Top News
Trei pompieri internați în spital cu Covid-19! Echipaje de intervenție mutate la incubator și la fosta Protecție Civilă

După Spitalul Județean și Serviciul de Permise Auto, coronavirusul a ajuns și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Trei angajați ai ISU Botoșani au fost diagnosticați cu Covid 19 la sfârșitul săptămânii trecute.

Un subofițer de birou


A fost un weekend negru pentru pompierii botoșăneni. În trei zile la rând, vineri, sâmbătă și duminică, câte un coleg de-al lor a fost depistat ca purtător al temutului virus.


Primul dintre ei avea ceva semne de boală dinaintea Paștelui. O absolventă de studii sanitare i-a recomandat să meargă la un medic, care însă i-ar fi transmis că are doar o faringită. Subofițerul care activează la serviciul comunicații și tehnologia informației a mers la Unitatea de Primiri Urgențe inclusiv la stăruințele comandatului ISU Botoșani.


”Ultima zi la serviciu a fost pe data de 16 aprilie, iar diagnosticarea s-a făcut pe 24 aprilie. Ultimul contact cu colegii de serviciu a fost pe 14, din ceea ce declară ei, și atunci există niște întrebări vis-a-vis de unde ar fi putut să contacteze virusul”,


col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.


Mai exact, conducerea instituției bănuiește că respectivul angajat, care nu ieșea la intervenții, având o activitate strictă de birou, ar fi contactat virusul în afara serviciului.

 

Unul de la intervenții și altul de la dispecerat


Lucru care este aproape cert în cazul altui coleg, subofițer la Detașamentul de Pompieri Botoșani și a cărui soție este asistentă la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Mai întâi femeia a fost depistată cu Covid 19, iar după câteva zile și soțul.


”În momentul în care ne-a anunțat că la soție s-a confirmat, la fel, contacții pe care i-a avut la serviciu i-am izolat și pe ei la domiciliu pentru că nu putem risca să contaminăm colectivul”,


col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.


Al treilea subofițer cu coronavirus activa la dispecerat. Și în cazul său există semne de întrebare referitoare la locul și modul infectării întrucât pe 17 aprilie a fost ultima oară la serviciu, după care a avut mai multe zile libere și un concediu medical, însă pentru altă afecțiune.


Chiar astăzi conducerea ISU Botoșani a verificat starea pompierilor. Unul dintre ei, primul diagnosticat, are o jenă la nivelul laringelui. Și al doilea se simte bine, doar al treilea prezintă simptome mai clare. Cu toții se simt însă mai bine după internare.


”Noi ținem legătura cu ei, îi monitorizăm astfel încât, dacă se impune să beneficieze de un nivel superior de medicamentație, de tratament, să îi putem ajuta (...). Noi la serviciu folosim măști, folosim mănuși, avem dezinfectant tot timpul, la subunități avem porți dezinfectoare, dezinfectăm tot timpul spațiile, adică noi ne luăm măsuri. Personalul de la sediul inspectoratului lucrează în două schimburi, de la 7 la 15 și de la 16 la 24, ca să nu se întâlnească”,


Col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.

 

Echipe de intervenție separate


Pe de altă parte ISU Botoșani nu este o unitate care să își poată muta activitatea exclusiv în mediul online. Iar colonelul Amarandei a și explicat de ce:


”Noi încercăm să ținem situația sub control. Avem tot interesul și urmărim permanent situația personalului. În același timp, cel puțin la sediul inspectoratului avem organizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere, dispeceratul este integrat, lucrăm cu cei de la Serviciul Județean de Ambulanță, adică riscurile sunt chiar mai mari. Avem personalul care vine în Centrul Județean de Coordonare de la DSP, de la structurile MAI”.


Ca atare, s-a decis relocarea echipelor de intervenție. Astfel, una dintre acestea a rămas la sediul ISU, alta a fost cantonată la incubatorul de afaceri al SC Locativa SA (la spațiile de producție), iar a treia la fostul sediu al Protecției Civile, din strada Octav Onicescu.


”Inclusiv încercăm să avem structuri operative cât mai micuțe, adică numărul de persoane care ar putea să fie potențiale contact ale unor persoane confirmate să fi cât mai mic, că în momentul izolării rămâi fără personal de intervenție și nu vrem să ajungem într-o astfel de situație, suntem foarte conștienți”,


Col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.

 

”Am încercat să luăm toate măsurile și să protejăm tot personalul”


Totul s-a gândit pentru ca echipajele să nu se intersecteze. La fel s-a procedat și la subunitățile de la Dorohoi și Săveni, unde echipajele de intervenție au fost de asemenea separate.


”Chiar am încercat să luăm toate măsurile și să protejăm tot personalul și am rămas surprins că, cu toate eforturile depuse, am constatat că avem persoane confirmate și nici sursa nu sunt misiunile efectuate la nivelul subunităților, unde la fel personalul este echipat și are măsuri de protecție, dezinfectăm autospecialele tot timpul, folosim echipamente de protecție cât mai complexe și în funcție de misiune”,


col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.


Există totuși și o veste bună: cel puțin deocamdată paramedicii reveniți de la Suceava, unde au fost detașați, se simt bine, testarea lor fiind în curs.

 

loading...
Aproape 200 de cadre medicale INFECTATE la Mavromati – bilanțul pozitivilor
Asistenta care a îngrijit primii botoșăneni infectați cu COVID s-a întors acasă, SURPRIZA pregătită de soțul pompier  - FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Record de îmbolnăviri la Botoșani în ziua în care s-au făcut cele mai multe teste din pandemie
Județul Botoșani bifează astăzi cel mai mare număr de persoane nou depistate cu Covid. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore s-au descoperit nici mai mult, nici mai puțin de 161 noi cazuri.
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Loading...
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
Loading...
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO
Primarul municipiului Botoșani a vizitat miercuri dimineață Piața Centrală. Edilul șef a fost pe rând în toate sectoarele pentru a discuta cu reprezentanții agenților economici afectați de măsurile guvernamentale de sistare a activității în spațiile închise.
Grefieră de la Parchet infectată cu Covid: S-a plimbat prin toate birourile! DSP acuzată că NU a făcut ancheta epidemiologică
O altă unitate lovită de noul virus SARS-CoV-2 este Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi unde a contactat această boală o grefieră.
Minți așa cum respiri!Imagine, doar imagine...în rest zero barat!
27 aprilie 2020, 21:54
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
”Este o rușine națională faptul că partidele politice din opoziție nu au oprit «privatizarea» Zilei Naționale și că, astfel, au umilit sute de militari și milioane de patrioți”,Cătălin Silegeanu, om de afaceri & ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8721 lei
USD
Dolarul SUA
4.0434 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3981 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8623 lei
XAU
Gramul de aur
237.9394 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2359 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3650 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9817 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1250 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6544 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.2 o C
Dorohoi
-0.9 o C
Bucecea
-1.5 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
-1.1 o C
Ştefăneşti
1.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.