Top News
Supraviețuitorii din temnițele comuniste, batjocoriți de așa-ziși cercetători: Vă vor ierta, domnilor, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești

La Botoșani mai trăiesc astăzi vreo 80 de oameni care au trecut prin iadul pușcăriilor comuniste. Sunt bătrâni și bolnavi. Cu puțini bani și, oricum, cu prea puține privilegii față de cele de care se bucură revoluționarii care în 1989 au rezistat câteva ore în stradă, cât să se facă schimbul de cadre în instituții.

Au fost sute, mai trăiesc zeci. Și-au ars tinerețea în pușcării, înfometați și bătuți, torturați și umiliți. Pentru că au crezut în libertate. Un termen care astăzi zace prăfuit în cotloanele istoriei pentru a face loc discursurilor zăngănitoare ale politicienilor pentru care trecutul nu mai înseamnă nimic.

 

Însă în spatele politicienilor se află cei care știu. Unii mărturisesc. Alții vor ca adevărurile să rămână neștiute și continuă lupta cu supraviețuitorii. Astăzi, ca și atunci, aproape în același limbaj, își fac din nou loc manipularea, falsele concluzii securistoide, gălăgia scabroasă menită să instige, să atace, să dizolve într-un acid urât mirositor și bruma de credibilitate pe care foștii deținuți o mai poartă în fața generațiilor care se scurg.

 

Este incredibil cum, în libertate fiind, mai auzim fraze parcă rupte din dosarele Securității, auzim cuvinte care la jumătatea secolului trecut mușcau în carne vie. La propriu!

 

 

Cercetătorii noii orânduiri

 

Doi cercetători care, sub umbrela unui statut instituțional - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), nu doar ponegresc sacrificiul unor oameni, dar aruncă asupra lor o anatemă a minciunii și a falsității ordinare.

 

Prin vocea celor doi avea să apară în spațiul public, pe la final de octombrie 2019, faptul că victimele pușcăriilor comuniste nu au fost torturate. Dimpotrivă: chiar ele au fost inițiatoarele și făptuitoarele oribilelor torturi. Și că motivul era cât se poate de simplu: un blid de mâncare în plus.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

”Ce n-au distrus comuniștii, au distrus, după explozia controlată a mămăligii, capitaliștii de tranziție, adică tot comuniștii”, ne spune negru-pe-albul vremii scriitoarea Magda Ursache.

 

Pe scurt, Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, cercetători la CNSAS, neagă într-un limbaj inacceptabil faptul că la Pitești a existat un experiment al reeducării, negând deopotrivă și teroarea dimpreună cu ororile care s-au petrecut după zidurile surde, dar cu mii de ochi și urechi ai Securității. Așa aflăm de la Mihai Demetriade că la Pitești nu au existat victime ale comunismului. Iar Mădălin Hodor îl susține, într-o postare publică pe rețelele de socializare, vorbind despre victimele pușcăriilor ca despre „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

 

”Ceva mai abject, mai grobian nu mi-a fost dat să citesc. Mai mult nu se poate”, scrie Magda Ursache, pentru a reveni cu năduf (”Ba da, se poate!), citând din același cercetător Mădălin Hodor: „cel mai tare au sărit de cur în sus trepanații noii drepte, vexați nevoie mare că le strică omul (Demetriade e „omul”, nota mea , Magda Ursache) feng-shuiul, cum că bunicuții lor mici și verzi au fost victimele sovieticilor”.

 

 

Supraviețuitorii temnițelor comuniste: ”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal!” 

 

Octavian Bjoza a fost închis de comuniști. Bătut, chinuit, fără nicio vină. Dar prea puțin conta asta, important era că ei, noii stăpânitori, voiau să creeze un om nou. Supus, bun executant, fără principii și, mai ales, fără Dumnezeu.

 

”Asistăm la o nouă  tentativă de falsificare a istoriei recente a României? S-au scris sute de cărţi de memorialistică, toate aducând la acelaşi numitor comun – moartea – prin  torturi, bătăi,  înfometare,  munci silnice şi lipsirea de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală. Chiar nu realizăm că la Piteşti s-au petrecut cele mai cumplite orori din lumea europeană comunizată? Lucru recunoscut chiar şi de marele dizident rus, Alexandr Soljeniţân!”, este mesajul transmis de Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

 

 

Octavia Bjoza se întreabă și ne întreabă: ”Să ne fi lovit  amnezia?”

