Top News
Salarii pe ”ochi frumoși” la Primărie, șefii doar lăsați în pixul primarului

O simplă prevedere din legea salarizării unitare face ca pentru toate persoanele cu funcții de conducere exclusiv, din administrațiile publice locale, salariile de bază să fie stabilite de conducătorul instituției, adică de primar, după bunul plac.

O întreagă discuție a fost declanșată la nivelul Prefecturii Botoșani dar și a celor din țară pe marginea acestui articol din Legea 153/2017.

 

Articolul 19 mai exact care spune: ”salariile de conducere se stabilesc de către conducătorul instituției publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desfășurate”

 

Legiuitorul a înțeles să stabilească două grade de salarizare a salariului de bază, gradul I corespunzător unei complexități mai reduse și gradul II corespunzător unei complexități mai ample.

 

Ori, în articolul 11 din aceeași lege se menționează câ atât pentru funcționari publici cât și pentru personalul contractual, salariile de bază se stabilesc de Consiliul Local.

 

În aceste condiții, cine stabilește gradul de complexitate?

 

”Prevederea asta 19, citită la prima vedere, ar pune practic în pixul conducătorului instituției stabilirea salariului de bază, care contravine un pic cu art. 11. Mai mult decât atât, noi am mers pe un raționament foarte simplu și vrem să avem și o confirmare de la inițiatorul legii și am întrebat așa: la nivelul administrației locale, dacă CL stabilește salariul de bază, găsesc normal să întreb dacă același CL îmi stabilește și gradul de complexitate al salariului, I sau II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Iar de aici, discuțiile.

 

Unele păreri arată că, pentru personalul de execuție, salariile sunt stabilite de plenul municipal, iar pentru șefi, de către primar.

 

Care poate decide, ca într-o lună un salariu să fie la un nivel, în următoarea la altul.

 

Adică, mai pe românește, persoanele cu funcții de conducere sunt ținute astfe ”la mâna primarului”.

 

”Risc să dau în pixul primarului, luna asta să dea dispoziție pe gradul I la conducere, luna viitoare să îmi dea pe II sau să mă țină în continuare pe I sau să mă retrogradeze de pe II pe I. Ori în opinia noastră, a unei părți dintre juriștii Prefecturii, avem opinii contrare. Sunăm și prin țară, și ei sună la noi, așa facem când avem legi noi”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

În prezent, la Primăria Botoșani, conform Hotărârii de Consiliu Local ce a primit deja o revocare parțială, o parte dintre șefi au primit gradul I, alții gradul II

 

La Consiliul Județean Botoșani însă, toți șefii au primit grad de complexitate II pentru toate funcțiile de conducere.

 

”Ei au apreciat că, pică în sarcina Deliberativului să stabilească complexitatea așa încât președintele va emite dispoziție cu salarizarea de bază doar pe grad II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Până la urmă, un punct de vedere oficial se va primi de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale care a dat deja clarificări pe lege, dar cele mai multe nu se referă la administrațiile publice locale.

 

Prefectura Botoșani a trimis săptămâna trecută o adresă în acest sens, la care se așteaptă răspuns.

(Sursa foto - Dor de Botoșani)

 

download from google playdownload from apple store
loading...
LOVITURĂ de la Prefectură! Hotărârile cu salariile funcționarilor din Primăria Botoșani și a polițiștilor locali, ANULATE!

 

DIN CULISE: Gafe la depunerea jurământului prefectului și subprefecților, un invitat (ne)poftit și susținere politică în șoaptă – FOTO&VIDEO
Ceremonia restrânsă care a mai animat sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ la depunerea jurământului celor trei șefi ai Prefecturii a avut și momente nedorite.
Vot cu hoarda în Consiliul Județean și dezbateri în mare viteză: ”Stați puțin!”, ”O secundă”AUDIO ce fac aleșii la ședințele închise de un an
În jur de o oră a durat ședința Consiliului Județean Botoșani care a avut loc pe data de 25 februarie. Pentru prima dată în ultimul an, de când cu câteva excepții întrunirile aleșilor de la CJ au loc în circuit închis, fără accesul presei și al publicului larg, Botoșăneanul vă prezintă modul în care se desfășoară o astfel de ședință.
Botoșaniul tot mai ocolit de medici: Semieșec la concursul pentru 17 posturi, se reia procedura
Botoșaniul pare să fie tot mai ocolit de medici, iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Loading...
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Loading...
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Domnilor am vazut ca atunci cind se face referire la primaria Dingeni,primar -rotundu-,imediat duce-ti articolul mai spre sfirsit sa nu-l mai citeasca si altii,din contra ar trebui chiar d.voastra sa faceti o ancheta si sa veniti neanuntati si atunci o sa vedeti cu ochii vostri care este activitatea dcume aici siu sincer ati avea ce scrie daca dati si peste unul dispus sa va arate realitatea asacum este .
9 august 2017, 16:22
D.na Arosoaie are dreptate si nu este corect de a se lasa salariatii la mina primarului trebuie sa se stabileasca odata ce se intelege prin grad de complexitate,caci astfel ei maresc salariile numai la acolitii lor.Va rugam daca se poate sa se faca un control si la primaria Dingeni si sa se vada pentru ce a umput primarul primaria cu prietenasii lui adusi de pe la botosani si care pentru citeva ore pe zi isi ia salariul intreg,si carora li se mai da si spor pentru intirziere la progrea. Sa se controleze deasemenea citi oameni sau incadrat tot pentru programe si dece li se platesc sporuri. In speranta ca cineva va face ordine odat si la aceasta primarie care este cufundata de primar cu societatea personala multumesc celor care nu vor ramine indiferenti .
9 august 2017, 09:26
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
1.8 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
1.4 o C
Ştefăneşti
5.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.