Top News
Orchestra din Botoșani care crește suflete: Miracolul de la marginea orașului - FOTO & VIDEO

Probabil este unică în țară. Dintr-un centru de plasament cu peste 70 de copii, 42 dintre ei cântă la un instrument. Vioară, chitară, fluier, trompetă, mandolină. Doar 42 pentru că ceilalți sunt încă prea mici…

De ce este atât de importantă terapia prin muzică, atunci când vorbim despre copii aflați în situații de risc, din medii defavorizate, fără părinți? Pentru că, ne explică dirijorul / coordonatorul orchestrei, ”atunci când ai un instrument, nu mai ești singur”.

 

I-am găsit la marginea orașului Botoșani, în centrul ”Hand of help”. Cunoscut și Căminul Pacea. Sau centrul de plasament.

 

Dumitru Piu este asistent social. Și sociolog, adaugă la o clipă distanță. Își amintește că, în copilăria ieșeană, s-a simțit atras de muzică. Asculta și învăța cu nesaț cântecele de la Cenaclul Flacăra și chiar, în adolescență, a urmat o vreme cursurile unei școli de artă. Chiar dacă nu a continuat studiile în domeniu, muzica avea să rămână pentru el o pasiune. Nu și-a imaginat vreodată că ea, muzica, va aduna în jurul său zeci de copii.

 

A venit în Botoșani în 1987. Aici s-a căsătorit și, astăzi, este tatăl a trei copii. Toți medici. De care este foarte mândru, la fel cum este mândru de soția sa, asistent social în același centru.

 

La Fundația ”Hand of help” activează din 2003.

 

”La un moment dat ne-am întrebat ce facem pentru acești copii, ca să le aducem un plus de cunoaștere, să identificăm în ei niște valori, să fie pentru ei și un tonus de viață și să le schimbe capacitatea aceasta de a înțelege limitat. Să explorăm peste gândirea lor limitată”,

Dumitru Piu, asistent social și coordonator orchestră

 

Povestea a început în urmă cu mulți ani. Timid, apoi din ce în ce mai apăsat. Copiii au prins drag de muzică, de instrumente, de armonia care îi cuprinde atunci când totul în jur capătă lumină și optimism.

 

76 de copii sunt în centrul de plasament, 70 dintre ei locuiesc astăzi în clădirea cu 4 etaje. Nu ai spune, pășind pe holurile luminoase și în încăperile largi, calde și frumos amenajate, că te afli într-un spațiu în care locuiesc zeci de copii. E liniște, mult zâmbet, obraji rumeni, ochi strălucind din chipuri pictate jucăuș. Au un oaspete drag. Un băiat care a locuit alături de ei a venit în vizită tocmai din Anglia, unde lucrează într-un azil.

 

Cine sunt copiii din Hand of help?

 

Sunt din Botoșani. Provin din situații defavorizate, din familii dezorganizate. Unii au un singur părinte, alții sunt cu ambii părinți decedați sau au fost la un moment dat în situații de abandon.

 

 

Cel mai mic are 3 ani, dar Dumitru Piu își amintește că au avut în centru și un copil de 3 luni. Zâmbește. Copilul de atunci are astăzi 18 ani și este tot în centru. Dacă va reuși la facultate, va mai sta încă o vreme. Au fost mulți studenți dintre copiii din centru, toți sunt astăzi la casele lor, cu familii și cariere înfloritoare. Astăzi, Dumitru Piu se mândrește cu încă doi studenți: unul la Robotică și unul la Medicină Veterinară.

 

Copiii sunt integrați în comunitate, învață în sistemul public. Învață destul de bine, cei mai mulți.

 

Din 70 de copii, 42 sunt în orchestră.

 

”Adică toți, în afara celor micuți”, zâmbește Dumitru Piu.

 

Când se face mărișor cât să poată prinde o notă, copilul este evaluat.

 

”Chiar dacă la început nu are potențial, eu simt dacă pot dezvolta ceva, dacă simt ritmul, apoi mergem și pe partea de percepție. Le aleg eu instrumentul, în funcție de percepția lui, a copilului. Celor care nu au încă mecanismul de recepție și emisie a sunetului, le ofer un instrument cât se poate de mecanic, precum fluierul”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

 

”Ești tu plus instrumentul și deja e o putere”

 

O orchestră cu mai multe instrumente și deloc ușoare. fluier, mandolină, vioară, chitară, trompetă.

 

 

Mai întâi învață notele și apoi merg pe studiu, după care încep lucrul cu instrumentul. Nu e ușor, ne asigură Dumitru Piu, mai ales pentru niște copii care vin din medii sociale diverse. Cu toate acestea, orchestra este la a treia generație de copii.

