Top News
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO

O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…

”30 de ani și 15 minute” este filmul documentar produs de Ștefan Mandachi și care vineri seara a avut lansarea la Botoșani, în prezența realizatorului producției și a câtorva zeci de persoane, la Cine Globe din incinta Uvertura Mall.

 

Filmul tratează problema lipsei autostrăzilor în România, subiect care l-a și lansat în spațiul public pe antreprenorul sucevean. Este imaginea unei țări aflate pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere.

 

În cadrul filmului, tânărul om de afaceri intervievează mai mulți politicieni și figuri publice. Sunt puse cap la cap frânturi ale unei realități dureroase. În fapt, un masacru care se petrece zi de zi pe șoselele României, fără ca acest lucru să îi îngrijoreze pe politicienii ultimilor 30 de ani.

 

Apar în imagini Raed Arafat, Adrian Năstase, Petre Roman, Victor Ponta, Dan Barna, Ludovic Orban, Theodor Stolojan, Tudorel Toader, dar și jurnaliști, de la Victor Ciutacu și Moise Guran la Florin Mândruță, Radu Moraru, Robert Turcescu și Cozmin Gușă.

 

 

”Poveștile, dacă le-aș fi montat eu, erau mult, mult mai dramatice”

 

Ștefan Mandachi a urmărit filmul alături de spectatori, în sala Cine Globe, interacționând cu publicul și înainte, și după proiecție.

 

”Este un film pe care l-am început în luna martie 2019 și s-a terminat luna trecută. Am avut 300 de ore de material filmat, au rămas 3 ore, apoi am fost nevoit să ajung la 90 de minute. Poveștile, dacă le-aș fi montat eu, erau mult, mult mai dramatice. Am văzut imagini cu copii decedați, cu copii în sicriu, am ascultat poveștile unei mame care mi-a explicat în detaliu cum și-a găsit copiii morți într-un accident rutier, am avut mult mai multe cazuri, dramatismul nu vi-l pot descrie. Am rămas marcat pentru totdeauna după ce am selecționat materialul, după ce am filmat, după ce am fost pe teren”,

Ștefan Mandachi, regizorul filmului ”30 de ani și 15 minute”

 

 

Antreprenorul devenit regizor a punctat asupra faptului că filmul a fost realizat și finanțat integral de către el.

 

”Filmul este totalmente independent, toți banii au venit din buzunarele mele. Pentru a face acest film mi-am neglijat afacerea, mulți se întreabă care au fost repercusiunile pentru că am avut curajul să fac un astfel de protest, dar consecințele au fost mai ales faptul că am fost neimplicat în afaceri ca să realizez acest produs”.

Ștefan Mandachi, regizorul filmului

 

Scopul filmului este nu doar acela de a conștientiza situația dramatică în care se află România, ci și acela de a ajuta mai departe.

 

”Obiectivul principal este conștientizarea. Toți banii pentru bilete, după ce achităm taxele la cinematografe, vor fi donate în scop caritabil”.

 

 

 

Drumul de la ”șîeu” la ”30 de ani și 15 minute”

 

Ștefan Mandachi a devenit cunoscut după ce, în martie 2019, a fost inițiatorul unui protest inedit declanșat din cauza lipsei autostrăzilor din Moldova. Antreprenorul sucevean a construit o autostradă de un metru, primul din Moldova, pentru care a plătit 4.400 de euro. Scopul era acela de a atrage atenția cu privire la lipsa autostrăzilor din Moldova. Campania ”șîeu” a durat două săptămâni și i s-au alăturat români din țară și din străinătate, artiști și oameni de afaceri.

 

Pe 15 martie 2019, timp de 15 minute, mai multe companii și-au oprit activitatea în semn de protest.

 

 

Iar filmul ”30 de ani în 15 minute”, care reprezintă și debutul în regia de lungmetraj al lui Ștefan Mandachi, reprezintă imaginea cruntă, nefardată emoțional, a unei societăți învinse de o clasă politică total compromisă.

 

 

Toți sunt vinovați, în afară de mine!

 

Ștefan Mandachi a realizat un documentar profesionist, în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Pasionat de film și absolvent al New York Film Academy, antreprenorul și-a pus amprenta pe fiecare cadru care se derulează în fața spectatorului. Imaginile sunt însoțite de muzică (excelent compusă de Codrin Lazăr, care semnează coloana sonoră), iar montajul celor 90 de minute este unul de înaltă clasă (Roxana Maraloiu și Radu Gorgos). În economia filmului, Ștefan Mandachi este regizor, scenarist, producător, protagonist.

