Top News
Poveste din autobuz cu o botoșăneancă procuror: ”Curajul infractorilor se trage din tăcerea noastră”

Este cunoscută în breaslă datorită profesionalismului, dar și a atitudinii nonconformiste. Are umor, carismă, este frumoasă și, nu în ultimul rând, deșteaptă.

În teniși și blugi sau în fuste adolescentine, părul rebel și colorat discret în șuvițe, cu zâmbetul pe chip și privirea ageră, Arina Corsei-Vultureanu este, ar spune mulți, un procuror atipic.

 

Fostă elevă a Şcolii 10, apoi a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani, a urmat cursurile Facultății de Drept a Universităţii Bucureşti (2011). După facultate a plecat la Sorbona, unde a obținut diplome de licență și master la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene. Din 2013 este absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii, iar de patru ani formator colaborator la disciplina ”Dezvoltare personală” în cadrul Institutului Național al Magistraturii.

 

În prezent, Arina Corsei Vultureanu este procuror de urmărire la Judecătorie, în Bucureşti. Un vis pe care a început a-l construi încă din adolescență.

 

 

”Făceam ordine în gașcă”

 

În Botoșani, pe când era la liceu, a fost voluntar în proiecte privind drepturile copiilor, drepturile elevilor, combaterea violenţei domestice şi combaterea traficului de fiinţe umane.

 

În studenție a continuat să se implice. A fost voluntar ELSA Bucureşti (European Law student's Association), co-organizator şcoli de vară, conferinţe şi seminarii.

 

A fost, de asemenea, colaborator al Transparency International - co-redactare raport privind termenele de prescripţie ale infracţiunilor de corupţie, colaborator al OSCE - asistent analist juridic, translator, interpret. Dar și Bursier Sur-place în cadrul Fundaţiei Konrad Adenauer.

 

 

„Eram extrovertită de mică și eram Gigi Dreptate, făceam ordine în gașcă”, povestește într-un interviu. Primele lecții de viață le-a primit de la tatăl ei - un respectat profesionist din administrația botoșăneană care, în urmă cu câteva luni, s-a stins din viață - care i-a spus că „promisiunea dată e datorie curată”.

 

Crede în iubire, libertate și onestitate.

 

 

Poveste din autobuz

 

Evenimentul ”Oamenii Dreptății” a marcat primii 10 ani din viața comunității ”Lideri pentru Justiție” prin 24 de momente în care dreptatea, sub multiplele ei forme, a fost pusă sub lumina reflectoarelor.

 

La sfârșitul anului trecut, la Teatrul Elisabeta din București, Arina Corsei a fost invitată în cadrul unui eveniment complex – marca Leaders for Justice - care a reunit momente de storytelling, muzică, teatru și film.

 

Tânăra botoșăneancă a urcat pe scenă pentru a spune… o poveste din autobuz. O întâmplare care, sub o formă sau alta, ne e multora familiară. Reacțiile diferă, însă, de fiecare dată.

 

Era sfârșitul anului doi de facultate, povestește Arina Corsei. Într-un autobuz din București.

 

”Autobuzul era destul de plin, dar am găsit un loc în spate, la fereastră. Când mi-am îndreptat privirea dinspre fereastră în faţă am observat cum pe scaunul din stânga era un domn foarte, foarte mare, cu mâna în poşeta fetei din faţă. Am fost foarte surprinsă, era o teamă, şi am încercat să găsesc repede o soluţie. Mă ridic, pretind că vreau să cobor, domnul va fi obligat să îşi retragă mâna din poşeta fetei şi problema e ca şi rezolvată”, povestește tânăra procuroare.

 

Planul nu merge. Mai mult, gestul de a sări în apărarea victimei face ca, în câteva clipe, să devină ea însăși victimă.

