Top News
Supraviețuitorii din temnițele comuniste, batjocoriți de așa-ziși cercetători: Vă vor ierta, domnilor, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești

La Botoșani mai trăiesc astăzi vreo 80 de oameni care au trecut prin iadul pușcăriilor comuniste. Sunt bătrâni și bolnavi. Cu puțini bani și, oricum, cu prea puține privilegii față de cele de care se bucură revoluționarii care în 1989 au rezistat câteva ore în stradă, cât să se facă schimbul de cadre în instituții.

Au fost sute, mai trăiesc zeci. Și-au ars tinerețea în pușcării, înfometați și bătuți, torturați și umiliți. Pentru că au crezut în libertate. Un termen care astăzi zace prăfuit în cotloanele istoriei pentru a face loc discursurilor zăngănitoare ale politicienilor pentru care trecutul nu mai înseamnă nimic.

 

Însă în spatele politicienilor se află cei care știu. Unii mărturisesc. Alții vor ca adevărurile să rămână neștiute și continuă lupta cu supraviețuitorii. Astăzi, ca și atunci, aproape în același limbaj, își fac din nou loc manipularea, falsele concluzii securistoide, gălăgia scabroasă menită să instige, să atace, să dizolve într-un acid urât mirositor și bruma de credibilitate pe care foștii deținuți o mai poartă în fața generațiilor care se scurg.

 

Este incredibil cum, în libertate fiind, mai auzim fraze parcă rupte din dosarele Securității, auzim cuvinte care la jumătatea secolului trecut mușcau în carne vie. La propriu!

 

 

Cercetătorii noii orânduiri

 

Doi cercetători care, sub umbrela unui statut instituțional - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), nu doar ponegresc sacrificiul unor oameni, dar aruncă asupra lor o anatemă a minciunii și a falsității ordinare.

 

Prin vocea celor doi avea să apară în spațiul public, pe la final de octombrie 2019, faptul că victimele pușcăriilor comuniste nu au fost torturate. Dimpotrivă: chiar ele au fost inițiatoarele și făptuitoarele oribilelor torturi. Și că motivul era cât se poate de simplu: un blid de mâncare în plus.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

”Ce n-au distrus comuniștii, au distrus, după explozia controlată a mămăligii, capitaliștii de tranziție, adică tot comuniștii”, ne spune negru-pe-albul vremii scriitoarea Magda Ursache.

 

Pe scurt, Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, cercetători la CNSAS, neagă într-un limbaj inacceptabil faptul că la Pitești a existat un experiment al reeducării, negând deopotrivă și teroarea dimpreună cu ororile care s-au petrecut după zidurile surde, dar cu mii de ochi și urechi ai Securității. Așa aflăm de la Mihai Demetriade că la Pitești nu au existat victime ale comunismului. Iar Mădălin Hodor îl susține, într-o postare publică pe rețelele de socializare, vorbind despre victimele pușcăriilor ca despre „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

 

”Ceva mai abject, mai grobian nu mi-a fost dat să citesc. Mai mult nu se poate”, scrie Magda Ursache, pentru a reveni cu năduf (”Ba da, se poate!), citând din același cercetător Mădălin Hodor: „cel mai tare au sărit de cur în sus trepanații noii drepte, vexați nevoie mare că le strică omul (Demetriade e „omul”, nota mea , Magda Ursache) feng-shuiul, cum că bunicuții lor mici și verzi au fost victimele sovieticilor”.

 

 

Supraviețuitorii temnițelor comuniste: ”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal!” 

 

Octavian Bjoza a fost închis de comuniști. Bătut, chinuit, fără nicio vină. Dar prea puțin conta asta, important era că ei, noii stăpânitori, voiau să creeze un om nou. Supus, bun executant, fără principii și, mai ales, fără Dumnezeu.

 

”Asistăm la o nouă  tentativă de falsificare a istoriei recente a României? S-au scris sute de cărţi de memorialistică, toate aducând la acelaşi numitor comun – moartea – prin  torturi, bătăi,  înfometare,  munci silnice şi lipsirea de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală. Chiar nu realizăm că la Piteşti s-au petrecut cele mai cumplite orori din lumea europeană comunizată? Lucru recunoscut chiar şi de marele dizident rus, Alexandr Soljeniţân!”, este mesajul transmis de Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

 

 

Octavia Bjoza se întreabă și ne întreabă: ”Să ne fi lovit  amnezia?”

 

Deși au trecut decenii de la Revoluția din 1989, România rămâne în continuare părtașă și complice. Prin astfel de declarații care, iată, vin din interiorul unei instituții (CNSAS) care ar trebui să ne dezvăluie adevărul, nu să îl acopere de alte și alte născociri.

