Ancheta săptămânii
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani

Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.

Totul a plecat de la o Dacie

 

Nu se cunosc relațiile care i-au legat pe cei doi, de prietenie sau profesionale. Cert este că femeia, pe nume Maria N., i-a împrumutat legal lui Maricel N. un autoturism, pentru o perioadă de 1 an de zile. Ulterior nu și-a mai primit înapoi bunul personal și de aici a început maratonul plângerilor și drumurile nesfârșite către diverse instituții ale statului.

 

Maricel N. era administratorul unei societăți cu punct de lucru în municipiul Botoșani.

 

Care a fost securea războiului?

 

Pe 1 mai 2012, Maria N. a încheiat cu societatea Mona Touring, administrată de Maricel C., un contract de comodat pentru un autoturism marca Dacia Logan MCV, pentru o perioadă de 1 an de zile.

 

Mașina nu a mai fost restituită, iar femeia a deschis un proces la Tribunalul Botoșani care s-a încheiat cu sentință favorabilă ei. Așadar, administratorul societății a fost obligat de instanță la plata sumei de 5.460 de euro care reprezenta pe atunci contravaloarea automobilului stabilit ca prejudiciu.

 

Maria N. s-a adresat unui executor judecătoresc, însă prejudiciul nu a putut fi recuperat deoarece societatea nu avea sume de bani sau bunuri în patrimoniu care să poată fi executate silit.

 

 

Cu banii în sentință, nu și în buzunar

 

 

Executorul a descoperit în schimb două contracte de leasing cu Porche Leasing România pentru două autoturisme Skoda Fabia la prețul de 8.480 euro fiecare. Finalul perioadei contractuale era undeva prin aprilie 2017.

 

La ultima rată pentru leasingul mașinilor, Maricel C. a luat legătura cu furnizorul pentru ca aceste bunuri să treacă în posesia sa ca persoană fizică și nu a societății care era pe atunci pasibilă de executare silită.

 

Femeia a deschis un nou proces pentru a împiedica procedura și pentru a putea face posibilă recuperarea propriului prejudiciu. Între timp, Porsche a aprobat preluarea contractelor pe numele lui Maricel C.

 

 

Iar instanța a dat dreptate inculpatului, dar și firmei de leasing, motivat de faptul că la vremea instituirii sechestrului pe bunurile societății Mona Touring, mașinile Skoda Fabia se aflau în proprietatea furnizorului, până la efectuarea ultimei rate când și-au schimbat proprietarul.

 

Manevra prin care patronul firmei de închirieri auto și-a „scăpat” cele două mașini de executarea silită a atras după sine repercusiuni de ordin penal.

 

Dosar penal pentru patronul cu mașini

 

Urmare a acestei situații, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au întocmit un dosar penal în care Maria N. s-a constituit parte civilă.

 

Pe 21 iulie 2017 era începută urmărirea penală a bărbatului acuzat de „bancrută frauduloasă”.

 

Adică…

 

* Fapta persoanei care, în frauda creditorilor:

a) falsifică, sustrage sau distruge evidențele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;

b) înfățișează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situația financiară sume nedatorate;

c) înstrăinează, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

 

Dosarul a fost clasat în ianuarie 2018, iar ordonanța procurorului care a luat această decizie a fost evident a fost atacată, dar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani a respins contestația Mariei N.

 

Mai departe, femeia s-a adresat din nou instanței, iar în iulie 2018 Judecătoria i-a admis plângerea și a dispus schimbarea încadrării juridice, din „bancrută frauduloasă” în „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

În 20 septembrie 2019 se instituie un rechizitoriu prin care Maricel C. este urmărit penal pentru infracțiunea de „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

Iar ulterior are loc trimiterea în judecată.

