Top News
Zeci de adolescenți din Botoșani au găsit ”lumina din întunericul celulelor”: Istoria ne oferă o pildă, avem datoria de a nu uita ceea ce s-a întâmplat atunci

Sunt adolescenți, trăitori ai unui timp fără dictatură, ai unui timp ferit de dezastre naturale sau de războaie. Pentru ei, viața bunicilor lor, a străbunicilor, este istorie. O istorie pe care, spre surprinderea lor, nu au găsit-o în manualele școlare.

A scrie despre suferință, despre durere, nu este la îndemâna oricui, cu atât mai puțin a unor copii de liceu străbătuți la această vârstă de fiorii primei iubiri. Și totuși, liceenii au demonstrat nu doar că vor să afle, dar că și încep să înțeleagă.

 

 

”Au creat iubire în marea de ură ce îi înconjura”

 

”Comuniștii au încercat, prin metode care fac cuvântul „barbar” să pară un cuvânt șters în comparație cu cele trăite de victime, să determine libertatea unei persoane să depindă de voința lor. Dar au omis, desigur, faptul că acest act era mai presus de putința lor”.

 

Sunt cuvintele unei adolescente care a participat la Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020, a cărei lucrare – cu denumirea ”Lumina din întunericul celulelor” - a fost apreciată de juriul competiției și distinsă cu Premiul I.

 

”Compar, aproape involuntar, sfinții martiri cu eroii neamului. Personalități care s-au sacrificat pentru popor și pentru libertatea acestuia. Oameni care și-au dat viața în mod voit în numele unui scop lipsit de egoism, în numele a ceva mai presus de existența noastră efemeră pe acest pământ. Dar, în timp ce eroii se bucură de coroane de flori, omagii și recunoștință, sfinții închisorilor unde mai există, în afară de în rugăciunile preoților sau ale celor ce le-au fost părtași la suferință? De ce nu purtăm și noi în suflete mulțumiri pentru jertfa lor? Sacrificiul lor nu trebuie lăsat să se piardă printre filele anilor”, citim în același eseu, semnat de Teodora Mursa, elevă în clasa a X-a a Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani.

 

Zeci de elevi s-au înscris în competiție cu eseuri, poezie, au scris despre demnitate, adevăr, au așezat pe paginile până mai ieri necunoscute istoria povestită de cei care le-au fost modele, uneori bunici sau străbunici. Au petrecut ore, zile citindu-le mărturiile. Au ascultat și au vizionat zeci de documentare. S-au speriat, au dat înapoi. Însă dincolo de cruzimea torționarilor, dincolo de ororile la care au fost supuși opozanții counismului, tinerii aceștia au descoperit, în final, sfințenia martirilor. Și au înțeles că forța nu stă în pumn, nici în bâtă. Ci în blândețea inimii.

 

”Ei au găsit viață în celulele create pentru moarte. Au creat iubire în marea de ură ce îi înconjura. Au descoperit, prin suferință, lumină în întunericul ce părea de nepătruns al celulelor, iar această lumină călăuzește acum un întreg popor. Dacă alegem să închidem ochii la jertfa lor și la minunile săvârșite de ei, într-o comparație dură, ne putem asemăna ignoranța cu cea a torționarilor care, nu cu mult timp în urmă, se prefăceau orbi în fața durerii ce o pricinuiau. Drumul nostru e luminat deja, prin sacrificiul sfinților închisorilor și al iubirii pe care i-o purtăm lui Dumnezeu. Tot ce mai rămâne de făcut este să ne deschidem ochii”, scrie Teodora Mursa.

 

 

”Au dovedit empatie pentru cei care și-au jertfit tinerețea, viața”

 

Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară. Pentru că au primit spre jurizare texte diferite, dar valoroase. La un nivel de percepție neașteptat de matur. Texte documentate sau construite pe marginea trăirilor – atât din perspectiva martirilor, cât și în viziunea celor de astăzi.

 

Potrivit celor precizate de Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, concursul aflat la a doua ediție a fost o provocare în ceea ce privește această perioadă, întrucât organizatorii au fost nevoiți să renunțe la o secțiune(cea de artă plastică), cât și pentru modul în care s-au desfășurat etapele de jurizare, premiere ale secțiunii de creație literară, de eseuri și poezie.

 

”Ne bucură faptul că participanții au manifestat interes, entuziasm și că au dovedit empatie pentru cei care și-au jertfit tinerețea, viața în numele credinței în cunoscuta perioadă a represiunilor comuniste. Istoria ne oferă o pildă, iar noi avem datoria de a nu uita ceea ce s-a întâmplat atunci, de a cinsti pe toți cei care s-au sacrificat pentru un ideal”,

Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani

 

Au reținut atenția, menționează profesorul Corina Țifrea, îndeosebi lucrările care au impresionat prin profunzimea ideilor, prin expresivitatea limbajului și prin mesajul puternic care răzbate printre rânduri.