 

 

”Domnul se uită foarte agresiv şi spune: Stai jos, mă ridic eu când opreşte autobuzul. M-am scurs înapoi pe scaunul meu şi inima deja îmi bătea nebuneşte şi mă gândeam ce e de făcut. În capul meu vâjâiau două variante: tac şi suport umilinţa sau nu tac şi îmi asum ce se întâmplă”, curge mai departe povestea Arinei Corsei.

 

 

Amintiri din Botoșani: ”De fiecare dată mă certam cu golanii care spuneau obrăznicii şi nu o dată am luat bătaie”

 

Nu era prima dată când ar fi riscat, își amintește tânăra procuroare, moment în care se întoarce, cu zâmbetul pe buze, către viața din micul orășel natal.

 

”Aveam 21 de ani şi veneam dintr-un oraş mic din Moldova unde de fiecare dată mă certam cu golanii care spuneau obrăznicii şi nu o dată am luat bătaie. Aşa că mi-am asumat şi de data asta şi i-am spus fetei: ai grijă la geantă! Fata şi-a retras geanta, domnul şi-a retras mâna, iar eu am putut să mă ridic şi să scap din închisoarea lui”, rostește cu umor Arina Corsei.

 

Se întoarce în autobuzul din București. Curajul ei a declanșat furia infractorilor. Ce a urmat pare greu de imaginat, dar se întâmplă din păcate prea des în societatea noastră. Doar personajele sunt, de fiecare dată, altele.

 

”M-am aşezat cumva în dreptul lui, aşteptând staţia să cobor. În momentul acela din mijlocul autobuzului a apărut un alt domn foarte masiv, dând la o parte călătorii din autobuz, stânga-dreapta şi şi-a înfipt mâna în gâtul meu. M-a lipit de peretele autobuzului şi vorbea foarte, foarte agresiv. M-am strecurat pe sub mâna lui, el s-a aşezat lângă prietenul lui şi a început să vorbească foarte, foarte porcos. Se dezbrăcase, era o imagine cumplită. Din fericire a venit staţia de autobuz, s-au deschis uşile, a coborât victima, am coborât şi eu, ea a bâiguit un mulţumesc iar eu am izbucnit în plâns. Eram copleşită de dezgust, de furie, trăiam un sentiment de nedreptate, de neputinţă, era o durere foarte, foarte mare. Şi era o durere foarte mare şi pentru că nimeni nu spusese nimic”, spune cu vocea tremurând tânăra.

 

 

”Nu am înţeles nici până azi tăcerea oamenilor”

 

De șase ani, spune Arina Corsei, ca procuror, a avut de a face cu infractori. A înțeles cum acționează, cum gândesc, cum se apără unii pe alții.

 

 

 

”Aceşti 6 ani m-au învăţat mai mult despre cum gândesc infractorii şi despre comportamentul lor. Şi am înţeles că atunci când sunt prinşi ripostează şi atacă înapoi şi ar face orice să îşi scape pielea. Am înţeles că se ajută între ei. Am înţeles până şi umilinţa la care m-au supus, căci am văzut foarte multe victime din sadism, nu cum spunem noi, juriştii, din necesitatea comiterii faptei”, povestește procurorul.

 

Însă, dincolo de răutatea, sadismul și cruzimea infractorilor, există o problemă a societății, mult mai gravă și mai dureroasă: tăcerea, neimplicarea, lipsa curajului și a atitudinii.

 

”Nu am înţeles nici până azi tăcerea oamenilor. Pentru că dacă oamenii ar lua atitudine, infractorii ar avea conştiinţa faptului că victimele nu sunt singure. Şi dacă oamenii ar lua atitudine, toţi oamenii ar fi mai în siguranţă. Pentru că, vedeţi dvs., curajul infractorilor se trage din tăcerea noastră”, încheie Arina Corsei.

 

O poveste din autobuz. Se poate întâmpla în fiecare zi. Depinde de noi dacă infractorii sunt învingători sau învinși.