 

Filmul îmbină imaginile reale cu secvențe biografice animate, cu imagini din arhiva personală și din arhiva televiziunilor, din anii 90 până în zilele noastre. Ideea de la un capăt la altul este una singură: asistăm la un dezastru uman, victimele suntem noi, iar de partea cealaltă sunt cei care întrețin și provoacă acest dezastru uman: clasa politică. Pentru că filmul nu este doar despre Moldova, nu este doar despre cea mai săracă zonă a României, ci despre întreaga țară. Avem o structură rutieră veche, care se hrănește cu carne vie, cu viețile celor care sfârșesc în cele mai cumplite accidente rutiere.

 

 

Toți cei intervievați recunosc tragedia. Dar, de fiecare dată, altcineva este vinovat. Ceilalți nu au făcut, iar când au încercat ei au întâmpinat piedici, evident din partea celorlalți. Toți vorbesc despre corupție, dar arată cu degetul către ceilalți. Un singur politician spune, preț de câteva secunde: ”Eu mă nominalizez pe mine, că să dai vina pe alții e foarte ușor” (Ponta).

 

În rest…

 

”O vină majoră o are Ion Iliescu, care nu a avut înțelepciunea să deschidă România spre Europa” (Dan Barna)

 

”Traian Băsescu în 2004, pentru că a oprit lucrările încercând să vadă dacă firma americană a da vreun comision guvernului pe care l-am condus sau mie eventual” (Adrian Năstase)

 

”Nu pot fi toți la fel de vinovați?” (Întrebare: cine e cel mai vinovat?) ”Mai mulți sunt cei mai vinovați” (Tudorel Toader)

 

 

Reacții și planuri de viitor

 

Ștefan Mandachi nu se va opri aici. Va face în continuare film pentru că, spune el, are destui bani pentru a-și întreține această dorință.

 

”Nu am avut intenția să fac profit prin acest film, am destui bani ca să îmi gestionez activitățile, vreau să fac în continuare bani, pentru că voi produce film independent”,

Ștefan Mandachi, antreprenor și regizor

 

Omul de afaceri spune că a avut doar reacții pozitive în urma apariției filmului, care rulează în cinematografe de doar o săptămână.

 

”Sute de oameni îmi scriu, impactul este extraordinar, copleșitor, depășește cu mult nivelul meu de așteptări. Oamenii îmi scriu că prin filmul acesta și-au schimbat perspectiva, s-au schimbat mentalități. Filmul a fost foarte vizionat în cinematografe. Noi concurăm cu filme de ficțiune, care au un marketing mult mai agresiv, și totuși suntem în top 10, ceea ce este extraordinar. Lumea vine și pleacă de la acest film cu sentimentul că trebuie să facă ceva”,

Ștefan Mandachi, regizorul filmului

 

Iar zicerea îi este imediat confirmată de una dintre spectatoarele prezente în sala de cinema.

 

 

”Eu simt că facem mai puțin decât putem. Am conștientizat acea problemă a noastră, că facem doar când suntem mai mulți”,

spectatoare

 

Omul de afaceri recunoaște că filmul de 90 de minute înseamnă sute de mii de euro din propriul buzunar, plus lipsa din mijlocul afacerii pe care o conduce.

 

”Eu am băgat câteva sute de mii de euro în acest film și am anunțat că va fi un film de protest, un film manifest. Toată lumea a suspectat că se ascunde ceva în spatele acestui film, mulți aveau tentația de a înțepa. Cum cineva ridică fruntea la noi, trebuie să îi dăm un bocanc în moalele capului. Așa suntem. Și nu mă plâng, nu insinuez nimic, dar eu în filmul acesta am fost one-man show, am fost singur”,

Ștefan Mandachi, regizorul filmului

 

Răsplata pe care o așteaptă (și pe care o solicită) este una singură: ca oamenii să vină la cinematograf pentru a vedea filmul. Mai ales că sumele rezultate din prețul biletelor vor fi donate în scop caritabil, către victimele accidentelor de circulație. 

 

”Am făcut filmul cu eforturi colosale și acum am nevoie de sprijinul dv. În sensul în care puteți vorbi despre el, ca să atragem lumea la cinematograf. Tot singur mă bat ca să promovez filmul. Mediatizarea nu se realizează decât de la om la om, în acest context. Eu donez toate încasările acestui film. Ar trebui să conteze acest lucru, m-ar ajuta orice pentru popularizarea filmului. El va rula în cinematografe doar cât va fi cerere. Eu nu pot să ajung în toate cinematografele, ar trebui să mă clonez. Iar filmul nu e numai despre autostrăzi. Este despre conștientizare, asumare, implicare socială”,

Ștefan Mandachi, regizorul filmului

 

 

Recunoaște, deopotrivă, că a fost ajutat de o întreagă echipă la realizarea filmului și că a lucrat doar cu profesioniști. Și că a învățat el însuși multe lucruri, care îl determină și îi dau curaj să meargă mai departe. Tot cu camera de filmat.

