Top News
Poveste din autobuz cu o botoșăneancă procuror: ”Curajul infractorilor se trage din tăcerea noastră”

Este cunoscută în breaslă datorită profesionalismului, dar și a atitudinii nonconformiste. Are umor, carismă, este frumoasă și, nu în ultimul rând, deșteaptă.

În teniși și blugi sau în fuste adolescentine, părul rebel și colorat discret în șuvițe, cu zâmbetul pe chip și privirea ageră, Arina Corsei-Vultureanu este, ar spune mulți, un procuror atipic.

 

Fostă elevă a Şcolii 10, apoi a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani, a urmat cursurile Facultății de Drept a Universităţii Bucureşti (2011). După facultate a plecat la Sorbona, unde a obținut diplome de licență și master la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene. Din 2013 este absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii, iar de patru ani formator colaborator la disciplina ”Dezvoltare personală” în cadrul Institutului Național al Magistraturii.

 

În prezent, Arina Corsei Vultureanu este procuror de urmărire la Judecătorie, în Bucureşti. Un vis pe care a început a-l construi încă din adolescență.

 

 

”Făceam ordine în gașcă”

 

În Botoșani, pe când era la liceu, a fost voluntar în proiecte privind drepturile copiilor, drepturile elevilor, combaterea violenţei domestice şi combaterea traficului de fiinţe umane.

 

În studenție a continuat să se implice. A fost voluntar ELSA Bucureşti (European Law student's Association), co-organizator şcoli de vară, conferinţe şi seminarii.

 

A fost, de asemenea, colaborator al Transparency International - co-redactare raport privind termenele de prescripţie ale infracţiunilor de corupţie, colaborator al OSCE - asistent analist juridic, translator, interpret. Dar și Bursier Sur-place în cadrul Fundaţiei Konrad Adenauer.

 

 

„Eram extrovertită de mică și eram Gigi Dreptate, făceam ordine în gașcă”, povestește într-un interviu. Primele lecții de viață le-a primit de la tatăl ei - un respectat profesionist din administrația botoșăneană care, în urmă cu câteva luni, s-a stins din viață - care i-a spus că „promisiunea dată e datorie curată”.

 

Crede în iubire, libertate și onestitate.

 

 

Poveste din autobuz

 

Evenimentul ”Oamenii Dreptății” a marcat primii 10 ani din viața comunității ”Lideri pentru Justiție” prin 24 de momente în care dreptatea, sub multiplele ei forme, a fost pusă sub lumina reflectoarelor.

 

La sfârșitul anului trecut, la Teatrul Elisabeta din București, Arina Corsei a fost invitată în cadrul unui eveniment complex – marca Leaders for Justice - care a reunit momente de storytelling, muzică, teatru și film.

 

Tânăra botoșăneancă a urcat pe scenă pentru a spune… o poveste din autobuz. O întâmplare care, sub o formă sau alta, ne e multora familiară. Reacțiile diferă, însă, de fiecare dată.

 

Era sfârșitul anului doi de facultate, povestește Arina Corsei. Într-un autobuz din București.

 

”Autobuzul era destul de plin, dar am găsit un loc în spate, la fereastră. Când mi-am îndreptat privirea dinspre fereastră în faţă am observat cum pe scaunul din stânga era un domn foarte, foarte mare, cu mâna în poşeta fetei din faţă. Am fost foarte surprinsă, era o teamă, şi am încercat să găsesc repede o soluţie. Mă ridic, pretind că vreau să cobor, domnul va fi obligat să îşi retragă mâna din poşeta fetei şi problema e ca şi rezolvată”, povestește tânăra procuroare.

 

Planul nu merge. Mai mult, gestul de a sări în apărarea victimei face ca, în câteva clipe, să devină ea însăși victimă.

 

 

”Domnul se uită foarte agresiv şi spune: Stai jos, mă ridic eu când opreşte autobuzul. M-am scurs înapoi pe scaunul meu şi inima deja îmi bătea nebuneşte şi mă gândeam ce e de făcut. În capul meu vâjâiau două variante: tac şi suport umilinţa sau nu tac şi îmi asum ce se întâmplă”, curge mai departe povestea Arinei Corsei.

