Ancheta săptămânii
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT

O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.

Anul trecut, 1 mai, noaptea la ora 3:00

 

Cei trei amici care erau extrem de apropiați înainte de accident au petrecut prin mai multe locuri din Darabani. Inclusiv acasă la victimă, la Adrian Răileanu, un botoșănean de 35 de ani, singurul care a suferit răni grave din care și-ar fi putut pierde viața.

 

Adrian Răileanu a consumat băuturi alcoolice cu un angajat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), Tiberiu Ceică, și cu un agent de poliție de la Darabani pe nume Florin Tănasă. Ultimii doi se aflau în timpul liber.

 

S-au fotografiat acasă la Adrian Răileanu și au trimis pozele la prieteni.

 

 

Ulterior au pornit spre alte locuri pentru distracție, printre care și un bar din localitate. În mod nefericit pentru fiecare dintre cei trei, au ales să parcurgă drumul cu mașina. La volan s-a vorbit că s-a aflat Tiberiu Ceică, cel care ar fi produs accidentul rutier. Din expertizele tehnice care au urmat a reieșit că circula cu o viteză de peste 100 de km/h.

 

Afară ploua mărunt...

 

Au ajuns într-o intersecție, pe strada 1 Decembrie, unde există pericol de acvaplanare, din cauza acumulării apelor pluviale. Din cauza lichidului de pe carosabil care măsura 5 cm în acea noapte fatidică, șoferul a pierdut controlul volanului, a părăsit drumul și s-a izbit în doi copaci pe care i-a pus la pământ, îndoind și un indicator care semnaliza o trecere de pietoni. O bancă ce se afla în fața clădirii unde a ajuns mașina, a fost mutată câțiva metri. Niciunul dintre pasageri nu purta centura de siguranță.

 

În urma izbiturii, autoturismul a fost distrus aproape în totalitate în partea dreaptă, unde se afla pasagerul de lângă șofer. Cel mai afectat dintre toți a fost Adrian Răileanu, găsit după trei minute de personalul de pe ambulanță pe trecerea de pietoni, în stare de inconștiență.

 

Prietenii lui, jandarmul și polițistul, au părăsit locul accidentului. Au sunat totuși la 112.

 

 

Jandarmul recunoaște că se afla la volan

 

Tiberiu Ceică s-a prezentat după 15 ore la Poliție. A refuzat să fie testat alcoolscopic.

 

Așadar, în sarcina sa s-au reținut trei infracțiuni, respectiv vătămarea corporală din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, precum și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.

 

Fiind angajat al IJJ, ancheta a fost preluată a doua zi de Parchetul Militar Iași. Audiat de procurorul de caz, Tiberiu Ceică a recunoscut că a fost la volan și a produs accidentul rutier.

 

„Recunosc și regret sincer faptele”, a afirmat el atunci, sub semnătură, dovadă în documentul de mai jos:

 

 

Parchetul Militar face anchetă și după un an concluzionează că jandarmul NU era la volan

 

Ancheta a durat un an și s-a terminat recent cu soluție de clasare pentru Tiberiu Ceică.

 

„Prin coroborarea probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 1 mai 2019, la ora 3:41, momentul corespunzător consumării accidentului de circulație, la volanul autoturismului marca Ford s-a aflat Răileanu Adrian, în calitate de conducător auto, iar subofițerul jandarm s-a aflat pe bancheta dreapta – față – locul pasagerului”,

Ordonanța de clasare a procurorului de la Parchetul Militar Iași

 

 

Familia victimei a primit vestea în stare de șoc.

 

Mai ales după ce, Adrian Răileanu, căsătorit și tată a două fetițe de 3 și 9 ani, a rămas cu probleme neurologice pe viață. Nu mai poate lucra și astfel nu își poate întreține familia, urmare a traumatismelor grave suferite din accidentul rutier. Este în continuare sub tratament.

