Top News
„Sanda” femeia din Sri Lanka venită la Botoșani, dezvăluiri șocante: Muncitorii srilankezi s-au bătut cu cuțitele cu agenții de securitate - VIDEO

Cu fix un an înainte de scandalul, devenit național între timp, cu muncitorii din Sri Lanka aduși pentru a lucra în domeniul confecțiilor, Botoșăneanul realiza un reportaj în interiorul fabricii GT Company.

Liniște în urmă cu un an de zile 

Pe atunci părea că oamenii s-au acomodat condițiilor din România și chiar că le place mediul care i-a primit pentru a câștiga un ban în plus.

 

I-a reprezentat oarecum oficial o tânără pe numele ei Rajapurage Vishaka Sandamali, însă care a fost „botezată” la Botoșani cu numele românesc „Sanda” pentru a fi mai facilă identificarea dar comunicarea cu colegii români din fabrică sau conducerea.

 

„Sanda” a lucrat de la început ca operator pe mașini și se află în grupul srilankezilor care au preferat să rămână la Botoșani și să continue să lucreze pentru GT Company. A adoptat așadar o poziție contrară conaționalilor ei care au părăsit spațiile de cazare și au ajuns în cele din urmă în dimineața zilei de 25 mai 2020 pe aeroportul Otopeni.

 

Femeia din Sri Lanka i-a scris ambasadorului țării sale prin care a dorit să prezinte o altă versiune a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni de zile în rândul muncitorilor care au lucrat pentru fabrica de confecții din Botoșani.

 

Iată scrisoarea ei:

 

”M-am decis să scriu această scrisoare ambasadei deoarece 45 de lucrători fac grevă. Totul a început pe data de 30 martie 2020 cânt toți am rămas fără dormitoare și au decis că vor să se izoleze de frică, să nu se contamineze cu COVID. Conducerea a fost și a vorbit cu ei și le-a explicat că nu se știe cât durează această situație și nu putem sta ascunși în tot acest timp. Apoi s-au întors la lucru.

 

Primii suspecți au fost izolați

 

Pe 24 aprilie 2020 deoarece în GT Company un lucrător a contactat virusul COVID-19, compania a decis să despartă unii lucrători din Sri Lanka de celelalte persoane. Ei au stabilit ca 7 oameni să intre în izolare timp de 14 zile. Apoi și alți lucrători s-au decis să nu mai lucreze și să facă grevă. Ei doresc să stea în hostel toți și să nu lucreze în GT Company. Apoi directorul le-a spus că situația este foarte dificilă. Ei trebuie să muncească iar dacă nu vor munci, nu vor fi plătiți. Apoi când au o problemă de sănătate sau altă problemă, GT Company este alături de tine și are grijă de tine întotdeauna. Tu dacă nu mai muncești, decizia îți aparține însă noi își vom tăia din salariu pentru o zi 30 de dolari deoarece stai în hostel fără motiv.

Apoi am fost rugați să nu facem grevă, să stăm să muncim. Însă ei nu au ascultat și nu și-au schimbat atitudinea.

 

Însă 13 oameni erau deciși să lucreze ca înainte.

 

Însă cei care făceau grevă nu au dat nicio șansă celor 13 oameni care voiau să muncească și să fie plătiți. Apoi au fost convocați în ședință și li s-a explicat din nou să nu se certe cu oamenii care muncesc, că toți trebuie să muncească ca înainte, iar ei nu au acceptat.

 

Ei doresc salariul întreg pentru o lună fără să muncească, însă compania nu poate plăti dacă noi facem grevă.

 

8 bărbați periculoși

 

Din cei 14 oameni, 8 sunt foarte periculoși. Ei sunt împreună și nu se poate discuta cu ei niciodată. De aceea compania a decis ca 8 oameni să plece. Agenții de securitate ai GT Company s-au deplasat la hostel pentru a-i ruga pe oameni să plece însă cei 8 nu au acceptat și au început să se bată cu agenții de securitate, folosind cuțite. Agenții de securitate au încercat să îi oprească pe cei 8 însă s-au alăturat și restul până la 14 care au început să se bată cu cei de la securitate iar aceștia din urmă au reacționat împotriva muncitorilor din Sri Lanka. Apoi totul s-a terminat și au decis toți să se întoarcă în Sri Lanka.

 

S-a dorit îndepărtarea persoanelor violente

 

Conducerea GT Company a rugat să nu plece toți, ci doar cei 8 care erau mai violenți și de care compania nu mai are nevoie.

Ei nu au respectat regulamentul companiei, de aceea nu s-a mai insistat să rămână.

 

Am dorit să vă scriu aceste lucruri care s-au întâmplat în realitate și mai doresc să adaug ceva în mod special: faptul că reprezentanții GT Company nu mai sunt supărați pe ei, dacă doresc să se întoarcă ulterior, o pot face, sunt bineveniți oricând”

 

Scrisoare a fost redactată în limba română și la acest moment nu se știe dacă a fost expediată. Între timp, conaționalii din Sri Lanka se află cazați într-o unitate hotelieră de lângă aeroport, iar autoritățile încearcă să găsească o modalitate pentru a-i trimite acasă.

 

Mai jos poate fi urmărit interviul „Sandei” din martie 2019

loading...
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Loading...
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Loading...
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
Străzi din municipiu inundate și cu apa până la genunchi, primarul ales de botoșăneni promisiune fermă: Am vorbit în această perioadă despre cei 60 de km pe care îmi doresc să-i asfaltez în acești 4 ani VIDEO
Ploile care au căzut în ultimele zile în municipiul Botoșani mai ales, au scos la iveală din nou problemele cu care se confruntă botoșănenii care locuiesc la periferie, în zone în care nu există asfalt, ci doar drumuri de pământ sau cel mult pietruite.
Covid-ul izbește instituțiile: TREI unități cu angajați depistați pozitiv într-o singură zi
Direcția de Sănătate Publică are în derulare în acest moment mai multe anchete epidemiologice care vizează mai mulți angajați din sistemul bugetar.
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE
Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.0 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
13.0 o C
Ştefăneşti
15.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.