Ancheta săptămânii
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO

”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.

Urban Serv a demontat degeaba o parte din pereți


Acesta este anunțul sau mai exact spus partea cea mai importantă a afișului care de o săptămână stă lipit în Piața Viilor din Botoșani.


Lunea trecută, SC Urban Serv SA a scos mai multe panouri din pereții de sticlă și a deschis geamurile pentru a transforma ”piața închisă” într-una deschisă și a respecta astfel HG 935/05.11.2020 privind întreruperea activităților piețelor închise.


Compania Consiliului Local Botoșani a fost însă amendată pentru nerespectarea actului normativ menționat, prefectul Dan Nechifor explicând că, ”doi pereți și un acoperiș nu înseamnă piață deschisă”.


Așa că de marți comercianții au fost nevoiți să iasă afară. Tarabele au rămas însă înăuntru astfel încât în anul 2020 s-a ajuns la situații jenante.

 

Comerț mai rău decât într-un sat uitat de lume  


Laptele și brânza se vând de pe trotuar, la un metru-doi tocmai de Hala de Lactate. Ironic în condițiile în care hipermarketurile au rămas deschise, produsele lactate sunt așezate pe cutii de citrice aduse de peste hotare.


În parcare, unii mici afaceriști și-au lăsat mașinile cu portbagajul orientat spre piață și de acolo încearcă să vândă varză, cartofi, ardei, pe balamalele autovehiculelor fiind agățate cununi de ceapă.


Femeile cu pătrunjel, lobodă, mărar și-au așezat mărfurile lângă peretele de sticlă al halei, care nu prea mai este însă perete fiindcă îi lipsesc o mulțime de panouri.


Mai norocoși sunt comercianții care au boxe închiriate pe laturile pieței și care și-au reorientat afacerea la 180 de grade în sensul propriu al cuvântului. Și-au mutat mesele spre exterior, iar ușa prin care făceau aprovizionarea a devenit intrarea în magazin.


În tot acest timp în interior este pustiu. Unele tarabe sunt goale, altele încă sunt încărcate cu legume și fructe acoperite cu pături și nailon.

 

Paradox românesc: avem o piață prea modernă ca să rămână deschisă în vremuri de pandemie


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care municipalitatea a reconstruit Piața Viilor printr-un proiect european.


În cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agriculturii”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, Primăria Botoșani a fost partener și a primit fonduri de la UE pentru reconstrucția Pieții Viilor.


Printre altele, investiția a presupus mărirea suprafeței pieței de la 779 mp la 1311 mp, înlocuirea panourilor din tablă și a jgheaburilor cu degradări. Platoul nu era protejat împotriva intemperiilor, fiind doar acoperit, fără închideri perimetrale. Cu alte cuvinte, piața nemodernizată ar fi respectat noile norme Covid impuse de Guvern.


Municipalitatea a făcut însă ”greșeala” de a aduce Piața Viilor la nivel european. S-a montat acoperiș cu panouri termoizolante, s-au creat cinci accese separate, iar platoul s-a extins cu structură metalică, realizându-se o anvelopare care să permită desfășurarea activității indiferent de condițiile meteorologice.

 

Proiectul a presupus închideri perimetrale din panouri termoizolante și montarea de tâmplărie din profil de aluminiu cu geam termoizolant.


Ei bine, în România anului 2020, după ce s-au cheltuit din fonduri UE și din bugetul local pentru cofinanțare nici mai mult, nici mai puțin de 192.826 euro, creându-se comercianților și cumpărătorilor condiții asemănătoare supermarketurilor, Piața Viilor a fost închisă, iar micii afaceriști sunt obligați să își vândă marfa din nou afară, în frig, vânt și ploaie tocmai pentru că, paradoxal, Piața Viilor este prea modernă pentru normele Covid ale Cabinetului Orban.

