Top News
Jurnalistul Florentin Florescu, privegheat de o mamă bătrână, foști colegi, un preot și creștinii satului: Nu era la vârsta la care să moarăGALERIE FOTO

Moartea lui Florentin Florescu le-a părut multora o glumă. Mulți dintre cei care l-au știut au recunoscut că vestea plecării jurnalistului, chiar de ziua lui, părea o ghidușie pusă la cale chiar de el. Au înțeles, cu cât treceau minutele, orele, că Florentin s-a lăsat de glume.

Duminică, pagina de Facebook a jurnalistului Florentin Florescu înflorea primăvăratec în sute de urări. Împlinea 57 de ani. Până târziu în noapte, chiar și luni, au curs cuvinte de la prieteni și cunoscuți. Nimeni nu s-a gândit că, într-o căsuță din Vorona natală, Florentin trăia ultimele clipe, într-o suferință greu de imaginat. Că, în viață fiind, trăia pe patul morții. Lângă el, doar bătrâna mamă care acum privește în gol, parcă neînțelegând ce se întâmplă.

 

 

Liniștea de lângă sicriul acoperit

 

Luni seara, în biserica din Vorona, o mână de oameni se adună într-un împreună creștin. Câteva femei din sat, preotul din parohie, foști colegi de presă, câteva flori pe sicriu, o coroană din partea scriitorilor botoșăneni, lumânări pâlpâind palid în liniștea atât de neobișnuită veseliei care îl caracteriza pe Florentin.

 

Familia Sfaițer este alături de familie, preluând mare parte din înmormântare. Și femeile satului sunt aproape, ocupându-se de cele creștinești.

 

”Luați, luați un pahar cu suc, de sufletul creștinului”, spune o femeie.

 

Rar, se mai deschide ușa și mai intră în biserică un om. Își face cruce și se apropie de sicriu. Acoperit. Nu a putut fi lăsat deschis, explică Tatiana Furdui, sora lui Cornel Șfaițer. Parcă Florentin se lasă greu pământului...

 

 

Mama lui Florentin își trage privirile de la un chip la altul și, din când în când, reia șirul zilelor din urmă.

 

”Îi era rău de la sărbători, dar acum i s-a făcut mai rău. Aseară (duminică seara, nota red.) am vrut să chem salvarea și nu m-a lăsat. Apoi tot am chemat-o, dar murise”,

mama lui Florentin Florescu.

 

”Băieții nu pot veni nici unul”, adaugă bătrâna privind în gol.

 

 

”Dincolo de neputința lui se ascundea un om bun”

 

Preotul Andrei Anușcă ascultă. Nu a apucat să îl cunoască pe Florentin Florescu, a preluat nu de mult parohia, dar află multe despre sufletul care s-a încredințat Domnului.

 

”Am înțeles că a fost un om respectat, un om apreciat, cu activitate jurnalistică, un om bun. Dincolo de neputința lui, care probabil i-a și grăbit sfârșitul, se ascundea un suflet bun. E păcat când un om își grăbește puțin sfârșitul, pentru că nu era la vârsta la care ar fi trebuit să moară. Păcat că rămâne bătrâna fără un sprijin”,

preotul Andrei Anuşca, parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena” Vorona

 

 

Alături de familiile Șfaițer și Furdui, și părintele a chemat oamenii satului în ajutor.

 

”Mă bucur că oamenii înțeleg să fie buni creștini și împreună să fie alături. Vom face tot ce ne stă în putință, nu se pretinde nimic, nu se primește nimic, totul e din partea bisericii, a parohiei, fiecare participă cu ce poate. Suntem alături și cu rugăciunea, dar și cu fapta concretă. Mă rog Bunului Dumnezeu ca, pentru toată bunătatea asta a lui de care aud, pentru tot trecutul lui, pentru toată activitatea, să îi ierte păcatele, să îi dăruiască odihnă, să îi dăruiască mângâiere și tot ceea ce știe Dumnezeu să  rânduiască mai bine pentru sufletul lui”,

preotul Andrei Anuşca, parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena” Vorona

 

 

Reportajul de pe cutia de chibrituri

 

A fost un jurnalist de excepție. Un om incisiv, ironic, dar bun. O bunătate pe care unii nu au înțeles-o. Dar rămâne după Florentin Florescu scrisul ca o lecție. Rămân veselia și bucuria de a trăi, chiar și atunci când viața se purta ca o cerșetoare. Florentin Florescu a fost, până să nu mai vrea să fie, un om lucid, un ziarist al cuvântului asumat, un om ancorat în realitate.

 

A fost un profesionist, conchide și Dorina Lupu, fostă colegă la Monitorul, acolo unde Florentin Florescu a consumat cel mai mult din spiritul său inconfundabil.

