Ancheta săptămânii
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă

Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.

Cifrele luptă pentru președinte

 


Klaus Iohannis susține că lupta cu pandemia încă nu a fost câștigată, iar liderii PNL și PMP îl sprijină. Dar brusc, cel mai mare ajutor vine de la... cifre. În mai puțin de o săptămână de la data la care șeful statului a făcut publică intenția instituirii unei noi Stări de Alertă, numărul infectaților crește de peste două ori.

 

Inițial, România și Republica Moldova sunt aproape singurele țări din Europa cu o creștere abruptă a îmbolnăvirilor. După câteva zile situația se înrăutățește în mai multe state europene, însă chiar și în aceste condiții România ajunge la un moment dat să raporteze mai multe cazuri noi decât Italia, țară care în primăvară era epicentrul mondial al pandemiei.

 

Au apărut astfel acuze mai mult sau mai puțin oficiale că Executivul ”umflă” datele pentru a justifica votarea în Parlament a încă unei luni de Stare de Alertă și de a exercita astfel o presiunea asupra parlamentarilor de a o aproba. Fără vreo dovadă, bineînțeles.


Doar că cifrele nu mint niciodată, iar o analiză efectuată de Botoșăneanul scoate la iveală un adevăr de necontestat: de fiecare dată după ce președintele României a solicitat prelungirea Stării de Urgență sau a Stării de Alertă, în zilele ce au urmat numărul de persoane infectate raportat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a crescut, uneori chiar amețitor.

 


Cotele istorice de Covid, atinse după ce Iohannis a anunțat prelungirea Stării de Urgență

 


Prima Stare de Urgență trebuia să expire la jumătatea lunii aprilie. Pe 6 aprilie Klaus Iohannis anunță oficial că va emite un nou decret pentru prelungirea Stării de Urgență. În ziua în care și-a făcut publică decizia România înregistrase 193 de noi îmbolnăviri.

 

Ce ce s-a întâmplat în următoarele zile? Cu toate că numărul testelor nu a crescut masiv, noile îmbolnăviri raportate de GCS au atins cele mai mari cote de la debutul pandemiei. Pe 11 aprilie, în buletinul zilnic, GCS face public că România a înregistrat într-o singură zi nici mai mult, nici mai puțin de 523 de noi infectați, număr rămas record și până în ziua de astăzi. Și aceasta în condițiile în care s-au efectuat în acea zi doar 3.842 de teste.

 

 

După ce Parlamentul votează noua Stare de Urgență, Covidul bate în retragere

 


Pe 16 aprilie, când prelungirea Stării de Urgență este supusă votului Parlamentului, GCS raportează al doilea cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei: 491 (la 4.802 teste efectuate). Cu o largă majoritate, Legislativul a votat prelungirea Stării de Urgență cu încă o lună.

 

După ce senatorii și deputații își dau acordul, infecțiile scad brusc și după doar patru zile, la un număr aproape similar de teste precum cel din ziua în care a fost votată Starea de Urgență (4.880 de această dată), GCS raportează doar 190 de noi cazuri.

 

Numărul noilor infectări a mai crescut apoi, a mai scăzut, dar nu a mai atins niciodată nivelurile din zilele în care s-a discutat despre prelungirea Stării de Urgență.

 


Șeful statului vrea Stare de Alertă, autoritățile sanitare cresc brusc testările

 


Pe 4 mai Klaus Iohannis anunță că nu va prelungi Starea de Urgență, dar că se va institui Starea de Alertă. În acea zi România avea potrivit datelor GCS exact 349 noi persoane diagnosticate cu Covid-19 la doar 3.560 de teste efectuate. În zilele ce au urmat testările au crescut vertiginos: 6.774 pe 5 mai, 11.927 pe 6 mai (al doilea cel mai număr de până atunci), 9.474 pe 7 mai, 10.667 pe 7 mai, 10.776 pe 9 mai (al treilea cel mai mare număr de până la acea dată).

 

Cu excepția zilei de 6 mai, în fiecare zi de până la 9 mai inclusiv GCS raportează peste 300 de noi cazuri. Parlamentul votează cu ceva modificări Starea de Alertă într-o zi în care s-au testat 10.413 oameni, al patrulea cel mai mare număr de până la acea dată, dar în care am avut doar 190 de noi cazuri.

