Top News
Politica Nordului: Darabani, locul în care muzica unește ceea ce pandemia desparte - GALERIE FOTO&VIDEO

Ediția a opta a Festivalului Nordului a adus din nou la Darabani public din toată țara, iubitori de muzică sau pur și simplu oameni care profită, după anul de pandemie, de orice prilej care îi face fericiți.

De la prima oră a dimineții, pe drumul dintre Botoșani și Darabani s-a circulat mai intens decât de obicei. Mașini cu suport de bicicletă deasupra, echipate anume pentru Maratonul Nordului, au venit din toată țara, după cum se putea observa după numerele de înmatriculare: sportivi din Suceava, Iași, Cluj, Alba, Maramureș, Neamț și lista nu se încheie aici.

 

La fel de divers era și publicul din Poiană, loul destinat concertelor, șirul de mașini întinzându-se și anul acesta pe mai mulți kilometri. Asta în ciuda faptului că vremea nu a fost pe tot parcursul zilelor una tocmai prielnică. Mai mult, evenimentele au fost cu bilete, iar restricțiile legate de pandemie au fost și ele stricte (vaccinări, teste etc.), însă trupele invitate și atmosfera deja consacrată i-au făcut pe turiști să urce către Nord și în acest an.

 

Doi tineri, de pildă, veniți din Suceava, s-au bucurat de muzica celor de la The Mono Jacks la Conac, apoi la ora 20.00 au urcat în mașină pentru a ajunge în Poiană, unde au aplaudat și au dansat trupele invitate. După miezul nopții au plecat acasă, la Suceava... ”Aseară nu am venit, a fost nunta unei verișoare, dar în seara asta nu am mai ratat. Mâine plecăm la București, nu vom ajunge în Poiană. Ne bucurăm de fiecare concert, pentru că am suferit foarte mult în pandemie, ne-au lipsit mult aceste momente”, spune tânăra din Suceava.

 

Nu au lipsit nici politicienii, oficiali cu rang de director sau cu renume de lideri, însă prezența lor s-a limitat la spațiul unor mese, în zona de servire. Au lipsit cu desăvârșire fotografiile, discursurile sau orice alt fel de promovare cu care oamenii politici erau obișnuiți la astfel de evenimente.

 

De remarcat, de asemenea, schimbările produse în Darabani. Orașul din urmă cu 7-8 ani, când festivalul se strecura discret în Nord, astăzi s-a transformat vizibil. În urbea altădată singuratică, unde turiștii nimereau mai degrabă accidental, au apărut acum pensiunile. Semnele trecerii festivalului sunt și ele vizibile: Muzeul Nordului, cu colecții unicat, clădiri renovate și mai îngrijite, oameni zâmbitori.

 

 

O seară cu ploaie, una cu nori, a treia stă să înceapă

 

Vineri seara, după spectacolul trupei de teatru Drama Club, cu ”O poveste foarte simplă”, în curtea Conacului din Darabani a început muzica. Ploaia a dat peste cap planurile din Poiană, noroiul fiind ingredientul cel mai greu de gestionat de către sutele de oameni veniți să se bucure de atmosferă și de o seară împreună.

 

Organizatorii s-au adaptat imediat, au redistribuit locațiile, microbuzele au fost ”pe linia de urgență” între Conac și Poiană și, în acest fel, muzica s-a auzit până târziu în noapte. Dan Byron, Sea Section, Baba Dochia au încântat publicul, iar artiștii de la Subcarpați au fost, spun cei care au asistat la concert, la înălțime.

 

Osteneala organizatorilor a fost răsplătită sâmbătă, când soarele a apărut din nou pe cer, iar turiștii s-au avântat din nou cu îndrăzneală către spațiile dedicate concertelor, și nu numai. Seara, deși amenințată de nori și de câteva picături de ploaie, a fost una cât se poate de potrivită distracției.

 

Au fost prezenți deopotrivă la Întâlnirile Nordului, apoi au aplaudat prestația celor de la Atelierul de Teatru, care au prezentat la conac spectacolul ”Antisocial”.

