Ancheta săptămânii
Bogătanii orașului își ridică vile ilegale, pe amenzi de lux de peste jumătate de miliard de lei vechi

În numai jumătate de an, la Botoșani, au început să se ridice zeci de vile în diferite zone ale orașului. Toate acestea fără nici un act în regulă și într-un ton de indolență prin sfidarea atât a legilor acestei țări cât și a autorității. Oamenii cu bani profită mai ales de faptul că până la acest moment au fost rarele cazuri în care s-a dispus demolarea vreunui imobil. Și se pare că, până la urmă, își permit și sancțiunile care iată devin un moft.

Cei care verifică legalitatea acestor construcții sunt polițiștii locali din domeniul disciplinei în construcții care efectuează controale pentru identificarea lucrărilor executate fără autorizație de construire sau verifică persoanele care nu au respectat autorizațiile inițiale.

Bineînțeles că polițiștii locali care oricum muncesc pe deficit nu pot fi la curent cu toate noile construcții care încep la Botoșani.

Dar cum trăim într-o țară și într-un oraș în care nu ar trebui să mai existe capre, toate aceste construcții ilegale le-au fost aduse la cunoștință de vecinii celor care s-au apucat să-și facă case.

 

206 sesizări au fost primite anul acesta la Poliția Locală.

Toate au vizat disciplina în construcții și afișajul stradal.

 

La fiecare sesizare primită polițiștii locali au făcut controale în teren, au întocmit note și procese verbale de constatare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsurile aferente de oprire a lucrărilor și obținere a autorizației de construire în vederea intrării în legalitate.

 

35 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în 2016 pentru case ilegale. Toate însumate ating pragul de 70.500 de lei.

Amenzile pornesc de la 1.000 la 10.000 de lei.

 

26 de botoșăneni au fost amendați pentru construire fără autorizație, 7 nu și-au respectat autorizațiile inițiale iar doi au încercat să se sustragă controlului prin refuzul prezentării documentelor.

 

”În șapte cazuri au fost întocmite documentațiile necesare și au fost sesizate organele de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor de construire după dispunerea acestora de către organele de control și pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor care potrivit art. 24, alin. 1 lit. ”a” din Legea nr. 50/1991, republicată constituie infracțiuni”
Ioan Onuțu, director Poliția Locală

 

Cu acest fenomen care se menține de la an la an la Botoșani nu este de acord nici unul dintre cei doi viceprimari ai municipalității.

”Botoșănenii nu au mentalitatea de a-și obține întâi autorizația. În mod normal, oamenii trebuie să facă întâi un proiect, să obțină autorizația, să obțină niște avize și după aceea să înceapă să construiască. La noi nu există această mentalitate. Oamenii cred că ei fac construcția și apoi se descurcă ei cu actele. E o mentalitate implementată, foarte greu de schimbat, va trebui schimbată în timp”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Ca atare, edilul are o recomandare pentru botoșănenii care se apucă de construcții pentru că, spune el: ”Nu sunt de acord cu această mentalitate de la noi, nu sunt absolut deloc de acord. Încercăm să schimbăm. Tuturor, toți cei cu care am contact, încerc să le transmit acest mesaj, în primul rând să fie în regulă cu documentele, apoi autorizația de construcție de la serviciul urbanism și apoi să începem să construim, conform legii”.

 

Nu numai botoșănenii care construiesc încalcă legea. Această meteahnă este regăsită și la scală mai mică.

 

În domeniul normelor de gospodărire înfrumusețare, păstrare a ordinii și curățeniei în municipiul Botoșani au fost de asemenea aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, din care 41 de avertismente și 7 amenzi în cuantum de 5.800 de lei după cum urmează:

 

-    Pentru ocuparea domeniului public fără acordul Primăriei – 40 de avertismente și 5 amenzi
-    Pentru ocuparea spațiului de folosință comună în condominiu – 1 amendă
-    Pentru executare lucrări în trotuar fără aviz de spargere eliberat de Primăria municipiului – 2 avertismente
-    Pentru executare lucrări fără organizare de șantier – 1 amendă

 

Situația pe doi ani de zile:

 

Anul

Reclamații și

sesizări

Disciplină în construcțiiCuantumAfișaj stradalAmenzi Cuantum
AmenziAvertismente
20152253051.000351710.900
20162063570.5004175.800

 

loading...
”Săracilor”!!! Candidații de la Primărie se întrec într-o sărăcie mincinoasă – AVERILE celor care vor să ne conducă 4 ani

 

ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Dar o autirizatie in cate zile se acorda si cate drumuri trebuie sa faci. Daca voi ati propune legi suple, inteligente care sa nu plimbe contribuabilul ar fi mai bine dar voi nu aveti niciun interes, va plac oamenii umiliti. In Germania o autorizatie de casa se elibereaza in fix 23 zile.
16 octombrie 2016, 11:12
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde doriți să organizeze Primăria spectacole?
La Parcul Cornișa
În Centrul Vechi
În Piața Revoluției
La monumentul Răscoalei de la 1907 din parc
În altă parte
Declaraţia zilei
”Nu am avut probleme, nu au fost creșteri și nici nu s-au confirmat codurile astea la noi. Nu știu, în ultimul timp se dau coduri care nu se confirmă (...). Întrebați-i pe cei care le dau, dacă nu le dau și se întâmplă nu e î ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7199 lei
USD
Dolarul SUA
4.1541 lei
CHF
Francul elveţian
4.2531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2701 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8580 lei
XAU
Gramul de aur
187.9152 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2281 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4593 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9032 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1585 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6323 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.