Top News
Supraviețuitorii din temnițele comuniste, batjocoriți de așa-ziși cercetători: Vă vor ierta, domnilor, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești

La Botoșani mai trăiesc astăzi vreo 80 de oameni care au trecut prin iadul pușcăriilor comuniste. Sunt bătrâni și bolnavi. Cu puțini bani și, oricum, cu prea puține privilegii față de cele de care se bucură revoluționarii care în 1989 au rezistat câteva ore în stradă, cât să se facă schimbul de cadre în instituții.

Au fost sute, mai trăiesc zeci. Și-au ars tinerețea în pușcării, înfometați și bătuți, torturați și umiliți. Pentru că au crezut în libertate. Un termen care astăzi zace prăfuit în cotloanele istoriei pentru a face loc discursurilor zăngănitoare ale politicienilor pentru care trecutul nu mai înseamnă nimic.

 

Însă în spatele politicienilor se află cei care știu. Unii mărturisesc. Alții vor ca adevărurile să rămână neștiute și continuă lupta cu supraviețuitorii. Astăzi, ca și atunci, aproape în același limbaj, își fac din nou loc manipularea, falsele concluzii securistoide, gălăgia scabroasă menită să instige, să atace, să dizolve într-un acid urât mirositor și bruma de credibilitate pe care foștii deținuți o mai poartă în fața generațiilor care se scurg.

 

Este incredibil cum, în libertate fiind, mai auzim fraze parcă rupte din dosarele Securității, auzim cuvinte care la jumătatea secolului trecut mușcau în carne vie. La propriu!

 

 

Cercetătorii noii orânduiri

 

Doi cercetători care, sub umbrela unui statut instituțional - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), nu doar ponegresc sacrificiul unor oameni, dar aruncă asupra lor o anatemă a minciunii și a falsității ordinare.

 

Prin vocea celor doi avea să apară în spațiul public, pe la final de octombrie 2019, faptul că victimele pușcăriilor comuniste nu au fost torturate. Dimpotrivă: chiar ele au fost inițiatoarele și făptuitoarele oribilelor torturi. Și că motivul era cât se poate de simplu: un blid de mâncare în plus.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

”Ce n-au distrus comuniștii, au distrus, după explozia controlată a mămăligii, capitaliștii de tranziție, adică tot comuniștii”, ne spune negru-pe-albul vremii scriitoarea Magda Ursache.

 

Pe scurt, Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, cercetători la CNSAS, neagă într-un limbaj inacceptabil faptul că la Pitești a existat un experiment al reeducării, negând deopotrivă și teroarea dimpreună cu ororile care s-au petrecut după zidurile surde, dar cu mii de ochi și urechi ai Securității. Așa aflăm de la Mihai Demetriade că la Pitești nu au existat victime ale comunismului. Iar Mădălin Hodor îl susține, într-o postare publică pe rețelele de socializare, vorbind despre victimele pușcăriilor ca despre „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

 

”Ceva mai abject, mai grobian nu mi-a fost dat să citesc. Mai mult nu se poate”, scrie Magda Ursache, pentru a reveni cu năduf (”Ba da, se poate!), citând din același cercetător Mădălin Hodor: „cel mai tare au sărit de cur în sus trepanații noii drepte, vexați nevoie mare că le strică omul (Demetriade e „omul”, nota mea , Magda Ursache) feng-shuiul, cum că bunicuții lor mici și verzi au fost victimele sovieticilor”.

 

 

Supraviețuitorii temnițelor comuniste: ”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal!” 

 

Octavian Bjoza a fost închis de comuniști. Bătut, chinuit, fără nicio vină. Dar prea puțin conta asta, important era că ei, noii stăpânitori, voiau să creeze un om nou. Supus, bun executant, fără principii și, mai ales, fără Dumnezeu.