 

 

Amintiri din Botoșani: ”De fiecare dată mă certam cu golanii care spuneau obrăznicii şi nu o dată am luat bătaie”

 

Nu era prima dată când ar fi riscat, își amintește tânăra procuroare, moment în care se întoarce, cu zâmbetul pe buze, către viața din micul orășel natal.

 

”Aveam 21 de ani şi veneam dintr-un oraş mic din Moldova unde de fiecare dată mă certam cu golanii care spuneau obrăznicii şi nu o dată am luat bătaie. Aşa că mi-am asumat şi de data asta şi i-am spus fetei: ai grijă la geantă! Fata şi-a retras geanta, domnul şi-a retras mâna, iar eu am putut să mă ridic şi să scap din închisoarea lui”, rostește cu umor Arina Corsei.

 

Se întoarce în autobuzul din București. Curajul ei a declanșat furia infractorilor. Ce a urmat pare greu de imaginat, dar se întâmplă din păcate prea des în societatea noastră. Doar personajele sunt, de fiecare dată, altele.

 

”M-am aşezat cumva în dreptul lui, aşteptând staţia să cobor. În momentul acela din mijlocul autobuzului a apărut un alt domn foarte masiv, dând la o parte călătorii din autobuz, stânga-dreapta şi şi-a înfipt mâna în gâtul meu. M-a lipit de peretele autobuzului şi vorbea foarte, foarte agresiv. M-am strecurat pe sub mâna lui, el s-a aşezat lângă prietenul lui şi a început să vorbească foarte, foarte porcos. Se dezbrăcase, era o imagine cumplită. Din fericire a venit staţia de autobuz, s-au deschis uşile, a coborât victima, am coborât şi eu, ea a bâiguit un mulţumesc iar eu am izbucnit în plâns. Eram copleşită de dezgust, de furie, trăiam un sentiment de nedreptate, de neputinţă, era o durere foarte, foarte mare. Şi era o durere foarte mare şi pentru că nimeni nu spusese nimic”, spune cu vocea tremurând tânăra.

 

 

”Nu am înţeles nici până azi tăcerea oamenilor”

 

De șase ani, spune Arina Corsei, ca procuror, a avut de a face cu infractori. A înțeles cum acționează, cum gândesc, cum se apără unii pe alții.

 

 

 

”Aceşti 6 ani m-au învăţat mai mult despre cum gândesc infractorii şi despre comportamentul lor. Şi am înţeles că atunci când sunt prinşi ripostează şi atacă înapoi şi ar face orice să îşi scape pielea. Am înţeles că se ajută între ei. Am înţeles până şi umilinţa la care m-au supus, căci am văzut foarte multe victime din sadism, nu cum spunem noi, juriştii, din necesitatea comiterii faptei”, povestește procurorul.

 

Însă, dincolo de răutatea, sadismul și cruzimea infractorilor, există o problemă a societății, mult mai gravă și mai dureroasă: tăcerea, neimplicarea, lipsa curajului și a atitudinii.

 

”Nu am înţeles nici până azi tăcerea oamenilor. Pentru că dacă oamenii ar lua atitudine, infractorii ar avea conştiinţa faptului că victimele nu sunt singure. Şi dacă oamenii ar lua atitudine, toţi oamenii ar fi mai în siguranţă. Pentru că, vedeţi dvs., curajul infractorilor se trage din tăcerea noastră”, încheie Arina Corsei.

 

O poveste din autobuz. Se poate întâmpla în fiecare zi. Depinde de noi dacă infractorii sunt învingători sau învinși.

