Ancheta săptămânii
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO

”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.

Urban Serv a demontat degeaba o parte din pereți


Acesta este anunțul sau mai exact spus partea cea mai importantă a afișului care de o săptămână stă lipit în Piața Viilor din Botoșani.


Lunea trecută, SC Urban Serv SA a scos mai multe panouri din pereții de sticlă și a deschis geamurile pentru a transforma ”piața închisă” într-una deschisă și a respecta astfel HG 935/05.11.2020 privind întreruperea activităților piețelor închise.


Compania Consiliului Local Botoșani a fost însă amendată pentru nerespectarea actului normativ menționat, prefectul Dan Nechifor explicând că, ”doi pereți și un acoperiș nu înseamnă piață deschisă”.


Așa că de marți comercianții au fost nevoiți să iasă afară. Tarabele au rămas însă înăuntru astfel încât în anul 2020 s-a ajuns la situații jenante.

 

Comerț mai rău decât într-un sat uitat de lume  


Laptele și brânza se vând de pe trotuar, la un metru-doi tocmai de Hala de Lactate. Ironic în condițiile în care hipermarketurile au rămas deschise, produsele lactate sunt așezate pe cutii de citrice aduse de peste hotare.


În parcare, unii mici afaceriști și-au lăsat mașinile cu portbagajul orientat spre piață și de acolo încearcă să vândă varză, cartofi, ardei, pe balamalele autovehiculelor fiind agățate cununi de ceapă.


Femeile cu pătrunjel, lobodă, mărar și-au așezat mărfurile lângă peretele de sticlă al halei, care nu prea mai este însă perete fiindcă îi lipsesc o mulțime de panouri.


Mai norocoși sunt comercianții care au boxe închiriate pe laturile pieței și care și-au reorientat afacerea la 180 de grade în sensul propriu al cuvântului. Și-au mutat mesele spre exterior, iar ușa prin care făceau aprovizionarea a devenit intrarea în magazin.


În tot acest timp în interior este pustiu. Unele tarabe sunt goale, altele încă sunt încărcate cu legume și fructe acoperite cu pături și nailon.

 

Paradox românesc: avem o piață prea modernă ca să rămână deschisă în vremuri de pandemie


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care municipalitatea a reconstruit Piața Viilor printr-un proiect european.


În cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agriculturii”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, Primăria Botoșani a fost partener și a primit fonduri de la UE pentru reconstrucția Pieții Viilor.


Printre altele, investiția a presupus mărirea suprafeței pieței de la 779 mp la 1311 mp, înlocuirea panourilor din tablă și a jgheaburilor cu degradări. Platoul nu era protejat împotriva intemperiilor, fiind doar acoperit, fără închideri perimetrale. Cu alte cuvinte, piața nemodernizată ar fi respectat noile norme Covid impuse de Guvern.


Municipalitatea a făcut însă ”greșeala” de a aduce Piața Viilor la nivel european. S-a montat acoperiș cu panouri termoizolante, s-au creat cinci accese separate, iar platoul s-a extins cu structură metalică, realizându-se o anvelopare care să permită desfășurarea activității indiferent de condițiile meteorologice.

 

Proiectul a presupus închideri perimetrale din panouri termoizolante și montarea de tâmplărie din profil de aluminiu cu geam termoizolant.


Ei bine, în România anului 2020, după ce s-au cheltuit din fonduri UE și din bugetul local pentru cofinanțare nici mai mult, nici mai puțin de 192.826 euro, creându-se comercianților și cumpărătorilor condiții asemănătoare supermarketurilor, Piața Viilor a fost închisă, iar micii afaceriști sunt obligați să își vândă marfa din nou afară, în frig, vânt și ploaie tocmai pentru că, paradoxal, Piața Viilor este prea modernă pentru normele Covid ale Cabinetului Orban.

 

Prefectură dă vina pe Primărie, iar Primăria pe Prefectură


Cum se întâmplă de o săptămână, Prefectura și Primăria se învinovățesc în continuare reciproc pentru situația creată. Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că le-a transmis foarte clar edililor ce trebuie să facă pentru ca Piața Viilor să funcționeze în continuare, mai exact să rabateze în totalitate doi pereți și să deschidă acoperișul, lucruri pe care SC Urban Serv SA nu le-a făcut.


”Eu monitorizez, eu nu impun. Acelea legi pe care le am eu pe birou le aveți fiecare dintre voi, numai că el vrea să îi dau adresă prin care să îi spun că trebuie să aplice legea. Păi am făcut adresa de duminică: conform Hotărârii de Guvern trebuie să faceți asta, asta, asta”,


Dan Nechifor, prefect.


De cealaltă parte, primarul susține însă că, în realitate, ar fi convenit asupra unor măsuri împreună cu prefectul, a trecut la aplicarea lor, după care Dan Nechifor ar fi dispus amendarea SC Urban Serv SA tocmai pentru ceea ce municipalitatea ar fi făcut în baza discuțiilor cu primul reprezentant al Guvernului în județ.


”Am avut o discuție între doi oameni serioși și am agreat o serie de măsuri, cum au fost cele de la Piața Viilor, dar când am început să le punem în aplicare ne-au trimis controale, ne-au călcat cu Poliția și cu alte organe ale statului, făcând abstracție de discuția pe care am avut-o”,


Cosmin Andrei, primar.


Și în timp ce Prefectura și Primăria își pasează responsabilitatea de la una la cealaltă, comercianții vând pe trotuar, în parcare și pe stradă. Lângă o piață reinaugurată în iulie în 2015 pentru reconstrucția căreia s-au cheltuit peste 900.000 de lei sau, dacă vreți, aproape 10 miliarde de lei vechi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
REVOLTĂ la Botoșani: Comercianții amenință că „se mută” în Piața Revoluției: Nu avem niciun venitFOTO & VIDEO
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Judetul nostru a incaput pe mainile unor ciumatzi analfabeti si deja urmarile catastrofale se vad.
16 noiembrie 2020, 15:12
Acum să înţeleagă tot românul de ce pnl-ul şi-a dorit puterea cu orice preţ, o gaşcă de indivizi care nu au fost votaţi, nu au majoritate, au pus mâna pe putere. Oculta şi-a însămânțat toate ţările, o dată cu Trump se spera să cadă toată democraţia din lume, puterea să revină bolnavilor de la ocultă sprijiniţi de China care şi-a masat trupele în Canada şi Mexic, 30.000 în Canada în baza unui acord de apărare a afaceriştilor Chinezi din Canada şi 20.000 în Mexic. Trupe chineze care taman acum fac aplicaţii în cele două ţări în baza unor acorduri. Cine mânca rahat cu apă rece că Trump construieşte marele zid mexican? Tot ce vedeţi în România face parte din acel plan diabolic al ocultei sprijinită de China de a pune stăpânire pe întreg globul. Trageți-vă masca pe ochi şi băgaţi-vă sub pat!!
16 noiembrie 2020, 14:13
Oare cand va scapa biet orasul asta de lepadaturile din vechiul PDL ? Scarnaviile PDL-iste din PNL cand vor renunta la functii ?
16 noiembrie 2020, 13:35
Nu stiu cum se face ca unde sunt catastrofe si saracie la conducere sunt pesedeii.
16 noiembrie 2020, 10:55
Ce aveti cu PSD de asta data? HG inseamna hotarare de guvern, mai precis guvernul PNL!
16 noiembrie 2020, 10:33
psd=ciuma
16 noiembrie 2020, 10:13
Multumim CIUMEII ROSII pentru administratia performanta pe care o ofera botosanenilor!
16 noiembrie 2020, 09:13
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.