Ancheta săptămânii
Marea vrăjeală a eliminării sporurilor

Mult discutata eliminare a sporurilor acordate fără o justificare reală şi serioasă a rămas în bună parte doar la stadiul de deziderat. În ciuda demarării aplicării legii unice de salarizare, cel puţin la nivelul administraţiei publice locale au rămas în vigoare drepturi financiare care, bineînţeles, numai la bugetari se plătesc.

Dacă nu sînt sporuri, sînt sume compensatorii

Peste 800.000 lei sînt programaţi să se cheltuie în acest an la doar 11 dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean pentru plata a diverse sporuri sau a sumelor compensatorii care, la rîndul lor, reprezintă sporurile din anii trecuţi plătite acum sub un alt nume şi o altă formă. Legea salarizării unice, de la care se aştepta să egalizeze cît de cît veniturile bugetarilor, prevede în rezumat că sporurilor dobîndite prin lege se plătesc în continuare. Astfel, dacă în legea muzeelor se stipulează că oamenii din sistem trebuie să primească spor pentru condiţii vătămătoare, autorităţile sînt obligate să le achite. Totodată, în bună parte, sporurile cîştigate la negocierea contractelor colective de muncă, se plătesc şi în 2010, eventual, sub forma unor sume compensatorii. Şi aceasta deoarece printr-o ordonanţă adoptată la începutul acestui an Guvernul a stabilit că salariile plătite conform noului sistem nu pot fi mai mici decît cele din decembrie 2009. Posibila diferenţă este astfel acoperită cu aceste „sume compensatorii tranzitorii”.

Sporuri plătite în 2010 la instituţiile finanţate de CJ

 DENUMIRE SPOR

 SUME CHELTUITE ANUAL

 sumă compensatorie

 252.600 lei

 spor condiţii vătămătoare

 220.188 lei

 spor de noapte

 105.564 lei

 spor condiţii grele de muncă

 65.304 lei

 spor de ture 

 48.600 lei

 spor lucru sîmbăta şi duminica şi sărbători legale

 30.636 lei

 spor învăţămînt special

 120.360 lei

Directori cu spor de noapte

În loc să aducă la un numitor comun bugetărimea, legea salarizării unice provoacă însă discordanţe majore chiar la unităţi subordonate aceleiaşi instituţii. Astfel, în timp ce la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului salariile au scăzut, în funcţie de post, cu 500 – 1.300 de lei, paznicul, electricianul şi tîmplarul de la Muzeul Judeţean primesc sport pentru condiţii vătămătoare. directori DJDPAcelaşi spor continuă să se plătească şi la o sumedenie dintre angajaţii Memorialului Ipoteşti, în timp ce atît directorul executiv, cît şi cel adjunct de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri beneficiază, pe lîngă acest bonus de condiţii vătămătoare şi spor de noapte.

Există diferenţa importante între instituţii. Acestea sînt probabil chiar şi mai mari, dar cu greu se poate da un răspuns exact pe această temă. Şi aceasta deoarece, potrivit aceleiaşi mult discutate legi a salariării unice, unele sporuri se includ în salariul de bază. Ori, nici măcar liderul Cartel Alfa Botoşani nu ştie, la fiecare instituţie în parte, ce sporuri fac acum parte din salariul de bază. Cert este însă că, cel puţin la nivelul instituţiilor de cultură, bugetul alocat de CJ în 2010 este la acelaşi nivel cu cel din 2009, ba chiar într-o uşoară creştere, de la 7,6 la 7,7 milioane lei, ceea ce înseamnă că salariile nu prea vor scădea. „Diferenţe apar de la faptul că instituţiile care aveau acordat prin lege, de exemplu, sporul de condiţii vătămătoare, îl păstrează în continuare. Acolo unde acest spor s-a obţinut prin contractul colectiv de muncă, dar nu se mai încadrează în condiţiile legale de acordare a sporurilor, la acea categorie de personal acele sporuri nu se mai achită”, a declarat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedinte CJ, care coordonează instituţiile de cultură.