 

Deși au trecut decenii de la Revoluția din 1989, România rămâne în continuare părtașă și complice. Prin astfel de declarații care, iată, vin din interiorul unei instituții (CNSAS) care ar trebui să ne dezvăluie adevărul, nu să îl acopere de alte și alte născociri.

De aceea, Comitetul Naţional de Conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), în numele celor 32.000 de victime directe sau colaterale, îşi exprimă uimirea şi revolta faţă de afirmaţiile celor doi salariaţi – cercetători ai CNSAS (Demetriade şi Hodor), în ceea ce priveşte crimele săvârşite asupra studenţimii române în timpul reeducării de la Piteşti.

 

”Trăim într-o ţară în care au fost mii de victime şi nici un criminal! După Decembrie 1989, criminalii au trăit fără a fi deranjaţi, ba chiar ocrotiţi de legi şi de justiţia română. Nu punem la îndoială faptul că istorici-cercetători pot avea puncte de vedere diferite faţă de unul şi acelaşi subiect, dar de aici şi până a nega ororile petrecute la Piteşti, este o cale lungă. Prin atitudinea celor doi cercetători s-a adus cea mai grosolană ofensă sutelor de mii de victime ale comunismului!,” spune Octavia Bjoza.

 

 

”Este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politic”

 

La Botoșani, foștii deținuți politic își poartă cu demnitate bătrânețea. Dar o fac nu în liniștea pe care și-au dorit-o, ci în tristețea unui timp pe care nu l-au anticipat. Libertatea supremă a acestor oameni rămâne, chiar dacă astăzi pare un paradox, chiar închisoarea. Locul unde l-au simțit cu adevărat pe Dumnezeu, unde au trăit sacrificiul, unde au cunoscut jertfa și iubirea de aproapele.

 

Astăzi, cei puțin peste 80 de supraviețuitori ai temnițelor comuniste care mai viețuiesc în Botoșani sunt uimiți de cele ce aud. Nu așteaptă recunoștință, dar nu și-au imaginat vreodată că cineva li se va mai adresa cu aceleași vorbe ca în anii 50. Și să afle că sacrificiul lor nu a însemnat nimic.

 

Maria Puiu s-a născut în domiciliul forțat al mamei și al bunicii. Din familie de foști deținuți politic, cunoaște bine anii de cruntă prigoană comunistă. Astăzi este președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani. Este indignată de atitudinea celor doi cercetători.

”Cum nu au făcut nimic acești oameni, foștii deținuți? Au luptat, vai de sufletul lor, şi câtă puşcărie au făcut! Şi mama, şi bunicii”, răbufnește și durerea îi îneacă vorba.

 

Vrea ca societatea, chiar politicienii, administrația să recunoască meritele acestor oameni care au făcut ani grei de pușcărie comunistă. Este greu gândul că, în locul recunoașterii, vine ocara.

 

”Nu este nimic adevărat. Cei de la Piteşti au fost bătuţi. Ce se spune astăzi este cea mai mare palmă care poate fi trasă foştilor deţinuţi politici, să spui că la Piteşti s-au bătut între ei. E cea mai mare nenorocire. Cred că toţi foștii deţinuţi care citesc aşa ceva sunt oripilaţi de ceea ce spun acești indivizi. În loc să stea liniştiţi, amintirile să și le spună celor tineri, ca să nu se mai întâmple o asemenea nenorocire, ei scot astfel de prostii”,

Maria Puiu, președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani.

 

 

Generațiile de azi și adevărul care triumfă

 

Maria Isabela Sucilă este elevă la Liceul Pedagogic din Botoșani. Spre deosebire de numeroși români, unii cu mulți ani în spate și cu studii dintre cele mai pretențioase, Maria s-a informat. A căutat, a scotocit, a citit. Nu poate fi păcălită, nici manipulată, chiar dacă cei care vorbesc își atârnă de gât statutul de cercetător.

 

”Noua abordare care se propune cu privire la experimentul Pitești, cât si la celelalte închisori politice din perioada regimului comunist, nu face altceva decât să denatureze adevărul mărturisit de cei care au fost martirizați în acele locuri de tortură și să contrazică valorile morale pe care aceștia le-au promovat. Prin ipoteza pe care cercetătorii CNSAS o propun nu se relevă nimic altceva decât o încercare de a inocula în rândul tinerelor generații o versiune încărcată cu puternice accente ostile la adresa celor care au suferit în regimul de detenție comunist,demonstrând o structură sufletească incapabilă de a rezona cu gradul de suferința pe care l-au simțit eroii neamului nostru”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

Maria este, dincolo de tot și toate, imaginea tânărului care își merită pe deplin înaintașii. Dar pentru asta e nevoie de multă muncă, de chibzuință în lectură și de discernământ în a asimila o istorie din ce în ce mai lunecoasă cu trecere timpului.

