Top News
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO

A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.

Paradă pe străzile orașului

 

S-au adunat la marginea orașului, din zona de nord a județului, iar jandarmii au numărat aproape 35 de utilaje pregătite să asalteze municipiul reședință de județ. Au fost mai mulți doritori să-și etaleze „bijuteriile agricole”, în jur de 100, spun organizatorii, însă s-a permis accesul în oraș dar pentru cele prezente.

 

De pe trotuare, imaginea oferită a fost una de paradă. Tractoare cu roți înalte cât statura medie a unui om „împodobite” cu Drapelul Național și tot felul de pancarte cu lozinci anti-guvernamentale și mesaje de susținere a agriculturii au mărșăluit prin oraș, urcând pe Împărat Traian și coborând Calea Națională spre centrul orașului.

 

Blocajele au fost numeroase, pentru șoferi protestul a fost motiv de nervi, pentru trecătorii de pe trotuare, de spectacol și un bun prilej de imortalizare a momentului cu ajutorul telefoanelor mobile. Unii rezonau cu fermierii prin claxoane intense și continue, alții îi priveau în tăcere.

 

Este greu în 2021 să facă agricultură, când promisiunile din campaniile electorale nu sunt puse în practică, a fost mesajul protestatarilor zilei de astăzi.

 

 

„E greu, noi am consumat motorină, cheltuielile cu îngrășăminte, semințe, și acum noi suntem aproape în gaură. Să vedem ce-o să spună ăștia de la conducere, se face protest toată țara, ar trebui să se facă la fel ca în Franța, să vină cu cisterne, minuni, cu animale cu tot, să vină așa să rezolve ceva. Așa numai pe spuse, să mergem pașnici, nu se rezolvă nimic”,

Matei Ioan Mihai, fermier

 

Statul nu mai are bani, după un an de zile de criză sanitară, iar gaura financiară se resimte inclusiv în domeniul agriculturii unde subvențiile intră greu în conturile fermierilor sau sunt eliminate cu totul.

 

 

„Suntem în luna aprilie, și noi n-am primit niciun ban, trebuie să ne apucăm de treabă dar n-avem bani de motorină. Au promis că o să ni se dea prin Agro Invest, nu știu care-i problema, nu vor să ne ajute deloc. Mai nou, am auzit că ne-au luat și sprijinul pentru tomate, și sprijinul pentru soia cuplată și lucernă. Nu știm unde vor să ne ducă ăștia, vor să ne desființeze, să vină firmele din altă țară, nu știm care e problema. Vrem dă discutăm cu dl prefect și să avem o intervenție la dl premier, că la dl ministru nu mai avem ce face deja, bugetul s-a votat. Dlui când am fost la București a plecat la plantat copaci, l-a apucat ecologizarea”,

Virgil Buche, fermier

 

 

S-a cerut insistent demisia ministrului Agriculturii pe care oamenii de la sate îl consideră incapabil să conducă acest important sector de activitate.

 

„După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noștri, le tăiem și pe alea care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT-uri cât am solicitat dar Guvernul României este împotriva ajutorului în agricultură. Este cel mai incapabil ministru al agriculturii și pentru asta ar trebui demis din prima, a trecut moțiunea de cenzură dar trebuia să-și dea demisia de onoare. Nu are ce căuta în fruntea Ministerului Agriculturii pentru că ăsta distruge România, nu o clădește și nu o ridică unde trebuie ridicată. Avem nevoie de fermieri puternici și compatibili pentru sustenabilitate”,

Constantin Nechifor, președintele unei cooperative agricole

 

Interesul lor este ca marile corporații să omoare agricultura românească, au concluzionat nervoși fermierii botoșăneni.

 

O delegație formată din șapte oameni a ajuns la prefect iar printre primele lucruri transmise au fost plângeri la adresa polițiștilor botoșăneni care ar fi dat exces de zel prin tor felul de șicane.

 

Ulterior, prefectul le-a răspuns că puterile lui sunt limitate.

 

„Problema, în momentul în care am trimis adresa la București, decizia deja depășește aria de competență teritorială. Siguranța alimentară pe ceea ce înseamnă din punctul meu de vedere România, nu se referă la un județ sau la o zonă, se referă la un drept național, pe teritoriul României. Politicile agricole sunt naționale, nu sunt județene, nu sunt regionale. Eu nu pot să mă pronunț de la nivelul acesta pe ceea ce revendicați dv. ”,

Dan Nechifor, prefectul județului

 

 

Prefectul le-a mai sugerat să se organizeze în asociații agricole mai mari și să contracteze servicii de consultanță juridică.

Și totodată le-a promis că va transmite la București lista cu revendicările din protest.

loading...
ACUM: A început protestul cu tractoarele, fermierii vin în municipiu – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Singurul candidat înscris pentru un post de director de instituție a lăsat-o mai moale cu politica și s-a apucat de învățat
Concursul are loc la începutul săptămânii viitoare la București.
Curs festiv în halate albe: Cele mai frumoase asistente au depus jurământul - V-ați ales o meserie nobilă - GALERIE FOTO & VIDEO
După trei ani de studiu, zeci de tineri care au absolvit Școala Postliceală ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus”, au avut parte de cursul festiv organizat la un restaurant din Botoșani.
ÎN SFÂRȘIT s-au depus oferte pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor! Companii de calibru din Botoșani și din țară, interesate de mega-proiect
Primăria Botoșani a intrat în procedura de negociere directă cu firmele interesate să reabiliteze căile de rulare cu tramvaiul din municipiu, după ce la cele două licitații organizate nu a fost depusă nicio ofertă.
Reorganizare la Județ cu suplimentare de posturi: Șefii, aproape de a primi „cadou” câte un consilier – DOCUMENT
Noua organigramă propusă pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean trebuie votată de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Loading...
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Loading...
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.6 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.5 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.