 


Infectările scad constant până când Iohannis și Guvernul vor o nouă Stare de Alertă, după care cresc amețitor  

 


Noile îmbolnăviri cunosc o tendință generală de scădere, însă cu toate acestea pe 9 iunie Klaus Iohannis anunță iminența prelungirii Stării de Alertă. În acea zi GCS raportase doar 145 de noi infectați. Declarația făcută de președinte a provocat noi proteste.

 

Ce a urmat?

 

Pe fondul declarațiilor publice a mai multor lideri politici din Opoziție că nu vor mai vota o nouă Stare de Alertă, numărul noilor infectați a început să crească masiv, pentru ca pe data de 14 iunie să atingă 320 de cazuri, de peste două ori mai mult față de cele din ziua în care șeful statului a anunțat o nouă Stare de Alertă. Practic, era cel mai număr de infectări raportat tocmai de pe data de 9 mai, culmea coincidenței și atunci respectivul număr fiind atins în săptămâna de după anunțul făcut de președinte privind instituirea Stării de Alertă.

 

Două lucruri extrem de interesante dinaintea votării unei noi Stări de Alertă

 

Majorarea bruscă a numărului de infectați este însoțită de câteva ”întâmplări” care merită a fi notate:  

 

  •   În mass-media centrală apare informația că Raed Arafat, omul perceput drept cel mai drastic din Guvern cu privire la luarea măsurilor anti Covid-19, propune în Executiv inclusiv prelungirea Stării de Alertă cu doar 15 zile. În ciuda acestui lucru, Guvernul hotărăște ca durata să fie de 30 de zile.

 

  •  Grupul de Comunicare Strategică schimbă modul de raportare al deceselor. Fără vreun anunț prealabil, nu se mai prezintă fiecare caz în parte, ci se face public totalul din ultimele 24 de ore și se menționează județele, fără a se face și repartizarea efectivă pe unitățile administrativ-teritoriale. De exemplu, pe data de 15 iunie GCS a anunțat 17 decese, dar a nominalizat doar 12 județe, fără să precizeze în care dintre acestea s-a înregistrat mai mult de un singur mort, condiții în care nu se mai pot realiza statistici pe județe.

 

Autoritățile se apără: ”Nu se pot manipula aceste cifre”


Pe fondul discuțiilor tot mai aprinse privind creșterea ratei îmbolnăvirilor în perioadele în care președintele și Guvernul doresc prelungirea unei situații speciale, medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat pe data de 17 iunie la Digi24 că modul în care se face colectarea acestor date face imposibilă manipularea datelor.


”Lumea să fie conștientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puține sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea - n.red.). (...) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”,


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS.


El a adăugat că numai în perioada de început a pandemiei se introduceau şi verificau fişele medicale ale bolnavilor de COVID-19 de către personalul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), însă s-a ajuns la o supraîncărcare a acestor angajaţi şi s-a distribuit sarcina introducerii datelor de către angajaţii direcţiilor judeţene de sănătate publică.


”Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie”,


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS.

 

Ce s-a întâmplat în realitate cu ”cifrele care nu pot fi manipulate”


Culmea este însă că tocmai acest sistem computerizat și securizat a provocat o sumedenie de erori uluitoare de-a lungul pandemiei. De o mulțime de ori s-a descoperit faptul că unii morți erau dublați în statisticile oficiale astfel încât chiar GCS a ajuns să facă nenumărate rectificări de genul, ”conform raportărilor venite din partea INSP, decesul 553 și 541 reprezintă același caz”.

 

Ba mai mult, pe 9 mai la Botoșani numărul persoanelor infectate de la debutul pandemiei a scăzut chiar în raportările oficiale, lucru imposibil întrucât cifrele făceau trimitere la totalul celor infectați de la înregistrarea primului caz, indiferent dacă unii au decedat și alții s-au vindecat. Deci numărul putea cel mult să stagneze, în nici un caz să se micșoreze. Același sistem ”practic imposibil de manipulat” a făcut posibilă și anunțarea unor decese după o lună de la producere.

 

Ca să nu mai vorbim de ceea ce s-a întâmplat la Suceava, unde directoarea Direcției de Sănătate Publică a descoperit că autoritățile din județul vecin ar fi raportat greșit persoanele testate ca fiind purtătoare de Covid-19. La câteva zile după dezvăluire și-a pierdut funcția.