 

”Am descoperit, cu plăcută surprindere, că participanții nu s-au limitat doar la prezentarea unor fapte, evenimente întâmplate ci s-au transpus, uneori, în ipostaza acelor tineri, lucrările fiind originale. Felicităm participanții și le dorim să nu se oprească aici, să fie inspirați pentru a putea realiza în continuare creații literare deosebite, să lupte pentru acest ideal”,

prof. Corina Țifrea, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani

 

Coca Dorica, profesor la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, la rândul său membru al juriului, și-a exprimat dorința ca astfel de concursuri, ”cu o temă atât de profundă, să existe mai des”.

 

”Felicitări, Bogdan Cărăușu, pentru inițiativă, pentru că, așa cum apărea într-o lucrare, cu asemenea ocazie, tinerii citesc despre acest subiect, află prin ce încercări au trecut mărturisitorii lui Hristos, în vremea comunismului. Aceste vieți de adevărați trăitori ai ortodoxiei ar trebui să fie modele pentru noi toți, mai ales în aceste vremuri, și, așa cum am găsit într-o lucrare, ”să vedem jertfa și sacrificiul lor ca o izbândă, ca un urcuș spre mântuire pentru noi toți”,

prof. dr. Coca Dorica, Colegiul Național ”A. T. Laurian”

 

 

”Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate”

 

Potrivit lui Bogdan Cărăușu, ”roadele” au fost în acest an foarte bogate, lucrările primite demonstrând o atentă cercetare a literaturii despre martirii din închisorile comuniste. Concurenții, în ciuda vârstei fragede – sau tocmai în virtutea acesteia –, au surprins aspecte până acum prea puțin explorate ale fenomenului concentraționar comunist.

 

”Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate, lucrări care trădează o profunzime deosebită a spiritului și o curățenie sufletească specifică vârstei. Cred cu tărie că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători. Pentru că ceea ce au câștigat ei nu este o comoară din lumea aceasta, pe care furii să o poată lua; câștigul lor este infinit mai mare, este cunoașterea adevărului care îi va aduce cu un pas mai aproape de libertate. Iar pentru vremurile pe care le trăim, în care Istoria este pe cale să dispară, contopită într-o masă amorfă de materii, căutarea și aflarea adevărului istoric devin virtuți existențiale”,

Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”

 

 

Concurs aflat la a doua ediție

 

Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020 – adresat elevilor din clasele V-XII din județul Botoșani - a fost organizat de Frăția Ortodoxă ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” și Asociația ”Scut botoșănean”, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național ”A. T. Laurian”.

 


(Bogdan Cărăușu)

 

Organizatorii și-au propus ca, prin acest concurs, să scoată în evidență, prin valorificarea viziunii tinerilor elevi, rolul și importanța jertfei celor care au pătimit în închisorile comuniste, dar și transformările profunde pe care instaurarea brutală a comunismului le-a produs în societatea românească. De asemenea, s-a readus în atenție mărturisirea de credință ca atitudine ziditoare și mântuitoare a sufletului românesc; portrete ale martirilor din închisorile comuniste.

 

Bogdan Cărăușu a gestionat, în calitate de organizator al concursului, zecile de lucrări înscrise în competiție, semn că tematica a atras atenția nu doar prin premiile puse în joc, ci mai ales prin specificul concursului aflat la a doua ediție.

 

”În primul rând, vreau să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să organizăm și în acest an concursul cu tema ”Sfinții Închisorilor”, chiar dacă am fost nevoiți să ne rezumăm doar la secțiunea de eseuri și poezie. Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, țin să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care s-au implicat în promovarea și organizarea concursului. Le mulțumesc și membrilor juriului care au judecat imparțial și în spiritul concursului. Fără coordonarea lor, această ediție atipică ar fi fost mult mai săracă în roade”,

Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”

 

loading...
Concursul ”Sfinții Închisorilor” pentru elevii din Botoșani - REGULAMENTE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DIN CULISE: Gafe la depunerea jurământului prefectului și subprefecților, un invitat (ne)poftit și susținere politică în șoaptă – FOTO&VIDEO
Ceremonia restrânsă care a mai animat sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ la depunerea jurământului celor trei șefi ai Prefecturii a avut și momente nedorite.
Vot cu hoarda în Consiliul Județean și dezbateri în mare viteză: ”Stați puțin!”, ”O secundă”AUDIO ce fac aleșii la ședințele închise de un an
În jur de o oră a durat ședința Consiliului Județean Botoșani care a avut loc pe data de 25 februarie. Pentru prima dată în ultimul an, de când cu câteva excepții întrunirile aleșilor de la CJ au loc în circuit închis, fără accesul presei și al publicului larg, Botoșăneanul vă prezintă modul în care se desfășoară o astfel de ședință.
Botoșaniul tot mai ocolit de medici: Semieșec la concursul pentru 17 posturi, se reia procedura
Botoșaniul pare să fie tot mai ocolit de medici, iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Loading...
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Loading...
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
1.8 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
1.4 o C
Ştefăneşti
5.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.