Ancheta săptămânii
Bogătanii orașului își ridică vile ilegale, pe amenzi de lux de peste jumătate de miliard de lei vechi

În numai jumătate de an, la Botoșani, au început să se ridice zeci de vile în diferite zone ale orașului. Toate acestea fără nici un act în regulă și într-un ton de indolență prin sfidarea atât a legilor acestei țări cât și a autorității. Oamenii cu bani profită mai ales de faptul că până la acest moment au fost rarele cazuri în care s-a dispus demolarea vreunui imobil. Și se pare că, până la urmă, își permit și sancțiunile care iată devin un moft.

Cei care verifică legalitatea acestor construcții sunt polițiștii locali din domeniul disciplinei în construcții care efectuează controale pentru identificarea lucrărilor executate fără autorizație de construire sau verifică persoanele care nu au respectat autorizațiile inițiale.

Bineînțeles că polițiștii locali care oricum muncesc pe deficit nu pot fi la curent cu toate noile construcții care încep la Botoșani.

Dar cum trăim într-o țară și într-un oraș în care nu ar trebui să mai existe capre, toate aceste construcții ilegale le-au fost aduse la cunoștință de vecinii celor care s-au apucat să-și facă case.

 

206 sesizări au fost primite anul acesta la Poliția Locală.

Toate au vizat disciplina în construcții și afișajul stradal.

 

La fiecare sesizare primită polițiștii locali au făcut controale în teren, au întocmit note și procese verbale de constatare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsurile aferente de oprire a lucrărilor și obținere a autorizației de construire în vederea intrării în legalitate.

 

35 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în 2016 pentru case ilegale. Toate însumate ating pragul de 70.500 de lei.

Amenzile pornesc de la 1.000 la 10.000 de lei.

 

26 de botoșăneni au fost amendați pentru construire fără autorizație, 7 nu și-au respectat autorizațiile inițiale iar doi au încercat să se sustragă controlului prin refuzul prezentării documentelor.

 

”În șapte cazuri au fost întocmite documentațiile necesare și au fost sesizate organele de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor de construire după dispunerea acestora de către organele de control și pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor care potrivit art. 24, alin. 1 lit. ”a” din Legea nr. 50/1991, republicată constituie infracțiuni”
Ioan Onuțu, director Poliția Locală

 

Cu acest fenomen care se menține de la an la an la Botoșani nu este de acord nici unul dintre cei doi viceprimari ai municipalității.

”Botoșănenii nu au mentalitatea de a-și obține întâi autorizația. În mod normal, oamenii trebuie să facă întâi un proiect, să obțină autorizația, să obțină niște avize și după aceea să înceapă să construiască. La noi nu există această mentalitate. Oamenii cred că ei fac construcția și apoi se descurcă ei cu actele. E o mentalitate implementată, foarte greu de schimbat, va trebui schimbată în timp”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Ca atare, edilul are o recomandare pentru botoșănenii care se apucă de construcții pentru că, spune el: ”Nu sunt de acord cu această mentalitate de la noi, nu sunt absolut deloc de acord. Încercăm să schimbăm. Tuturor, toți cei cu care am contact, încerc să le transmit acest mesaj, în primul rând să fie în regulă cu documentele, apoi autorizația de construcție de la serviciul urbanism și apoi să începem să construim, conform legii”.

 

Nu numai botoșănenii care construiesc încalcă legea. Această meteahnă este regăsită și la scală mai mică.

 

În domeniul normelor de gospodărire înfrumusețare, păstrare a ordinii și curățeniei în municipiul Botoșani au fost de asemenea aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, din care 41 de avertismente și 7 amenzi în cuantum de 5.800 de lei după cum urmează:

 

-    Pentru ocuparea domeniului public fără acordul Primăriei – 40 de avertismente și 5 amenzi
-    Pentru ocuparea spațiului de folosință comună în condominiu – 1 amendă
-    Pentru executare lucrări în trotuar fără aviz de spargere eliberat de Primăria municipiului – 2 avertismente
-    Pentru executare lucrări fără organizare de șantier – 1 amendă

 

Situația pe doi ani de zile:

 

Anul

Reclamații și

sesizări

Disciplină în construcțiiCuantumAfișaj stradalAmenzi Cuantum
AmenziAvertismente
20152253051.000351710.900
20162063570.5004175.800

 

loading...
”Săracilor”!!! Candidații de la Primărie se întrec într-o sărăcie mincinoasă – AVERILE celor care vor să ne conducă 4 ani

 

SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Loading...
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
Loading...
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Dar o autirizatie in cate zile se acorda si cate drumuri trebuie sa faci. Daca voi ati propune legi suple, inteligente care sa nu plimbe contribuabilul ar fi mai bine dar voi nu aveti niciun interes, va plac oamenii umiliti. In Germania o autorizatie de casa se elibereaza in fix 23 zile.
16 octombrie 2016, 11:12
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
„Acesta este un mod sigur  de a ne îmbolnăvi de altceva decât coronavirus. Nu ne protejează de nimic pentru marea masă a populației. Și în recomandările Ministerului Sănătății scrie foarte clar, masca se folosește de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8127 lei
USD
Dolarul SUA
4.3601 lei
CHF
Francul elveţian
4.5243 lei
GBP
Lira sterlină
5.6207 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0113 lei
XAU
Gramul de aur
228.5606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4164 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8419 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1890 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6440 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.