Ancheta săptămânii
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT

O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.

Anul trecut, 1 mai, noaptea la ora 3:00

 

Cei trei amici care erau extrem de apropiați înainte de accident au petrecut prin mai multe locuri din Darabani. Inclusiv acasă la victimă, la Adrian Răileanu, un botoșănean de 35 de ani, singurul care a suferit răni grave din care și-ar fi putut pierde viața.

 

Adrian Răileanu a consumat băuturi alcoolice cu un angajat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), Tiberiu Ceică, și cu un agent de poliție de la Darabani pe nume Florin Tănasă. Ultimii doi se aflau în timpul liber.

 

S-au fotografiat acasă la Adrian Răileanu și au trimis pozele la prieteni.

 

 

Ulterior au pornit spre alte locuri pentru distracție, printre care și un bar din localitate. În mod nefericit pentru fiecare dintre cei trei, au ales să parcurgă drumul cu mașina. La volan s-a vorbit că s-a aflat Tiberiu Ceică, cel care ar fi produs accidentul rutier. Din expertizele tehnice care au urmat a reieșit că circula cu o viteză de peste 100 de km/h.

 

Afară ploua mărunt...

 

Au ajuns într-o intersecție, pe strada 1 Decembrie, unde există pericol de acvaplanare, din cauza acumulării apelor pluviale. Din cauza lichidului de pe carosabil care măsura 5 cm în acea noapte fatidică, șoferul a pierdut controlul volanului, a părăsit drumul și s-a izbit în doi copaci pe care i-a pus la pământ, îndoind și un indicator care semnaliza o trecere de pietoni. O bancă ce se afla în fața clădirii unde a ajuns mașina, a fost mutată câțiva metri. Niciunul dintre pasageri nu purta centura de siguranță.

 

În urma izbiturii, autoturismul a fost distrus aproape în totalitate în partea dreaptă, unde se afla pasagerul de lângă șofer. Cel mai afectat dintre toți a fost Adrian Răileanu, găsit după trei minute de personalul de pe ambulanță pe trecerea de pietoni, în stare de inconștiență.

 

Prietenii lui, jandarmul și polițistul, au părăsit locul accidentului. Au sunat totuși la 112.

 

 

Jandarmul recunoaște că se afla la volan

 

Tiberiu Ceică s-a prezentat după 15 ore la Poliție. A refuzat să fie testat alcoolscopic.

 

Așadar, în sarcina sa s-au reținut trei infracțiuni, respectiv vătămarea corporală din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, precum și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.

 

Fiind angajat al IJJ, ancheta a fost preluată a doua zi de Parchetul Militar Iași. Audiat de procurorul de caz, Tiberiu Ceică a recunoscut că a fost la volan și a produs accidentul rutier.

 

„Recunosc și regret sincer faptele”, a afirmat el atunci, sub semnătură, dovadă în documentul de mai jos:

 

 

Parchetul Militar face anchetă și după un an concluzionează că jandarmul NU era la volan

 

Ancheta a durat un an și s-a terminat recent cu soluție de clasare pentru Tiberiu Ceică.

 

„Prin coroborarea probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 1 mai 2019, la ora 3:41, momentul corespunzător consumării accidentului de circulație, la volanul autoturismului marca Ford s-a aflat Răileanu Adrian, în calitate de conducător auto, iar subofițerul jandarm s-a aflat pe bancheta dreapta – față – locul pasagerului”,

Ordonanța de clasare a procurorului de la Parchetul Militar Iași

 

 

Familia victimei a primit vestea în stare de șoc.

 

Mai ales după ce, Adrian Răileanu, căsătorit și tată a două fetițe de 3 și 9 ani, a rămas cu probleme neurologice pe viață. Nu mai poate lucra și astfel nu își poate întreține familia, urmare a traumatismelor grave suferite din accidentul rutier. Este în continuare sub tratament.

 

„El este OK, mănâncă cu familia, dar nu-și aduce aminte foarte multe din trecut, mai are pierderi de memorie, uneori mai are stări de nervi, trece de la o stare la alta. Nu este refăcut și nu știm dacă se va reface vreodată în totalitate. Pentru că loviturile pe care le-a suferit el la nivelul capului au fost destul de puternice și mari, una fiind exact în moalele capului, sus, una la spate la ceafă. Procurorii au menționat că este posibil să fi fost și partea vătămată la volan și când a ieșit din autoturism să fi căzut, din cauza amețelii, că erau băuți toți, plus a impactului”.

