Ancheta săptămânii
Misterul morții liceanului anticomunist elucidat după 32 de ani cu ”Laserul de la Măgurele”: Este un erou

Peste trei decenii au trebuit să treacă pentru a se elucida misterul morții tânărului din Botoșani care a sfidat regimul comunist și în toamna anului 1981, timp de mai multe nopți, a scris pe zidurile Palatului Administrativ, Casei de Cultură a Sindicatelor și a altor obiective din Botoșani mesaje împotriva regimului totalitar.

Mort de leucemie la 19 ani


Deshumarea efectuată în luna mai a acestui an de Parchetul Militar Iași și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a avut ca scop stabilirea circumstanțelor morții premature a lui Mugur Călinescu. Într-o vreme în care încă nu se produsese accidentul de la Cernobâl și relativ la puțin timp după ce Securitatea l-a depistat, liceanul s-a îmbolnăvit de leucemie și în 1985, la doar 19 ani, a încetat din viață. În 2016, Rodica Uncescu, mama sa, a intrat în mormânt cu bănuiala că fiul i-a fost iradiat sau otrăvit de organul represiv al statului și asta pe baza mărturiilor liceanului de atunci, care îi povestea că securiștii îl obligau să bea o cafea cu un gust ciudat, deși el nu era băutor de cafea.

 

Cadavrul studiat la ”Laserul de la Măgurele”


Pe 17 mai 2017, la data deshumării, reprezentanții IICCMER declarau chiar în Cimitirul Pacea că în aproximativ o lună se va afla ce s-a întâmplat cu liceanul anticomunist după ce cadavrul va fi studiat la laserul de la magureleInstitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, mult mai cunoscut drept ”Laserul de la Măgurele”. La mai bine de jumătate de an de la data deshumării IICCMER nu a mai emis încă vreun comunicat cu privire la rezultatul testării, întețind astfel informațiile propagate neoficial încă din ziua menționată și anume că nu s-ar fi depistat elemente radioactive când sicriul a fost scos la suprafață.
De altfel, cu ocazia deshumării, câțiva angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani au efectuat măsurători la fața locului pentru a se afla  gradul de radiaţii, iar detectoarele au arătat că se afla în limite normale.

 

”Nu a fost nici iradiat, nici otrăvit”


Marius Oprea, expert , fondator și fost președinte IICCMER, prezent la Botoșani în ziua deshumării, a recunoscut într-un interviu acordat scriitorului Constantin Iftime că rezultatul este unul negativ. În calitatea sa de președinte al Asociației CulturEst, Iftime derulează un proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local Botoșani prin care în Centrul Vechi va fi amenajată o expoziție în memoria liceanului care a dat dovadă de un curaj vecin cu inconștiența. Totodată, lucrează la o carte în constantin iftimecare prezintă în amănunt întregul caz, iar una dintre piesele de rezistență o constituie mărturisirile lui Marius Oprea.


”Mi-a spus că a vorbit cu procurorul și analizele sunt negative, adică nu a fost otrăvit. L-am întrebat și eu: «dar dacă aparatura aceasta pe care voi ați folosit-o este proastă și nu este competitivă la nivel mondial?» Mi-a răspuns: «Nu! Noi am folosit aparatură de la Institutul Atomic de la Măgurele și e printre cele mai performante la nivel mondial» (...). Mi-a spus că din constatările de acolo reiese că nu a fost nici iradiat, nici otrăvit. Ei au făcut această investigație pentru că sunt mai multe cazuri, în care se bănuia că victimele au fost iradiate și voiau să dezvolte cazul Mugur Călinescu, nu aveau un cap de pod”,


Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst.

 

Rămân totuși întrebări fără răspuns


Potrivit acestuia, Mugur Călinescu, despre care experții IICCMER au concluzionat că avea o inteligență peste vârsta sa de liceu, ar fi fost între timp înhumat din nou. În ciuda rezultatelor rămân totuși sicriu mugur calinescucâteva întrebări fără răspuns: De ce era obligat să bea cafea? De ce era ținut zeci de minute cu mâinile în sus în fața unui bec în timp ce în respectiva cameră nu se mai afla nimeni?
Iată ce relata mama sa, Rodica Uncescu, într-o scrisoare trimisă Administrației Prezidențiale:


”Abia când era în ultima fază a bolii, am aflat că l-au bătut, dar că îl puneau să stea cu mâinile sus, cu un bec puternic în faţa ochilor. Şi-l serveau întotdeauna cu cafea! Pe el, un copil de 17 ani!”


Iar afirmațiile mamei sunt confirmate de colegul de bancă pe care Mugur Călinescu l-a avut la liceul de atunci ”AT Laurian” și care a oferit o mărturie istoricilor de la IICCMER:


”A spus că m-au anchetat la Securitate, mă puneau să stau la un bec şi mi-au dat o cafea şi asta se întâmpla de foarte multe ori, timp în care securistul ieşea”.


Mai mult, istoricul Marius Oprea susține că din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) lipsesc aproape toate declarațiile pe care Mugur Călinescu le-a dat în fața agenților Securității.

