Ştiri
Acuze grave aduse Bisericii de către preotul caterisit de la Schit Orășeni: M-au lovit cu piciorul...și am fost târât

Preotul caterisit al bisericii din Schitul Orăşeni Deal, judeţul Botoşani, îi acuză pe reprezentanţii Bisericii că au spart uşile lăcaşului de cult şi că l-au strâns de gât şi târât pe jos. 

Uşă spartă, preot călcat în picioare  

 

În apărarea preotului dat afară de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, au sărit localnicii.

 

La biserica din satul Orăşeni-Schit, situat la numai câţiva kilometri de municipiul Botoşani, a izbucnit în dimineaţa zilei de duminică, 12 noiembrie, un scandal monstru. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt acuzaţi de un preot caterisit, adică dată afară din Biserică, că au spart uşile unui lăcaş de cult monument istoric şi totodată l-ar fi agresat pe fostul om al Bisericii. O parte a localnicilor ţin partea preotului caterisit şi sunt furioşi pe reprezentanţii Mitropoliei.  

 

 

Preotul Ioan Ungureanu, de la biserica din localitatea Orăşeni Schit a fost caterisit, adică dată afară din Biserică în această vară prin decizia Consistoriului Arhiepiscopiei Iaşilor ratificat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Motivul conflictului cu şefii ierarhici a fost refuzul preotului botoşănean de a-i pomeni pe ÎPS Mitropolitul Teofan şi alţi şefi ierarhici la slujbe. Preotul a luat această decizie, după ce, spune aceasta înalţă ierarhi ar fi avut înclinaţii ecumenice, fiind de acord cu principiile conciliului de la Creta. Preotul caterisit nu recunoaşte însă decizia şefilor săi şi a continuat să vină la biserica din parohie.  

 

Duminică reprezentanţii Mitropoliei au decis să aducă un nou preot în sat. De aici a început şi circul. Fostul preot Ioan Ungureanu, susţine că reprezentanţii Bisericii pur şi simplu au luat cu asalt biserica din parohie, însoţiţi de un fel de gărzi de corp. Refuzul lui Ioan Ungureanu de a-i lăsa în biserică a fost urmat de un asediu, spune fostul preot.

”Este vorba despre intrarea cu brutalitate şi spargerea uşilor unei biserici monument istoric din Schitul Orăşeni, de către patru cinci indivizi, special antrenaţi, corpolenţi. Mai întâi ei au forţat uşile bisericii cu tot felul de unelte. Noi am rezistat cât am putut. Dar după 7-8 minute, am fost doborâţi de puterea lor( n.r. preotul era însoţit de dascăl, în biserică). Am observat printre ei pe un angajat al unei firme de protecţie şi pază din Iaşi, care de obicei venea acum câteva luni şi aducea notificările Mitropoliei.”, spunea Ioan Ungureanu.

Totodată preotul caterisit spune că a fost agresat de cei care au intrat în biserică.

”După ce au intrat peste noi, două dintre acele persoane corpolente m-au înşfăcat, fiindcă eu am căzut jos, şi m-au lovit cu piciorul dându-mă la o parte din calea de acces. Celălalt bărbat voinic m-a luat de mână şi am fost târât câţiva metri. Au venit alţi doi băieţi, bine structuraţi din punct de vedere al musculaturii şi au tăiat belciugul şi de la a doua uşă, pe care pălimarul reuşise să o închidă.”, adaugă fostul preot.  

Totodată Ioan Ungureanu spune că a strâns de gât.

”Am vrut să ies afară, să strig după ajutor, dar deodată în uşă a apărut preotul Chirilă, angajat al Mitropoliei Moldovei şi al Bucovinei. Acesta mi-a pus mâinile în gât strângându-mă cu putere şi împingându-mă, mi-a spus ”tu aici stai, nu ai ce căuta afară”.”, precizează Ioan Ungureanu.

Cu reprezentanţii Mitropoliei se afla şi noul preot, cel care trebuia să îi i-a locul lui Ungureanu. În cele din urmă reprezentanţii Mitropoliei s-ar fi retras după intervenţia localnicilor. Mai ales că o parte a acestora sunt susţinători ai fostului preot Ungureanu.

”Noi am contribuit la această biserică din sat. Şi nu este vorba de material doar ci şi cu sufletul. El este preotul nostru”, spune o localnică, supărată pe reprezentanţii Bisericii.

Unii localnici nici nu vor să audă de alt preot.   

 

Poziţia Bisericii: evacuare paşnică la Orăşeni   

 

De cealaltă parte reprezentanţii Mitropoliei spun că lucrurile nu au stat chiar aşa. Aceştia recunosc că au venit duminică la Orăşeni Schit cu un nou preot, dar, arată aceştia, la solicitarea a zeci de enoriaşi.

