Ancheta săptămânii
Bogătanii orașului își ridică vile ilegale, pe amenzi de lux de peste jumătate de miliard de lei vechi

În numai jumătate de an, la Botoșani, au început să se ridice zeci de vile în diferite zone ale orașului. Toate acestea fără nici un act în regulă și într-un ton de indolență prin sfidarea atât a legilor acestei țări cât și a autorității. Oamenii cu bani profită mai ales de faptul că până la acest moment au fost rarele cazuri în care s-a dispus demolarea vreunui imobil. Și se pare că, până la urmă, își permit și sancțiunile care iată devin un moft.

Cei care verifică legalitatea acestor construcții sunt polițiștii locali din domeniul disciplinei în construcții care efectuează controale pentru identificarea lucrărilor executate fără autorizație de construire sau verifică persoanele care nu au respectat autorizațiile inițiale.

Bineînțeles că polițiștii locali care oricum muncesc pe deficit nu pot fi la curent cu toate noile construcții care încep la Botoșani.

Dar cum trăim într-o țară și într-un oraș în care nu ar trebui să mai existe capre, toate aceste construcții ilegale le-au fost aduse la cunoștință de vecinii celor care s-au apucat să-și facă case.

 

206 sesizări au fost primite anul acesta la Poliția Locală.

Toate au vizat disciplina în construcții și afișajul stradal.

 

La fiecare sesizare primită polițiștii locali au făcut controale în teren, au întocmit note și procese verbale de constatare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsurile aferente de oprire a lucrărilor și obținere a autorizației de construire în vederea intrării în legalitate.

 

35 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în 2016 pentru case ilegale. Toate însumate ating pragul de 70.500 de lei.

Amenzile pornesc de la 1.000 la 10.000 de lei.

 

26 de botoșăneni au fost amendați pentru construire fără autorizație, 7 nu și-au respectat autorizațiile inițiale iar doi au încercat să se sustragă controlului prin refuzul prezentării documentelor.

 

”În șapte cazuri au fost întocmite documentațiile necesare și au fost sesizate organele de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor de construire după dispunerea acestora de către organele de control și pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor care potrivit art. 24, alin. 1 lit. ”a” din Legea nr. 50/1991, republicată constituie infracțiuni”
Ioan Onuțu, director Poliția Locală

 

Cu acest fenomen care se menține de la an la an la Botoșani nu este de acord nici unul dintre cei doi viceprimari ai municipalității.

”Botoșănenii nu au mentalitatea de a-și obține întâi autorizația. În mod normal, oamenii trebuie să facă întâi un proiect, să obțină autorizația, să obțină niște avize și după aceea să înceapă să construiască. La noi nu există această mentalitate. Oamenii cred că ei fac construcția și apoi se descurcă ei cu actele. E o mentalitate implementată, foarte greu de schimbat, va trebui schimbată în timp”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Ca atare, edilul are o recomandare pentru botoșănenii care se apucă de construcții pentru că, spune el: ”Nu sunt de acord cu această mentalitate de la noi, nu sunt absolut deloc de acord. Încercăm să schimbăm. Tuturor, toți cei cu care am contact, încerc să le transmit acest mesaj, în primul rând să fie în regulă cu documentele, apoi autorizația de construcție de la serviciul urbanism și apoi să începem să construim, conform legii”.

 

Nu numai botoșănenii care construiesc încalcă legea. Această meteahnă este regăsită și la scală mai mică.

 

În domeniul normelor de gospodărire înfrumusețare, păstrare a ordinii și curățeniei în municipiul Botoșani au fost de asemenea aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, din care 41 de avertismente și 7 amenzi în cuantum de 5.800 de lei după cum urmează:

 

-    Pentru ocuparea domeniului public fără acordul Primăriei – 40 de avertismente și 5 amenzi
-    Pentru ocuparea spațiului de folosință comună în condominiu – 1 amendă
-    Pentru executare lucrări în trotuar fără aviz de spargere eliberat de Primăria municipiului – 2 avertismente
-    Pentru executare lucrări fără organizare de șantier – 1 amendă

 

Situația pe doi ani de zile:

 

Anul

Reclamații și

sesizări

Disciplină în construcțiiCuantumAfișaj stradalAmenzi Cuantum
AmenziAvertismente
20152253051.000351710.900
20162063570.5004175.800

 

loading...
”Săracilor”!!! Candidații de la Primărie se întrec într-o sărăcie mincinoasă – AVERILE celor care vor să ne conducă 4 ani

 

Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
melimeloparis.ro%20
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
kalapod.net%20
CLASARE!!! Unul dintre cele mai groaznice accidente de la Botoșani, terminat cu netrimitere în judecată; tată și fiu morți în aceeași zi
Era 25 decembrie 2015, prima zi de Crăciun. O amiază mohorâtă, fără zăpadă, însă cu ceață din belșug, mai ales în apropierea municipiului, pe drumul ce duce spre Dorohoi. La ora 12:45 timpul şi viaţa s-au oprit în loc pentru câţiva oameni.
Dar o autirizatie in cate zile se acorda si cate drumuri trebuie sa faci. Daca voi ati propune legi suple, inteligente care sa nu plimbe contribuabilul ar fi mai bine dar voi nu aveti niciun interes, va plac oamenii umiliti. In Germania o autorizatie de casa se elibereaza in fix 23 zile.
16 octombrie 2016, 11:12
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.2327 lei
CHF
Francul elveţian
4.1761 lei
GBP
Lira sterlină
5.5053 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7834 lei
XAU
Gramul de aur
173.5601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0277 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1661 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.