 

”Ceea ce afirmă istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, nu face altceva decât să contravină tuturor mărturiilor date de supraviețuitorii temnițelor comuniste și, mai mult decât atât, să ponegrească imaginea acestora, coborându-i de la rangul de martiri, care au preferat să ia exemplul sfinților și să-și dea viața pentru Hristos și cuvântul Său, la statutul unor oameni mânați de instinctele primare, gata să trădeze și chiar să ucidă doar pentru a-și asigura hrana, și în definitiv supraviețuirea „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid de mâncare”. Îndrăzneala cu care aceștia lansează noua versiune nu denotă decât un grad ridicat de ignoranță față de mărturiile celor torturați, considerându-le nule în fața argumentului istoric”,

Maria-Isabela Sucilă

 

Maria, elevă în clasa a XII-a, consideră că, pentru cei câțiva foști deținuți politici care încă mai trăiesc, aceste marturii reprezintă o grea lovitură, ”căci le sunt puse sub semnul întrebării suferințele care le-au marcat întreaga existență”.

 

Este impresionantă, însă, luciditatea cu care Maria stă în fața propriului timp, pregătită să se măsoare cu orice încercare, fără să cedeze manipulărilor și ”adevărurilor” vremelnice.

 

”Noi versiuni cu privire la această temă cu siguranță vor mai apărea, cum de altfel se întâmplă cu toate perioadele istorice marcante, însă învățătura pe care trebuie să o extragem de pe baza acestor noi speculații  este de o înaltă însemnătate, aceea de a îndemna populația, tinerii îndeosebi, să privească mai des spre trecut, și bineînțeles, cu un ochi critic, și să desprindă de pe baza acestuia evenimentele veridice, pentru a nu cădea în ispita de a fi influențați de teoriile ce se cer a fi considerate „adevăr istoric”,

Maria-Isabela Sucilă, elevă Liceul Pedagogic Botoșani

 

 

”Vă vor ierta, pentru că inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești”

 

Bogdan Cărăuşu este botoșăneanul care de ani buni se îngrijește ca noi, cei ai prezentului, să cunoaștem ce a însemnat în perioada comunistă jertfa și sacrificiul. Loviturile sunt încercările noastre, nu ale celor care au suferit în trecut. Noi trebuie să trecem proba lucidității. Și asta pentru că, spune Bogdan Cărăușu, indiferent cât de loviți vor fi, ”ei vă vor ierta”.

 

”Vă vor ierta, domnilor. Vă vor ierta modul tendențios și strâmb în care ați răstălmăcit Adevărul. Vă vor ierta ignoranța, voită sau nevoită, jignirile și obrăzniciile cu care ați scris și ați vorbit despre răni sufletești care nu s-au închis și nu se vor închide vreodată. Vă vor ierta, pentru că așa cum i-am cunoscut pe câțiva dintre ei, inimile lor nu mai bat pe frecvențe lumești. Legionari, țărăniști, liberali, regaliști și oameni fără apartenență politică vor ierta modul reducționist în care ați redat "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane", așa cum a numit-o Alexandr Soljenitîn”,

Bogdan Cărăușu

 

Uimitor este efortul acestor așa-ziși cercetători în a da la o parte o istorie care nu convine. Atâția ani de studii doar pentru a relua „concluziile” Securității, opinează Bogdan Cărăușu.

 

Cu toate acestea, concluzia celor care au stat în preajma foștilor deținuți politic, a celor care s-au sfințit în suferință, este una clară: ”Și totuși, vă vor ierta, domnilor. Nu-și vor clama nevinovăția și nu-și vor etala suferințele”.

 

 

Profeția care nu trebuie să ne dea pace

 

Chiar dacă timpul istoric pare să fi rămas încremenit în mărturiile cutremurătoare ale celor care au suferit în temnițele comuniste, se vede că vremurile încep să se răsucească amenințător.

 

Plecat la Domnul în urmă cu 6 ani, Petru Ursache ne-a lăsat testamentar cuvinte pe care trebuie să le tălmăcim în taina conștiinței.