 

„El este OK, mănâncă cu familia, dar nu-și aduce aminte foarte multe din trecut, mai are pierderi de memorie, uneori mai are stări de nervi, trece de la o stare la alta. Nu este refăcut și nu știm dacă se va reface vreodată în totalitate. Pentru că loviturile pe care le-a suferit el la nivelul capului au fost destul de puternice și mari, una fiind exact în moalele capului, sus, una la spate la ceafă. Procurorii au menționat că este posibil să fi fost și partea vătămată la volan și când a ieșit din autoturism să fi căzut, din cauza amețelii, că erau băuți toți, plus a impactului”.

 

Nu are cum să fie așa, dacă o persoană cade de pe picioare, nu are cum să cadă în cap să provoace acea rană de la moalele capului. Acele răni au fost provocate în momentul în care au intrat în pomi și fratele meu a venit cu capul de plafon, de stîlpul de la mașină, de parbriz. Nu avea cum să fie provocate de la o căzătură din picioare”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Victima, rămasă cu sechele pe viață, devine persoana învinuită

 

În plus față de situația sa medicală, procurorii de la Parchetul Militar Iași au disjuns cauza, iar cercetările au fost declinate către Poliția orașului Darabani, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani.

 

Și îl vizează pe el direct, pentru consum de băuturi alcoolice la volan, devenind astfel din victimă, suspect.

 

Mai mult, această declinare de competențe ridică noi întrebări din partea familiei care dorește o cercetare imparțială și corectă, așa cum se presupune că ar trebui să fie aplicabilă oricărei persoane din România.

 

 

„Cu toate că există probe că jandarmul era la volan, procurorii au clasat dosarul și au disjuns cauza către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, unde mama lui Ceică Tiberiu este grefier șef. Și dosarul se află la Poliția orașului Darabani sub coordonarea Parchetului unde la rutieră este un agent de poliție care se afla și el atunci, în seara accidentului în mașină și a fugit”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Iar ciudățeniile din modul în care a fost efectuată această anchetă, nu se opresc aici.

 

Imediat după producerea accidentului rutier, Adrian Răileanu, preluat în comă și plin de sânge la nivelul capului, a fost transportat cu elicopterul la Spitalul de Neurochirugie „Nicolae Oblu” din Iași, unde procesul de recuperare a fost unul anevoios.

 

La externare, medicii au recomandat o evaluare la 6 luni pentru a se vedea dacă rămân sechele cauzate de traumatismele din accident.

 

 

 

Ciudățenii cu filmarea accidentului

 

Evaluare care ar fi fost refuzată de procurorul militar.

 

„După 6 luni de zile trebuie să mai facă o nouă evaluare medicală partea vătămată. Ei, ce s-a întâmplat? A venit pandemia, noi am sunat la Spitalul Nicolae Oblu să facem evaluarea și ne-au zis să mai așteptăm. După care am sunat noi la IML și ni s-a spus că nu putem face noi solicitare, face procurorul de caz. Procurorul, la solicitarea noastră, a refuzat”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Evaluarea nu a putut fi efectuată de familie, întrucât legislația românească prevede că poate fi solicitată la Institutul Național de Medicină Legală sau altă unitate medicală, DOAR de entități juridice.

 

În cazul de față Parchetul Militar.

 

 

Mai mult decât atât, impactul din noaptea de 1 mai 2019 din strada 1 Decembrie din Darabani a fost surprins de camerele video ale unui agent economic din zonă și au fost probă în dosar.

 

Fratele lui Adrian Răileanu suspectează că înregistrarea a fost manipulată în așa fel încât să nu se observe partea în care ceilalți doi prieteni coboară din mașină și pleacă. Polițistul ar fi fost preluat de o altă mașină, care este filmată cum intră în marșarier și părăsește locul accidentului, imediat după impact.