 

”Asistăm la o nouă  tentativă de falsificare a istoriei recente a României? S-au scris sute de cărţi de memorialistică, toate aducând la acelaşi numitor comun – moartea – prin  torturi, bătăi,  înfometare,  munci silnice şi lipsirea de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală. Chiar nu realizăm că la Piteşti s-au petrecut cele mai cumplite orori din lumea europeană comunizată? Lucru recunoscut chiar şi de marele dizident rus, Alexandr Soljeniţân!”, este mesajul transmis de Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

 

 

Octavia Bjoza se întreabă și ne întreabă: ”Să ne fi lovit  amnezia?”

 

Deși au trecut decenii de la Revoluția din 1989, România rămâne în continuare părtașă și complice. Prin astfel de declarații care, iată, vin din interiorul unei instituții (CNSAS) care ar trebui să ne dezvăluie adevărul, nu să îl acopere de alte și alte născociri.

De aceea, Comitetul Naţional de Conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), în numele celor 32.000 de victime directe sau colaterale, îşi exprimă uimirea şi revolta faţă de afirmaţiile celor doi salariaţi – cercetători ai CNSAS (Demetriade şi Hodor), în ceea ce priveşte crimele săvârşite asupra studenţimii române în timpul reeducării de la Piteşti.

 

”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal! După Decembrie 1989, criminalii au trăit fără a fi deranjaţi, ba chiar ocrotiţi de legi şi de justiţia română. Nu punem la îndoială faptul că istorici-cercetători pot avea puncte de vedere diferite faţă de unul şi acelaşi subiect, dar de aici şi până a nega ororile petrecute la Piteşti, este o cale lungă. Prin atitudinea celor doi cercetători s-a adus cea mai grosolană ofensă sutelor de mii de victime ale comunismului!,” spune Octavia Bjoza.

 

 

”Este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politic”

 

La Botoșani, foștii deținuți politic își poartă cu demnitate bătrânețea. Dar o fac nu în liniștea pe care și-au dorit-o, ci în tristețea unui timp pe care nu l-au anticipat. Libertatea supremă a acestor oameni rămâne, chiar dacă astăzi pare un paradox, chiar închisoarea. Locul unde l-au simțit cu adevărat pe Dumnezeu, unde au trăit sacrificiul, unde au cunoscut jertfa și iubirea de aproapele.

 

Astăzi, cei puțin peste 80 de supraviețuitori ai temnițelor comuniste care mai viețuiesc în Botoșani sunt uimiți de cele ce aud. Nu așteaptă recunoștință, dar nu și-au imaginat vreodată că cineva li se va mai adresa cu aceleași vorbe ca în anii 50. Și să afle că sacrificiul lor nu a însemnat nimic.

 

Maria Puiu s-a născut în domiciliul forțat al mamei și al bunicii. Din familie de foști deținuți politic, cunoaște bine anii de cruntă prigoană comunistă. Astăzi este președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani. Este indignată de atitudinea celor doi cercetători.

”Cum nu au făcut nimic acești oameni, foștii deținuți? Au luptat, vai de sufletul lor, şi câtă puşcărie au făcut! Şi mama, şi bunicii”, răbufnește și durerea îi îneacă vorba.

 

Vrea ca societatea, chiar politicienii, administrația să recunoască meritele acestor oameni care au făcut ani grei de pușcărie comunistă. Este greu gândul că, în locul recunoașterii, vine ocara.

 

”Nu este nimic adevărat. Cei de la Piteşti au fost bătuţi. Ce se spune astăzi este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politici, să spui că la Piteşti s-au bătut între ei. E cea mai mare nenorocire. Cred că toţi foștii deţinuţi care citesc aşa ceva sunt oripilaţi de ceea ce spun acești indivizi. În loc să stea liniştiţi, amintirile să și le spună celor tineri, ca să nu se mai întâmple o asemenea nenorocire, ei scot astfel de prostii”,

Maria Puiu, președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani.

