Top News
Un botoșănean a lăsat cu limbă de moarte ca averea sa să fie lăsată statului, investiție de 1 milion de dolari

Astfel de gesturi se petrec poate o dată la o îndelungată perioadă de timp. Ce este mai trist, este că ele trec neobservate, acoperite de cele negative care ies în evidență.

Gheorghe Ciobanu a fost un om simplu. Un țăran, ar spune unii, însă fără să-i aducă în nici un fel jigniri pentru că el a trăit mai ales la țară, a mânat vacile și s-a hrănit, el cu nevasta lui, din muncile câmpului.

 

A trăit aproape de municipiul reședință de județ neștiut de lume, așa cum a rămas și după moarte, deși el și de dincolo, ne dă o lecție de viață.

 

Gică Ciobanu nu a avut copii. Doar nevasta pe care a iubit-o și a respectat-o și care s-a dus la Dumnezeu, înaintea lui.

 

Așa că ultimele zile și le-a trăit în suferință și singurătate și când i-a fost cel mai rău a apelat la primarul de atunci din Stăuceni.

 

”Nu avea copii, nevastă-sa o fost murit. A venit într-o noapte la mine, avea dureri. M-am dus la Consiliul Județean, Florin Țurcanu era vicepreședinte, Mihai Țâbuleac nu era, șii-am spus: ajută-mă, omul acesta aseară nu mai putea de durere. Am chemat salvarea, că n-avea pe nimeni, la cine să apeleze? L-am dus la cămin”,

Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni

 

Gică Ciobanu a fost dus atunci la azilul de la Leorda care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

Acolo a rămas până s-a stins.

 

Înainte de asta și-a donat casa și terenul aferent instituției, pentru ca pe acel loc să fie construit un centru similar.

 

”Ei și-au lăsat testament unul la altul soț și soție. Și el când s-a văzut la azil a venit și a donat tot la Direcția Copilului. Și Direcția, având terenul a depus proiect și a obținut fonduri”,

Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni

 

Și nu era vreun erudit!

 

”Un țăran! Crescător de animale. Om gospodar, el era venea de la Gorbănești, a venit aici și și-a cumpărat casa asta”,

Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni

 

Actul de donație a fost semnat în anul 2011. Iar din căsuța în care a trăit Gheorghe Ciobanu a născut Centrul destinat persoanelor cu dizabilități de la Victoria – Stăuceni.

 

„Terenul care are în jur de 4.000 de mp a fost donat special pentru centrul acesta, așa a lăsat omul cu limbă de moarte. Faptul că l-a lăsat, fiind și o zonă mai retrasă, la stabilit să fie un centru pentru persoane cu dizabilități”,

Dan Șlincu, fost director al DGASPC

 

În amintirea fostului proprietar a rămas fântâna din curte pe care se intenționează să se aplice o plăcuță comemorativă pentru ca lumea să știe că acolo a trăit odată Gheorghe Ciobanu, un om cu inimă mare.

 

”La un moment dat ne doream să punem o placă comemorativă pe fântâna aia din curte. Acolo era o casă, când am intrat în 2012 la Direcția Copilului, am fost și am văzut cum se dărâma casa respectivă, era o fântână. Casa era terminată. Iar fântâna am lăsat-o, am stabilit cu constructorul să o lăsăm și fântâna aia eventual să trecem că terenul pe care-i construit centrul este donat de defunctul respectiv”,

Dan Șlincu, fost director al DGASPC

 

Și într-adevăr acolo s-a construit centrul de la Victoria cu bani de la Banca Mondială prin Ministerul Muncii, în valoare de 1 milion de dolari. Constructorul a fost firma Elsaco.

 

Centrul a fost inaugurat în 2014 și găzduiește zeci de beneficiari.

download from google play download from apple store
loading...
Centrul de 1 milion de dolari de la Stăuceni și-a deschis porțile : GALERIE FOTO

 

DIN CULISE: Gafe la depunerea jurământului prefectului și subprefecților, un invitat (ne)poftit și susținere politică în șoaptă – FOTO&VIDEO
Ceremonia restrânsă care a mai animat sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ la depunerea jurământului celor trei șefi ai Prefecturii a avut și momente nedorite.
Vot cu hoarda în Consiliul Județean și dezbateri în mare viteză: ”Stați puțin!”, ”O secundă”AUDIO ce fac aleșii la ședințele închise de un an
În jur de o oră a durat ședința Consiliului Județean Botoșani care a avut loc pe data de 25 februarie. Pentru prima dată în ultimul an, de când cu câteva excepții întrunirile aleșilor de la CJ au loc în circuit închis, fără accesul presei și al publicului larg, Botoșăneanul vă prezintă modul în care se desfășoară o astfel de ședință.
Botoșaniul tot mai ocolit de medici: Semieșec la concursul pentru 17 posturi, se reia procedura
Botoșaniul pare să fie tot mai ocolit de medici, iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Loading...
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Loading...
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Când se mai întâmplă și "minuni" de astea care se și mediatizează mă gândesc​ că , poate, vreunul sau mai mulți dintre ciocoii postrevoluționari vor vedea și din prisosul lor vor face câte ceva și pentru societate. Indiferent cât de multe avem când încheiem socotelile nu putem lua cu noi nimic.
10 august 2017, 20:59
mi-a placut acuratetea redarii exprimarilor managerilor: ”a fost murit”, ”el era venea”, ”să o lăsăm și pe fântâna aia”.dizabilitatile au devenit aptitudini!
10 august 2017, 15:30
Felicitari pentru articol
10 august 2017, 08:34
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
1.8 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
1.4 o C
Ştefăneşti
5.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.