Top News
”Watch dogs”, spectacolul prin care cultura din Botoșani a câștigat un dramaturg – FOTO&VIDEO

Patru actori, un regizor, un scenograf și un dramaturg au conturat un spectacol-lecție. Un spectacol în care binele nu este ceea ce pare a fi, în care prietenia se înfășoară în mantia trădării, în care iubirea se dovedește prin nesfârșite strădanii materiale.

Actorii Gina Pătrașcu-Zamfirache, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu și Răzvan Amitroaei, regizorul Alexandru Vasilache, scenograful Mihai Pastramagiu și un autor de text, Lucian Băleanu, au creat  ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, spectacolul cu care Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani vine în fața publicului în această primăvară.

 

Botoșanii au avut parte, de-a lungul vremii, de regizori și de autori de aproape și de departe. Profesioniști formați în renumite școli de teatru. S-au perindat pe scena botoșăneană mari nume de artiști, unii dintre ei făuritori de istorie teatrală.

 

Însă în anul de grație pandemică 2021, teatrul de restriște supraviețuiește cu greu. Închis/deschis, online/offline. Capacitatea sălii, mască, distanțare, comunicarea rapidă și de unică folosință. Entuziasmul și bucuria se măsoară în procente și se manifestă în limitele admise. Cu toate acestea, publicul mai intră încă în sala de spectacol. Chiar dacă mai timid decât altădată, se mai aud aplauzele în sala de spectacol.

 

În toată această frământare, apariția unui nou spectacol devine un mic miracol.

 

Cea mai recentă premieră a Teatrului ”Mihai Eminescu” are la bază un text scris de Lucian Băleanu. O poveste în care, spune regizorul basarabean Vitalie Drucec, ”generațiile se învață una pe alta”. Și pe bună dreptate, căci echilibrul și dozarea la milifrază a conflictelor și a dezvăluirilor deopotrivă fac din producția finală un spectacol care aduce în sală public de toate vârstele. 

 

 

 

Un profesor cunoscut, un dramaturg discret

 

Despre Lucian Băleanu se știe că s-a născut pe 14 martie 1970, la Chișinău, însă prea puțin sau deloc se vorbește în România despre faptul că profesorul de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani și fost secretar al Teatrului din Botoșani este fiul marelui regizor și actor basarabean Andrei Băleanu, trecut la cele veșnice în anul 2000.

 


(Regizorul Andrei Băleanu, tatăl lui Lucian Băleanu)

 

 

Lucian Băleanu nu se află la prima semnătură a unui text dramatic. A scris ”Aștept”, ”Să-mi mai dea un minut”, ”Ghinionistul”, ”Casting… Casting… Casting…”, ”Ultima poveste de dragoste” și ”Watch dogs”.

 

”Casting… Casting… Casting…” a fost montat pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, în regia lui Alexandru Vasilache, premiera având loc pe 21 iunie 2019. Textul avea să fie tradus în rusă, georgiană și lituaniană. Pe 18 septembrie 2020, piesa ”Casting… Casting… Casting…” a fost montată și în Lituania, în regia Asta Preidyte, la Teatrul ”Juozo Miltinio”, din Panevezys.

 

În septembrie 2020, Lucian Băleanu a participat la Concursul de Dramaturgie Contemporană la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, cu piesa ”Watch dogs”. În urma câștigării concursului, s-a realizat spectacolul lectură în regia lui Vitalie Drucec, premiera având loc pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău în data de 7 octombrie 2020.

 

Câștigarea concursului de dramaturgie de la Chișinău a fost mai mult decât o recunoaștere pentru Lucian Băleanu, după cum profesorul însuși recunoștea în urmă cu un an.

 

”Din punct de vedere sentimental este extrem de sensibil, întrucât pe holurile și mai ales în culisele acestei instituții – Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău – mi-am petrecut întreaga mea copilărie. Formația mea de umanist și mai ales dragostea pentru teatru le-am deprins de la oamenii de aici. Îi pot lesne considera primii și poate cei mai importanți ctitori ai celui care sunt acum: profesor doctor de literatura română, fost secretar al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani și mai nou, iată, dramaturg. Și tocmai pentru că am crescut în teatru știu cât de importantă este această apropiere a dramaturgului de scenă, cu toate atributele pe care le comportă un atare demers”,

Prof.dr. Lucian Băleanu

 

Pentru că, la Lucian Băleanu, în scenă a intrat mai întâi textul. În Teatrul de la Chișinău. Însă recunoașterea supremă a acestuia are loc atunci când ”pe scândură” își fac apariția personajele, când în sală intră publicul.

