Ancheta săptămânii
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani

Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.

Totul a plecat de la o Dacie

 

Nu se cunosc relațiile care i-au legat pe cei doi, de prietenie sau profesionale. Cert este că femeia, pe nume Maria N., i-a împrumutat legal lui Maricel N. un autoturism, pentru o perioadă de 1 an de zile. Ulterior nu și-a mai primit înapoi bunul personal și de aici a început maratonul plângerilor și drumurile nesfârșite către diverse instituții ale statului.

 

Maricel N. era administratorul unei societăți cu punct de lucru în municipiul Botoșani.

 

Care a fost securea războiului?

 

Pe 1 mai 2012, Maria N. a încheiat cu societatea Mona Touring, administrată de Maricel C., un contract de comodat pentru un autoturism marca Dacia Logan MCV, pentru o perioadă de 1 an de zile.

 

Mașina nu a mai fost restituită, iar femeia a deschis un proces la Tribunalul Botoșani care s-a încheiat cu sentință favorabilă ei. Așadar, administratorul societății a fost obligat de instanță la plata sumei de 5.460 de euro care reprezenta pe atunci contravaloarea automobilului stabilit ca prejudiciu.

 

Maria N. s-a adresat unui executor judecătoresc, însă prejudiciul nu a putut fi recuperat deoarece societatea nu avea sume de bani sau bunuri în patrimoniu care să poată fi executate silit.

 

 

Cu banii în sentință, nu și în buzunar

 

 

Executorul a descoperit în schimb două contracte de leasing cu Porche Leasing România pentru două autoturisme Skoda Fabia la prețul de 8.480 euro fiecare. Finalul perioadei contractuale era undeva prin aprilie 2017.

 

La ultima rată pentru leasingul mașinilor, Maricel C. a luat legătura cu furnizorul pentru ca aceste bunuri să treacă în posesia sa ca persoană fizică și nu a societății care era pe atunci pasibilă de executare silită.

 

Femeia a deschis un nou proces pentru a împiedica procedura și pentru a putea face posibilă recuperarea propriului prejudiciu. Între timp, Porsche a aprobat preluarea contractelor pe numele lui Maricel C.

 

 

Iar instanța a dat dreptate inculpatului, dar și firmei de leasing, motivat de faptul că la vremea instituirii sechestrului pe bunurile societății Mona Touring, mașinile Skoda Fabia se aflau în proprietatea furnizorului, până la efectuarea ultimei rate când și-au schimbat proprietarul.

 

Manevra prin care patronul firmei de închirieri auto și-a „scăpat” cele două mașini de executarea silită a atras după sine repercusiuni de ordin penal.

 

Dosar penal pentru patronul cu mașini

 

Urmare a acestei situații, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au întocmit un dosar penal în care Maria N. s-a constituit parte civilă.

 

Pe 21 iulie 2017 era începută urmărirea penală a bărbatului acuzat de „bancrută frauduloasă”.

 

Adică…

 

* Fapta persoanei care, în frauda creditorilor:

a) falsifică, sustrage sau distruge evidențele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;

b) înfățișează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situația financiară sume nedatorate;

c) înstrăinează, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

 

Dosarul a fost clasat în ianuarie 2018, iar ordonanța procurorului care a luat această decizie a fost evident a fost atacată, dar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani a respins contestația Mariei N.

 

Mai departe, femeia s-a adresat din nou instanței, iar în iulie 2018 Judecătoria i-a admis plângerea și a dispus schimbarea încadrării juridice, din „bancrută frauduloasă” în „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

În 20 septembrie 2019 se instituie un rechizitoriu prin care Maricel C. este urmărit penal pentru infracțiunea de „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

Iar ulterior are loc trimiterea în judecată.

 

„Infracțiunea constă în acees că la data de 26 iulie 2017, în calitate de administrator al SC Mona Touring SRL a cesionat în favoarea sa ca persoană fizică contractele de leasing încheiate pe Porsche Leasing România, deși societatea pe care o reprezenta achitase toate ratele aferente, mai puțin ultima, cu scopul fraudării persoanei Maria N., aceasta fiind împiedicată să-și recupereze prejudiciul”,

Se arată în rezoluția procurului

 

Audiat atât la Poliție cât și la Parchet, bărbatul a motivat faptul că societatea pe care o administrează nu a mai avut puterea financiară de a achita ratele de leasing, acesta fiind motivul pentru care a preluat el contractele în calitate de persoană fizică.