De aceea, Comitetul Naţional de Conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), în numele celor 32.000 de victime directe sau colaterale, îşi exprimă uimirea şi revolta faţă de afirmaţiile celor doi salariaţi – cercetători ai CNSAS (Demetriade şi Hodor), în ceea ce priveşte crimele săvârşite asupra studenţimii române în timpul reeducării de la Piteşti.

 

”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal! După Decembrie 1989, criminalii au trăit fără a fi deranjaţi, ba chiar ocrotiţi de legi şi de justiţia română. Nu punem la îndoială faptul că istorici-cercetători pot avea puncte de vedere diferite faţă de unul şi acelaşi subiect, dar de aici şi până a nega ororile petrecute la Piteşti, este o cale lungă. Prin atitudinea celor doi cercetători s-a adus cea mai grosolană ofensă sutelor de mii de victime ale comunismului!,” spune Octavia Bjoza.

 

 

”Este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politic”

 

La Botoșani, foștii deținuți politic își poartă cu demnitate bătrânețea. Dar o fac nu în liniștea pe care și-au dorit-o, ci în tristețea unui timp pe care nu l-au anticipat. Libertatea supremă a acestor oameni rămâne, chiar dacă astăzi pare un paradox, chiar închisoarea. Locul unde l-au simțit cu adevărat pe Dumnezeu, unde au trăit sacrificiul, unde au cunoscut jertfa și iubirea de aproapele.

 

Astăzi, cei puțin peste 80 de supraviețuitori ai temnițelor comuniste care mai viețuiesc în Botoșani sunt uimiți de cele ce aud. Nu așteaptă recunoștință, dar nu și-au imaginat vreodată că cineva li se va mai adresa cu aceleași vorbe ca în anii 50. Și să afle că sacrificiul lor nu a însemnat nimic.

 

Maria Puiu s-a născut în domiciliul forțat al mamei și al bunicii. Din familie de foști deținuți politic, cunoaște bine anii de cruntă prigoană comunistă. Astăzi este președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani. Este indignată de atitudinea celor doi cercetători.

”Cum nu au făcut nimic acești oameni, foștii deținuți? Au luptat, vai de sufletul lor, şi câtă puşcărie au făcut! Şi mama, şi bunicii”, răbufnește și durerea îi îneacă vorba.

 

Vrea ca societatea, chiar politicienii, administrația să recunoască meritele acestor oameni care au făcut ani grei de pușcărie comunistă. Este greu gândul că, în locul recunoașterii, vine ocara.

 

”Nu este nimic adevărat. Cei de la Piteşti au fost bătuţi. Ce se spune astăzi este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politici, să spui că la Piteşti s-au bătut între ei. E cea mai mare nenorocire. Cred că toţi foștii deţinuţi care citesc aşa ceva sunt oripilaţi de ceea ce spun acești indivizi. În loc să stea liniştiţi, amintirile să și le spună celor tineri, ca să nu se mai întâmple o asemenea nenorocire, ei scot astfel de prostii”,

Maria Puiu, președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani.

 

 

Generațiile de azi și adevărul care triumfă

 

Maria Isabela Sucilă este elevă la Liceul Pedagogic din Botoșani. Spre deosebire de numeroși români, unii cu mulți ani în spate și cu studii dintre cele mai pretențioase, Maria s-a informat. A căutat, a scotocit, a citit. Nu poate fi păcălită, nici manipulată, chiar dacă cei care vorbesc își atârnă de gât statutul de cercetător.

 

”Noua abordare care se propune cu privire la experimentul Pitești, cât si la celelalte închisori politice din perioada regimului comunist, nu face altceva decât să denatureze adevărul mărturisit de cei care au fost martirizați în acele locuri de tortură și să contrazică valorile morale pe care aceștia le-au promovat. Prin ipoteza pe care cercetătorii CNSAS o propun nu se relevă nimic altceva decât o încercare de a inocula în rândul tinerelor generații o versiune încărcată cu puternice accente ostile la adresa celor care au suferit în regimul de detenție comunist,demonstrând o structură sufletească incapabilă de a rezona cu gradul de suferința pe care l-au simțit eroii neamului nostru”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

Maria este, dincolo de tot și toate, imaginea tânărului care își merită pe deplin înaintașii. Dar pentru asta e nevoie de multă muncă, de chibzuință în lectură și de discernământ în a asimila o istorie din ce în ce mai lunecoasă cu trecere timpului.