 

(Foto: Leaders for Justice)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tânără din Botoșani, model de top pe scena din Londra – GALERIE FOTO cu creațiile celebre purtate
Este tânără, frumoasă și își dorește o carieră în actorie. A câștigat până acum mai multe concursuri de modă, iar cea mai nouă experiență a sa este London Fashion Week.
Un fost subsecretar de stat PSD a ajuns șef în termoficarea botoșăneană
Totul s-a jucat la un singur vor în ședința ordinară de Consiliu Local, iar desemnarea în funcția de conducere de la SC Modern Calor SA s-a făcut prin vot secret.
Fost inspector școlar de la Botoșani condamnat la închisoare pentru înșelăciune și fals
Magistrații de la Judecătoria Botoșani s-au pronunțat astăzi în procesul în care un fost inspector școlar de la Botoșani a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Jurnalistul Florentin Florescu, privegheat de o mamă bătrână, foști colegi, un preot și creștinii satului: Nu era la vârsta la care să moarăGALERIE FOTO
Moartea lui Florentin Florescu le-a părut multora o glumă. Mulți dintre cei care l-au știut au recunoscut că vestea plecării jurnalistului, chiar de ziua lui, părea o ghidușie pusă la cale chiar de el. Au înțeles, cu cât treceau minutele, orele, că Florentin s-a lăsat de glume.
VIDEO șocant: Gândaci filmați în frigiderele restaurantelor din Botoșani - FOTOGALERIE
Noi imagini șocante au fost făcute publice de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în urma controalelor efectuate la restaurantele din Botoșani
IMAGINI absolut șocante din bucătăriile restaurantelor controlate la Botoșani făcute publice de Protecția Consumatorilor – GALERIE FOTO
Pentru buna informare a cetățenilor din Botoșani, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, a făcut publice o serie de fotografii din bucătăriile unor restaurante care au făcut obiectul controalelor în zilele de 13 și 14 februarie 2020.
Este oficial: Hotel-restaurant închis de Protecția Consumatorilor - FOTO
Informațiile prezentate vineri dimineață privind acțiunile desfășurate de Autoritatea Națională pentru Consumatorilor (ANPC) în unele localuri din Botoșani au fost confirmare de reprezentanții instituției. Iar într-unul dintre cazuri s-a luat inclusiv măsura sistării activității.
Cu DUREREA la psihiatru: ”Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii”
Se spune că bucuria împărtăşită se transformă într-o bucurie mai mare. Însă durerea împărtăşită este o durere vindecată.
Camere VIDEO de supraveghere la ghene de gunoi: Imaginile în timp real ajung direct la Poliție și Urban Serv – FOTOGALERIE & VIDEO
Una dintre inițiativele viceprimarului Cosmin Andrei a fost de amplasare a unor camere de supraveghere în zona unor platforme de colectare deșeuri, unde cetățenii obișnuiesc să arunce sacii menajeri pe jos și nu în pubele.
Loading...
EXCLUSIV: Gelu Graur gata să renunțe la candidatura pentru Primăria Botoșani
Abia nominalizat de Uniunea Salvați România pentru candidatura la funcția de primar al municipiului Botoșani, Gelu Graur intenționează să iasă din cursă. Între acesta și o parte a liderilor USR Botoșani au apărut unele divergențe care l-au determinat să își revadă planurile politice.
Cascador de 17 ani încătușat de polițiști după o goană cu 160 km la oră și aproape două luni de pândă
Un adolescent de 17 ani a fost condus la sediul Poliției de la Botoșani, în cătușe.
O candidată pentru un post la Primăria Botoșani a luat nota… 0 la concurs
Concursul pentru un post de referent la Primăria Botoșani a eșuat. Ba chiar unii dintre candidați au dovedit că sunt total nepregătiți pentru un astfel de examen.
Scrisoarea de ADIO lăsată de tânăra amantă care a vrut să se sinucidă: Sunt sigură că după ce n-am să mai fiu…
