Top News
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO

Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.

S-au așezat în urmă cu câteva secole într-o coastă a vechiului oraș și de atunci își duc viața într-o discreție exemplară. O lume aparent închisă, al cărei pitoresc se dezvăluie doar celor care au răgazul de a o cunoaște, de a o înțelege.

 

O comunitate pe cât de diferită, pe atât de bogată în cultură, în tradiții, adăugând Botoșanilor o istorie aparte care încă se scrie prin generațiile noi.

 

Cultul creştin de rit vechi coboară din credincioşii ortodocşi ruşi veniţi pe aceste meleaguri începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în urma persecuţiei dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti. Spre sfârşitul anilor 1600, Patriarhul Nikon a iniţiat o reformă în ritualul cultului creştin, reformă cu care o parte dintre ruşi nu a fost de acord. Aceasta a atras asupra lor persecuţii cumplite. Cei mai mulţi, prigoniţi de propria credinţă, au luat drumul pribegiilor, fugind în Polonia, Austria, Suedia, România, Australia şi în mai toate cotloanele pământului. În România, primele comunităţi de lipoveni s-au înfiripat în judeţul Suceava, pe la 1720. Organizatoric, 20 de ani mai târziu se înfiinţează Mitropolia de Rit Vechi de la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord.

 


Astăzi, lipovenii sunt împrăştiaţi prin toate locurile din lume. Mulţi au rămas în tradiţia comunităţii, alţii au umblat la şcoli, au format familii mixte şi au lăsat în urmă obiceiurile strămoşilor, credinţa şi straiele de sărbătoare.

 

 

Primul muzeu al lipovenilor la Botoșani

 

Pe 5 iunie 2021, La Botoșani a fost consemnată o premieră pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR). Este vorba despre primul muzeu al CRLR inclus pe harta obiectivelor turistice, demersul fiind realizat cu sprijinul și implicarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

 

Sub genericul ”Rușii lipoveni din Botoșani – File de istorie”, la Centrul cultural ”Corneliu Finascu” - sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani s-a inaugurat Expoziția muzeistică, prilej cu care a fost lansat și albumul comunității botoșănene.

 

Cei prezenți au asistat, de asemenea, la vernisajul unei expoziții de arte plastice, lucrările fiind semnate de Marcel Alexa și Nadia Bârlădeanu.

 

Rolul de gazdă i-a revenit lui Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, care și-a prezentat oaspeții: deputatul Silviu Feodor - președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Leonte Ivanov - profesor universitar doctor, șeful Catedrei de Slavistică a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Florentina Gheorghiță, director al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, colonelul Cristian Feciuc, inspector şef al I.J.J. Botoşani, alături de plutonier adjutant Dan Izotov, Ersilia Iacob, director al Bibliotecii Județene Botoșani, dar și Cristian Lazarovici, președintele Comunității Armene din Botoșani. Expoziția de artă plastică a fost vernisată de istoricul Gheorghe Median și de etnograful Steliana Băltuță.

 

Au fost prezenți, de asemenea, reprezentantul autorității locale și al celei județene: primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 

”Acest proiect al nostru, de a introduce muzeul în circuitul obiectivelor turistice ale municipiului Botoșani, își propune o deschidere cât mai largă și o invitație celor interesați să cunoască partea noastră de istorie, cultură, tradiții, direct de la sursă și cu acuratețe maximă”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni Botoșani

 

Nu este prima comunitate care înființează un punct muzeistic, a ținut să precizeze Ovidiu Ivanov, însă la Botoșani s-a făcut un prim pas în introducerea acestuia în circuitul turistic. Cu atât mai mult cu cât inaugurarea Muzeului se suprapune cu un moment important pentru Botoșani, și anume aniversarea a 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga.

 

Importanța zilei de 5 iunie a fost amintită și de către deputatul Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.

 

”Pentru comunitatea rușilor lipoveni din România este un moment istoric. Astăzi, într-o zi de mare importanță națională, ziua de naștere a marelui savant român Nicolae Iorga, născut aici, la Botoșani, și ziua când marcăm pe plan național Ziua Învățătorului, pentru că școala este foarte importantă pentru societatea românească. Dar și mâine avem o zi extrem de importantă pentru comunitatea noastră, e ziua internațională a limbii ruse, ziua de naștere a marelui poet rus Aleksandr Pușkin”,

Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.

 

Și deloc întâmplător, spune deputatul Silviu Feodor, s-au concentrat aceste evenimente aici, la Botoșani, în nordul țării.