 

„Infracțiunea constă în acees că la data de 26 iulie 2017, în calitate de administrator al SC Mona Touring SRL a cesionat în favoarea sa ca persoană fizică contractele de leasing încheiate pe Porsche Leasing România, deși societatea pe care o reprezenta achitase toate ratele aferente, mai puțin ultima, cu scopul fraudării persoanei Maria N., aceasta fiind împiedicată să-și recupereze prejudiciul”,

Se arată în rezoluția procurului

 

Audiat atât la Poliție cât și la Parchet, bărbatul a motivat faptul că societatea pe care o administrează nu a mai avut puterea financiară de a achita ratele de leasing, acesta fiind motivul pentru care a preluat el contractele în calitate de persoană fizică.

 

Ulterior, ambele mașini au fost închiriate societății de închirieri auto.

 

Iar de aici, începe practic speța care ar urma să ajungă în atenția forurilor internaționale de la CEDO.

 

Viciu de procedură?

 

Avocatul lui Maricel C. analizând actele din dosar a stabilit că la schimbarea încadrării juridice nu a existat o plângere prealabilă a persoanei vătămate, în cazul de față Maria N. Femeia, după schimbarea încadrării juridice ar fi trebuit să depună respectiva plângere prealabilă, într-un interval de 3 luni de zile.

Lucru care nu s-a întâmplat, iar pentru infracțiunea din dosar, practic organele de cercetare penală nu ar fi avut temeiul legal pentru trimiterea în judecată.

 

Plângerea penală a fost așadar considerată un act decisiv în desfășurarea ulterioară a actului de urmărire penală.

 

Avocatul a atacat întreg dosarul atât la Judecătoria Botoșani subliniind această omisiune, cât și la Tribunal. Judecătorii de cameră preliminară, până la instanța de fond, i-au respins contestația.

 

În consecință, avocatul Eduard Luca, consideră aceste respingeri ca fiind…

 

„Nefondate, neîntemeiate total pentru că, într-adevăr Codul Penal spune că plângerea prealabilă este un mod special de sesizare. Adică, în lipsa ei, nu se poate merge mai departe: asta înseamnă mod special de sesizare. Plângerea prealabilă e o varietate a plângerii penale standard. Dar, în lipsa unei plângeri prealabile, nu se poate merge mai departe”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

A considerat că soluțiile fiecăreia dintre instanțe au fost neîntemeiate și ca atare, urmează ceilalți pași premergători până la CEDO.

 

 

„Vrem să ne adresăm CEDO. Legislația CEDO ne obligă să parcurgem și căile extraordinare de atac și aici o să uzăm și de această procedură, de a contesta inclusiv hotărârea pronunțată de Tribunalul Botoșani, ca să avem procedură completă pe cale de atac. Și plecăm la CEDO cu această situație, pentru că s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, este vorba despre art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, unde ni se specifică faptul că, partea are dreptul de a beneficia de judecarea cauzei într-un mod echitabil, de către o instanță independentă și parțială, conform legii”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

„În această cauză nu s-a judecat nimic în mod echitabil pentru că nu avea sesizare clară a acestor organe. Știți ce trebuia să se întâmple în faza de urmărire? S-a schimbat încadrarea juridică anul trecut. De îndată, organul de judecată sau procurorul trebuia să dispună chemarea persoanei vătămate și s-o întrebe: formulați plângere, stimată doamnă, pentru această faptă pe care noi o reținem? Da sau nu. Dacă spunea că da, mergea dosarul în continuare, dacă spunea că nu, clasa cauza”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Orice efort după, era în opinia avocatului, practic inutil dacă nu era sondată opinia persoanei vătămată. Acesta este motivul pentru care s-a cerut desființarea probatoriului ulterior.

 

„Clar vorbim despre o eroare a organelor de anchetă, ce este drept, susținută în continuare, din păcate, de judecătorii de la nivelul camerei preliminare. Vom merge la CEDO cu această situație pentru că riscă să se perpetueze asemenea practici și pentru că în legislația românească există o altă problemă care se perpetuează. Se lasă foarte mult la latitudinea judecătorului această noțiune de nulitate relativă”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concluzionând, avocatul Eduard Luca arată că legea nu spune în mod concret când apare respectiva eroare și se oferă direcții generale iar fiecare judecător decide de la caz la caz. Spre deosebire de nulitatea absolută specificată foarte clar în legislația românească.  

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.