Înainte de a înghiți un pumn de pastile, tânăra care locuia într-un apartament cu chirie în Zona Industrială a municipiului a lăsat un bilet de adio.
Băiat de 18 ani OMORÂT cu mașina, aproape 150.000 de lei va primi familia pentru viața lui
Mihai avea doar 18 ani când viața lui însă s-a frânt brusc fiind călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți și frați îndurerați purtați prin instanță pentru a se face dreptate în acest caz.
Loading...
Dramă din dragoste: O tânără care se iubea cu un bărbat însurat a băut un pumn de pastile – VIDEO & FOTOGALERIE
Fata locuia în chirie într-un apartament dintr-un cartier din Zona Industrială a orașului.
Despre spectacolul vieții și curajul de a trăi bucuriile simple, în ”Portugalia” de la Teatrul ”Mihai Eminescu” - GALERIE FOTO & VIDEO
Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umor și replici tăioase, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.
Convoi exceptionnel: Tânărul mort în Belgia, înmormântare cu un cap de camion și zeci de coroane – GALERIE FOTO
După zeci de mii de kilometri parcurși pe autostrăzile Europei, Florin Corsei a parcurs astăzi ultimul drum al vieții. A avut alături o mulțime de foști prieteni, colegi de muncă, de rude și oameni dragi sufletului său.
Un tânăr avocat este noul consilier din Cancelaria Prefectului, soția sa este funcționar în Prefectură
Noul purtător de cuvânt al Prefecturii Botoșani, care și-a început activitatea de astăzi, 7 februarie 2020, este avocat de profesie.
Haos politic după căderea Guvernului! Prefectul stă liniștit dar nu prea, liderii din teritoriu așteaptă finalizarea circului
Trecerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împreună cu UDMR a dus la căderea Guvernului Orban și un nou blocaj politico-administrativ în România. La București sunt făcute calcule politice la nivel înalt, cred politicienii din teritoriu. Însă aceste calcule vizează strict viitorul unora sau altora dintre partide, mai presus de binele poporului.
TRAGEDIE într-un cuplu de surdomuți! Soția și-a găsit partenerul de viață într-un pârâu
Nefericitul eveniment a fost semnalat în noaptea de 4 februarie 2020 când un botoșănean a cerut ajutorul prin numărul unic de urgență 112.
inca ceva dra procuror, nu stiu daca si domnia ta, dar sunt n cazuri in care procurorii dau drumul hotilor, violatorilor, criminalilor si claseaza dosarul, te rugam sa atragi atentia celor din tagma dumitale, caci cetateanul de rand daca a intervenit la astfel de evenimente s-a ales cu capul spart si o amenda, adicatelea intelegi dumneata cam care este pulsul, cata vreme oamenii nu au incredere in justitie nici nu vor interveni, a ajuns acum sa fii amendat daca sesizezi fapte reprobabile
28 ianuarie 2020, 13:18
Ce face domșoara ține de atitudinea civică, care lipsește multora, dar nu prea are legătură cu greva magistraților sau cu pensiile speciale. Se prea poate ca acolo unde se află să-și facă treaba, deși nu asta reiese din materialul laudativ. Pensiile nesimțite, ieșirea la pensie după o perioadă foarte scurtă de muncă (sunt destule cazurile vehiculate prin presă cu pensionarea pe la 39 - 40 de ani ca apoi să fie pe lista ministeriabililor) este o mită oferită de politicieni unor categorii sociale (magistrați, polițiști, organe de represiune mai simplu spus. Clasa politică românească formată din cocălari, infractori de toate tipurile, oameni de joasă speță, are nevoie de susținere pentru a nu sfârși la ocnă. Iar dacă un ALDE ăla s-a cocoțat din nou în frunte este numai vina justiției și nu a lui Badea Gheorghe din capătul bățului cu care-și mână oile spre dezastru. Să nu adormim prea puțina vigilență ce ne-a mai rămas.
27 ianuarie 2020, 21:01
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.