 

Dosarul ”Panoul” a schimbat strategia națională a Securității


Sigur este că dosarul ”Panoul” a reprezentat un punct de cotitură în activitatea și strategia Securității din întreaga țară. Securiștii care lucrau la dosar și care au luat circa 80.000 de probe grafologice de la dosarul panouladulți în speranța că vor depista autorul înscrisurilor au fost realmente șocați când l-au depistat în urma unei banale pânde pe timp de noapte și au realizat că este vorba de un elev din clasa a XI - a. Iar întreaga anchetă a dovedit că nu fusese influențat de vreun adult, nu avea legături cu alte persoane care se împotriveau regimului comunism și doar că asculta Europa Liberă și că acționa de unul singur.


”Dar cazul Mugur Călinescu este foarte interesant pentru că deschide un nou capitol în cercetările fostei Securități, mai ales cu elevii. După cazul Călinescu, Securitatea a fost mai interesată de elevi. Marius Oprea mi-a spus că, în general, securiștii erau apoi colectați din acești copii care deveneau sursă”,


Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst.   


Implicat la rândul său în proiectul ”Prima expoziție a Muzeului Vieții Cotidiene în Comunism”, finanțat de Primăria și Consiliul Local Botoșani, în care o secțiune va fi dedicată elevului erou, directorul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani a confirmat rezultatele negative ale testării cadavrului, dar este convins la rândul său că, dincolo de acestea, dosarul ”Panoul” a fost de o importanță majoră pentru Securitate și securiști.


”Au schimbat optica, până atunci nu îi interesau elevii, ei erau axați pe cei cu rude plecate în străinătate. De la cazul Mugur Călinescu au început să acorde o mai mare importanță elevilor de liceu, au devenit mai mulți elevi surse,  Securitatea îi pregătea și își recruta cadrele”,


Dănuț Huțu, director Direcția Județeană pentru Cultură.

 

Declarat luptător împotriva regimului totalitar după zbaterea îndelungată a mamei sale


Abia în 2004, la 15 ani după căderea regimului comunist, Rodica Uncescu a reușit să vadă dosarul de la CNSAS întocmit pe numele fiului său. În 2006, Comisia pentru Constatarea Calității de Luptător în Rezistența Anticomunistă (CCCLRA) ce funcționa în cadrul Ministerului Justiției a refuzat să-i acorde lui Mugur Călinescu, post-mortem, calitatea de luptător împotriva regimului totalitar. Rodica Uncescu a rodica uncescuatacat decizia CCCLRA în instanță, iar în 2007 Curtea de Apel Suceava i-a admis acțiunea și a calitatea de luptător în rezistența anticomunistă. Împotriva acestei sentințe Ministerul Justiției a declarat recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a respins. Astfel, abia în 2008, CCCLRA a fost obligată să recunoască și să-l declare pe Iulian Mugur Călinescu luptător anticomunist. A fost doar o satisfacție sută la sută morală pentru mama chinuită de durerea pierderii premature a fiului său.


”Lucrurile trebuie să fie clare: rezultatul nu schimbă cu nimic datele, el este un erou. De ce s-a făcut această cercetare? Cu un an înainte eu am făcut o cerere la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului să facă o investigare a acestui caz, pentru că nu se făcuse. Le-am spus: dați-mi un istoric și haideți să facem un dosar. Răspunsul: nu putem, n-avem bani. Peste vreo două luni mă sună Gheorghe Petrov (expert IICCMER n.r.): facem aceste cercetări! Am făcut o cerere la Parchetul Militar și au început investigațiile”,


Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst.   


Mama băiatului a murit anul trecut, iar deshumarea fiului său a avut loc chiar în ziua în care se împlinea un an de la decesul Rodicăi. Acum se odihnesc amândoi în același mormânt de la Cimitirul Pacea... cu un verdict al celui mai puternic laser din lume, incapabil însă să răspundă la toate întrebările din dosarul ”Panoul”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Securiştii elevului erou, la plimbare... de pe pietonal până la Cotroceni, după revoluţie: de la şefi la serviciile secrete la respectabili afacerişti – LISTA
32 de ani de aşteptare şi trei ore de săpături pentru elevul erou – CE au găsit anchetatorii GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Ce să mai comentăm, criminalii de la secu au fost mâțe blânde, criminali de omenie care n-au produs nici o zgârietură nimănui. Noi am fost răi şi ne-am zgâriat singuri. Acești indivizi care au ucis fără scrupule stau bine mersi pe pensii ce trec de 5000 lei pe lună, cu vre-o lună în urmă un asemenea rahat mi-a spus că părinții mei şi bunicii erau chiaburi pentru-că au avut peste 100 ha de teren. Ce poți să ceri de la o asemenea anomalie umană, creierii lui sunt îmbâcsiți de ură şi prostie. Un asemenea specimen descreierat se află în fruntea unei asociații de proprietari, cei de la cnsas îmi tot dau răspuns că nu am întocmit bine cererea. Mi se pare normal când președintele descreierat şi cel din fruntea cnsas fac parte din gașca lui albă ca zăpada, doar nu s-or da unul pe altul în gât.
4 decembrie 2017, 19:54
Cine pune botul la asa ceva trebuie sa fie cel putin cretin. Mugurel are calaii lui si ei se stiu fara doar si poate. Unii au incercat marea cu degetul. Dan Andreeascu, Cornel Grigoriciuc si unul care a fost prefect si incearca inca sa mai fie. Apropo de PSD. Roman a fost mereu un om de dreapta. Cel putin asa a pretins el. Dar inainte de toate a fost informator.
4 decembrie 2017, 11:02
Inca un caz musamalizat !
4 decembrie 2017, 08:15
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.9 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.