 

Prefectură dă vina pe Primărie, iar Primăria pe Prefectură


Cum se întâmplă de o săptămână, Prefectura și Primăria se învinovățesc în continuare reciproc pentru situația creată. Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că le-a transmis foarte clar edililor ce trebuie să facă pentru ca Piața Viilor să funcționeze în continuare, mai exact să rabateze în totalitate doi pereți și să deschidă acoperișul, lucruri pe care SC Urban Serv SA nu le-a făcut.


”Eu monitorizez, eu nu impun. Acelea legi pe care le am eu pe birou le aveți fiecare dintre voi, numai că el vrea să îi dau adresă prin care să îi spun că trebuie să aplice legea. Păi am făcut adresa de duminică: conform Hotărârii de Guvern trebuie să faceți asta, asta, asta”,


Dan Nechifor, prefect.


De cealaltă parte, primarul susține însă că, în realitate, ar fi convenit asupra unor măsuri împreună cu prefectul, a trecut la aplicarea lor, după care Dan Nechifor ar fi dispus amendarea SC Urban Serv SA tocmai pentru ceea ce municipalitatea ar fi făcut în baza discuțiilor cu primul reprezentant al Guvernului în județ.


”Am avut o discuție între doi oameni serioși și am agreat o serie de măsuri, cum au fost cele de la Piața Viilor, dar când am început să le punem în aplicare ne-au trimis controale, ne-au călcat cu Poliția și cu alte organe ale statului, făcând abstracție de discuția pe care am avut-o”,


Cosmin Andrei, primar.


Și în timp ce Prefectura și Primăria își pasează responsabilitatea de la una la cealaltă, comercianții vând pe trotuar, în parcare și pe stradă. Lângă o piață reinaugurată în iulie în 2015 pentru reconstrucția căreia s-au cheltuit peste 900.000 de lei sau, dacă vreți, aproape 10 miliarde de lei vechi.

 

loading...
REVOLTĂ la Botoșani: Comercianții amenință că „se mută” în Piața Revoluției: Nu avem niciun venitFOTO & VIDEO
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Loading...
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
Loading...
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
Judetul nostru a incaput pe mainile unor ciumatzi analfabeti si deja urmarile catastrofale se vad.
16 noiembrie 2020, 15:12
Acum să înţeleagă tot românul de ce pnl-ul şi-a dorit puterea cu orice preţ, o gaşcă de indivizi care nu au fost votaţi, nu au majoritate, au pus mâna pe putere. Oculta şi-a însămânțat toate ţările, o dată cu Trump se spera să cadă toată democraţia din lume, puterea să revină bolnavilor de la ocultă sprijiniţi de China care şi-a masat trupele în Canada şi Mexic, 30.000 în Canada în baza unui acord de apărare a afaceriştilor Chinezi din Canada şi 20.000 în Mexic. Trupe chineze care taman acum fac aplicaţii în cele două ţări în baza unor acorduri. Cine mânca rahat cu apă rece că Trump construieşte marele zid mexican? Tot ce vedeţi în România face parte din acel plan diabolic al ocultei sprijinită de China de a pune stăpânire pe întreg globul. Trageți-vă masca pe ochi şi băgaţi-vă sub pat!!
16 noiembrie 2020, 14:13
Oare cand va scapa biet orasul asta de lepadaturile din vechiul PDL ? Scarnaviile PDL-iste din PNL cand vor renunta la functii ?
16 noiembrie 2020, 13:35
Nu stiu cum se face ca unde sunt catastrofe si saracie la conducere sunt pesedeii.
16 noiembrie 2020, 10:55
Ce aveti cu PSD de asta data? HG inseamna hotarare de guvern, mai precis guvernul PNL!
16 noiembrie 2020, 10:33
psd=ciuma
16 noiembrie 2020, 10:13
Multumim CIUMEII ROSII pentru administratia performanta pe care o ofera botosanenilor!
16 noiembrie 2020, 09:13
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8721 lei
USD
Dolarul SUA
4.0434 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3981 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8623 lei
XAU
Gramul de aur
237.9394 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2359 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3650 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9817 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1250 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6544 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
-0.1 o C
Bucecea
-0.4 o C
Darabani
0.4 o C
Saveni
-0.3 o C
Ştefăneşti
3.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.