 

”Ceea ce afirmă istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, nu face altceva decât să contravină tuturor mărturiilor date de supraviețuitorii temnițelor comuniste și, mai mult decât atât, să ponegrească imaginea acestora, coborându-i de la rangul de martiri, care au preferat să ia exemplul sfinților și să-și dea viața pentru Hristos și cuvântul Său, la statutul unor oameni mânați de instinctele primare, gata să trădeze și chiar să ucidă doar pentru a-și asigura hrana, și în definitiv supraviețuirea „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid de mâncare”. Îndrăzneala cu care aceștia lansează noua versiune nu denotă decât un grad ridicat de ignoranță față de mărturiile celor torturați, considerându-le nule în fața argumentului istoric”,

Maria-Isabela Sucilă

 

Maria, elevă în clasa a XII-a, consideră că, pentru cei câțiva foști deținuți politici care încă mai trăiesc, aceste marturii reprezintă o grea lovitură, ”căci le sunt puse sub semnul întrebării suferințele care le-au marcat întreaga existență”.

 

Este impresionantă, însă, luciditatea cu care Maria stă în fața propriului timp, pregătită să se măsoare cu orice încercare, fără să cedeze manipulărilor și ”adevărurilor” vremelnice.

 

”Noi versiuni cu privire la această temă cu siguranță vor mai apărea, cum de altfel se întâmplă cu toate perioadele istorice marcante, însă învățătura pe care trebuie să o extragem de pe baza acestor noi speculații  este de o înaltă însemnătate, aceea de a îndemna populația, tinerii îndeosebi, să privească mai des spre trecut, și bineînțeles, cu un ochi critic, și să desprindă de pe baza acestuia evenimentele veridice, pentru a nu cădea în ispita de a fi influențați de teoriile ce se cer a fi considerate „adevăr istoric”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

 

”Vă vor ierta, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești”

 

Bogdan Cărăuşu este botoșăneanul care de ani buni se îngrijește ca noi, cei ai prezentului, să cunoaștem ce a însemnat în perioada comunistă jertfa și sacrificiul. Loviturile sunt încercările noastre, nu ale celor care au suferit în trecut. Noi trebuie să trecem proba lucidității. Și asta pentru că, spune Bogdan Cărăușu, indiferent cât de loviți vor fi, ”ei vă vor ierta”.

 

”Vă vor ierta, domnilor. Vă vor ierta modul tendențios și strâmb în care ați răstălmăcit Adevărul. Vă vor ierta ignoranța, voită sau nevoită, jignirile și obrăzniciile cu care ați scris și ați vorbit despre răni sufletești care nu s-au închis și nu se vor închide vreodată. Vă vor ierta, pentru că așa cum i-am cunoscut pe câțiva dintre ei, inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești. Legionari, țărăniști, liberali, regaliști și oameni fără apartenență politică vor ierta modul reducționist în care ați redat "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane", așa cum a numit-o Alexandr Soljenitîn”,

Bogdan Cărăușu

 

Uimitor este efortul acestor așa-ziși cercetători în a da la o parte o istorie care nu convine. Atâția ani de studii doar pentru a relua „concluziile” Securității, opinează Bogdan Cărăușu.

 

Cu toate acestea, concluzia celor care au stat în preajma foștilor deținuți politic, a celor care s-au sfințit în suferință, este una clară: ”Și totuși, vă vor ierta, domnilor. Nu-și vor clama nevinovăția și nu-și vor etala suferințele”.

 

 

Profeția care nu trebuie să ne dea pace

 

Chiar dacă timpul istoric pare să fi rămas încremenit în mărturiile cutremurătoare ale celor care au suferit în temnițele comuniste, se vede că vremurile încep să se răsucească amenințător.

 

Plecat la Domnul în urmă cu 6 ani, Petru Ursache ne-a lăsat testamentar cuvinte pe care trebuie să le tălmăcim în taina conștiinței.

 

”Şirul relelor nu e întrerupt, cel puţin din secolul trecut până astăzi. Schimbată e doar masca”, ne spune Petru Ursache în ”Istorie, genocid, etnocid” (Editura Eikon 2019, ediția integrală îngrijită cu devotament de Magda Ursache).

Este tulburător cum cuvintele lui Petru Ursache devin astăzi atât de actuale, de relevante în raport cu cele ce se petrec sub ochii noștri.

 

”Să nu ne pierdem memoria şi nici să ne lăsăm atraşi de acea parte a propagandisticii care încearcă din răsputeri  să arunce pete colorate pe calea răului. Dacă am căzut victimă împrejurărilor, care cu uşurinţă, care opunându-se cu demnitate, se cuvine să-i avertizăm pe cei ce vin în urmă să nu cadă în aceleași curse”,