 

Ulterior, ambele mașini au fost închiriate societății de închirieri auto.

 

Iar de aici, începe practic speța care ar urma să ajungă în atenția forurilor internaționale de la CEDO.

 

Viciu de procedură?

 

Avocatul lui Maricel C. analizând actele din dosar a stabilit că la schimbarea încadrării juridice nu a existat o plângere prealabilă a persoanei vătămate, în cazul de față Maria N. Femeia, după schimbarea încadrării juridice ar fi trebuit să depună respectiva plângere prealabilă, într-un interval de 3 luni de zile.

Lucru care nu s-a întâmplat, iar pentru infracțiunea din dosar, practic organele de cercetare penală nu ar fi avut temeiul legal pentru trimiterea în judecată.

 

Plângerea penală a fost așadar considerată un act decisiv în desfășurarea ulterioară a actului de urmărire penală.

 

Avocatul a atacat întreg dosarul atât la Judecătoria Botoșani subliniind această omisiune, cât și la Tribunal. Judecătorii de cameră preliminară, până la instanța de fond, i-au respins contestația.

 

În consecință, avocatul Eduard Luca, consideră aceste respingeri ca fiind…

 

„Nefondate, neîntemeiate total pentru că, într-adevăr Codul Penal spune că plângerea prealabilă este un mod special de sesizare. Adică, în lipsa ei, nu se poate merge mai departe: asta înseamnă mod special de sesizare. Plângerea prealabilă e o varietate a plângerii penale standard. Dar, în lipsa unei plângeri prealabile, nu se poate merge mai departe”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

A considerat că soluțiile fiecăreia dintre instanțe au fost neîntemeiate și ca atare, urmează ceilalți pași premergători până la CEDO.

 

 

„Vrem să ne adresăm CEDO. Legislația CEDO ne obligă să parcurgem și căile extraordinare de atac și aici o să uzăm și de această procedură, de a contesta inclusiv hotărârea pronunțată de Tribunalul Botoșani, ca să avem procedură completă pe cale de atac. Și plecăm la CEDO cu această situație, pentru că s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, este vorba despre art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, unde ni se specifică faptul că, partea are dreptul de a beneficia de judecarea cauzei într-un mod echitabil, de către o instanță independentă și parțială, conform legii”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

„În această cauză nu s-a judecat nimic în mod echitabil pentru că nu avea sesizare clară a acestor organe. Știți ce trebuia să se întâmple în faza de urmărire? S-a schimbat încadrarea juridică anul trecut. De îndată, organul de judecată sau procurorul trebuia să dispună chemarea persoanei vătămate și s-o întrebe: formulați plângere, stimată doamnă, pentru această faptă pe care noi o reținem? Da sau nu. Dacă spunea că da, mergea dosarul în continuare, dacă spunea că nu, clasa cauza”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Orice efort după, era în opinia avocatului, practic inutil dacă nu era sondată opinia persoanei vătămată. Acesta este motivul pentru care s-a cerut desființarea probatoriului ulterior.

 

„Clar vorbim despre o eroare a organelor de anchetă, ce este drept, susținută în continuare, din păcate, de judecătorii de la nivelul camerei preliminare. Vom merge la CEDO cu această situație pentru că riscă să se perpetueze asemenea practici și pentru că în legislația românească există o altă problemă care se perpetuează. Se lasă foarte mult la latitudinea judecătorului această noțiune de nulitate relativă”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concluzionând, avocatul Eduard Luca arată că legea nu spune în mod concret când apare respectiva eroare și se oferă direcții generale iar fiecare judecător decide de la caz la caz. Spre deosebire de nulitatea absolută specificată foarte clar în legislația românească.  

loading...
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
Loading...
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Loading...
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-10.3 o C
Dorohoi
-10.1 o C
Bucecea
-11.0 o C
Darabani
-9.1 o C
Saveni
-10.3 o C
Ştefăneşti
-5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.