 

 

„Cel de Poliție s-a dus și a luat filmările și cred că le-au șters în anumite momente ca să nu se vadă când au ieșit din mașină, el și jandarmul. Am intrat în posesia filmării și se vede la un moment dat cum sare câte zece secunde, după impact. Drept dovadă, eu consider că a fost tăiată. Am solicitat la Parchetul Militar să se facă o expertiză criminalistică pe filmare, să se demonstreze dacă este originală, netăiată și nemodificată. Toate solicitările din partea victimei au fost respinse de procuror”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

 

Polițistul din mașină nici măcar nu a fost audiat

 

În consecință, familia a solicitat o expertiză a înregistrării, care are o calitate extrem de slabă ce este drept, la Institutul Național de Criminalistică, cerință care a fost din nou refuzată de procurorul care a instrumentat cazul.

 

La acest refuz se adaugă și audierea unor martori propuși de partea vătămată, respectiv persoane care locuiesc la blocurile din intersecția unde a avut loc accidentul și care au ieșit la geam când au auzit bubuitura. Au fost audiate doar persoane care au ajuns la fața locului DUPĂ producerea accidentului. 

 

„De la apartamentele blocului unde a avut loc accidentul de circulație, locatarii au observat pe geam cum au ieșit două persoane din autoturism și au fugit. Dacă se dorește o anchetă dreaptă și imparțială, de ce nu se audiază martorii oculari care au văzut?”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Nu a fost audiat nici polițistul care se afla în autoturism, deși se presupune că ar fi fost un martor cheie în acest dosar, fiind martor direct la producerea accidentului rutier.

 

Și, într-un final, familia Răileanu este bulversată și de faptul că din anchetă a lipsit o expertiză criminalistică, din care să reiasă cum s-au produs rănile singurei victime.

 

 

 

Câți experți, atâtea păreri

 

S-a ținut cont de opinia a trei experți tehnici care au avut rolul mai degrabă de stabilire a traiectoriei autoturismului, a vitezei cu care circula înainte de impact și în general a modului în care s-a produs evenimentul rutier.

 

Experți care la final oricum nu au avut o opinie comună. Niciunul nu și-a putut explica cum a ajuns victima pe asfalt, întinsă, existând mai multe variante, că ar fi coborât singur și s-ar fi târât în patru labe sau ar fi căzut cauzându-și rănile la cap.

 

 

„Nu au vrut să facă expertiză criminalistică să coroboreze partea unde a fost lovit autoturismul și avariile acestuia cu rănile părții vătămate. Nu avea în nici într-un caz cum să fie partea vătămată la volan atât timp cât mașina pe partea stângă nu are nicio daună, nicio lovitură. Parbrizul este intact, portiera intactă, închisă. Iar pe partea dreaptă a fost distrusă în totalitate, portiera a fost smulsă, parbrizul spart”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

 

Familia a apelat pe cont propriu la un IT-ist care a analizat cu atenție imaginile și din care, chiar la calitate extrem de slabă se poate observa cum victima este aruncată pe trecerea de pietoni imediat după impactul puternic ce a făcut ca portiera din dreapta să se deschidă. Pe imaginile video se poate vedea la minutul 3:02:57 portiera rămasă deschisă în partea dreaptă.  

 

Dosarul disjuns e pe... drum

 

Dosarul disjuns de Parchetul Militar Iași nu a ajuns încă la Poliția orașului Darabani, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, procedura birocratică fiind probabil una de durată.

 

„Dosarul încă nu a ajuns la Darabani. În momentul în care va fi dat în lucru la ei, se va analiza daca se impune redistribuirea lui către altă unitate, pentru soluționare”,

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, prim procurorul Valeriu Chihaia a precizat la rându-i că, dacă este susceptibilă o stare de incompatibilitate, cel mai probabil dosarul va fi declinat către o altă unitate, pentru cercetări.

 

În plus, fiind vorba despre un dosar nou, familia poate solicita administrarea de noi probe, din care să reiasă exact, fără niciun dubiu, ce anume s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 1 spre 2 mai 2019.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
SEARA ACEASTA: Șoferul fugar de la Darabani s-a predat la Poliție
IMAGINI de la accidentul de la Darabani, zona înțesată de salvatori – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.2 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.2 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-1.8 o C
Ştefăneşti
-5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.