Top News
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO

O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.

”Fiecare nume are omul lui”, de Mihaela Arhip, rămâne un martor al trecerii prin timp. Fie că vorbim despre oameni simpli, de la Italian la bătrânul care vinde flori, fie că vorbim despre Oameni-Cetate, de la Dumitru Țiganiuc, plecat în veșnicie, sau la Maria Baciu, cea care a și fost prezentă în sală.

 

Sâmbătă, 4 septembrie, la Casa Corpului Didactic din Botoșani s-au consumat momente de reală emoție, zecile de persoane care au venit să asiste la lansarea cărții Mihaelei Arhip trecând pe rând de la bucurie și nostalgie, de la tristețea unui gând la râsul nestăpânit și prietenos.

 

Mihaela Arhip se află la prima carte de proză, după ce vreme de aproape 20 de ani și-a încântat cititorii cu poezie.

 

Apărută la Editura PIM, din Iași, cartea ”Fiecare nume are omul lui” (vol. 1) adună povești despre Oameni și Locuri. 

 

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui.

Un om care deschide fereastra, ușa, calculatorul, își deschide brațele pentru a primi pe cineva lângă suflet, deschide pachetul de țigări, o carte, un pachet de cărți, o sticlă cu apă, un om care deschide un drum pentru alții. Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi răspuns la invitaţia mea şi mi-aţi fost alături în acest tandru început de septembrie, la evenimentul la care am evocat chipul mai puţin cunoscut al oraşului Botoşani!”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

 

 

”Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți”

 

I-a fost alături și de această dată poeta Maria Baciu. Exigentă și deopotrivă generoasă acolo unde cuvintele îi ating sufletul, spirituală și ironică atunci când vorba se rostogolește către cei ai vremilor nătânge, dar și sensibilă la tot ce înseamnă mesajul către copii, Maria Baciu a oferit din nou o lecție despre valoare, despre forța cuvântului acolo unde scriitorul își asumă până la capăt rolul în societate.

 

”Un profesor de română a găsit de cuviință ca în aceste zile, când s-a sărbătorit Limba Română, să lanseze o carte care este foarte valoroasă. Și fiindcă sunt elevi aici, și mă bucur foarte tare, aș vrea să pun în discuție un alt tip de a se face lectura cărților contemporane. Noi am fost învățați cu literatura clasică, unde se povestea ceva și rămâneau nucleele acelea, le spuneam și luam notă mare la română.

Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți, se taie pădurile și toți scriu, care cum iese la pensie, care cum s-a plictisit să își facă serviciul, se apucă de scris. Și sunt atâția scriitori în România, cum nu vă puteți închipui, și mulți dintre aceștia urcă până la Uniunea Scriitorilor și devin membri. Trăim foarte urât din acest punct de vedere, pentru că artele sunt în pericol. E mare păcat, literatura este o artă. Dacă nu dăm întâietate artei, poporul se întoarce în faza de troglodit. Nu avem ce face fără artă. Din acest punct de vedere, trebuie acordată mult mai multă atenție felului în care citim o carte”,

Maria Baciu, scriitoare

 

Poeta-profesor a făcut un parcurs prin sensuri și înțelesuri, pentru a ajunge la semnificația numelui și la responsabilitatea mesajului transmis către cititor.

 

”Titlul aceste cărți nu înseamnă numai că fiecare nume are omul lui. Titlul mai înseamnă și faptul că tu îți meriți sau nu îți meriți numele. Și numele acela poate deveni o poreclă, care poate să te definească mai bine decât numele pe care l-ai luat la botez sau din familie. Poate deveni un supranume. Titlul este foarte inteligent ales de scriitoare. Trebuie să avem respect față de cititorii noștri și față de literatura română, să știm ce scriem și ce le dăm, cum construim trăirea, conștiința, sufletul unor generații tinere și cum alimentăm generațiile celelalte, care știu să citească ceva. Este o mare durere să trecem peste cărți pe deasupra”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

Cartea Mihaelei Arhip poate fi, spune poeta Maria Baciu, o prefață la cărțile de poezie.

 

”Pentru că poeta se întoarce la perioada când era copil. Copilul este foarte liber. A copilului este întreaga lume. Trebuie să respectăm copilul și libertatea lui totală pentru că el atunci ia în stăpânire universul. Tor universul acesta pornește prin a fi exprimat în cuvinte. Deci cartea este una despre cuvinte, despre copilărie, despre adolescență, despre prefacerile dintr-un trup de copil care ajunge să se ia în stăpânire, să fie conștient de el și să se poată ridica singur. Cuvintele acestea sunt trimiterile pe care le face în afara sa ca să se comunice, să spună, să se cunoască. Și dă într-o lume de oameni, de plante, de animăluțe, și rămâne mirat la fiecare. Acesta este începutul cunoașterii. Această cunoaștere se înmulțește până când el devine stăpân pe întreg universul”.

 

În final, poeta Maria Baciu a mai remarcat în proza Mihaelei Arhip ”finețea scrisului, un scris original, o exprimare originală, o frazare foarte frumoasă”.

 

”Are știință a limbii pe care o stăpânește bine, știe să aleagă din noianul de cuvinte pe cele care vor îmbogăți și mintea și sufletul cititorului”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Am citit ceva extraordinar!”