 

(Foto: Leaders for Justice)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Loading...
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Victor Ponta, declarație la Botoșani despre alegerile locale: Va fi o nebunie. Un dezastru VIDEO
Prezent la Botoșani, Victor Ponta, președintele Pro România a abordat mai multe teme de actualitate, în contextul vizitei electorale pentru mobilizarea propriilor membri de partid.
Din nou la piscină!!! O nouă săptămână, noi participanți, același curs de creativitate și dezvoltare a abilităților de viață la CreaFuture – FOTO&VIDEO
Gazdele sunt aceleași, actorii principali s-au schimbat. Asociația B-Right Media și partenerii mai fac un pas în implementarea proiectului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Amfiteatru, soare, plăcinte și muzică populară la vizita liderului național al PMP, la Botoșani: Vom fi a treia forță politică– VIDEO&FOTOGALERIE
Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a efectuat duminică, 6 septembrie 2020, o vizită electorală la Botoșani cu scopul de a mobiliza oamenii pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Loading...
PSD-iștii au luat cu asalt Parcul Primăriei și au lansat un program după modelul Gabrielei Firea – GALERIE FOTO
Social-democrații botoșăneni au lansat astăzi în prezența șefului partidului, Marcel Ciolacu, un program pentru susținerea natalității. Practic, este un program preluat după modelul primarului din capitală, Gabriela Firea.
100 de lei 10 minute! Bani oferiți botoșănenilor care stau lângă stadion pentru o „bucățică” live din posibilul meci cu Tottenham
Tragerile la sorți pentru tururile preliminare din Europa League și prezența echipei FC Botoșani printre formațiile participante ar putea aduce primul moment cu adevărat istoric în fotbalul românesc dar mai ales cel botoșănean.
Director economic nou la Spitalul de Pneumoftiziologie, două doamne fac echipă în fruntea unității
Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani are echipă nouă de conducere de la începutul lunii septembrie.
Sediul unei instituții din centrul orașului Botoșani a intrat în reparații, clădirea este monument istoric – GALERIE FOTO
O clădire aflată pe lista monumentelor istorice din zona centrală a municipiului Botoșani a intrat în reparații.
REFORMĂ la Inspectoratul Școlar, doi inspectori printre care o soră de deputat se întorc la catedră, zece nume noi – LISTA
Ministerul Educației și Cercetării a transmis astăzi către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani două adrese: una cu încetarea detașării în interesul învățământului pentru un număr de 17 inspectori școlari. O a doua cu aviz pentru detașarea în interesul învățământului pentru anul școlar următor, în cazul a 25 de inspectori școlari.
TRAGEDIE în Italia! Un băiat de 17 ani originar din Botoșani, mort într-un cumplit accident – FOTOGALERIE
Durere, lacrimi și întristare la Eboli, în regiunea Campania, unde rudele, prietenii și colegii îl plâng pe Domenico Ahanzei, tânărul român de numai 17 ani care joi, 27 august, a avut un accident în timp ce se deplasa cu scuterul său.
inca ceva dra procuror, nu stiu daca si domnia ta, dar sunt n cazuri in care procurorii dau drumul hotilor, violatorilor, criminalilor si claseaza dosarul, te rugam sa atragi atentia celor din tagma dumitale, caci cetateanul de rand daca a intervenit la astfel de evenimente s-a ales cu capul spart si o amenda, adicatelea intelegi dumneata cam care este pulsul, cata vreme oamenii nu au incredere in justitie nici nu vor interveni, a ajuns acum sa fii amendat daca sesizezi fapte reprobabile
28 ianuarie 2020, 13:18
Ce face domșoara ține de atitudinea civică, care lipsește multora, dar nu prea are legătură cu greva magistraților sau cu pensiile speciale. Se prea poate ca acolo unde se află să-și facă treaba, deși nu asta reiese din materialul laudativ. Pensiile nesimțite, ieșirea la pensie după o perioadă foarte scurtă de muncă (sunt destule cazurile vehiculate prin presă cu pensionarea pe la 39 - 40 de ani ca apoi să fie pe lista ministeriabililor) este o mită oferită de politicieni unor categorii sociale (magistrați, polițiști, organe de represiune mai simplu spus. Clasa politică românească formată din cocălari, infractori de toate tipurile, oameni de joasă speță, are nevoie de susținere pentru a nu sfârși la ocnă. Iar dacă un ALDE ăla s-a cocoțat din nou în frunte este numai vina justiției și nu a lui Badea Gheorghe din capătul bățului cu care-și mână oile spre dezastru. Să nu adormim prea puțina vigilență ce ne-a mai rămas.
27 ianuarie 2020, 21:01
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.