 

”Textul scris rămâne, inevitabil, ca formă artistică destinată lecturii. Cititorul va fi instanța supremă care va da girul valorii unui astfel de text literar. Altfel însă stau lucrurile în cazul valorificării textului dramatic prin reprezentația teatrală. Aici, pe scenă, în această simbioză mistică a ritualului teatral dintre autor, regizor și actor se produce un miracol, o metamorfoză a unui text care prinde efectiv viață. Prin rostirea de către actor, prin imaginația și indicațiile regizorale, prin complexitatea tuturor instrumentelor de reprezentație teatrală, textul devine un organism viu, care necesită perpetua ajustare din partea dramaturgului, pentru ca impactul asupra spectatorului să-și producă efectul maxim”,

Prof.dr. Lucian Băleanu

 


(prof.dr. Lucian Băleanu)

 

Personajele lui Lucian Băleanu nu se transformă, ci parcurg o poveste. Ele ilustrează un conflict între generații, pe de o parte, dar și complementaritatea vârstelor, susținerea reciprocă acolo unde se produc dramatice întâmplări.

 

”Watch dogs” – ”Câini de pază” poate fi un spectacol despre prietenie, dar prietenia moare pe eșafodajul trădării. Ar putea fi despre iubire, dar iubirea se poticnește la prima încercare. Lucian Băleanu a vrut să ne ducă pe ispita binelui, dar în final binele ucide. Singura care rămâne în picioare este responsabilitatea. Și, mai ales, să fii onest în prietenie, în iubire, în a face binele.

 

Spectacolul regizat de Alexandru Vasilache se dovedește a fi câștigător încă din distribuție. Personaje bine conturate, cu un joc pe care actorii botoșăneni știu să îl dozeze și să îl tempereze, într-o scenografie echilibrată, cu efecte de scenă care creează, la rândul lor, spectacol.

 

Nea Gicu (Gheorghe Frunză) își ține publicul în chingile unei așteptări care, atunci când lasă loc interpretării sau anticipării, o face doar pentru ca răsturnările de situație să fie și mai surprinzătoare. Paul (Răzvan Amitroaei) are vervă, energie, are patosul și patima tinereții. Este tumultul care trebuie stăpânit de înțelepciunea vârstei colegului său. Diana (Gina Pătrașcu-Zamfirache) dă viață personajului care ”detonează” orice noțiune de bine, de generozitate și, mai ales, le pune sub semnul îndoielii. Legătura dintre personaje, ”fitilul” întregii povești, o face Nelu (Sorin Ciofu), cel care poartă masca bine camuflată a prieteniei.

 

Un spectacol cu replică bine strunită, cu acțiune care crește pe măsură odată cu construcția scenică a personajelor. Textul lui Lucian Băleanu trece de marginea scenei. Și asta pentru că, odată coborâtă cortina, spectatorul se vede nevoit să își descifreze singur întâmplarea, continuând astfel o poveste care nu se mai spune/scrie, ci se înțelege.

 

 

Un spectacol care confirmă (după ”Casting…. Casting… Casting…”) și afirmă deopotrivă calitatea unui text. Cu ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, Lucian Băleanu devine, dintr-un profesor (re)cunoscut, un dramaturg valoros.

 

 

loading...
Weekend cultural: Spectacol în sală, Teatrul ”Mihai Eminescu” vă așteaptă cu ”Câini de pază”

