Ancheta săptămânii
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO

După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.

Monument de incompetență și neputință în nordul Moldovei


După scandalul izbucnit din cauza constructorului care a turnat asfalt pe anumite porțiuni, apărând imediat fisuri în carosabil, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să preia supervizarea lucrărilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP).


Șefii de la București au preluat gestionarea lucrărilor fără însă să existe un impact în teren, adică fără să fie observată o mobilizare totală din partea constructorului pentru creșterea ritmului intervenției.


 
Vineri, 12 mai 2023...


S-au împlinit doi ani de la semnarea ordinului de începere al lucrărilor. Pe drumul Botoșani – Târgu Frumos (porțiunea din județul nostru) se aflau doar câțiva muncitori cu câteva utilaje. Primii erau în zona Zăicești, unde se lucra la lărgirea drumului cu încă o bandă.


Puteau fi observați mai puțin de zece muncitori cu tot cu cei din utilaje sau ceilalți care dirijau traficului și nicidecum un șantier de lucru în adevăratul sens al cuvântului.


Alte echipaje staționau undeva spre Copălău, unde se lucra la unul dintre podurile incluse în proiectul de modernizare. Nici în acest caz nu se putea vorbi despre o organizare specifică unui șantier. Un singur muncitor se afla pe un utilaj în albia pârâului din zonă, ceilalți având alte preocupări, precum servirea mesei, deși erau orele dimineții sau un du-te, vino dintr-o parte în cealaltă.

 
Bătaie de joc și pe teren și la CNAIR

 

Cum termenul de finalizare a lucrărilor la drumul național Botoșani – Târgu Frumos este finele lunii august din acest an, redacția Botoșăneanul a solicitat informații privitoare la stadiul lucrărilor realizate până la acea fată.


Reprezentanții DRDP ne-au îndrumat către CNAIR, structura care supervizează lucrările.


Solicitarea formulată în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public a fost transmisă cu câteva zile înainte de data de 12 mai 2023.


Răspunsul a ajuns abia după o săptămână și jumătate, iar motivul a fost că adresa se rătăcise în primă fază și astfel cei îndreptățiți să răspundă „au uitat” să ofere informațiile cerute.


După alte insistențe, redacția Botoșăneanul a primit un răspuns cu informații oferite în bătaie de joc și care nu justifică îndelungatul timp de transmitere a datelor solicitate.

 

Ritm de melc în avansarea lucrărilor


Se ocupă de reabilitarea DN 28 B Botoșani – Târgu Frumos asocierea de firme Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – Mavgo Holding SRL – Vahostav SK A.S. – Trameco SA. Lucrările presupun modernizarea a 71 de km de drum, din care aproximativ 32 de km sunt pe teritoriul județului Botoșani.


La data de 22 martie 2023 stadiul de realizare a lucrărilor era la 62%, după cum urmează:


    Lucrări pregătitoare – 83 %
    Amenajare banda de încadrare – 99 %
    Amenajare sistem rutier proiectat – 52 %
    Amenajare preluare ape pluviale – 46 %
    Amenajare podețe -  77%
    Amenajare parcări și refugii 28 %
    Amenajare drumuri laterale – 48 %
    Lucrări de poduri – 42 %


Conform răspunsului transmis de reprezentanții CNAIR în jurul datei de 20 mai 2023, stadiul implementării proiectului la acel moment era de 65%. Ceea ce înseamnă că în două luni lucrările au avansat cu doar trei procente.

 

Mai mulți bani, timp mai mult


Iar dacă firmele care au câștigat licitația vor menține același ritm anevoios, pare a fi de-a dreptul imposibil să fie respectat termenul din contract. De altfel, au solicitat deja extinderea termenului de execuție.


„Data la care trebuie finalizat proiectul este 27.08.2023. Totodată, există posibilitatea unei extinderi a perioadei contractuale în funcție de decizia supervizorului în urma analizei solicitărilor antreprenorului de extensie de timp, decizie ce supervizorul o va lua în conformitate cu prevederile contractuale”,


se arată în răspunsul transmis de CNAIR


Sumele achitate constructorului până în prezent sunt de 59% din valoarea contractuală.


Costurile de execuție au fost actualizate conform prevederilor contractuale și în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.


Valoarea actualizată a contractului este 315.780.875,11 lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
E jale pe drumul Botoșani – Tg. Frumos: Nămeți și viscol, șoferi disperați și mașini blocate în trafic - FOTO
Cârpeala de pe drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos: Asfalt turnat în bătaie de joc / Ne distrugem mașinile!

 

Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Asa se intampla cand lucrarile sunt executate de firme "fantoma" fara experienta in domeniu. Nu se intreaba nimeni cum de castiga aceste firme contractele?Isi bat joc de oameni in ultimul hal. Si vor continua...Si mai si platim taxe de drum pentru aceste mizerii infecte de drumuri...
20 iunie 2023, 12:05
...lucrari in bataie de joc doar cat sa isi faca poze oficialitatile ca au facut si au dres...apoi totul lasat de izbeliste. se vede deja ca asfaltul nou e surpat tot...ce fundatie, ce stabilizare/ancorare a solului inainte de a asfaltare s-au facut ??? defapt asta nici la autostrazi nu e in Ro. Rusine
29 mai 2023, 15:01
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
5.6 o C
Dorohoi
5.5 o C
Bucecea
4.0 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.