 

”Îmi aduc aminte că am mers odată cu el pe teren și toate notițele pe care le-a adunat și le notase pe o cutie de chibrituri. Și din acele notițe a făcut un reportaj pe vreo patru pagini de ziar, ceea ce era extraordinar mai ales pentru noi, care eram începători. Era mereu dornic să ne ajute cu un sfat”,

Dorina Lupu, fostă colegă de presă

 

Recunoaște că vestea morții lui Florentin Florescu a stat mult timp atârnată în aer. E o glumă, chiar dacă sinistră?

 

”Nu am crezut… Nici nu m-am gândit, mereu îl urmăream pe Facebook, până și comentariile i le citeam. Avea un umor extraordinar de fin, o luciditate ieșită din comun. Era ancorat în tot ce se întâmplă. A fost un șoc pentru mine. Dincolo de toate, a fost un om de la care aveai de învățat. Noi toți, colegii lui, și oamenii cu care interacționau, am avut ce învăța de la el. Tot ce a scris el, peste timp va avea o valoare inestimabilă. Vor rămâne și poeziile, pentru că a scris și poezii. Din fiecare postare a lui, din fiecare reportaj, extragi ceva care să te facă să fii un om mai bun. Bunătatea lui era exprimată mai acid, uneori, dar cei care îl cunoșteau acceptau așa cum era el. Dumnezeu să îl ierte”,

Dorina Lupu, fostă colegă cu Florentin Florescu

 

 

 

 

A murit de ziua lui

 

Născut pe 16 februarie 1963, în localitatea Sulița, județul Botoșani, Florentin Florescu a scris la Curierul, Jurnalul de dimineață, Monitorul de Botoșani. A fost director al săptămânalului Atitudinea.

 

A strecurat șopârle, mai ales că era un foarte bun epigramist, și versul capta deseori un anume câmp subversiv. Își amintește că a scris la un concurs de epigrame cu tema "Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine" și că a obţinut premiul I. Deși epigramele respective nu au fost publicate niciodată. Erau două, una în continuarea celeilalte. Prima se intitula Nuanţe şi suna cam aşa: "De stăm să judecăm de azi pe mâine / Vom constata un lucru bunăoară / Că nu există muncă fără pâine, / Există numai muncă voluntară". A doua se numea Constatare: "Putem să mergem mai departe încă / Şi-om constata acelaşi lucru mâine / Că nu există pâine fără muncă / Ci pur şi simplu, nu există pâine".

 

E greu să fii ziarist, spunea Florentin Florescu, dacă nu ai har și... ochi de muscă. "Am văzut mulţi ziarişti care treceau nepăsători pe lângă un fapt banal. Ziaristul trebuie să aibă ochi de muscă. A spus-o cândva unul dintre marii ziarişti români, după Eminescu, pe care în consider poate un mai mare ziarist, decât poet. Este vorba de Brunea Fox. Chiar sfătuiesc actuala generaţie de ziarişti să îl citească. Ziaristica este o muncă precum oricare alta şi, cum spunea prietenul meu, Constantin Bojescu: Munca nu-i atât de grea, dar se pierde timp cu ea", povestea jurnalistul.

 

 

Însă dincolo de toate Florentin Florescu a fost un excelent făuritor de reportaje. "Fiecare poate să dea lecţii despre cum se scrie un reportaj, dar puţini sunt cei care şi reuşesc să facă lucrul acesta. Sunt autori de reportaje foarte buni în ţara asta, dar păcat că-s prea puţini. Chiar am observat, cu excepţia a 2-3 ziare de nivel central, puţine sunt celelalte care practică acest gen, atât de plăcut de citit şi atât de bine înrudit cu literatura adevărată. Şi iar fac referire aici la Brunea Fox. Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă un reportaj adevărat să citească Brunea Fox", parcă îl auzim încă rostind pe Florentin Florescu.

 

Reportajele lui Florentin Florescu păstrează ironia, dar și sensibilitatea cuvântului, fără a depăși limitele decenței profesionale, însă impresionând mereu prin forța și expresivitatea scriiturii.

 

Ne vom aminti de el citindu-l, căutându-i litera bine așezată în povești care surprind și astăzi și vor rămâne să vorbească și celor care vin despre un om care a trăit cu condeiul și mână.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
EVACUARE în masă anunțată la Maternitate! Gravidele și bebelușii au început mutarea – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a anunțat de către autoritățile județene și naționale în ultima săptămână a început să fie pus în practică vineri la amiază.
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a inițiat o petiție adresată Guvernului României prin care se solicită în mod imperativ stoparea cenzurii informaționale din țara noastră. Au semnat acest document peste 250 de jurnaliști, în nume propriu sau din partea televiziunilor, radiourilor ori ziarelor la care activează.
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Loading...
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
Loading...
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
“Copiii sunt încântați că pot fi utili si că pot participa, într-o anumita măsură, pentru a trece cu bine de această problemă cu care toți ne confruntăm. Multumesc dui Câșlariu pentru donația făcută, pentru implicare ș ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8314 lei
USD
Dolarul SUA
4.4445 lei
CHF
Francul elveţian
4.5663 lei
GBP
Lira sterlină
5.4595 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0744 lei
XAU
Gramul de aur
236.0954 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3400 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1682 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6471 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.