 

 

Generațiile de azi și adevărul care triumfă

 

Maria Isabela Sucilă este elevă la Liceul Pedagogic din Botoșani. Spre deosebire de numeroși români, unii cu mulți ani în spate și cu studii dintre cele mai pretențioase, Maria s-a informat. A căutat, a scotocit, a citit. Nu poate fi păcălită, nici manipulată, chiar dacă cei care vorbesc își atârnă de gât statutul de cercetător.

 

”Noua abordare care se propune cu privire la experimentul Pitești, cât si la celelalte închisori politice din perioada regimului comunist, nu face altceva decât să denatureze adevărul mărturisit de cei care au fost martirizați în acele locuri de tortură și să contrazică valorile morale pe care aceștia le-au promovat. Prin ipoteza pe care cercetătorii CNSAS o propun nu se relevă nimic altceva decât o încercare de a inocula în rândul tinerelor generații o versiune încărcată cu puternice accente ostile la adresa celor care au suferit în regimul de detenție comunist,demonstrând o structură sufletească incapabilă de a rezona cu gradul de suferința pe care l-au simțit eroii neamului nostru”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

Maria este, dincolo de tot și toate, imaginea tânărului care își merită pe deplin înaintașii. Dar pentru asta e nevoie de multă muncă, de chibzuință în lectură și de discernământ în a asimila o istorie din ce în ce mai lunecoasă cu trecere timpului.

 

”Ceea ce afirmă istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, nu face altceva decât să contravină tuturor mărturiilor date de supraviețuitorii temnițelor comuniste și, mai mult decât atât, să ponegrească imaginea acestora, coborându-i de la rangul de martiri, care au preferat să ia exemplul sfinților și să-și dea viața pentru Hristos și cuvântul Său, la statutul unor oameni mânați de instinctele primare, gata să trădeze și chiar să ucidă doar pentru a-și asigura hrana, și în definitiv supraviețuirea „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid de mâncare”. Îndrăzneala cu care aceștia lansează noua versiune nu denotă decât un grad ridicat de ignoranță față de mărturiile celor torturați, considerându-le nule în fața argumentului istoric”,

Maria-Isabela Sucilă

 

Maria, elevă în clasa a XII-a, consideră că, pentru cei câțiva foști deținuți politici care încă mai trăiesc, aceste marturii reprezintă o grea lovitură, ”căci le sunt puse sub semnul întrebării suferințele care le-au marcat întreaga existență”.

 

Este impresionantă, însă, luciditatea cu care Maria stă în fața propriului timp, pregătită să se măsoare cu orice încercare, fără să cedeze manipulărilor și ”adevărurilor” vremelnice.

 

”Noi versiuni cu privire la această temă cu siguranță vor mai apărea, cum de altfel se întâmplă cu toate perioadele istorice marcante, însă învățătura pe care trebuie să o extragem de pe baza acestor noi speculații  este de o înaltă însemnătate, aceea de a îndemna populația, tinerii îndeosebi, să privească mai des spre trecut, și bineînțeles, cu un ochi critic, și să desprindă de pe baza acestuia evenimentele veridice, pentru a nu cădea în ispita de a fi influențați de teoriile ce se cer a fi considerate „adevăr istoric”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

 

”Vă vor ierta, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești”

 

Bogdan Cărăuşu este botoșăneanul care de ani buni se îngrijește ca noi, cei ai prezentului, să cunoaștem ce a însemnat în perioada comunistă jertfa și sacrificiul. Loviturile sunt încercările noastre, nu ale celor care au suferit în trecut. Noi trebuie să trecem proba lucidității. Și asta pentru că, spune Bogdan Cărăușu, indiferent cât de loviți vor fi, ”ei vă vor ierta”.