Petru Ursache

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Loading...
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
Loading...
Spălătorie auto din Botoșani EVACUATĂ cu executorul judecătoresc – FOTOGALERIE
O altă sentință judecătorească pusă în executare în cursul zilei de joi, 16 iulie 2020, a fost în cazul unei persoane juridice.
Încă un consilier și-a recâștigat mandatul în instanță, într-un război politic cu Prefectura și două partide
În urmă cu o lună, prefectul Dan Nechifor era acuzat de faptul că s-a grăbit să emită un ordin prin care un consilier local ales viceprimar își pierdea mandatul înainte de termen.
Încă o bombă politică: Vicepreședintele PSD a trecut la Pro România și candidează la Primăria Botoșani
Apropierea alegerilor locale tulbură serios apele politicii botoșănene. După ce ieri candidatul ALDE la Primăria Botoșani s-a retras din cursă, astăzi la Pro România s-a decis schimbarea persoanei nominalizate inițial.
Bombă înaintea alegerilor: Unul dintre candidații la Primăria Botoșani S-A RETRAS din cursă
Prima mare surpriză din perioada de precampanie electorală vine de la Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), care cu doar două luni și jumătate înainte de alegeri a rămas fără candidatul nominalizat la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Artista de la Prisacani iubită de botoșăneni a ajuns pe acoperișul României cu ia cusută de bunica Anica – GALERIE FOTO & VIDEO
Iustina Irimia Cenușă nu mai are nevoie de prezentare, pentru că botoșănenii în marea lor parte o cunosc și o îndrăgesc. Și nu doar ei, ci și românii care au rezonat cu „Fetele de la Botoșani” când au lansat invitația muzicală ”Hai la Botoșani”, cu un succes real în lumea artistică românească.
Primăria intră CU FORȚA în cimitire să facă ordine și curățenie: Ne-au dus într-o situație imposibilă - VIDEO
Printre multe alte teme abordate în conferința de presă de marți, 14 iulie 2020, primarul Cătălin Flutur a adus în discuție și societatea comercială Urban Serv, condusă aproape exclusiv de social-democrați.
Pentru moldoveanul cu menajera, Da tu ce eşti? Un torţionar de la penitenciar. Te-a deranjat adevărul, dispari cu toate scursurile tale criminale.
15 noiembrie 2019, 21:21
Va dati seama ca in 90 cand,comunistii vechi au fost schimbati cu comunistii noi ,n-au avut niciun interes sa-i reabiliteze pe cei care au patimit in temnitele comuniste.
14 noiembrie 2019, 23:18
Romania a fost condusa de aceeasi mafie evreiasca si in timpul monarhiei,si dupa al doilea razb mondial,si acum. Exceptie face perioada cand a fost Ceausescu la putere. Amarasteanul de roman a avut numai de suferit si atunci si azi. Parintele Iustin Parvu,unul din cei care ne-au dezvaluit adevarul despre acea per neagra ,anii 48-65,spunea ca toti directorii de inchisori erau evrei rusi. Deci ,de ce ne mai miram? Prin legea antilegionara ,practic au anulat holocaustul evreiesc asupra romanilor. Asta-i adevarul. Tismaneanu e fiu de evreu sovietic,Petre Roman e fiu de evreu sovietic,si lista poate continua. Deci au totul in mana,inclusiv puterea de a scrie istoria cum vor ei,anuland toate crimele asupra romanilor. Deja se discuta si de faptul ca de fapt nu ei sunt de vina de rastignirea lui Iisus.ci Pilat,ca daca el s-ar fi opus etc, Va dati seama pana unde se ajunge? Platesc pe tot felul de limbrici ,gen hodor,si uite asa se falsifica totul. Discuti a e mai lunga,alexandru florian(toti au luat nume romanesti )spunea ca ce tot atata o ardeti cu crimele din temnitele comuniste ca toti au fost condamnati dupa niste sentinte valabile si in ziua de azi?
14 noiembrie 2019, 23:14
Eu sunt o menajera...scuze!
14 noiembrie 2019, 22:05
CNSAS este o filială a criminalilor de la secu. Nişte jeguri aduse să acopere urmele unor criminali bolnavi mintal.
14 noiembrie 2019, 21:56
Dar pesedicul dragnea nu este o victima a justitiei romanesti?!Floarea noastra veorea nu pentru unii ca el lupta, oare?!Ca sa le dea amnistie/gratiere pentru efortul lor?!Care e cauza lor?Recursul compensatoriu pentru cei 21.000 de violatori/talhari/hoti cu care au pricopsit poporul roman.Vedem cu totii urmarile la PRO tv-ul de la ora 5(17)...Votati CIUMA ROSIE!
14 noiembrie 2019, 21:08
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Da, sunt cadru didactic. Trebuie să fiu cadru medical - când este nevoie, trebuie să fiu paznic - în pauze, jandarm - la unele clase, psiholog, baby sitter, moaşă - în unele cazuri, părinte - pentru cei ai căror părinţi nu ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8351 lei
USD
Dolarul SUA
4.1131 lei
CHF
Francul elveţian
4.4859 lei
GBP
Lira sterlină
5.3685 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8919 lei
XAU
Gramul de aur
260.8073 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2441 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4009 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9242 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1838 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.