 

Apoi în balcon s-au instalat Doru Trăscău și Andrei Zamfir (The Mono Jacks), care au creat momente speciale pentru romanticii îndrăgostiți. În formulă de duo, Doru și Andrei au început cu piesa de rezistență ”Gloria”, apoi au continuat cu ”Un sfert de secundă”, ”Infinit”, ”1000 de DA”.

 

 

”Pandemia ne desparte, muzica ne unește”

 

În acest timp, în Poiană răsuna muzica celor de la Melting Dice, iar de la ora 22.00 pe scenă au urcat The Kryptonite Sparks, un ”power-trio incandescent”. Poiana a devenit o explozie de energie, dans, o descătușare incredibilă.

 

Trupa care a încheiat seara și-a făcut apariția, exact cum era anunțat în programul oficial, la ora 23:15. Până după miezul nopții, Zdob și Zdub au cântat pentru public piesele cele mai cunoscute, de la ”Bunica bate toba” la ”DJ Vasile” sau ”Videli Nochi”. Poiana a devenit în întregime o scenă, spectacolul fiind unul general. ”Pandemia ne desparte, muzica ne unește”, a răsunat în Poiană vocea lui Roman Iagupov, solistul de la Zdob și Zdub.

 

Duminică, la ora 19.00 Zilele Nordului vor găzdui o nouă piesă de teatru: ”Gewalt la Darabani (Texte bune în locuri nebune)”, urmat de concertul care va fi închide seria muzicală 2021: Mircea Baniciu.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Familiile pacienților internați la Mavromati sună în disperare, dar angajații NU răspund: Ori sunt plictisiți, ori s-au săturat
Reprezentanții Spitalului Județean Mavromati au pus la dispoziție numere de telefon pentru fiecare secție în parte în vederea obținerii informațiilor pentru pacienții internați. Ori de multe ori rudele pacienților sună în disperare însă nimeni nu răspunde la telefon.
Accidentul de la Ripiceni, cea mai mare tragedie de la Botoșani, din ultimele aproape două decenii! Trei morți și un supraviețuitor cu mâna ruptă – GALERIE FOTO
Marius Repede – 28 de ani.Răzvan Lupu – 24 de ani.Alexandru Calimandruc – 22 de ani.
”În numele eroilor neamului românesc”: Ștafeta Invictus, așteptată la Botoșani cu oficialități, torțe, militari și sumedenie de voluntari – GALERIE FOTO&VIDEO
Momente emoționante, duminică seara, în centrul municipiului Botoșani. Militari și voluntari, dar și oficialități, s-au adunat pentru a primi Ștafeta Invictus de la Piatra Neamț.  
Cum e posibil așa ceva? Municipiul Botoșani are o rată de 6 ori mai mare decât în aceeași zi de anul trecut
O comparație efectuată de ziarul Botoșăneanul pe baza datelor furnizate de autorități arată că la Botoșani situația este mult mai gravă decât anul trecut pe vremea aceasta.  
Tânăr de 34 de ani mort după două săptămâni de boală, a ajuns prea târziu la spital
Valul patru pare să lovească cel mai mult în botoșănenii care fie s-au săturat de măsurile, restricțiile și discuțiile privitoare la afecțiunea care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, fie fac parte din categoria persoanelor care nu cred în această boală.
S-au terminat banii pentru noul UPU de la spital, consilierii reuniți de urgență pentru alocarea de noi fonduri – DOCUMENT
Ritmul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati sunt desfășurate într-un ritm accelerat de nevoile medicale în plină criză sanitară.Constructorul care a câștigat licitația a înțeles nevoia devansării termenului de finalizare a investiției.
Casa de avocatură a unui botoșănean îl apără pe Enescu: Merită aplauze pentru cât de repede și de profesionist s-au mobilizat
Un exemplu de bună practică, spirit civic îmbinat cu un profesionalism fără cusur, fidelitate față de valorile naționale, dar și o cultură solidă a unor avocați care, dincolo de știința meseriei, știu să pună legea în slujba binelui, acolo unde el, binele, este în pericol a fi confiscat sau alterat.
Liberalii și-au tras partid cu televiziune: pact la ședința de la stațiune
Întrunit săptămâna trecută la Stațiunea de Cercetare Popăuți, Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani a aprobat încheierea unui protocol de colaborare cu Dreapta Liberală (DL).