 

”Cei mari, aflați acum în străinătate, își amintesc cu plăcere de zilele în care cântau. Dintre ei sunt care mai cântă și azi la chitară, au copii la rândul lor și îi învață și pe ei. Se bucură că, atunci când momentele au fost mai dificile, au luat instrumentul și au trecut mai ușor peste greutăți”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Chiar dacă nu poate vorbi de o orchestră profesionistă, nici de performanțe răsunătoare, cea mai importantă rămâne pasiunea. Și din pasiune se naște o nouă viață.

 

”E un mod al meu de lucru prin care ei pot deveni autodidacți. Eu le dau partitura și le spun: studiază. Apoi lucrăm împreună. Prin 2003-2004 la asta mă gândeam: cum să îi fac pe acești copii să depășească niște traume, niște situații de singurătate. Pentru că, atunci când ai un instrument, nu mai ești singur. Ești tu plus instrumentul și deja e o putere. Și am zis să învățăm să cântăm. Ca o terapie”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

 

”Este un mod de a se exprima în durerea lor”

 

Cum i-a ajutat muzica pe copiii din orchestră?

 

Din recalcitranți, cu atitudini comportamentale deviante, cu probleme de sănătate și psihice cauzate de traume, de lipsa afecțiunii părinților, s-a văzut o ameliorare, o refulare prin muzică.

 

”Este un mod de a se exprima în durerea lor. Au răspuns foarte frumos acestei inițiative și de aceea căutăm cu dragoste să le udăm pământul inimilor. Nu lucrăm numai profesionist, ci și ca părinți. Când greșește este ca și copilul meu, când are succese îl lăudăm”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Fără îndoială, o orchestră cu 42 de copii nu este deloc o treabă la îndemână. Financiar, este un efort foarte mare. O singură vioară costă 700-800 lei. Dar totul este acoperit de fundație. S-au găsit mereu oameni care să creadă în acest proiect.

 

”Căutăm să dezvoltăm copiii pentru o viață independentă. Să stăpânească el pământul, nu pământul să îl stăpânească pe el. Copiii noștri au avut cultul muncii, și astăzi cei care au plecat de aici muncesc, sunt așezați bine, sunt căsătoriți, au copii”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Ce-ar fi sunetele înlănțuite dacă nu ar fi zgomotele care să le pună în valoare, se întreba și ne întreba o profesoară de muzică. Pentru că, deși pare greu de crezut, zgomotele sunt cele care generează ritmul, care dau dinamică.

 

Cu toții suntem sunete, dar pentru a crea bucurie important este ca în viață să armonizăm zgomotele, fie să sunt oameni sau întâmplări.

 

”Hand of help” este mâna de ajutor întinsă aproapelui. Pe portativ sau nu, la capătul unui arcuș sau în acord de chitară, sufletele acestor copii se luminează și intră în armonie cu ei înșiși.

 