Salarii de bază în 2010

 

 INSTITUŢIA

 SALARIUL DE BAZĂ

 Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”   1.867 lei/lună
 Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” 1.643 lei/lună
 Centrul Jud.pt.Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale 1.571 lei/lună
 Memorialul Ipoteşti  1.425 lei/lună
 Muzeul Judeţean 1.417 lei/lună
 Centrul Jud. de Resurse şi Asistenţă Educaţională  1.366 lei/lună
 Şcoala Populară de Arte şi Meserii  1.333 lei/lună
 Consiliul Judeţean – aparatul propriu    1.280 lei/lună
 Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri 1.265 lei/lună
 Şcoala de Arte şi Meserii 1.260 lei/lună
 Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei  1.237 lei/lună
 Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Pillat” Dorohoi  1.197 lei/lună
 DGASPC  1.084 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suharău  1.063 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Mihăileni   816 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa   780 lei/lună

Directori de 5 miliarde

Pe de altă parte, deşi au avut această posibilitate, deşi se plîng că nu au bani pentru copiii din centrele de plasament, că nu sînt fonduri pentru susţinerea mai multor investiţii, nici unul dintre şefii CJ şi nici un consilier judeţean nu a făcut nici măcar un singur amendament privitor la salariile directorilor unităţilor subordonate CJ. Conform legii, acestea se calculează în funcţie de nivelul celui mai mare salariu din respectiva unitate, la care se poate adaugă între 1 şi 55%. Ei bine, nimeni nu a propus ca procentul să fie cel minim. „Aceste salarii au fost aprobate prin hotărîre a CJ. Au fost aprobate în şedinţă de CJ, nimeni nu le-a stabilit în interiorul instituţiei. Nu pot eu să comentez avînd în vedere că au fost votate de consilierii judeţeni. Poate va fi o discuţie privitoare la indemnizaţiile de conducere ale managerilor în condiţiile în care aceştia nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a mai spus Cătălina Lupaşcu. Astfel, acestea continuă să fie în mare parte de peste 1.000 de euro pe lună, unele dintre ele ridicîndu-se astfel la nivelul salariului prefectului, preşedintelui CJ şi primarului de Botoşani. Numai pentru salarizarea a 11 directori care ţin de CJ (din lista de mai jos) se cheltuie anual peste 530.000 lei într-un an.


 INSTITUŢIA DIRECTOR SALARIUL BRUT
 Memorialul Ipoteşti Miluţă Jîjîie 5.688 lei
 Rapsozii Botoşanilor Ioan Cobîlă 4.900 lei
 Muzeul Judeţean  Lucia Pîrvan  4.745 lei
 Biblioteca Judeţeană Cornelia Viziteu 4.745 lei
 Şcoala Populară de Arte şi Meserii Victor Hreniuc

 4.325 lei 

 Centrul Jud. de Cultură Ion Ilie 4.325 lei
 UAMS Suharău   Aurora Isbăşescu  4.013 lei
 DJDP Romeo Caciuc   3.525 lei
 UAMS Mihăileni Gabriela Creţu 2.877 lei 
 Centrul Jud.de Resurse şi Asist.Ed. Liliana Tincu   2.697 lei
 UAMS Suliţa     Eduard Gurău 2.509 lei

Sporuri de 18 miliarde la Primăria Botoşani

Municipalitatea botoşăneană plăteşte în acest an sporuri în valoare de 1,84 milioane lei, la care se adaugă şi premiul anual. bugetar BotosaniDeşi cheltuielile de personal înregistrează o scădere cu aproape 11% faţă de anul precedent, angajaţii îşi păstrează salariile din decembrie 2009. Totodată, se plăteşte în continuare spor de vechime şi alte sporuri (de noapte, condiţii de muncă, control financiar preventiv, de audit, de doctorat) personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca şi în 2009. Diminuarea rezultă din faptul că nu au fost luate în calcul posturile blocate, iar cheltuielile au fost stabilite la nivelul statului de funcţii aprobat în 2009, fără suplimentarea personalului.
Pe de altă parte, în buget sînt incluse plata a 25% din salariul de bază pentru suplimentul postului şi a altor 25% pentru suplimentul corespunzător treptei de salarizare, în baza unor hotărîri definitive şi irevocabile ale instanţei. În acest an se achită 34% din suma cîştigată prin proces, adică 620.000 lei. „Noi nu plătim decît sporurile care sînt prevăzute în lege”, a afirmat primarul Cătălin Flutur.

Sporuri Primăria Botoşani 2010

 DREPT FINANCIAR SUMĂ ALOCATĂ
 spor de vechime  590.000 lei
 alte sporuri  350.000 lei
 prime de vacanţă  280.000 lei
 sume cîştigate prin procese 620.000 lei

*La acestea se mai adaugă şi premiul anual

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

 27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
DE UNDE SA SCOS 10 MILIOANE EU CA SI INFIRMIERA AM RAMAS LUNA ASTA CU 670 IN MANA BATAE DE JOC NU POTI TRAI DUPA ATATEA SCUMPIRI CU ACESTI BANI OARE CEI CE AU FACUT LEGEA ASTA POT TRAI CU ACESTI BANI ????
23 martie 2010, 12:56
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.