Ancheta săptămânii
Marea vrăjeală a eliminării sporurilor

Mult discutata eliminare a sporurilor acordate fără o justificare reală şi serioasă a rămas în bună parte doar la stadiul de deziderat. În ciuda demarării aplicării legii unice de salarizare, cel puţin la nivelul administraţiei publice locale au rămas în vigoare drepturi financiare care, bineînţeles, numai la bugetari se plătesc.

Dacă nu sînt sporuri, sînt sume compensatorii

Peste 800.000 lei sînt programaţi să se cheltuie în acest an la doar 11 dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean pentru plata a diverse sporuri sau a sumelor compensatorii care, la rîndul lor, reprezintă sporurile din anii trecuţi plătite acum sub un alt nume şi o altă formă. Legea salarizării unice, de la care se aştepta să egalizeze cît de cît veniturile bugetarilor, prevede în rezumat că sporurilor dobîndite prin lege se plătesc în continuare. Astfel, dacă în legea muzeelor se stipulează că oamenii din sistem trebuie să primească spor pentru condiţii vătămătoare, autorităţile sînt obligate să le achite. Totodată, în bună parte, sporurile cîştigate la negocierea contractelor colective de muncă, se plătesc şi în 2010, eventual, sub forma unor sume compensatorii. Şi aceasta deoarece printr-o ordonanţă adoptată la începutul acestui an Guvernul a stabilit că salariile plătite conform noului sistem nu pot fi mai mici decît cele din decembrie 2009. Posibila diferenţă este astfel acoperită cu aceste „sume compensatorii tranzitorii”.

Sporuri plătite în 2010 la instituţiile finanţate de CJ

 DENUMIRE SPOR

 SUME CHELTUITE ANUAL

 sumă compensatorie

 252.600 lei

 spor condiţii vătămătoare

 220.188 lei

 spor de noapte

 105.564 lei

 spor condiţii grele de muncă

 65.304 lei

 spor de ture 

 48.600 lei

 spor lucru sîmbăta şi duminica şi sărbători legale

 30.636 lei

 spor învăţămînt special

 120.360 lei

Directori cu spor de noapte

În loc să aducă la un numitor comun bugetărimea, legea salarizării unice provoacă însă discordanţe majore chiar la unităţi subordonate aceleiaşi instituţii. Astfel, în timp ce la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului salariile au scăzut, în funcţie de post, cu 500 – 1.300 de lei, paznicul, electricianul şi tîmplarul de la Muzeul Judeţean primesc sport pentru condiţii vătămătoare. directori DJDPAcelaşi spor continuă să se plătească şi la o sumedenie dintre angajaţii Memorialului Ipoteşti, în timp ce atît directorul executiv, cît şi cel adjunct de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri beneficiază, pe lîngă acest bonus de condiţii vătămătoare şi spor de noapte.

Există diferenţa importante între instituţii. Acestea sînt probabil chiar şi mai mari, dar cu greu se poate da un răspuns exact pe această temă. Şi aceasta deoarece, potrivit aceleiaşi mult discutate legi a salariării unice, unele sporuri se includ în salariul de bază. Ori, nici măcar liderul Cartel Alfa Botoşani nu ştie, la fiecare instituţie în parte, ce sporuri fac acum parte din salariul de bază. Cert este însă că, cel puţin la nivelul instituţiilor de cultură, bugetul alocat de CJ în 2010 este la acelaşi nivel cu cel din 2009, ba chiar într-o uşoară creştere, de la 7,6 la 7,7 milioane lei, ceea ce înseamnă că salariile nu prea vor scădea. „Diferenţe apar de la faptul că instituţiile care aveau acordat prin lege, de exemplu, sporul de condiţii vătămătoare, îl păstrează în continuare. Acolo unde acest spor s-a obţinut prin contractul colectiv de muncă, dar nu se mai încadrează în condiţiile legale de acordare a sporurilor, la acea categorie de personal acele sporuri nu se mai achită”, a declarat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedinte CJ, care coordonează instituţiile de cultură.