Cadre medicale de la „Mavromati” infectate în ultimele zile, mai mult de jumătate nu sunt vaccinate
Mai mulți angajați de la cea mai mare unitate medicală din județ au fost confirmați pozitiv la virusul care a pus stăpânire pe întreaga lume.
Loading...
PROTEST la Eltrans, șoferii au amenințat că blochează circulația, primarul a venit să-i asculte: Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane?GALERIE FOTO & VIDEO
Începând cu ora 13:00 toate cele nouă autobuze care se află pe traseu ar fi trebuit să ajungă în fața sediului societății Eltrans și să blocheze circulația în semn de protest față de conducere.
Urmărire de aproape două ore cu Poliția, s-a tras iar cu pistolul, șoferul și-a ascuns mașina într-un lan de porumb și i-a dat foc
Actele ilegale de la granița României încep să capete proporții grave. Contrabandiștii îi determină pe polițiștii de frontieră să folosească arma tot mai des, ajungându-se chiar la urmăriți împușcați în cap.
Ziua Produselor Agroalimentare sărbătorită în Piața Revoluției cu un concert, discursuri (a)politice și mici gafe – FOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, la Botoșani a fost marcată Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. În acest an locația a fost Piața Revoluției acolo unde s-au adunat oficialități, producători locali dar și botoșăneni veniți să asculte concertul susținut de Rapsozii Botoșanilor.
Din minut în minut: Val de botoșăneni la Urgențe, „acuzații” (ne)fondate către medicii de familie: Ca în război trebuie să fim uniți
Numărul botoșănenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este în creștere de la o zi la alta. Mai ales că în ultimele două săptămâni situația epidemiologică de la nivelul județului s-a înrăutățit, spitalele fiind arhipline.
„Să oprim moartea din nepăsare”: Semnal de alarmă tras de un preot pentru blocurile din Botoșani - Nu costă mult - FOTOGALERIE
Un cunoscut preot din Botoșani atrage atenția asociațiilor de proprietari asupra pericolului din scările de bloc.
Loading...
Comitetul Local pentru Situații de Urgență convocat la ordinul Prefecturii, primarul: NU vom carantina localitatea
După ce timp de un an de zile această structură nu s-a întrunit niciodată pentru a decide (sau nu) anumite restricții sau măsuri de protejare a populației în situații cu caracter de urgență, astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a avut o ședință.
A început marea bătălie pe școlile botoșănene într-o cursă SECRETIZATĂ total: Sute de candidați se luptă să fie directori
Perioada de depunere și evaluare a dosarelor a fost deja epuizată, iar la acest moment toți candidații se pregătesc pentru proba scrisă. Este probabil unul dintre cele mai mari și importante concursuri care au loc la Botoșani.
Pățania unui șofer din Botoșani! A licitat pentru un loc de parcare și a intrat în gura soției
Au fost scoase la licitație aproape 300 de locuri de parcare din mai multe cartiere ale orașului.
Buluc de lume pentru locurile de parcare, RECORD absolut stabilit pentru un spațiu de pe o alee: Este foarte trist, trebuie să găsim soluțiiGALERIE FOTO
Criza locurilor de parcare din municipiul reședință de județ se adâncește tot mai mult.O botoșăneancă a doborât un trist record după ce a ajuns la o sumă uriașă pentru plata unui loc de parcare.
Arta în Galerii, la ”Interferențe” 2021: Este din ce în ce mai greu să atragi mari valori la Botoșani, pentru că nu le oferim nimic - GALERIE FOTO
Într-o vreme în care cultura pare să fie tributară unei societăți tot mai instabile, într-un timp în care simțurile se acutizează, iar arta pare să se degradeze și să se uniformizeze într-un spațiu public tot mai lipsit de spiritualitate și de frumos, există oaze de culoare, există oameni pentru care arta a devenit sinonim cu a trăi.
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO
Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
4.2 o C
Saveni
5.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.