 

”Şirul relelor nu e întrerupt, cel puţin din secolul trecut până astăzi. Schimbată e doar masca”, ne spune Petru Ursache în ”Istorie, genocid, etnocid” (Editura Eikon 2019, ediția integrală îngrijită cu devotament de Magda Ursache).

Este tulburător cum cuvintele lui Petru Ursache devin astăzi atât de actuale, de relevante în raport cu cele ce se petrec sub ochii noștri.

 

”Să nu ne pierdem memoria şi nici să ne lăsăm atraşi de acea parte a propagandisticii care încearcă din răsputeri  să arunce pete colorate pe calea răului. Dacă am căzut victimă împrejurărilor, care cu uşurinţă, care opunându-se cu demnitate, se cuvine să-i avertizăm pe cei ce vin în urmă să nu cadă în aceleași curse”,

Petru Ursache

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
VIDEO incredibil: Mașina arde ca o torță în stradă, se aude o explozie, fum gros și negru spre cer – FOTO
Botoșănenii care s-au nimerit pe strada Ion Pillat marți la amiază au fost spectatorii unui eveniment cum nu prea s-a mai văzut la Botoșani.
CD 65 și culoarea unui decembrie în sărbătoare - Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! - GALERIE FOTO & VIDEO
Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019
TREI blocuri noi construite la Botoșani cu priveliște superbă - FOTOGALERIE
Un investitor privat și-a expus intenția la Primărie pentru a construi un ansamblu de spații locative în municipiul Botoșani.
Se poate și la Botoșani: Medicul care a ales să lucreze la Mavromati și spune NU străinătății – FOTOGALERIE
Nu puțini sunt medicii tineri care aleg să lucreze în spitalele din Botoșani. Cei mai mulți dintre ei preferă să lucreze în străinătate sau în orașe mari unde oportunitățile sunt mult mai multe.
S-a votat cu mari surprize - LISTA DIRECTORILOR PNL pentru instituții, pleacă toți PSD-iștii
Întrunit vineri seară în ședință, Biroul Politic Județean al PNL a votat persoanele care vor fi susținute pentru ocuparea unor funcții la serviciile publcie deconcentrate.
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO
Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.
SEARA ACEASTA: Botoșaniul gata de sărbătoare, luminițe aprinse în oraș –  GALERIE FOTO
Așa cum municipalitatea a  anunțat, iluminatul arhitectural a devenit funcțional în seara de joi.
Angajată de la Locativa condamnată și cu sechestru pe apartament după ce a furat din banii chiriașilor
Procesul în care a fost judecată o casieră de la Locativa care a fost prinsă sustrăgând bani din încasările unității a ajuns la final.
În Veneția a răsunat Imnul României, recital emoționant al unui muzician botoșănean – VIDEO & GALERIE FOTO
Deșteaptă-te, române! a răsunat pe 1 Decembrie 2019 și în poate cel mai frumos oraș al Europei. Mai exact, la Cinema Teatro Kolbe din Veneția, acolo unde un artist botoșănean a fost protagonistul unui spectacol de neuitat.
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO
O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.
Directoarea dată ca prefect: E onorabil, mulțumesc, rămân aici
Persoana feminină vehiculată drept viitorul prefect al județului Botoșani nu confirmă informațiile apărute în spațiul public.
PNL e degeaba la Botoșani?! A pierdut prefectul pe scările autocarului, ALDE ia în plus și două instituții, PMP patru deconcentrate
Liberalii botoșăneni trăiesc momente umilitoare după ce au reușit pentru prima dată în istorie să învingă PSD-ul. Diferența foarte redusă la care au câștigat însă alegerile prezidențiale, al șaselea cel mai slab scor din țară pentru Klaus Iohannis în turul II, pare să le fi fost fatală.   
101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO
Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.
Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO
Cea mai mare sărbătoare a țării a început la Botoșani de la ora 10:30 când în Cimitirul Pacea s-au adunat o sumedenie de copii din centrele de plasament ale Direcției de Asistență Generală și Protecția Copilului (DGASPC) alături de oficialități și cadre militare.
Nu e glumă! ALDE pregătește o femeie prefect, PNL-iștii - scandal cu Raluca Turcan
Varianta numirii la Botoșani a unui prefect sprijinit de ALDE prinde tot mai mult contur. Joi după-amiază vicepremierul Raluca Turcan a avut la Ștefănești o întâlnire tensionată cu primarii botoșăneni.
