care nu prea mai este însă perete fiindcă îi lipsesc o mulțime de panouri.


Mai norocoși sunt comercianții care au boxe închiriate pe laturile pieței și care și-au reorientat afacerea la 180 de grade în sensul propriu al cuvântului. Și-au mutat mesele spre exterior, iar ușa prin care făceau aprovizionarea a devenit intrarea în magazin.


În tot acest timp în interior este pustiu. Unele tarabe sunt goale, altele încă sunt încărcate cu legume și fructe acoperite cu pături și nailon.

 

Paradox românesc: avem o piață prea modernă ca să rămână deschisă în vremuri de pandemie


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care municipalitatea a reconstruit Piața Viilor printr-un proiect european.


În cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agriculturii”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, Primăria Botoșani a fost partener și a primit fonduri de la UE pentru reconstrucția Pieții Viilor.


Printre altele, investiția a presupus mărirea suprafeței pieței de la 779 mp la 1311 mp, înlocuirea panourilor din tablă și a jgheaburilor cu degradări. Platoul nu era protejat împotriva intemperiilor, fiind doar acoperit, fără închideri perimetrale. Cu alte cuvinte, piața nemodernizată ar fi respectat noile norme Covid impuse de Guvern.


Municipalitatea a făcut însă ”greșeala” de a aduce Piața Viilor la nivel european. S-a montat acoperiș cu panouri termoizolante, s-au creat cinci accese separate, iar platoul s-a extins cu structură metalică, realizându-se o anvelopare care să permită desfășurarea activității indiferent de condițiile meteorologice.

 

Proiectul a presupus închideri perimetrale din panouri termoizolante și montarea de tâmplărie din profil de aluminiu cu geam termoizolant.


Ei bine, în România anului 2020, după ce s-au cheltuit din fonduri UE și din bugetul local pentru cofinanțare nici mai mult, nici mai puțin de 192.826 euro, creându-se comercianților și cumpărătorilor condiții asemănătoare supermarketurilor, Piața Viilor a fost închisă, iar micii afaceriști sunt obligați să își vândă marfa din nou afară, în frig, vânt și ploaie tocmai pentru că, paradoxal, Piața Viilor este prea modernă pentru normele Covid ale Cabinetului Orban.

 

Prefectură dă vina pe Primărie, iar Primăria pe Prefectură


Cum se întâmplă de o săptămână, Prefectura și Primăria se învinovățesc în continuare reciproc pentru situația creată. Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că le-a transmis foarte clar edililor ce trebuie să facă pentru ca Piața Viilor să funcționeze în continuare, mai exact să rabateze în totalitate doi pereți și să deschidă acoperișul, lucruri pe care SC Urban Serv SA nu le-a făcut.


”Eu monitorizez, eu nu impun. Acelea legi pe care le am eu pe birou le aveți fiecare dintre voi, numai că el vrea să îi dau adresă prin care să îi spun că trebuie să aplice legea. Păi am făcut adresa de duminică: conform Hotărârii de Guvern trebuie să faceți asta, asta, asta”,


Dan Nechifor, prefect.


De cealaltă parte, primarul susține însă că, în realitate, ar fi convenit asupra unor măsuri împreună cu prefectul, a trecut la aplicarea lor, după care Dan Nechifor ar fi dispus amendarea SC Urban Serv SA tocmai pentru ceea ce municipalitatea ar fi făcut în baza discuțiilor cu primul reprezentant al Guvernului în județ.


”Am avut o discuție între doi oameni serioși și am agreat o serie de măsuri, cum au fost cele de la Piața Viilor, dar când am început să le punem în aplicare ne-au trimis controale, ne-au călcat cu Poliția și cu alte organe ale statului, făcând abstracție de discuția pe care am avut-o”,


Cosmin Andrei, primar.


Și în timp ce Prefectura și Primăria își pasează responsabilitatea de la una la cealaltă, comercianții vând pe trotuar, în parcare și pe stradă. Lângă o piață reinaugurată în iulie în 2015 pentru reconstrucția căreia s-au cheltuit peste 900.000 de lei sau, dacă vreți, aproape 10 miliarde de lei vechi.

 

loading...
REVOLTĂ la Botoșani: Comercianții amenință că „se mută” în Piața Revoluției: Nu avem niciun venitFOTO & VIDEO
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
Judetul nostru a incaput pe mainile unor ciumatzi analfabeti si deja urmarile catastrofale se vad.
16 noiembrie 2020, 15:12
Acum să înţeleagă tot românul de ce pnl-ul şi-a dorit puterea cu orice preţ, o gaşcă de indivizi care nu au fost votaţi, nu au majoritate, au pus mâna pe putere. Oculta şi-a însămânțat toate ţările, o dată cu Trump se spera să cadă toată democraţia din lume, puterea să revină bolnavilor de la ocultă sprijiniţi de China care şi-a masat trupele în Canada şi Mexic, 30.000 în Canada în baza unui acord de apărare a afaceriştilor Chinezi din Canada şi 20.000 în Mexic. Trupe chineze care taman acum fac aplicaţii în cele două ţări în baza unor acorduri. Cine mânca rahat cu apă rece că Trump construieşte marele zid mexican? Tot ce vedeţi în România face parte din acel plan diabolic al ocultei sprijinită de China de a pune stăpânire pe întreg globul. Trageți-vă masca pe ochi şi băgaţi-vă sub pat!!
16 noiembrie 2020, 14:13
Oare cand va scapa biet orasul asta de lepadaturile din vechiul PDL ? Scarnaviile PDL-iste din PNL cand vor renunta la functii ?
16 noiembrie 2020, 13:35
Nu stiu cum se face ca unde sunt catastrofe si saracie la conducere sunt pesedeii.
16 noiembrie 2020, 10:55
Ce aveti cu PSD de asta data? HG inseamna hotarare de guvern, mai precis guvernul PNL!
16 noiembrie 2020, 10:33
psd=ciuma
16 noiembrie 2020, 10:13
Multumim CIUMEII ROSII pentru administratia performanta pe care o ofera botosanenilor!
16 noiembrie 2020, 09:13
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.1 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.4 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.3 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.