 

”Vă vor ierta, domnilor. Vă vor ierta modul tendențios și strâmb în care ați răstălmăcit Adevărul. Vă vor ierta ignoranța, voită sau nevoită, jignirile și obrăzniciile cu care ați scris și ați vorbit despre răni sufletești care nu s-au închis și nu se vor închide vreodată. Vă vor ierta, pentru că așa cum i-am cunoscut pe câțiva dintre ei, inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești. Legionari, țărăniști, liberali, regaliști și oameni fără apartenență politică vor ierta modul reducționist în care ați redat "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane", așa cum a numit-o Alexandr Soljenitîn”,

Bogdan Cărăușu

 

Uimitor este efortul acestor așa-ziși cercetători în a da la o parte o istorie care nu convine. Atâția ani de studii doar pentru a relua „concluziile” Securității, opinează Bogdan Cărăușu.

 

Cu toate acestea, concluzia celor care au stat în preajma foștilor deținuți politic, a celor care s-au sfințit în suferință, este una clară: ”Și totuși, vă vor ierta, domnilor. Nu-și vor clama nevinovăția și nu-și vor etala suferințele”.

 

 

Profeția care nu trebuie să ne dea pace

 

Chiar dacă timpul istoric pare să fi rămas încremenit în mărturiile cutremurătoare ale celor care au suferit în temnițele comuniste, se vede că vremurile încep să se răsucească amenințător.

 

Plecat la Domnul în urmă cu 6 ani, Petru Ursache ne-a lăsat testamentar cuvinte pe care trebuie să le tălmăcim în taina conștiinței.

 

”Şirul relelor nu e întrerupt, cel puţin din secolul trecut până astăzi. Schimbată e doar masca”, ne spune Petru Ursache în ”Istorie, genocid, etnocid” (Editura Eikon 2019, ediția integrală îngrijită cu devotament de Magda Ursache).

Este tulburător cum cuvintele lui Petru Ursache devin astăzi atât de actuale, de relevante în raport cu cele ce se petrec sub ochii noștri.

 

”Să nu ne pierdem memoria şi nici să ne lăsăm atraşi de acea parte a propagandisticii care încearcă din răsputeri  să arunce pete colorate pe calea răului. Dacă am căzut victimă împrejurărilor, care cu uşurinţă, care opunându-se cu demnitate, se cuvine să-i avertizăm pe cei ce vin în urmă să nu cadă în aceleași curse”,

