Top News
Cultura botoșăneană este în DOLIU: ”O pierdere colosală. Putea fi ea însăși un tezaur viu”

A plecat într-o discreție care o caracteriza, într-o modestie rară. Un om care a lăsat în urmă o impresionantă zestre etnografică, de o valoare documentară excepțională.

Cultura botoșăneană, și nu numai, a pierdut un specialist. Care mai avea încă multe de scos la lumină, pe care multe cărări îl mai așteptau, căruia mulți artiști îi vor simți lipsa. Un om tenace, exigent și generos.

 

 

Om și profesie

 

În cadrul Centrului Creației Populare Botoșani, Margareta Mihalache coordona departamentul Etnografie.

 

Fișa postului presupunea, adică, activități privind conservarea şi promovarea tradiţiilor, obiceiurilor din zona etnografică Botoşani; punerea în valoare a meşteşugurilor tradiţionale, evidenţierea unicităţii şi originalităţii zonei noastre etnografice, păstrarea specificului local şi descoperirea unor piese de artă populară valoroase pentru a fi incluse în colecţiile muzeale săteşti; editarea de publicaţii pentru a exemplifica elementele tipologiei morfologice şi structurale aparţinând zonei botoşănene; îmbogăţirea materialului documentar în urma cercetării etnografice şi arhivarea acestuia în baza de date a instituţiei.

 

Așa sună o prezentare rece, în limbaj de specialitate, a profesiunii unui om care a trăit și a ars cât alții în multe vieți. Pentru că astfel vorbesc cei care au cunoscut-o pe Margareta Mihalache și care au rămas înmărmuriți la aflarea teribilei vești.

 

A plecat într-o discreție absolută, lăsând în urmă un tezaur uriaș adunat cu un efort aproape supraomenesc, dar mai ales de o calitate excepțională. Și depun mărturie despre acest lucru oameni care, la rândul lor, știu ce înseamnă studiul, exigența și respectul pentru tradiție și valoare.

 

 

Gheorghe Median: ”Greu de înlocuit un asemenea om!”

 

Gheorghe Median a fost o viață muzeograf și știe că munca de cercetare, de identificare a valorii într-un imens necunoscut nu se poate face decât după acumularea unor cunoștințe solide.

 

Or Margareta Mihalache a fost specialistul care, aproape pe cont propriu, a reușit să impună în domeniul său de activitate criteriul valoric.

 

”Un om care și-a iubit foarte mult meseria. Margareta Mihalache a fost făcută să aibă această preocupare legată de arta și creația populară din județ. Și-a dedicat tot timpul punerii în valoare a frumuseților artei populare de aici. A bătut îndelung județul, a scris despre ceea ce se întâmpla. A organizat toate marile manifestări ale artei tradiționale aici, la Botoșani. A promovat artiști”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

Plecarea, atât de devreme, a unui adevărat specialist va lăsa un gol în cultura Botoșanilor. Un gol care, din păcate, nu se va umple prea curând.

 

”E o pierdere colosală. Pentru că era un profesionist. Un om care cunoștea, care nu avea nevoie să învețe ce trebuie să facă, pentru că știa foarte bine. E greu de înlocuit un asemenea om! Pentru că sectorul de care se ocupa e unul pe care se pune accent astăzi, pentru că Botoșanii nu prea mai au multe de arătat decât tradițiile, arta populară. Era un promotor. A promovat frumos și cu suflet toate lucrurile astea”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

Dincolo de aparenta distanță pe care unii o percepeau la prima vedere, Margareta Mihalache a fost un om cald, un bun colaborator. Un om de bază în orice situație, care și-a asumat mereu sarcinile și a dus la bun sfârșit misiunile culturale.

 

”Am colaborat în mai multe rânduri, era un om receptiv… Un om special, un om dintre cei care cu greu pot fi înlocuiți. Tot mai puțini oameni, astăzi, se oferă să își asume sarcini, iar funcția pe care a avut-o Margareta Mihalache presupunea teren, să pleci de acasă de dimineață și să te întorci noaptea, să ai legătură cu foarte mulți oameni de aici și din toată țara, să îi convingi să rămână aici ca să dea greutate manifestărilor. Era implicată total și făcea cu o pasiune extraordinară munca. Îmi pare rău, extrem de rău…”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

 

Steliana Băltuță: ”Putea fi ea însăși un tezaur viu!”

 

Steliana Băltuță, un specialist care a apreciat mereu contribuția colegei sale mai tinere în domeniul etnografiei, a aflat cu durere despre plecarea la cele veșnice a Margaretei Mihalache. Obișnuia să discute la telefon, să afle noutăți despre studiile și cercetările pe care Margareta Mihalache le făcea.

 

Duminică a sunat îndelung telefonul, fără ca la celălalt capăt să răspundă cineva. S-a gândit că e ocupată și că, atunci când va putea, va da un semn. Luni, însă, veștile cumplite au venit ca un val de neoprit.

 

”Cu adevărat, pentru Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, pentru etnografia botoșăneană, ea a avut o contribuția uriașă. A publicat foarte mult, a revigorat târgurile de meșteri, și asta i se datorează în totalitate. Ea singură a alcătuit listele de meșteri, că nu a găsit nimic atunci când a venit. Nu numai meșteri botoșăneni, ci și din țară. A reinițiat expozițiile de artă naivă. Pentru că încetase de ceva vreme ideea de a se mai face expoziții de artă naivă la Botoșani. A reinițiat saloanele, apoi - pentru prim dată – saloanele de artă naivă au avut invitați și de peste graniță”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

A lăsat în urmă studii referitoare la costumul popular, în primul rând la cămașa de sărbătoare, studii extrem de valoroase.