 

”Am venit cu o mare bucurie, pentru că am considerat prezența mea aici importantă în a susține comunitatea locală. Am fost impresionat de această dedicare pentru moștenirea pe care noi am primit-o de la înaintașii noștri, de grija pe care o acordă etnicii lipoveni. O conviețuire armonioasă cu populația majoritară, cu celelalte etnii aici, în Botoșani, este un mare și frumos exemplu. Armonia aceasta generează idei frumoase, colaborări și naște proiecte de impact național și internațional”,

Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România

 

Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România a remarcat, de asemenea, importanța introducerii muzeului în circuitul național al muzeelor, dar s-a arătat impresionat și de obiectele expuse.

 

”Colțul acesta muzeistic a creat emoții și ne-a dat și nouă câteva idei, pentru că la București vom crea un muzeu național al rușilor lipoveni din România. Valorile acestea reprezintă legătura de viață între generații. Baza noastră, a culturii noastre, este religia, care a contribuit la dezvoltarea tuturor culturilor, a tuturor popoarelor. (…) Mulțumesc statului român care sprijină comunitățile etnice, suntem recunoscători României. Trăim într-o țară minunată și avem toată libertatea de a ne exprima”,

 Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România

 

La rândul său, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a felicitat comunitatea lipovenească din Botoșani pentru efortul de a duce mai departe cultura și tradiția.

 

”Sunteți a doua comunitate din județ ca mărime, pentru noi acest lucru este extrem de important. Ceea ce faceți, în calitate de președinte al acestei comunități, nu poate decât să ne bucure pentru că duceți mai departe tradiția și valorile dvs. prin acești minunați copii și ni le transmiteți și nouă. Vă felicităm și contați pe sprijinul nostru administrativ”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

Felicitări a adresat comunității lipovenilor și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei: ”Muzeul este foarte frumos integrat în acest oraș. Vă felicit că duceți tradiția mai departe”.

 

Istoricului Gherghe Median i-a revenit misiunea de a trasa un fir istoric și deopotrivă sentimental al contribuției lipovenilor la dezvoltarea orașului, odată cu recomandările de a dezvolta din punct de vedere muzeistic expoziția și de a o aduce în contemporaneitate.

 

”Am avut bucuria să cunosc o serie de oameni din comunitate care au fost extrem de deschiși și ne-au pus la dispoziție arhiva personală, fotografii, ne-au pus în legătură cu membrii comunității. Expoziția de aici este făcută ca o primă formă a unui muzeu și este bine că s-a făcut. Aceste obiecte urmează să fie puse fiecare pe un făgaș și adusă expoziția în contemporaneitate. Pentru mine este o mare bucurie că ați făcut acest pas, pentru că mi s-a părut nedrept ca o comunitate atât de numeroasă și înfloritoare să nu se remarce și în viața culturală a orașului. Este foarte frumos ce ați făcut, armenii fac și ei foarte multe și poate ,ușor-ușor, viața culturală a orașului se va reanima, așa cum trebuie să fie”,

Gheorghe Median, istoric

 

Cei prezenți au fost apoi invitați să participe la vernisajul expoziției de pictură, eveniment asupra căruia Botoșăneanul va reveni cu un material amplu.

 


 

La final, bucuria și voia bună s-a instalat în mijlocul comunității.

 

Purtând costume tradiționale lipovenești, cu zâmbete și voie bună, copii și adulți deopotrivă au cântat și au dansat pe ritmurile cunoscutelor cântece rusești, de la Kalinka la Katiușa. Aplauzele au fost și ele pe măsura spectacolului oferit, membrii comunității răsplătindu-și artiștii, atât pe cei mari, cât și pe cei mici, cu gustări pregătite special pentru acest eveniment.

 

loading...
DOLIU în comunitatea lipovenilor din Botoșani: ”A păstorit timp de trei decenii sufletele credincioșilor”

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
Loading...
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Loading...
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
GALERIE FOTO - Desfășurare incredibilă de forțe la Botoșani și Suceava! Doi bărbați care jefuiau vile și bancomate urmăriți cu focuri de armă, reperați cu elicopterul, prinși de mascați
Timp de câte ore în dimineața zilei de miercuri, 7 iulie 2021 a avut loc o adevărată desfășurare de forțe pentru prinderea a doi bărbați care sunt bănuiți că furau din vile ale persoanelor cu potență financiară și dădeau spargeri și la bancomate bancare.
Bravo un lucru minunat! Sper ca și bisericile vechi si uitate de timpuri din Botoșani sa fie puse în valoare
6 iunie 2021, 12:51
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
30.1 o C
Dorohoi
28.4 o C
Bucecea
29.7 o C
Darabani
28.0 o C
Saveni
29.0 o C
Ştefăneşti
25.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.