 

Nu are cum să fie așa, dacă o persoană cade de pe picioare, nu are cum să cadă în cap să provoace acea rană de la moalele capului. Acele răni au fost provocate în momentul în care au intrat în pomi și fratele meu a venit cu capul de plafon, de stîlpul de la mașină, de parbriz. Nu avea cum să fie provocate de la o căzătură din picioare”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Victima, rămasă cu sechele pe viață, devine persoana învinuită

 

În plus față de situația sa medicală, procurorii de la Parchetul Militar Iași au disjuns cauza, iar cercetările au fost declinate către Poliția orașului Darabani, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani.

 

Și îl vizează pe el direct, pentru consum de băuturi alcoolice la volan, devenind astfel din victimă, suspect.

 

Mai mult, această declinare de competențe ridică noi întrebări din partea familiei care dorește o cercetare imparțială și corectă, așa cum se presupune că ar trebui să fie aplicabilă oricărei persoane din România.

 

 

„Cu toate că există probe că jandarmul era la volan, procurorii au clasat dosarul și au disjuns cauza către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, unde mama lui Ceică Tiberiu este grefier șef. Și dosarul se află la Poliția orașului Darabani sub coordonarea Parchetului unde la rutieră este un agent de poliție care se afla și el atunci, în seara accidentului în mașină și a fugit”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Iar ciudățeniile din modul în care a fost efectuată această anchetă, nu se opresc aici.

 

Imediat după producerea accidentului rutier, Adrian Răileanu, preluat în comă și plin de sânge la nivelul capului, a fost transportat cu elicopterul la Spitalul de Neurochirugie „Nicolae Oblu” din Iași, unde procesul de recuperare a fost unul anevoios.

 

La externare, medicii au recomandat o evaluare la 6 luni pentru a se vedea dacă rămân sechele cauzate de traumatismele din accident.

 

 

 

Ciudățenii cu filmarea accidentului

 

Evaluare care ar fi fost refuzată de procurorul militar.

 

„După 6 luni de zile trebuie să mai facă o nouă evaluare medicală partea vătămată. Ei, ce s-a întâmplat? A venit pandemia, noi am sunat la Spitalul Nicolae Oblu să facem evaluarea și ne-au zis să mai așteptăm. După care am sunat noi la IML și ni s-a spus că nu putem face noi solicitare, face procurorul de caz. Procurorul, la solicitarea noastră, a refuzat”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Evaluarea nu a putut fi efectuată de familie, întrucât legislația românească prevede că poate fi solicitată la Institutul Național de Medicină Legală sau altă unitate medicală, DOAR de entități juridice.

 

În cazul de față Parchetul Militar.

 

 

Mai mult decât atât, impactul din noaptea de 1 mai 2019 din strada 1 Decembrie din Darabani a fost surprins de camerele video ale unui agent economic din zonă și au fost probă în dosar.

 

Fratele lui Adrian Răileanu suspectează că înregistrarea a fost manipulată în așa fel încât să nu se observe partea în care ceilalți doi prieteni coboară din mașină și pleacă. Polițistul ar fi fost preluat de o altă mașină, care este filmată cum intră în marșarier și părăsește locul accidentului, imediat după impact.

 

 

„Cel de Poliție s-a dus și a luat filmările și cred că le-au șters în anumite momente ca să nu se vadă când au ieșit din mașină, el și jandarmul. Am intrat în posesia filmării și se vede la un moment dat cum sare câte zece secunde, după impact. Drept dovadă, eu consider că a fost tăiată. Am solicitat la Parchetul Militar să se facă o expertiză criminalistică pe filmare, să se demonstreze dacă este originală, netăiată și nemodificată. Toate solicitările din partea victimei au fost respinse de procuror”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

 

Polițistul din mașină nici măcar nu a fost audiat

 

În consecință, familia a solicitat o expertiză a înregistrării, care are o calitate extrem de slabă ce este drept, la Institutul Național de Criminalistică, cerință care a fost din nou refuzată de procurorul care a instrumentat cazul.

