Top News
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO

Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.

Anunțul inițial – prețios și aparent pretențios – era prins într-o rigoare urmată cel mai adesea de un semn de întrebare. Publius Ovidius Naso? Eroine antice? Fedra, Penelopa, Enone, Medeea? Cum se poate așeza o asemenea poveste într-un teatru ”fără teatru”, într-o sală care predispune mai degrabă la renunțări decât la provocări?

 

Iată că, la Botoșani, un regizor tânăr – care astăzi, 11 iunie, își aniversează ziua de naștere – reușește să transforme un spațiu neprietenos într-un univers în care publicul pătrunde cu încredere. Asta și pentru că producția ”Eroine” se desfășoară cu spectatorii pe scenă.

 

Regizorul Andrei Măjeri debutează pe scena de la Botoșani cu ”Eroine”, spectacol care se bazează pe nouă dintre cele 21 de scrisori ale poetului Publius Ovidius Naso, în fapt ”o colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor”.

 

 

 

Un spectacol despre dragoste, despre iubiri nedrepte, despre răni și destăinuiri, dar și un spectacol cu mult umor, cu replici bine închegate și ușor de asimilat de public.

 

Nouă eroine, un ”echipaj 8+1”, așa cum îl prezintă regizorul, așezând întreaga poveste într-o barcă ce pare pierdută în larg. În fapt, vedem și o evadare, o emigrare de pe tărâmul dureros al iubirii.

 

Spectacolul înglobează aproape toate tehnicile și modalitățile de realizare artistică. Pornind de la scenografia – pe care însuși regizorul și-a asumat-o – aparte, a unei dinamici a elementelor scenice, până la alegerea muzicii, proiecțiile video care întâmpină publicul, coregrafia bine încadrată în tematica spectacolului, nimic nu pare lăsat la voia întâmplării, la fel cum nimic nu e previzibil în viziunea tânărului regizor.

 

”Eroine” este un spectacol al reacțiilor feminine. O radiografie a femeii din antichitate până astăzi. Într-o aparentă vulnerabilitate, cu un puternic mesaj feminin, dar fără să alunece în ideologizări contemporane, spectacolul lui Andrei Măjeri este despre dragoste, dar și despre demnitate, destin social, empatie, durere și deopotrivă regenerare, speranță, forță, asumare, empatie, solidaritate.

 

Cine sunt cele nouă Eroine? Alexandra D. Acalfoae, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Teodora Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

 

 

Ariadna este fiica regelui Minos și a Pasiphaei. Se îndrăgostește de Tezeu, pe care, în lupta cu Minotaurul, îl ajută să iasă din coridoarele întortocheate ale labirintului, oferindu-i firul de ață care să-i arate calea îndărăt. Trădată de Tezeu, Ariadna îl întâlnește pe Dionis, care se îndrăgostește de ea și o ia de soție.

 

Ariadna este interpretată de actrița Alexandra Acalfoae. Cea care și deschide seria ”scrisorilor” lui Ovidiu și căreia îi revine și misiunea de a compune atmosfera scenică pe măsură ce publicul ocupă locurile în gradenă. Alexandra Acalfoae creează un rol dinamic, un personaj care pare să manifeste dragostea dezlănțuită, arsă, trădată. O coregrafie demnă de o ”eroină”, pe care actrița știe să o dozeze atât cât să producă tablouri scenice, decupaje menite să recompună și fotografic, nu doar actoricesc, o legendă mitologică.  

 

 

Fedra este fiica regelui Minos al Cretei și a reginei Pasifae, soția lui Tezeu. Blestemată de Venus să se îndrăgostească de Hipolit, fiul lui Tezeu (soțul Fedrei), cu Antiopa, regina amazoanelor. Fedra este cuprinsă de disperare, din cauza sentimentului nedorit de iubire pe care  îl are față de fiul ei vitreg. Totul se încheie cu moartea fiului, Hipolit și regretele tatălui, Tezeu. Fedra decide sa se sinucidă luând otrava Medeei.