 

Cel care a relaxat atmosfera și a adus zâmbetul pe chipul tuturor a fost Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani, către care vor merge o parte din fondurile obținute din vânzarea cărții, cealaltă parte fiind direcționată către hrana și tratamentul animalelor fără stăpân.

 

Daniel Câșlariu a felicitat-o pe autoare și și-a exprimat, cu o emoție nestăpânită, mulțumirea pentru cuvintele pe care Mihaela Arhip i le-a dedicat în paginile cărții.

 

”Vreau să vă felicit. Eu sunt un băiat simplu de la țară, nu prea știu să vorbesc în fața oamenilor, dar învăț. Mi-a plăcut școala, dar am fost un elev de 6 - 7, acolo. Am stat mereu în băncuța mea. Când doamna Mihaela a vorbit despre mine mi-a venit să plâng.

Îmi amintesc cu drag cum m-a sunat prima dată doamna Mihaela, să îmi dea niște bănuți pentru activitățile mele. Când am văzut-o prima oară, în fața blocului, am simțit că o cunosc de o viață, că e foarte caldă. În fața dvs. poate par un om dur, dar în spatele măștii se află un băiat foarte emoționat. Când am primit acel telefon, prin care îmi cerea acordul să publice textul despre mine în această carte, am zis că este cea mai mare onoare și distincție pe care am primit-o vreodată în cei 31 de ani. Să scrie un om despre mine! Un simplu băiat crescut la țară, care a avut o poveste de viață tragică, a părăsit aceste meleaguri și a fost nevoit să plece departe de casă, de frați și de mamă. Am revenit și într-un an și jumătate am reușit să fac mai mult decât îmi imaginam”,

Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

 

 

 

Mai mult decât paginile dedicate lui, Daniel Câșlariu a fost deosebit de impresionat să afle poveștile oamenilor simpli, a marginalizaților, a năpăstuiților, cu al căror destin s-a identificat el însuși în anumite perioade ale vieții.

 

”După ce am citit cartea nu am rămas impresionat doar că a scris despre mine. M-a impresionat ceva mai mult. Chiar am sunat o prietenă foarte bună din presă, pe doamna Gabriela de la Botoșăneanul, și i-am spus: am citit ceva extraordinar! Nu am crezut vreodată că un scriitor poate să scrie ceva despre un om neimportant (Italianul, nota red.). Pentru că așa suntem noi. Eu știu cum este să fii dat deoparte de societate, să fii marginalizat când nu ai, când ești om al străzii. Asta am fost eu, din păcate, dat deoparte de societate și de copii. Și m-a impresionat foarte mult că a scris despre Italian. Un lucru extraordinar. Tot ce scrie în acea carte este excepțional”,

 Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

”Fiecare nume are omul lui” este o carte a destinelor. Veți afla poveștile impresionante ale unor oameni cu care Mihaela Arhip a interacționat în diferite feluri, pe lângă care a trecut sau alături de care a trăit. Dar veți regăsi și locuri de poveste sau întâmplări pline de haz. Lecții de istorie culese în treacătul cotidian sau felii de înțelepciune decupate dintr-un trecut care devine, și el, istorie.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Loading...
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Loading...
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO
Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.
LIBERTATE! Târg la Botoșani, mii de botoșăneni au dat năvală la animale, paradă de berbeci, discursuri sau absenți de marcă – GALERIE FOTO
Cei doi ani de pandemie au îngrădit aproape total activitățile în aer liber de genul festivalurilor, concertelor sau târgurilor de orice fel.După ce România și Botoșani au revenit la viața dinainte, pofta oamenilor pentru distracție s-a resimțit astăzi, la Popăuți.
Ce nu s-a putut pe timp de pace se face în război: Guvernul Ucrainei a aprobat deschiderea Vămii Racovăț – Diakivți
În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii din Ucraina au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei Diakivți – Racovăț.
Deputatul Drancă s-a răsturnat cu BMW-ul la un raliu: Ne-am dat de vreo două ori peste cap și am aterizat pe cupolă
Deputatul USR, Andrei Drancă, și pilotul de raliuri George Hobjilă au fost implicați într-un accident.
Muzeu inedit, despre o rasă rară, inaugurat cu puzderie de primari, directori și oficialități județene – GALERIE FOTO & VIDEO
Este un muzeu de profil care merită a fi văzut măcar o dată de botoșănenii care cunosc despre existența stațiunii de cercetare de la Popăuți, dar nu în detaliu.
Fostul prefect și o candidatură la Primăria Botoșani: Dacă nu mă lecuiesc până în 2024...VIDEO
Cu doi ani și jumătate înaintea alegerilor locale, mai mult sau mai puțin oficial în PNL au început discuțiile privind candidatul la Primăria Botoșani. Invitat la Botoșăneanul TV, liderul județean al partidului a făcut două nominalizări: Sorin Cornilă și Dan Nechifor, actualul și fostul prefect.
Fie care are omul lui ??? Prof. Dr. istoric neintrecut GICA MANOLE , isi are omul lui, acest <OM> se numeste ION ANTONESCU, mare om de stat omorat de nemernici !!!
6 septembrie 2021, 09:43
stau si ma uit in sala, nu Doinita, nu Soptica, nu Budai.....asta spune multe
5 septembrie 2021, 23:36
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
17.7 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
18.1 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.