 

”Voi face mai departe ce am făcut până acum, firește la un nivel îmbunătățit. Ca să fac filmul acesta, oamenii m-au ajutat foarte mult. A fost un întreg proces educațional în cinematografie și vreau să merg pe această zonă. Tot ce fac eu acum se leagă de camera video, de înregistrare, de videocrație, de youtube. Vreau să le fructific. Am putere să fac asta, am bani să fac asta și vreau să fac ceea ce-mi place”,

Ștefan Mandachi, regizorul filmului

 

 

C O N C L U Z I I

 

Finalul filmului este trist. Este victoria unui om singur.

 

O spun, la fel de cinic, chiar cei intervievați.

 

”Simbolul acesta și-a făcut datoria, până în prezent, dar de mișcat, concret, din punct de vedere politic, nu s-a întâmplat nimic. Ba chiar am văzut reacții politice contrare: să ne mai lase, domnule, cu chestii din astea” (Petre Roman)

 

Iar drama acestei țări, se spune în film este aceeași de cel puțin 100 de ani: foarte mulți români gândesc la fel, dar fiecare are impresia că e singur și că singur nu va putea să dărâme munții și nu va putea schimba nimic.

 

”Mi-e teamă că omenirea va trece la un alt mod de a circula dintr-un loc în altul, la un mod aerian, în care nu va mai fi nevoie de autostrăzi, înainte ca România să aibă autostrăzi”, este replica lui Moise Guran în film, vorbe care au stârnit chiar în sala de cinema un val de rumoare.

 

Ultima scenă din film: un accident mortal în care este implicat un șofer din Botoșani, pe unul dintre drumurile din Moldova. Ștefan Mandachi este prezent la locul accidentului, care se petrece la un an de la protestul ”șîeu”. Privește către trupul neînsuflețit întins pe caldarâm.

 

”Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi?”

 

A fost, poate, cel mai tulburător cadru din întreaga producție. Care a lăsat genericul să curgă într-o tăcere apăsătoare, înlăcrimată, dureroasă.

 

”Nimic, nimic nu s-a schimbat. Îmi e tot mai clar: dacă doar o mână de oameni se zbate să miște ceva, iar ceilalți stau pe tușă și doar își dau cu părerea și judecă, nu se schimbă mare lucru. Și o să rămânem cu un metru de autostradă. Ăștia suntem, cum ne aprindem așa ne și stingem: rapid. Mulți spun: vezi-ți, mă, de treaba ta. Dar eu știu una și bună: mă încăpățânez să merg mai departe pe calea mea. Poate că pentru unii un metru e prea mult. Dar dacă am face fiecare un pas de furnică măcar, se schimbă totul”.

 

Final de film fără aplauze.

 

Pentru că, atunci când e vorba despre noi, lăsăm să ne acopere negura tăcerii și așteptăm să ne salveze alții. Iar alții sunt cei care circulă cu avioane, cu elicoptere, care aleg drumurile din străinătate și care se avântă în gropile Moldovei doar în campaniile electorale. Dar doar ca să spună că nu ei sunt vinovați, ci cei care au fost și care vor fi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a stins patronul unuia dintre cele mai vechi restaurante din Botoșani
Coșmarul pandemiei care s-a abătut asupra omenirii a mai luat o viață la Botoșani. Marin Grig, proprietarul Restaurantului Botoșani, a murit săptămâna trecută.
Companie botoșăneană, lovitură de proporții la Iași: face pe 7,5 milioane lei peste 1.000 de clase online în școli și licee
Primăria Municipiului Iași achiziționează sisteme digitale pentru crearea a 1.250 de centre de educație online pentru unitățile de învățământ preuniversitar ieșene.
Record de îmbolnăviri la Botoșani în ziua în care s-au făcut cele mai multe teste din pandemie
Județul Botoșani bifează astăzi cel mai mare număr de persoane nou depistate cu Covid. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore s-au descoperit nici mai mult, nici mai puțin de 161 noi cazuri.
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Loading...
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
FELICITARI! STIMATE DOMN, FILMUL ACESTA AR TREBUI SA RULEZE 24 DIN 24, 7 DIN 7 LA GUVERN SI PARLAMENT, IN FICARE CONSILIU JUDETEAN SI FIECARE PRIMARIE SI POATE, DOAR ASA ,VOR INTELEGE DECIDENTII CA ESTE MOMENTUL SA SE TRZEASCA SI SA FACA CATE CEVA SI PENTRU MULTIME ,NU DOAR PENTRU BUZUNARUL PERSONAL .
11 octombrie 2020, 13:18
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8736 lei
USD
Dolarul SUA
4.0226 lei
CHF
Francul elveţian
4.5028 lei
GBP
Lira sterlină
5.3968 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8581 lei
XAU
Gramul de aur
237.9570 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2342 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3594 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9844 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1844 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.