 

Dana Bucătaru este cea căreia regizorul i-a încredințat rolul Fedrei. Una dintre cele mai experimentate actrițe ale scenei botoșănene. Publicul și-o amintește în roluri de excepție, însă ca ”eroină” Dana Bucătaru este nu doar un personaj nou, ci și o actriță care ne arată că modalitățile de reinventare devin inepuizabile atunci când provocările sunt pe măsura talentului.

 

Fedra este tragică și jucăușă, are umor și înțelepciune. Dana Bucătaru nu rămâne închistată în tragedia antică, ci își aduce personajul în contemporaneitate. Cu o expresivitate care construiește și atunci când replicile se consumă prin alte voci, Dana Bucătaru surprinde de la un capăt la altul al spectacolului. Fedra se simte bine în pielea actriţei, dacă ar fi să inversăm, chiar şi numai de dragul poveştii, rolurile.  

 

 

Enone. Prima soție a lui Paris din Troia, pe care a abandonat-o pentru Elena. Enone i-a născut lui Paris un fiu, Corythus. Se spune că Enone și-a folosit fiul pentru a crea o ruptură între Paris și Elena, dar Paris, nerecunoscându-și propriul fiu, l-a ucis.

 

Irina Mititelu este Enone. Un personaj pe care îl construiește cu minuțiozitate, pe care îl dezvăluie progresiv, adăugându-i forță și deopotrivă acea doză de vulnerabilitate a mamei care poartă pe umeri dureri netămăduite. Enone cunoaște trădarea și suferința. Irina Mititelu știe să lase personajul să se manifeste, dar deține și înțelepciunea artistică prin care controlează și stăpânește dezlănțuirile sufletești ale acestuia.

 

 

Fiica lui Zeus și a Ledei, Elena cea răpită de Tezeu pe când era doar o copilă. Adusă acasă, se căsătorește cu Menelau. Când Paris se îndrăgostește și o răpește pe Elena, grecii încep războiul împotriva Troiei, în timpul căruia Paris este ucis de o săgeată otrăvită. Mai târziu, Elena se împacă cu Menelau, redevenindu-i soție.

 

Gina Pătrașcu-Zamfirache reușește în ”Eroine” să fie un personaj multiplu. Trecerile dintr-un registru în altul, un umor ”nejucat”, replici savuroase, intervenții ”cu piper”, jocuri de scenă de o expresivitate spumoasă, fac din actrița Gina Pătrașcu-Zamfirache un ”pachet” artistic inepuizabil și deopotrivă surprinzător pentru public. În viziunea lui Andrei Măjeri, personajul interpretat de Gina Pătrașcu parcurge un traseu diferit de al celorlalte ”Eroine”. Elena se dezvăluie către final, când produce un adevărat recital actoricesc.  

 

 

Pentru prima dată într-un rol de construcție pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, Silvia Luca nu constituie o surpriză, fiind cunoscut faptul că actrița a acumulat până acum îndelungă experiență pe scene importante din România și Republica Moldova. Rolul Medeea nu vine, așadar, să confirme un talent, ci să îl consacre, dacă mai era nevoie.

 

În mitologia greacă, Medeea era fiica regelui Eetes. Personaj central în mitul expediției lui Iason și a argonauților, fără de care Iason nu ar fi putut să obțină Lâna de Aur. Își abandonează tatăl, își ia ostatec propriul frate, pe care îl și ucide. Trădări și ucideri în numele dragostei fără măsură. O încărcătură mitologică, un material aproape imposibil de așezat în cuvinte. Și cine altul decât Ovidius să fi reușit asta?

 

Silvia Luca, la fel ca celelalte partenere de scenă din ”Eroine”, construiește un personaj bazat în primul rând pe jocul actoricesc. Plecând dintr-o postură aparent misterioasă (purtând o șapcă), privirile se dezlănțuie cu adevărat și scot la iveală trăiri de o intensitate tulburătoare. Jocul de lumini, muzica, personajul colectiv, toate la un loc par să conlucreze pentru ca Medeea să nu mai fie doar un personaj, ci o prezență puternică, autentică.