 Între zâmbete și turism

 

Prefectul crede că există explicații științifice pentru fiecare val de creștere a îmbolnăvirilor de coronavirus și că un studiu mai amănunțit ar scoate la iveală că fiecare interval de majorare a cazurilor a venit după perioade care au favorizat fenomenul. De exemplu, etapa de creștere care s-a înregistrat după noua solicitare a președintelui și Guvernului de a prelungi Starea de Alertă a survenit minivacanțelor de Ziua Copilului și Rusalii, când deplasările mari de persoane au contribuit la răspândirea Covidului.

 


”În istoria noastră de 2.000 de ani, dacă vrei să cauți coincidențe întotdeauna găsești ca să faci legături. Ca om direct implicat, mă îndoiesc că un președinte de țară poate să sune într-un județ și să spună: «hai, măriți numărul de confirmați». Nu cred”,


Dan Nechifor, prefect Botoșani.


Președinte și al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul arată că, atât timp cât în Brașov, un județ cu mai multe stațiuni, a crescut vertiginos numărul de cazuri după cele două weekend-uri prelungite, este clar că majorarea îmbolnăvirilor din perioada de după solicitarea instituirii unei noi Stării de Alertă se explică tocmai prin creșterea turismului.
 

 

”O oportunitate să mai rezolve anumite lucruri pentru partid, pentru unii, pentru alții, prin intermediari. Avem abuzuri și trebuie investigate”

 

Pe 11 mai Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Starea de Alertă în care, printre măsurile cuprinse, se menționa cât se poate de clar: ”Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă”. Deci fără licitație. Nu s-a făcut altceva atunci decât să se prelungească modalitatea de achiziții publice instituită prin Starea de Urgență...


Care în pandemie a instaurat haos și un teren fertil pentru abuzuri în achizițiile publice făcute de stat. Decretele președintelui Klaus Iohannis nu au adus claritate și au dat „un semnal periculos”, arată experții în achiziții publice reuniți de Expert Forum, citați de Europa Liberă.

 

Celebrul post de radio notează că, în Starea de Urgență, care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România, autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile.


„Această situație de urgență a fost considerată de unii ca o oportunitate să mai rezolve anumite lucruri pentru partid, pentru unii, pentru alții, prin intermediari. Avem abuzuri și trebuie investigate”, spune profesorul de drept administrativ și achiziții publice Dacian Dragoș, de la Universitatea Babeș-Bolyai.


El a arătat că Uniunea Europeană a prevăzut în directivele sale, aplicabile și în România, „toate mecanismele pentru a face față unei crize de acest gen și de a face achiziții urgente. Nu trebuie să inventăm roata”.


Dar noi continuăm să o inventăm și în Starea de Alertă, când o mulțime de achiziții publice se fac tot fără licitație.

 

Evoluție număr de noi infectați / teste efectuate în România

 

18 martie – 43
19 martie – 17
20 martie – 31
21 martie – 59 / 631
22 martie – 66 / 1.052 / primul deces în România
23 martie – 143 / 1.256
24 martie – 186 / 1.401
25 martie – 144 / 1.842
26 martie – 123 / 1.532
27 martie – 263 / 1.455
28 martie – 160 / 2.180
29 martie – 308 / 1.827
30 martie – 192 / 1.643
31 martie – 293 / 1.551

 

1 aprilie – 215 / 1.955
2 aprilie – 278 / 1.874
3 aprilie – 445 / 3.174
4 aprilie – 430 / 4.435

5 aprilie – 251 / 2.531
6 aprilie – 193 / 2.364

 

Președintele României cere prelungirea Stării de Urgență: Se PRELUNGEȘTE starea de urgenţă, Iohannis: ”Nu este momentul să ne relaxăm!