Petru Ursache

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Țurcanu forțează pentru Borfotină candidat PSD – ALDE la Primăria Botoșani: Este o obligație
La începutul lunii iunie social-democrații botoșăneni au primit ca temă de discuție o posibilă alianță cu ALDE și Pro România la alegerile din acest an, inclusiv cele locale.
Coronavirus la APIA! Un funcționar a fost depistat pozitiv, toți colegii lui trimiși la izolare
Noul virus chinezesc continuă să dea bătăi de cap. Un funcționar din cadrul unei importante instituții publice de la Botoșani a contactat această boală.
Mai puțin de 100 de botoșăneni cu COVID internați la Mavromati! Un alt spital se redeschide pentru toți pacienții
Încă din luna martie sistemul de sănătate a fost dat peste cap de pandemia de COVID. După luni de zile, situația în spitalele din Botoșani pare să-și reintre ușor în normalitate.
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO
Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.
Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO
Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Peste 1.300 de botoșăneni scoși din izolare! DOCUMENT Raed Arafat a cerut Prefecturii eliberarea botoșănenilor din carantină
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe caniculă și în plină pandemie, a dispărut apa dintr-un oraș: N-au primit un strop de apă de la Botoșani
Orașul Flămânzi nu mai beneficiază de apă din sistemul public de trei zile, se plângea vineri primarul Dan Oloeriu. Potrivit edilului șef, de miercuri locatarii blocurilor din centrul urbei, dar și cei de la case care sunt racordați la rețeaua SC Nova Apaserv SA, nu au mai beneficiat de un strop de apă.
LOVITURĂ dată de instanță PSD-ului! Consiliera EXCLUSĂ pentru trădare revine în partid
Pesediștii botoșăneni au eșuat într-o prima fază în demersul de excludere din partid a unei consiliere locale.
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
Osanalele care de obicei se ridicau șefilor de la București sosiți la Botoșani au fost abandonate la întâlnirea care a avut loc miercuri la Prefectură cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR).
inpuff.ro
Loading...
Botoșănenii asimptomatici ținuți în spital cu săptămânile, ministrul Sănătății îi lasă acum să plece mai repede
Pe perioada pandemiei au existat numeroase nemulțumiri în rândul pacienților infectați cu COVID. Unii dintre botoșănenii care și-au exprimat nemulțumirea au fost cei asimptomatici, care doreau să fie lăsați acasă pentru a se vindeca.
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO
Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.
„A plouat” cu accidente la Botoșani în starea de alertă, oameni nevinovați omorâți pe șosele
În ultimele săptămâni am asistat la mai multe accidente petrecute la Botoșani, mai mult sau mai puțin grave. Iar față de lunile în care județul s-a aflat în stare de urgență, numărul a fost în creștere.
Primul bărbat din Botoșani make-up artist: Trebuie să mă ocup personal de fiecare detaliu
Cu peste un deceniu de experiență în arta make-up-ului și peste 45 de cursuri de formare, Ramona Ursu vine pe piața Botoșaniului încă din anul 2006 cu prima Academie de Make-up acreditată din oraș. A început cu predarea cursurilor de cosmetician, în urma cărora cererea a fost atât de mare încât a obținut acreditarea și pentru cursurile de machiaj.
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Loading...
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
Pentru moldoveanul cu menajera, Da tu ce eşti? Un torţionar de la penitenciar. Te-a deranjat adevărul, dispari cu toate scursurile tale criminale.
15 noiembrie 2019, 21:21
Va dati seama ca in 90 cand,comunistii vechi au fost schimbati cu comunistii noi ,n-au avut niciun interes sa-i reabiliteze pe cei care au patimit in temnitele comuniste.
14 noiembrie 2019, 23:18
Romania a fost condusa de aceeasi mafie evreiasca si in timpul monarhiei,si dupa al doilea razb mondial,si acum. Exceptie face perioada cand a fost Ceausescu la putere. Amarasteanul de roman a avut numai de suferit si atunci si azi. Parintele Iustin Parvu,unul din cei care ne-au dezvaluit adevarul despre acea per neagra ,anii 48-65,spunea ca toti directorii de inchisori erau evrei rusi. Deci ,de ce ne mai miram? Prin legea antilegionara ,practic au anulat holocaustul evreiesc asupra romanilor. Asta-i adevarul. Tismaneanu e fiu de evreu sovietic,Petre Roman e fiu de evreu sovietic,si lista poate continua. Deci au totul in mana,inclusiv puterea de a scrie istoria cum vor ei,anuland toate crimele asupra romanilor. Deja se discuta si de faptul ca de fapt nu ei sunt de vina de rastignirea lui Iisus.ci Pilat,ca daca el s-ar fi opus etc, Va dati seama pana unde se ajunge? Platesc pe tot felul de limbrici ,gen hodor,si uite asa se falsifica totul. Discuti a e mai lunga,alexandru florian(toti au luat nume romanesti )spunea ca ce tot atata o ardeti cu crimele din temnitele comuniste ca toti au fost condamnati dupa niste sentinte valabile si in ziua de azi?
14 noiembrie 2019, 23:14
Eu sunt o menajera...scuze!
14 noiembrie 2019, 22:05
CNSAS este o filială a criminalilor de la secu. Nişte jeguri aduse să acopere urmele unor criminali bolnavi mintal.
14 noiembrie 2019, 21:56
Dar pesedicul dragnea nu este o victima a justitiei romanesti?!Floarea noastra veorea nu pentru unii ca el lupta, oare?!Ca sa le dea amnistie/gratiere pentru efortul lor?!Care e cauza lor?Recursul compensatoriu pentru cei 21.000 de violatori/talhari/hoti cu care au pricopsit poporul roman.Vedem cu totii urmarile la PRO tv-ul de la ora 5(17)...Votati CIUMA ROSIE!
14 noiembrie 2019, 21:08
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.