” O delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orăşeni din judeţul Botoşani pentru a-l prezenta comunităţii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situaţiei canonice a fostului preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, decizie confirmată şi de instanţa superioară, Consistoriul Mitropolitan. Această deplasare s-a făcut la solicitarea enoriaşilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoţit de câteva zeci de semnături”, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor într-un comunicat.  

Totodată reprezentanţii Bisericii spun că de fapt fostul preot Ungureanu este cel care a agitat spiritele la Orăşeni. Această acţiune canonică şi legală, desfăşurată în chip paşnic pe tot parcursul ei de credincioşi din parohie împreună cu delegaţi ai Centrului Eparhial, a fost obstrucţionată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreun slujbă, şi de câţiva susţinători ai săi, unii aduşi din alte localităţi, care au recurs la cuvinte jignitoare, ameninţări şi bruscări. În faţa acestor manifestări violente, reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au preferat să se retragă, menţinând acelaşi comportament paşnic, după cum se poate vedea şi din imaginile filmate”, adaugă reprezentanţii Arhiepiscopiei.  

 

 ”Vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte”  

Scandalul dintre Biserică şi preotul Ioan Ungureanu a început în luna mai. Preotul paroh Ioan Ungureanu a refuzat să mai pomenească la slujbe  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei dar şi pe capul Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme preotul spunea că a luat această decizie după ce şefii Bisericii Ortodoxe Române au fost de acord cu prevederile conciliului de la Creta. Conform convingerilor preotului acest conciliu ar fi eretic şi ar duce inclusiv la obligarea preoţilor de a face cununii între persoane de religii diferite.

 ” Mitropolitul nostru a semnat nişte documente anul trecut în Insula Creta, prin care doreşte să facă o unire, o nivelare a religiilor, fiind biserici şi alte confesiuni. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte. Iar noi am renunţat la pomenirea numelui său”,preciza la aceea dată Ioan Ungureanu. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

Loading...
Ședință fără concluzii la Prefectură cu scandalul de la Biserica Schit Orășeni 
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor reacţionează după scandalul de la Schit Orășeni
Polițiști și jandarmi la o biserică pentru schimbarea preotului, cel vechi n-a vrut să plece și-a ieșit scandal


 

Doina Federovici în fața primarilor și miniștrilor: Semnăm cea mai mare investiție cu fonduri europene

Singurul parlamentar care a avut o alocuțiune la vizita ministerială de vineri, de la Botoșani a fost senatorul Doina Federovici care are și calitatea de președinte al Filialei Județene a PSD Botoșani.

ȘASE drumuri și un pod pericol public – contractele semnate de CJ pentru următorii ani

Două calupuri de proiecte au avut contracte de finanțare semnate în cursul zilei de astăzi, la Consiliul Județean Botoșani unde au ajuns ministrul dezvoltării regionale împreună cu cel al fondurilor europene.

Moment istoric, s-a semnat contractul pentru drumul strategic: DETALII despre această investiție – FOTOGALERIE

Doi miniștri au fost aduși de PSD-iști la Botoșani pentru a marca momentul în care este semnat contractul de finanțare pentru una dintre cele mai importante investiții din județul nostru.

Reacția lui Cornel Șfaițer după ce craiovenii au avut probleme cu drumul: Vor fi mai nervoși

Vremea le-a dat bătăi de cap oltenilor, care ar fi trebuit să meargă cu avionul la Botoșani pentru meciul de vineri, dar din cauza ceții au fost nevoiți să meargă cu autocarul până la București, iar de acolo să ia vineri dimineața avion spre Iași.

Ţepari cu ștaif: Doi romi ofereau cetățenilor inele false în schimbul carburantului auto

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe. 

Un film animat pentru întreaga familie rulează la Cine Globe – PROGRAMUL săptămânii

În perioada 24 – 30 noiembrie 2017 Cine Globe te invită să urmărești avanpremiera Paddington 2, alături de alte trei premiere.

Eşti interesat să urmezi o carieră militară? NOUTĂŢI pentru admiterea la şcolile de subofiţeri jandarmi

Tinerii botoşăneni interesaţi să urmeze o carieră în Jandarmeria Română, dar care nu îndeplineau condiţiile impuse de înălţimea minimă obligatorie, au acum ocazia să se înscrie pentru admiterea la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ,,Petru Rareş” Fălticeni, sesiunea ianuarie 2017, deoarece criteriul de înălţime a fost eliminat prin Ordin al ministrului afacerilor interne.