 

 

Hipsipila a fost regină. Nepoata lui Dionysos și a Ariadnei. Vândută ca sclavă, devine doica fiului regelui, care este ucis de un șarpe în timp ce era în grija ei.

 

Lidia Uja, cea care o interpretează pe Hipsipila, iese din sfera strict actoricească întrucât produce pe scena de la Botoșani un moment unic: interpretarea în limbaj mimico-gestual. Un moment de emoție maximă, Lidia Uja ducând limbajul semnelor într-o zonă atât de expresivă, atât de sugestiv/interpretativă încât – chiar în lipsa unei traduceri inițiale – publicul receptează dramatismul, durerea, sfâșierea, furia. Limbajul mimico-gestual devine aici expresie teatrală, manifestare corporală prin care actorul ”traduce” și transmite deopotrivă.

 

 

 

 

Văduva Briseida impune mai întâi prin prezență. Tăcută, reținută, desprinsă de ”echipaj”, cu intervenții scurte, tăioase, din priviri. Briseida a fost răpită în timpul războiului troian de Ahile, după moartea celor trei frați ai săi și a soțului ei, regele Mines, în luptă. Este dată lui Ahile ca premiu de război pentru a fi concubina lui. Este obligat apoi să i-a dea lui Agamemnon, motiv pentru care Ahile refuză să intre din nou în luptă.

 

Ella Nistor este Briseida. Prudentă, dar sfidătoare și de la un punct reactivă. Cunoaște dragostea, dar și penitența ei. Suferința o transformă, dar nu îi împietrește inima. Ella Nistor păstrează din personajul Briseida frumusețea în liniile ei simple, dar conturate de o dârzenie pe care doar zeițele o mai îndrăzneau. 

 

 

Deianira este o altă Eroină pe care regizorul Andrei Măjeri o aduce pe scena botoșăneană. Fiica lui Eneu, rege al etolilor din Grecia. După căsătoria cu Heracles, centaurul Nessus se îndrăgosteşte de ea. În urma unei lupte cu Heracles, centaurul a fost ucis, nu înainte de a-i lăsa Deianirei un talisman cu sângele său otrăvit. Deianira i-a oferit lui Heracles acest talisman care i-a provocat moartea în chinuri groaznice. Nesuportând durerea pierderii soțului, Deianira s-a sinucis.

 

Lenuş Teodora Moraru este Deianira. Cea care reuşeşte, printr-o interpretare de zile mari, să stârnească nu doar emoție, ci și hohote de râs. Pentru că, dincolo de povestea tragică a Eroinei lui Ovidius, actrița știe să ofere publicului o poveste de dragoste pe care o putem întâlni și astăzi. Iubirea te împinge la gesturi necugetate. În mitologia greacă, în tragediile antice, iubirea se măsoară la fel, trădările au același miros. Lenuș Teodora Moraru a îmblânzit personajul, dar i-a păstrat forța, dinamismul, expresivitatea.

 

 

A inspirat scriitori, oameni de teatru, artiști. Penelopa, fiica lui Icarios şi a Peribeei. A fost soţia lui Ulise, care a făcut-o regină în Itaca. Povestea Penelopei este imaginea femeii care, în absența soțului, trebuie să facă faţă unui întreg şir de pretendenţi, care râvneau la mâna ei şi la tronul Itacăi. Le ține piept invocând drept scuză faptul că trebuia să termine de ţesut o pânză imensă ce urma să servească drept giulgiu socrului ei.

 

Crenola Muncaciu are, în spectacolul lui Andrei Măjeri, propriul recital actoricesc. Într-o postură scenică inedită, cu un costum care îi adaugă un plus de mister, Crenola Muncaciu conturează o Penelopă de nepătruns. De la chip până la limbajul corporal, actrița a impresionat deopotrivă.

 

 

 

 

Va reuși spectacolul lui Andrei Măjeri să depășească spațiul moldav și să se impună în mediul teatral românesc? De bună seamă că da. Vor reuși ”Eroinele” să cucerească publicul botoșănean? Probabil că stagiunea viitoare va fi una dintre producțiile cele mai vizionate.

 

(Foto: Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani)

 

Urmărește-ne și pe Google News

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.