Ancheta săptămânii
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO

”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.

Urban Serv a demontat degeaba o parte din pereți


Acesta este anunțul sau mai exact spus partea cea mai importantă a afișului care de o săptămână stă lipit în Piața Viilor din Botoșani.


Lunea trecută, SC Urban Serv SA a scos mai multe panouri din pereții de sticlă și a deschis geamurile pentru a transforma ”piața închisă” într-una deschisă și a respecta astfel HG 935/05.11.2020 privind întreruperea activităților piețelor închise.


Compania Consiliului Local Botoșani a fost însă amendată pentru nerespectarea actului normativ menționat, prefectul Dan Nechifor explicând că, ”doi pereți și un acoperiș nu înseamnă piață deschisă”.


Așa că de marți comercianții au fost nevoiți să iasă afară. Tarabele au rămas însă înăuntru astfel încât în anul 2020 s-a ajuns la situații jenante.

 

Comerț mai rău decât într-un sat uitat de lume  


Laptele și brânza se vând de pe trotuar, la un metru-doi tocmai de Hala de Lactate. Ironic în condițiile în care hipermarketurile au rămas deschise, produsele lactate sunt așezate pe cutii de citrice aduse de peste hotare.


În parcare, unii mici afaceriști și-au lăsat mașinile cu portbagajul orientat spre piață și de acolo încearcă să vândă varză, cartofi, ardei, pe balamalele autovehiculelor fiind agățate cununi de ceapă.


Femeile cu pătrunjel, lobodă, mărar și-au așezat mărfurile lângă peretele de sticlă al halei, care nu prea mai este însă perete fiindcă îi lipsesc o mulțime de panouri.


Mai norocoși sunt comercianții care au boxe închiriate pe laturile pieței și care și-au reorientat afacerea la 180 de grade în sensul propriu al cuvântului. Și-au mutat mesele spre exterior, iar ușa prin care făceau aprovizionarea a devenit intrarea în magazin.


În tot acest timp în interior este pustiu. Unele tarabe sunt goale, altele încă sunt încărcate cu legume și fructe acoperite cu pături și nailon.

 

Paradox românesc: avem o piață prea modernă ca să rămână deschisă în vremuri de pandemie


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care municipalitatea a reconstruit Piața Viilor printr-un proiect european.


În cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agriculturii”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, Primăria Botoșani a fost partener și a primit fonduri de la UE pentru reconstrucția Pieții Viilor.


Printre altele, investiția a presupus mărirea suprafeței pieței de la 779 mp la 1311 mp, înlocuirea panourilor din tablă și a jgheaburilor cu degradări. Platoul nu era protejat împotriva intemperiilor, fiind doar acoperit, fără închideri perimetrale. Cu alte cuvinte, piața nemodernizată ar fi respectat noile norme Covid impuse de Guvern.


Municipalitatea a făcut însă ”greșeala” de a aduce Piața Viilor la nivel european. S-a montat acoperiș cu panouri termoizolante, s-au creat cinci accese separate, iar platoul s-a extins cu structură metalică, realizându-se o anvelopare care să permită desfășurarea activității indiferent de condițiile meteorologice.

 

Proiectul a presupus închideri perimetrale din panouri termoizolante și montarea de tâmplărie din profil de aluminiu cu geam termoizolant.


Ei bine, în România anului 2020, după ce s-au cheltuit din fonduri UE și din bugetul local pentru cofinanțare nici mai mult, nici mai puțin de 192.826 euro, creându-se comercianților și cumpărătorilor condiții asemănătoare supermarketurilor, Piața Viilor a fost închisă, iar micii afaceriști sunt obligați să își vândă marfa din nou afară, în frig, vânt și ploaie tocmai pentru că, paradoxal, Piața Viilor este prea modernă pentru normele Covid ale Cabinetului Orban.