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O bătrână din Botoșani stă în mizerie și cu șobolani în apartament: Ferească Dumnezeu o mușcă de față prin somn nu pot să …– GALERIE FOTO & VIDEO
Maria Diaconu are 92 de ani și locuiește într-un apartament situat la parterul unui bloc din spatele Cinematografului Unirea. Stă într-o mizerie de nedescris și are în casă inclusiv șobolani.
Un concert-lecție pe scena Filarmonicii: Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii – FOTO&VIDEO
Un pianist în fața căruia publicul și-a ținut răsuflarea pentru ca la final să răbufnească în ropote de aplauze, un dirijor care, înainte de a-și folosi bagheta, și-a dezvăluit sufletul de artist. Și peste toate spiritul unui Mozart uriaș, compozitorul pe care, în peste 200 de ani de eternitate, nu a reușit nimeni să îl egaleze.
Viorel Ilișoi a revenit în orașul în care a început ”Strălucitor”, Irina Munteanu a lăsat să circule prin Botoșani ”Prizonierul” - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi autori botoșăneni, fiecare dintre ei având în spate o viață de jurnalist care de la o vreme se așază în pagini de carte.
Mărturisirea celui de-al treilea om din stat, venit cu mașina pe drumul de la Târgu-Frumos: Mai ațipeam un pic, mă mai zguduia... FOTOGALERIE
Venit în județ pentru a i se prezenta stadiul proiectelor de modernizare a drumurilor Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești, președintele Camerei Deputaților a fost întrebat de reporterul Botoșăneanul dacă s-a deplasat cu avionul sau cu automobilul în nordul Moldovei?
Se caută director la instituția unde foștii șefi erau campioni la concedii medicale
Un nou concurs va avea loc în luna iulie la București pentru ocuparea unui post de director la o instituție publică din Botoșani.
Eroii cinstiți în ploaie la cimitir: CJ-ul a luat fața Prefecturii la coroane, AUR a venit de două ori, iar defilarea a... plecat la Mălina și prin Afganistan – VIDEO & GALERIE FOTO
După ce anul trecut manifestările prilejuite de Înălțarea Domnului au fost interzise în cimitire din cauza situației sanitare, în 2021 evenimentul religios desfășurat la ”Pacea” a fost afectat de ploaie.
Se cere ANULAREA concursului pentru șefia „TBC”, contestație depusă de candidata respinsă
Cristina Bahrin a depus contestație joi, la ora 9:00, solicitând anularea concursului pentru șefia Spitalul de Pneumoftiziologie.
Se mută „Urgențele”, muncitorii continuă lucrările: Avem termen să eliberăm - FOTOGALERIE
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) sunt în grafic, motiv pentru care în aceste zile reprezentanții Spitalului Județean Mavromati pregătesc predarea totală a amplasamentului.
PSD și-a pus în sfârșit director la ”Apă”, a fost votat la propunerea unui patron de restaurant
Ceea ce Botoșăneanul anticipa sâmbătă, s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri. Întrunit în ședință, consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA a schimbat directorul general.
Loading...
Polițiștii de la ”Circulație” eliberați nu au voie să se apropie unul de celălalt, dar vor fi supravegheați de propriii colegi
Cei opt polițiști care au fost eliberați astăzi, fiind plasați sub control judiciar, vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Lovitură de teatru: Toți polițiștii de la Serviciul Rutier arestați la cererea DNA au fost eliberați
După două zile de deliberări, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi o sentință favorabilă polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost arestați săptămâna trecută la cererea Direcției Naționale Anticorupție.
S-a stricat ”muzica” la Filarmonică: Directorul aproape să rămână fără funcție, se pregătește un interimar
Directorul Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani este foarte aproape să își piardă postul. Mihai Sârbu a obținut la evaluarea activității o notă care nu îi mai permite să își ducă mandatul până la capăt.  
Baloane înălțate la Botoșani pentru micuții pierduți, medic: Să-i spun unui părinte că al lui copil a murit este cel mai greu lucruGALERIE FOTO & VIDEO
Copilaşii care au părăsit braţele părinţilor prea devreme sau care nici nu au văzut lumina zilei au fost comemoraţi duminică, 6 iunie 2021, în fața Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati.
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
Loading...
Centru pentru vârstnici cu saună, jacuzzi și sală de fitness, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Muncii – VIDEO & GALERIE FOTO
Poate cel mai modern centru de stat destinat pensionarilor și-a deschis porțile sâmbătă pe strada Smârdan 5 din Ștefănești. Primăria orașului de pe malul Prutului a tăiat panglica inaugurală a unui proiect Regio în valoare de 3,1 milioane de lei.
Doi bărbați reținuți pentru exploatarea unor tinere: S-au ridicat săbii, securi și macete - FOTO & VIDEO
Au fost efectuate trei percheziții domiciliare.
Decizie de la Suceava: Opt polițiști de la Serviciul Rutier au fost arestați preventiv
Procurorii au dispus miercuri reținerea mai multor suspecți, iar joi au fost formulate mai multe mandate de arestare preventivă.
”Fabrica de mame” se apropie de mileniul 3: Aparatură modernă adusă la Maternitatea Botoșani după ani de așteptări, medic: Din păcate, celelalte județe aveau deja GALERIE FOTO
Ambulatoriul de la Maternitatea Botoșani are începând de luna aceasta un laborator de analize performant. Lucrările de modernizare au fost finalizate, motiv pentru care s-a primit și aparatură nouă.
Un ofițer și nouă agenți de la Poliția Rutieră, reținuți de DNA: de la luare de mită la uz de fals
Nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 2 iunie 2021.
Când oamenii buni împart bucurie: Petrecere ca-n povești pentru zeci de copii necăjiți din Botoșani - Cel mai frumos este să-i vezi zâmbind GALERIE FOTO & VIDEO
Mai mulți copii necăjiți din Botoșani nu vor uita prea curând ziua de 1 iunie 2021. Iar asta deoarece, pentru prima dată, au luat parte la o petrecere organizată doar pentru ei, într-o zi specială. Nu ar fi fost însă posibilă dacă oamenii cu suflet mare nu ar fi donat bani, jucării, dulciuri, dar și o mulțime de alte lucruri.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
18.6 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.