Salarii de bază în 2010

 

 INSTITUŢIA

 SALARIUL DE BAZĂ

 Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”   1.867 lei/lună
 Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” 1.643 lei/lună
 Centrul Jud.pt.Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale 1.571 lei/lună
 Memorialul Ipoteşti  1.425 lei/lună
 Muzeul Judeţean 1.417 lei/lună
 Centrul Jud. de Resurse şi Asistenţă Educaţională  1.366 lei/lună
 Şcoala Populară de Arte şi Meserii  1.333 lei/lună
 Consiliul Judeţean – aparatul propriu    1.280 lei/lună
 Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri 1.265 lei/lună
 Şcoala de Arte şi Meserii 1.260 lei/lună
 Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei  1.237 lei/lună
 Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Pillat” Dorohoi  1.197 lei/lună
 DGASPC  1.084 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suharău  1.063 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Mihăileni   816 lei/lună
 Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa   780 lei/lună

Directori de 5 miliarde

Pe de altă parte, deşi au avut această posibilitate, deşi se plîng că nu au bani pentru copiii din centrele de plasament, că nu sînt fonduri pentru susţinerea mai multor investiţii, nici unul dintre şefii CJ şi nici un consilier judeţean nu a făcut nici măcar un singur amendament privitor la salariile directorilor unităţilor subordonate CJ. Conform legii, acestea se calculează în funcţie de nivelul celui mai mare salariu din respectiva unitate, la care se poate adaugă între 1 şi 55%. Ei bine, nimeni nu a propus ca procentul să fie cel minim. „Aceste salarii au fost aprobate prin hotărîre a CJ. Au fost aprobate în şedinţă de CJ, nimeni nu le-a stabilit în interiorul instituţiei. Nu pot eu să comentez avînd în vedere că au fost votate de consilierii judeţeni. Poate va fi o discuţie privitoare la indemnizaţiile de conducere ale managerilor în condiţiile în care aceştia nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a mai spus Cătălina Lupaşcu. Astfel, acestea continuă să fie în mare parte de peste 1.000 de euro pe lună, unele dintre ele ridicîndu-se astfel la nivelul salariului prefectului, preşedintelui CJ şi primarului de Botoşani. Numai pentru salarizarea a 11 directori care ţin de CJ (din lista de mai jos) se cheltuie anual peste 530.000 lei într-un an.


 INSTITUŢIA DIRECTOR SALARIUL BRUT
 Memorialul Ipoteşti Miluţă Jîjîie 5.688 lei
 Rapsozii Botoşanilor Ioan Cobîlă 4.900 lei
 Muzeul Judeţean  Lucia Pîrvan  4.745 lei
 Biblioteca Judeţeană Cornelia Viziteu 4.745 lei
 Şcoala Populară de Arte şi Meserii Victor Hreniuc

 4.325 lei 

 Centrul Jud. de Cultură Ion Ilie 4.325 lei
 UAMS Suharău   Aurora Isbăşescu  4.013 lei
 DJDP Romeo Caciuc   3.525 lei
 UAMS Mihăileni Gabriela Creţu 2.877 lei 
 Centrul Jud.de Resurse şi Asist.Ed. Liliana Tincu   2.697 lei
 UAMS Suliţa     Eduard Gurău 2.509 lei

Sporuri de 18 miliarde la Primăria Botoşani

Municipalitatea botoşăneană plăteşte în acest an sporuri în valoare de 1,84 milioane lei, la care se adaugă şi premiul anual. bugetar BotosaniDeşi cheltuielile de personal înregistrează o scădere cu aproape 11% faţă de anul precedent, angajaţii îşi păstrează salariile din decembrie 2009. Totodată, se plăteşte în continuare spor de vechime şi alte sporuri (de noapte, condiţii de muncă, control financiar preventiv, de audit, de doctorat) personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca şi în 2009. Diminuarea rezultă din faptul că nu au fost luate în calcul posturile blocate, iar cheltuielile au fost stabilite la nivelul statului de funcţii aprobat în 2009, fără suplimentarea personalului.
Pe de altă parte, în buget sînt incluse plata a 25% din salariul de bază pentru suplimentul postului şi a altor 25% pentru suplimentul corespunzător treptei de salarizare, în baza unor hotărîri definitive şi irevocabile ale instanţei. În acest an se achită 34% din suma cîştigată prin proces, adică 620.000 lei. „Noi nu plătim decît sporurile care sînt prevăzute în lege”, a afirmat primarul Cătălin Flutur.

Sporuri Primăria Botoşani 2010

 DREPT FINANCIAR SUMĂ ALOCATĂ
 spor de vechime  590.000 lei
 alte sporuri  350.000 lei
 prime de vacanţă  280.000 lei
 sume cîştigate prin procese 620.000 lei

*La acestea se mai adaugă şi premiul anual

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

 Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
inpuff.ro
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Loading...
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
DE UNDE SA SCOS 10 MILIOANE EU CA SI INFIRMIERA AM RAMAS LUNA ASTA CU 670 IN MANA BATAE DE JOC NU POTI TRAI DUPA ATATEA SCUMPIRI CU ACESTI BANI OARE CEI CE AU FACUT LEGEA ASTA POT TRAI CU ACESTI BANI ????
23 martie 2010, 12:56
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.