 

7 aprilie – 360 / 2.591
8 aprilie – 344 / 3.629

9 aprilie – 441 / 4.595
10 aprilie – 265 / 3.628
11 aprilie – 523 / 3.842  
12 aprilie – 310 / 3.056
13 aprilie – 333 / 4.876

14 aprilie – 246 / 2.893
15 aprilie – 337 / 4.730
16 aprilie – 491 / 4.802


Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență


17 aprilie – 360 / 6.176
18 aprilie – 351 / 5.186
19 aprilie – 328 / 2.620

20 aprilie – 190 / 4.880
21 aprilie – 306 / 3.061
22 aprilie – 468 / 4.805
23 aprilie – 386 / 6.979
24 aprilie – 321 / 8.266

25 aprilie – 218 / 5.043
26 aprilie – 401 / 9.873
27 aprilie – 303 / 7.316
28 aprilie – 277 / 6.475
29 aprilie – 362 / 16.684
30 aprilie – 262 / 8.381

 

1 mai – 327 / 8.314
2 mai – 165 / 6.852
3 mai – 431 / 4.968
4 mai – 349 / 3.560


Klaus Iohannis anunță stare de ALERTĂ: După 15 mai ne vom deplasa FĂRĂ declarație, măsurile de relaxare NU se vor aplica în toate localitățile

 

5 mai – 325 / 6.774
6 mai – 270 / 11.297
7 mai – 392 / 9.474
8 mai – 312 / 10.667
9 mai – 320 / 10.776

10 mai – 231 / 8.693
11 mai – 226 / 5.470
12 mai – 190 / 6.964
13 mai – 224 / 8.621


Camera Deputaților votează Starea de Alertă


14 mai – 245 / 8.413
15 mai – 190 / 8.384
16 mai – 267 / 9.133
17 mai – 167 / 6.673
18 mai – 165 / 3.214
19 mai – 155 / 8.453
20 mai – 196 / 10.413


Parlamentul votează starea de alertă


21 mai – 198 / 9.979
22 mai – 196 / 10.181
23 mai – 145 / 8.919
24 mai – 213 / 6.916
25 mai – 213 / 8.709
26 mai – 244 / 8.537
27 mai – 165 / 11.835
28 mai – 197 / 12.437
29 mai – 191 / 11.451
30 mai – 151 / 4.368
31 mai – 124 / 13.378

 

1 iunie – 141 / 4.055
2 iunie – 119 / 5.561
3 iunie – 152 / 10.592
4 iunie – 238 / 13.445
5 iunie – 196 / 11.932
6 iunie – 187 / 6.792
7 iunie – 189 / 2.915
8 iunie – 125 / 5.180


Starea de ALERTĂ ar putea fi prelungită: CE spune ministrul Sănătății

 

9 iunie – 145 / 9.269


Iohannis a făcut anunțul: Starea de alertă s-ar putea prelungi, dar se redeschid mall-urile, after-school-urile și grădinițele private

 

10 iunie – 196 / 7.926
11 iunie – 237 / 3.682
12 iunie – 222 / 9.360
13 iunie – 275 / 9.715
14 iunie  - 320 / 7.926
15 iunie – 166 / 3.682

16 iunie - 250 / 9.360

17 iunie - 345 / 11.715

18 iunie - 320 / 12.343

19 iunie - 320 / 11.075

20 iunie - 330 / 11.226

21 iunie - 315 / 6.333

22 iunie - 245 / 4.044

23 iunie - 214 / 8.948

24 iunie - 321 / 11.681

25 iunie - 460 / 12.555

26 iunie - 411 / 11.824

27 iunie - 325 / 12.236

28 iunie - 291 / 7.291

 

* Din data de 12 mai avem mai mulți vindecați decât cazuri active

 

Secretarul de stat Gheorghe Sorescu de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a arătat oarecum amuzat de rezultatele studiului efectuat de Botoșăneanul, ferindu-se să facă prea multe considerații și arătând că, autorii acestuia ar trebui să fie cei care să tragă și concluziile:


”Ca ziarist te poate duce la întrebarea: de ce cresc în perioada aceea? Studiul l-ați făcut voi, vă aparține, eu n-am să fac comentarii”.

 

În ceea ce ne privește, lăsăm cititorii să tragă concluziile.

 

FOTO: DC News

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sergiu, eu zic sa vina analfabeta Veorica cu dictatorul Dragnea. In moldova la saracie si in Oltenia unde s-a rasturnat caruta, de astia ne trebuie, dupa chipul si educatia noastra.
29 iunie 2020, 13:04
În sfârșit un articol bun și informativ. Penele și pemepe vor avea aceeași soartă ca țărăniștii
29 iunie 2020, 10:56
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.