 

La acest refuz se adaugă și audierea unor martori propuși de partea vătămată, respectiv persoane care locuiesc la blocurile din intersecția unde a avut loc accidentul și care au ieșit la geam când au auzit bubuitura. Au fost audiate doar persoane care au ajuns la fața locului DUPĂ producerea accidentului. 

 

„De la apartamentele blocului unde a avut loc accidentul de circulație, locatarii au observat pe geam cum au ieșit două persoane din autoturism și au fugit. Dacă se dorește o anchetă dreaptă și imparțială, de ce nu se audiază martorii oculari care au văzut?”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

Nu a fost audiat nici polițistul care se afla în autoturism, deși se presupune că ar fi fost un martor cheie în acest dosar, fiind martor direct la producerea accidentului rutier.

 

Și, într-un final, familia Răileanu este bulversată și de faptul că din anchetă a lipsit o expertiză criminalistică, din care să reiasă cum s-au produs rănile singurei victime.

 

 

 

Câți experți, atâtea păreri

 

S-a ținut cont de opinia a trei experți tehnici care au avut rolul mai degrabă de stabilire a traiectoriei autoturismului, a vitezei cu care circula înainte de impact și în general a modului în care s-a produs evenimentul rutier.

 

Experți care la final oricum nu au avut o opinie comună. Niciunul nu și-a putut explica cum a ajuns victima pe asfalt, întinsă, existând mai multe variante, că ar fi coborât singur și s-ar fi târât în patru labe sau ar fi căzut cauzându-și rănile la cap.

 

 

„Nu au vrut să facă expertiză criminalistică să coroboreze partea unde a fost lovit autoturismul și avariile acestuia cu rănile părții vătămate. Nu avea în nici într-un caz cum să fie partea vătămată la volan atât timp cât mașina pe partea stângă nu are nicio daună, nicio lovitură. Parbrizul este intact, portiera intactă, închisă. Iar pe partea dreaptă a fost distrusă în totalitate, portiera a fost smulsă, parbrizul spart”,

Tiberiu Răileanu, fratele victimei.

 

 

Familia a apelat pe cont propriu la un IT-ist care a analizat cu atenție imaginile și din care, chiar la calitate extrem de slabă se poate observa cum victima este aruncată pe trecerea de pietoni imediat după impactul puternic ce a făcut ca portiera din dreapta să se deschidă. Pe imaginile video se poate vedea la minutul 3:02:57 portiera rămasă deschisă în partea dreaptă.  

 

Dosarul disjuns e pe... drum

 

Dosarul disjuns de Parchetul Militar Iași nu a ajuns încă la Poliția orașului Darabani, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, procedura birocratică fiind probabil una de durată.

 

„Dosarul încă nu a ajuns la Darabani. În momentul în care va fi dat în lucru la ei, se va analiza daca se impune redistribuirea lui către altă unitate, pentru soluționare”,

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, prim procurorul Valeriu Chihaia a precizat la rându-i că, dacă este susceptibilă o stare de incompatibilitate, cel mai probabil dosarul va fi declinat către o altă unitate, pentru cercetări.

 

În plus, fiind vorba despre un dosar nou, familia poate solicita administrarea de noi probe, din care să reiasă exact, fără niciun dubiu, ce anume s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 1 spre 2 mai 2019.

 

loading...
SEARA ACEASTA: Șoferul fugar de la Darabani s-a predat la Poliție
IMAGINI de la accidentul de la Darabani, zona înțesată de salvatori – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
Loading...
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Această decizie nu este una simplă pentru mine, aș deranja o mare parte a populației dacă aș merge  în Parlament. Bătălia este destul de mare, toată lumea își dorește să ajungă în Parlament, fără a ține seama î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8746 lei
USD
Dolarul SUA
4.1456 lei
CHF
Francul elveţian
4.5464 lei
GBP
Lira sterlină
5.3917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9356 lei
XAU
Gramul de aur
254.7806 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3341 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9479 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1466 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1783 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.9 o C
Dorohoi
6.0 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
6.7 o C
Saveni
5.9 o C
Ştefăneşti
6.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.