O șoferiță cu BMW și-a băgat prietena în spital după ce a băut o sticlă de vin și ceva tărie
O conducătoarte auto din Botoșani a fost condamnată după ce s-a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier.
EXCLUSIV: Revoltă în PNL Botoșani, aproape toți primarii amenință cu demisia din cauza noului prefect
Informațiile care au început să circule în lumea politică privind posibilitatea numirii unui prefect sprijinit de ALDE a tensionat și mai mult situația în PNL Botoșani, unde oricum nu era foarte liniște de la preluarea guvernării.
LOVITURĂ de CULISE? Postul de prefect ar fi fost dat la ALDE, PNL-iștii neagă: Dan Nechifor 100%
La trei zile după alegerile prezidențiale și înaintea primei ședințe post electorale a Guvernului, în care este posibil să se înlocuiască prefecții, au început să apară informații surprinzătoare privind ocuparea postului la Botoșani.
Debranșări la apă cu executorul judecătoresc și echipaje de jandarmi la șase familii cu datorii – GALERIE FOTO & VIDEO
După mai multe hârtii lipite pe uși și tot felul de alte înștiințări prin care datoricii erau somați să-și achite datoriile către operatorul de apă, s-a trecut la măsuri mai drastice. Șase familii cu debite, mai mici sau mai mari, au avut decizii de debranșare sub supravegherea executorului.
Primar din Botoșani destituit de prefect pentru afaceri cu soția
Prefectul județului Dan Șlincu a semnat în urmă cu puțin timp un ordin prin care încetează mandatul unuia dintre primarii din Botoșani.
Pentru moldoveanul cu menajera, Da tu ce eşti? Un torţionar de la penitenciar. Te-a deranjat adevărul, dispari cu toate scursurile tale criminale.
15 noiembrie 2019, 21:21
Va dati seama ca in 90 cand,comunistii vechi au fost schimbati cu comunistii noi ,n-au avut niciun interes sa-i reabiliteze pe cei care au patimit in temnitele comuniste.
14 noiembrie 2019, 23:18
Romania a fost condusa de aceeasi mafie evreiasca si in timpul monarhiei,si dupa al doilea razb mondial,si acum. Exceptie face perioada cand a fost Ceausescu la putere. Amarasteanul de roman a avut numai de suferit si atunci si azi. Parintele Iustin Parvu,unul din cei care ne-au dezvaluit adevarul despre acea per neagra ,anii 48-65,spunea ca toti directorii de inchisori erau evrei rusi. Deci ,de ce ne mai miram? Prin legea antilegionara ,practic au anulat holocaustul evreiesc asupra romanilor. Asta-i adevarul. Tismaneanu e fiu de evreu sovietic,Petre Roman e fiu de evreu sovietic,si lista poate continua. Deci au totul in mana,inclusiv puterea de a scrie istoria cum vor ei,anuland toate crimele asupra romanilor. Deja se discuta si de faptul ca de fapt nu ei sunt de vina de rastignirea lui Iisus.ci Pilat,ca daca el s-ar fi opus etc, Va dati seama pana unde se ajunge? Platesc pe tot felul de limbrici ,gen hodor,si uite asa se falsifica totul. Discuti a e mai lunga,alexandru florian(toti au luat nume romanesti )spunea ca ce tot atata o ardeti cu crimele din temnitele comuniste ca toti au fost condamnati dupa niste sentinte valabile si in ziua de azi?
14 noiembrie 2019, 23:14
Eu sunt o menajera...scuze!
14 noiembrie 2019, 22:05
CNSAS este o filială a criminalilor de la secu. Nişte jeguri aduse să acopere urmele unor criminali bolnavi mintal.
14 noiembrie 2019, 21:56
Dar pesedicul dragnea nu este o victima a justitiei romanesti?!Floarea noastra veorea nu pentru unii ca el lupta, oare?!Ca sa le dea amnistie/gratiere pentru efortul lor?!Care e cauza lor?Recursul compensatoriu pentru cei 21.000 de violatori/talhari/hoti cu care au pricopsit poporul roman.Vedem cu totii urmarile la PRO tv-ul de la ora 5(17)...Votati CIUMA ROSIE!
14 noiembrie 2019, 21:08
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem. Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7794 lei
USD
Dolarul SUA
4.3124 lei
CHF
Francul elveţian
4.3785 lei
GBP
Lira sterlină
5.6715 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9683 lei
XAU
Gramul de aur
203.4229 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4459 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9476 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2578 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.