FAZA ZILEI: În prezenţa miniştrilor şi a lui Flutur, Macaleţi a schimbat primarul de Botoşani

Întâlnirea dintre oficialii guvernamentali, parlamentari şi aleşii locali care a avut loc vineri dimineaţă la Palatul Administrativ a debutat cu un cuvânt introductiv al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani.

CJ-ul iese din hibernare, contracte de peste 73 de milioane de euro semnate: Un efort depus în ultimii ani

Moment s-ar putea spune, istoric pentru Consiliul Județean Botoșani care după o pauză de câțiva ani de zile de la investiții vitale, se află în pragul accesării unor sume impresionante pentru o serie de obiective. 

O peliculă premiată la Festivalul de Film de la Sarajevo ajunge vineri la Botoşani

Filmul se lansează vineri în toate cinematografele din ţară și va putea fi vizionat de cinefilii botoșăneni la Cinema Unirea.

Vicepremierul a dezvăluit rolul Doinei Federovici la Bucureşti: Dacă nu găseşte un alt spaţiu şi acolo se bagă

S-au inversat rolurile! Dacă la vizitele unor oficiali ministeriali, liderii judeţeni ai PSD nu mai pridideau să le ridice osanale, vineri dimineaţă rolurile s-au schimbat.

Vicepremierul care i-a luat locul lui Sevil: Să fiți mândri că sunteți botoșăneni

A ajuns poate pentru prima dată în nordul Moldovei și Paul Stănescu, ce are dublă calitate în Guvern și anume de vicepremier și ministru al dezvoltării regionale, în locul lui Sevil Shaideh. 

Poliţiştii botoşăneni în misiune la Liceul Pedagogic 

Aproximativ 100 de elevi de la Liceul Pedagogic N. Iorga din Botoşani au dat ochii joi cu poliţiştii botoşăneni.

Un cunoscut hipermarket a ieftinit ouăle de găină furnizate de micii fermieri români 

Una dintre cele mai mari companii de retail din Europa, cu magazin şi la Botoşani a hotărât ieftinirea unui cofraj de 30 de ouă.

Ploaie de VIP-uri la Prefectură, sală aglomerată, oamenii stau în picioare – FOTO&VIDEO

Pentru cea mai mare investiție din ultimii ani din județul Botoșani, la Palatul Administrativ au ajuns o sumedenie de oameni cu funcții.

Pagubă totală pentru un sucevean prins în trafic cu ceva marfă: Poliţiştii i-au luat tot şi l-au amendat 

Ghinion pentru un sucevean prins joi la volanul unei autoutilitare. Acesta s-a ales cu marfa luată şi cu 5.000 de lei amendă.

ACUM: Doi importanţi miniştri au ajuns la Botoşani – FOTO & VIDEO

Ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu şi ministrul Fondurilor Europene Marius Nica au ajuns în urmă cu puţine minute la Palatul Administrativ al municipiului reşedinţă de judeţ.

ACCIDENT pe o stradă din municipiu: Botoşănean izbit pe asfalt după manevra imprudentă a unui şofer

Un eveniment rutier, soldat cu o victimă, a avut loc pe strada Nicolae Iorga din municipiu.

Comunicat: PSD a îndeplinit toate promisiunile pentru pensionari din programul din 2017

Parlamentarul PSD Marius Budăi, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat miercuri că în lista celor 100 de obiective realizate în primele 10 luni de guvernare se regăsesc toate promisiunile asumate de PSD pentru pensionari în anul 2017, se arată într-un comunicat de presă.

ATENȚIE!, anunț de ultimă oră de la meteorologi: Botoșaniul intră sub COD GALBEN

Meteorologii au emis acum câteva minute o avertizare meteo pentru Botoșani și alte județe din țară.

Daca nu-l lauzi pe seful, primesti un sut in dos. Azi, cateriseire pentru lipsa de lauda a BOSS-ului. Asta e biserca azi, asta e BOR. Scandal, violente, caterisiri, toate in numele banilor de la cei cu credinta in Dumnezeu. Niste hie
14 noiembrie 2017, 14:32
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Vati (aşa scrie – n.r.) laudat cu proiectele mele!!! nerusinatilor,interlopilor si traficanti de carne vie ce a fost unu dintre voi parlamentar psd... jeeet”, Ionuţ Huţanu, viceprimar Nicşeni ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6536 lei
USD
Dolarul SUA
3.9215 lei
CHF
Francul elveţian
3.9971 lei
GBP
Lira sterlină
5.2229 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5189 lei
XAU
Gramul de aur
162.5645 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2257 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4912 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9849 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0793 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1 o C
Dorohoi
1 o C
Bucecea
1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.