 

Prefectură dă vina pe Primărie, iar Primăria pe Prefectură


Cum se întâmplă de o săptămână, Prefectura și Primăria se învinovățesc în continuare reciproc pentru situația creată. Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că le-a transmis foarte clar edililor ce trebuie să facă pentru ca Piața Viilor să funcționeze în continuare, mai exact să rabateze în totalitate doi pereți și să deschidă acoperișul, lucruri pe care SC Urban Serv SA nu le-a făcut.


”Eu monitorizez, eu nu impun. Acelea legi pe care le am eu pe birou le aveți fiecare dintre voi, numai că el vrea să îi dau adresă prin care să îi spun că trebuie să aplice legea. Păi am făcut adresa de duminică: conform Hotărârii de Guvern trebuie să faceți asta, asta, asta”,


Dan Nechifor, prefect.


De cealaltă parte, primarul susține însă că, în realitate, ar fi convenit asupra unor măsuri împreună cu prefectul, a trecut la aplicarea lor, după care Dan Nechifor ar fi dispus amendarea SC Urban Serv SA tocmai pentru ceea ce municipalitatea ar fi făcut în baza discuțiilor cu primul reprezentant al Guvernului în județ.


”Am avut o discuție între doi oameni serioși și am agreat o serie de măsuri, cum au fost cele de la Piața Viilor, dar când am început să le punem în aplicare ne-au trimis controale, ne-au călcat cu Poliția și cu alte organe ale statului, făcând abstracție de discuția pe care am avut-o”,


Cosmin Andrei, primar.


Și în timp ce Prefectura și Primăria își pasează responsabilitatea de la una la cealaltă, comercianții vând pe trotuar, în parcare și pe stradă. Lângă o piață reinaugurată în iulie în 2015 pentru reconstrucția căreia s-au cheltuit peste 900.000 de lei sau, dacă vreți, aproape 10 miliarde de lei vechi.

 

loading...
REVOLTĂ la Botoșani: Comercianții amenință că „se mută” în Piața Revoluției: Nu avem niciun venitFOTO & VIDEO
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Loading...
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Loading...
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Judetul nostru a incaput pe mainile unor ciumatzi analfabeti si deja urmarile catastrofale se vad.
16 noiembrie 2020, 15:12
Acum să înţeleagă tot românul de ce pnl-ul şi-a dorit puterea cu orice preţ, o gaşcă de indivizi care nu au fost votaţi, nu au majoritate, au pus mâna pe putere. Oculta şi-a însămânțat toate ţările, o dată cu Trump se spera să cadă toată democraţia din lume, puterea să revină bolnavilor de la ocultă sprijiniţi de China care şi-a masat trupele în Canada şi Mexic, 30.000 în Canada în baza unui acord de apărare a afaceriştilor Chinezi din Canada şi 20.000 în Mexic. Trupe chineze care taman acum fac aplicaţii în cele două ţări în baza unor acorduri. Cine mânca rahat cu apă rece că Trump construieşte marele zid mexican? Tot ce vedeţi în România face parte din acel plan diabolic al ocultei sprijinită de China de a pune stăpânire pe întreg globul. Trageți-vă masca pe ochi şi băgaţi-vă sub pat!!
16 noiembrie 2020, 14:13
Oare cand va scapa biet orasul asta de lepadaturile din vechiul PDL ? Scarnaviile PDL-iste din PNL cand vor renunta la functii ?
16 noiembrie 2020, 13:35
Nu stiu cum se face ca unde sunt catastrofe si saracie la conducere sunt pesedeii.
16 noiembrie 2020, 10:55
Ce aveti cu PSD de asta data? HG inseamna hotarare de guvern, mai precis guvernul PNL!
16 noiembrie 2020, 10:33
psd=ciuma
16 noiembrie 2020, 10:13
Multumim CIUMEII ROSII pentru administratia performanta pe care o ofera botosanenilor!
16 noiembrie 2020, 09:13
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.4 o C
Bucecea
-1.8 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
-1.6 o C
Ştefăneşti
1.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.