Chiar dacă lumea din jur se tulbură, chiar dacă suferința mai scrijelește nemilos partea nevăzută a inimii lor, din când în când se strâng laolaltă și cântă. În orchestra care le dă aripi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Două avioane s-au ciocnit pe pistă la Suceava, TOȚI pasagerii evacuați din aeronavă – FOTOGALERIE
Alertă pe aeroportul din Suceava unde în urmă cu scurt timp două avioane care aparțin companiei WizzAir s-au ciocnit pe pistă.
Trei botoşăneni medaliați la Balcaniada de Matematică din Macedonia: O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele - FOTO
Astăzi, 14 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Matematicii, vă prezentăm trei botoșăneni care s-au întors de la Balcaniada de Matematică din Macedonia cu rezultate excepționale: o medalie de aur și două de bronz.
Artă și artiste, poezii nescrise, muzică și premii la Galerii, într-o expoziție ”un pic mai altfel” – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 11 martie 2023, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani a fost o adevărată explozie de culoare. ”Arta... la feminin” a fost prilej de primăvăratice primeniri spirituale, de (re)întâlniri culturale, dar și de o necesară reamintire că ”eternul suflet feminin” este și va fi mereu creator de frumos.
Bijuterie de clădire pe Calea Națională cu spații comerciale, de birouri, apartament generos și stații de încărcare electrice – FOTO
Deocamdată, pentru acest obiectiv privat sunt parcurse etapele de obținere a avizelor necesare de la Primăria Botoșani.
O tânără este al doilea om din administrația publică locală de la Botoșani, după primar! Numire după o carieră îndelungată
Dispoziția de numire a fost semnată de primarul Cosmin Andrei și este valabilă de astăzi, 9 martie 2023.
PREMIERĂ în administrația locală! Primăria asfaltează 10 străzi de pământ de la marginea orașului, în câteva luni – VIDEO&FOTO
Este acel prim cvartal care a intrat la faza de execuție, lucrările fiind în plină desfășurare. Constructorul a atacat 10 străzi de pământ pe care dorește să le asfalteze în câteva luni.
”Ramon” cu limuzină, flori, aplauze, Pavel Bartoș promite că se întoarce: Voi pune acestui eveniment hashtag-ul ”Miracolul de la Botoșani” - GALERIE FOTO&VIDEO
”Sunt Viorel de la Cinema și iubesc filmul românesc!”. Au fost singurele cuvinte rostite de-a lungul unei seri memorabile la Botoșani de către Viorel Hrițcu, dar ele pot da cheia întregului eveniment prilejuit, miercuri, de proiecția specială a producției ”Ramon”.
Poliția a sesizat Parchetul în cazul incredibil al dispariției unei mașini din curtea Serviciului Rutier, doi „oameni ai legii” vizați de cercetări
Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a finalizat verificările în cazul mașinii dispărute chiar din curtea instituției.
Trăiască partidul! Soția unui PSD-ist, aproape de a ajunge managerul unei unități medicale din Botoșani
Postul de manager de la o unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean a fost scos la concurs. Nu există concurență pentru această funcție de conducere fiind înscrisă o singură candidată.
Tribut Maria Tănase în spectacolul Filarmonicii, o artistă din Republica Moldova a impresionat publicul: Mulțumesc UniversuluiVIDEO & GALERIE FOTO
Casa de Cultură a Sindicatelor s-a umplut din nou vineri seară și aceasta întrucât, continuând nota de diversitate adusă Filarmonicii ”George Enescu” după preluarea conducerii de către muzicianul Mirel Manea, instituția municipalității a organizat un nou spectacol inedit.
Botoșani, județul cu cei mai mulți români din întreaga țară... Și totuși, suntem în top la ucraineni și ruși
Datele recensământului efectuat anul trecut arată că în 26 de județe proporția românilor depășește 80% din populația rezidentă. Valorile maxime, 89% sunt atinse în nord-estul țării, la Botoșani mai exact, și în sud-vest, la Gorj.
Ministrul Daea la Botoșani, monolog de două ore și discuții la telefon, în fața a sute de oameni! Unii au adormit, alții au ieșit din sală – VIDEO & GALERIE FOTO
Ministrul Agriculturii Petre Daea a ajuns la Botoșani cu „Caravana Cunoașterii” în care s-a dorit a fi prezentat Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027, cu o valoare de 15,8 miliarde de euro.
”O surpriză extraordinar de plăcută” - Cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice din România, mesaj pentru primar și managerul Filarmonicii – VIDEO
”Innamorato di te”, spectacolul romantic de muzică italiană organizat pe 25 februarie de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani cu concursul Operei Naționale Române din Cluj, l-a adus la Casa de Cultură a Sindicatelor chiar pe directorul prestigioasei instituții culturale din inima Transilvaniei.
Peste 40 de ONG-uri cer demiterea lui Marius Budăi pentru acuzațiile de agresiune sexuală: Faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție
Nici mai mult, nici mai puțin de 42 de organizații neguvernamentale din România au transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prin care îi solicită să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru acuzațiile de agresiune sexuală împotriva colegelor din PSD.
Memorialul „Ion Bordeanu” reluat după doi ani de pauză cu fotbal la juniori, cupe și premii – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul care-i este dedicat unei legende a fotbalului botoșănean a fost reluat după doi ani de pauză cauzată de restricțiile sanitare.La ediția cu numărul șase memorialul s-a mutat în noua sală de sport amenajată în comuna Curtești, aflată în imediata vecinătate a municipiului.
Ofițer din Poliția Botoșani tâlhărit noaptea trecută pe Calea Națională
Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a fost victima unei tâlhării în seara zilei de 16 februarie 2023.A fost atacat de un tânăr pe Calea Națională și când a încercat să fugă a fost lovit de un alt bărbat care a vrut să-l blocheze.
Jurnalistul care a murit de ziua lui: Florentin Florescu ar fi împlinit astăzi 60 de ani
Florentin Florescu este jurnalistul care a murit de ziua lui: 16 februarie. O moarte cărora multora li s-a părut o glumă, o ”nefăcută” în stilul inconfundabil al lui ”Florică”, așa cum era cunoscut în lumea presei botoșănene.
EXCLUSIV: O mașină adusă pentru cercetări după un eveniment rutier a DISPĂRUT din curtea Poliției
Respectiva mașină a fost ridicată de polițiști în vederea expertizării spre finalul lunii ianuarie a anului 2023.
FOTO & VIDEO Tinerii din PSD și-au ales președintele la municipiu: Mandat început „cu stângul”- Mai mare gafă nu puteai să faci
Organizația Tineretului Social Democrat (TSD) de la municipiul Botoșani și-a ales astăzi președintele.
Schimbare de gardă la femeile din PSD: organizația de la municipiu are lideră nouă, provenită din mediul de afaceri – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizația Femeilor Social – Democrate (OFSD) de la municipiul Botoșani are începând de astăzi o nouă lideră. După opt ani de președinție, Silvia Diaconu a predat ștafeta.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.8 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
11.8 o C
Ştefăneşti
10.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.