 

”A publicat cataloage pentru expoziția de artă naivă, pe care le-a alcătuit singură. Nu mai vorbim de faptul că a știut să facă selecție pentru valoarea adevărată a culturii populare românești, și asta s-a văzut și după târgurile de meșteri organizate. A selectat și a dus valorificarea artei botoșănene la un nivel la care nu a mai fost altă dată. Și sincer spun, pentru că știu și am cunoscut mereu evoluția. Era extrem de categorică cu piesele pe care meșterii le aduceau la târguri, nu accepta derapaje. Niciodată nu accepta piese care nu continuau tradiția populară. Avea grijă ca valoarea să primeze”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

”Știa să cerceteze și nu se baza doar pe ce au publicat marii etnografi. Ea a mers pe teren, a știut să realizeze, să nu uităm filmele realizate de ea – vorbim despre ”O lume răsturnată”, apoi ”S.O.S. Coșula” (un film premiat la Festivalul ”Lumina din Lumina” Curtea de Argeș, nota red.). Ea a știut să vadă în profunzime valoarea unor artiști care nu erau promovați sau care erau mai discreți. Ultima expoziție a fost cea a lui Marcel Alexa”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

Pierderea suferită de cultura botoșăneană nu poate fi înțeleasă astăzi, este de părere Steliana Băltuță.

 

”Putea fi ea însăși un tezaur viu. Era plină de vitalitate. Cu toate durerile interioare, pe care nu le exterioriza niciodată, iată că știa să creeze acea atmosferă a civilizației populare, dar și a artelor vizuale. Este o foarte mare pierdere! De acum o vom păstra în memorie. A plecat mult prea devreme. Dumnezeu să o ierte!”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

 

Constantin Adam: ”Nu pot să cred că a murit! Nu pot să cred!”

 

Constantin Adam, om al culturii botoșănene, fost regizor tehnic al Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, spune că vestea a căzut ca un trăsnet. Odată cu cea care a trecut Prutul de la Chișinău: Vlad Pohilă, un mare scriitor, publicist și traducător, a trecut la cele veșnice, fiind găsit decedat în propria locuință.

 

”O cunoșteam pe Margareta de aproximativ 20 de ani. Doamne, ce veste! Era o femeie care își știa foarte bine locul. Era o bună specialistă, știa ce vrea și nu intra în discuții neprincipiale, inoportune. O tipă foarte la locul ei, care se autospecializase. Intrase în acest domeniu al etnografiei destul de aprofundat. Devenise o foarte bună profesionistă. Un om extraordinar! A scos cărți, albume nemaipomenite. Am participat la vernisaje la care cuvântul ei era mereu la obiect, la nivel profesionist. Nu pot să cred că a murit! Nu pot să cred! Dumnezeu să o ierte!”,

Constantin Adam

 

Margareta Mihalache, în vârstă de 52 de ani, a fost găsită luni dimineață, 18 mai 2020, decedată în propria locuință.

 

S-a născut pe 2 ianuarie 1968, în Botoşani. A absolvit Facultatea de Litere, profilul filologie, specializarea limba şi literatura latină; limba şi literatura greacă, în cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iaşi. A urmat programul de pregătire profesională postuniversitară „Bazele biblioteconomiei” (1997), iar din 2012 devine expert în domeniile „Bunuri cu semnificație etnografică” (textile, piese de port, pielărie). Din noiembrie 2006 este referent etnograf la C.J.C.P.C.T. Botoşani.

 

A realizat trei volume etnografice dedicate cămăşii populare. ”În anul 2008 şi respectiv 2009 încearcă să readucă oraşul Botoşani pe poziția inițială din 1975, fiind prima localitate din zona Moldovei care a organizat o manifestare expozițională de artă naivă, eveniment care a rezistat până la căderea Regimului Comunist”, relatează Costel Iftinchi. Începând cu anul 2013, colaborând cu revista „Galeria naivă” patru ani de zile, pune bazele Salonului Național de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, manifestare care anul trecut a avut loc cea de a VII-a ediție, reuşind cu această ocazie să publice şi şase albume expoziționale de artă naivă. În anul 2016 publică volumul „Artişti Naivi Contemporani”.

 

Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!

 

loading...
Angajată a Centrului de Creație găsită decedată în locuință: O mare pierdere pentru cultura botoșăneană- FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Loading...
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Loading...
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
Străzi din municipiu inundate și cu apa până la genunchi, primarul ales de botoșăneni promisiune fermă: Am vorbit în această perioadă despre cei 60 de km pe care îmi doresc să-i asfaltez în acești 4 ani VIDEO
Ploile care au căzut în ultimele zile în municipiul Botoșani mai ales, au scos la iveală din nou problemele cu care se confruntă botoșănenii care locuiesc la periferie, în zone în care nu există asfalt, ci doar drumuri de pământ sau cel mult pietruite.
Covid-ul izbește instituțiile: TREI unități cu angajați depistați pozitiv într-o singură zi
Direcția de Sănătate Publică are în derulare în acest moment mai multe anchete epidemiologice care vizează mai mulți angajați din sistemul bugetar.
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE
Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.
Bunul Dumnezeu să o primească în împărăția Sa.
20 mai 2020, 20:06
Dumnezeu s-o odihnească! Cum se întâmplă de obicei, elogiile vin după plecarea dintre noi. Margareta era singurul specialist adevărat din acea instituție. Avea ca orice angajat și nemulțumirile ei, unele cât se poate de reale, pe care chiar le-a împărtășit de multe ori șefilor ei sperând că vor înțelege. N-au făcut-o, dar nu-i momentul să căutăm vinovați. Din păcate va fi foarte greu de înlocuit. Drum bun printre îngeri, Margareta!
19 mai 2020, 08:05
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.0 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
10.8 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.