Top News
POVESTE din pandemie: Botoșăneni UNIȚI într-un cartier pentru salvarea unei păsări „mai rare”, declarație atipică a unui student - FOTO

O pasăre protejată de lege, un pui căzut din cuib și o mobilizare în vremea pandemiei. O poveste din cartier, într-o seară de sfârșit de aprilie. 

Teiul din faţa balconului de la bucătăria mea a erupt parcă dintr-o dată, verde crud şi glas de păsări, frunze tremurând în braţele vântului, crescând la umbra lunii şi filtrând lumina încă săracă a soarelui de sfârşit de aprilie.

 

În absenţa noastră, în cartier verdele a invadat cu dărnicie părculeţele şi salcia bătrână, scorburoasă, vecină teiului, îşi revarsă din nou pletele peste alee, peste bordurile văruite în alb şi peste lumea păpădiilor ascunse în iarba deasă, vălurită de câte o adiere domoală şi de roiuri de gâzuliţe.

 

Ca nişte focuri de artificii vii, stoluri de vrăbii gureşe izbucnesc de prin frunzişuri.

 

La picioarele teiului, spaţiul împrejmuit cu gard de sârmă e ca împăratul din poveste, care cu un ochi râde şi cu unul plânge.

 

De o parte e grădiniţa din faţa balcoanelor, cu flori, în colţul căreia tufa de iasomie e stăpână, de cealaltă parte, lângă peretele garajului, unde nu ajunge soarele şi vântul nu trece decât rareori, e umezeală şi covorul frunzelor din anii trecuţi acoperă pământul. 

 

Acolo a început totul.

 

 

Păsările zilei, păsările nopții

 

Ca orice poveste, şi aceasta a început cu o întâmplare aparent stranie.

 

Având părculeţ bogat între blocuri, păsările şi-au găsit rai în oaza de verdeaţă şi lumină şi linişte. De ani de zile avem musafiri înaripaţi pe pervazul balcoanelor, al ferestrelor, cuiburi sub streşini şi în furca sau în scorbura teilor. Scatii verzi cu căpuşorul negru, piţigoi albaştri, cu pieptul galben, stoluri infinite de vrăbii cenuşii, porumbei şi păsări de noapte. Acum, se risipesc în aerul răcoros apogiaturile, sunetele melodioase, surde, ascuţite, nerăbdătoare chemări şi suite complicate de fluierături joase şi lovituri uşoare, alternate cu triluri scurte, ca nişte strigăte.

 

Grauri.

 

Solitari în primăvară şi vară, toamna se strâng cu zecile, înnegrind coroanele copacilor, antenele şi acoperişurile, de parcă trec, în drumul lor de plecare, să îşi ia prietenii din cartier. Aşa se formează marile stoluri. Se odihnesc, îşi iau rămas-bun de la oameni şi locuri, în felul lor gălăgios, umplu cu larma lor fermecătoare aerul de început de septembrie şi dispar, izbucnind în zbor grăbit. Pe urmă, primăvara, se întorc. Unii îşi au cuibul sub streaşina blocului de lângă balconul meu de la bucătărie.

 

Undeva, ascuns în verdele reînviat, îşi au cuibul câteva păsări de noapte. Trei strigăte diferite sparg în cioburi tăcerea nopţilor.

 

 

 

Strigătul mamei, îngrijorarea vecinilor

 

Cu două zile în urmă, în plină lumină, o pasăre de noapte striga disperată şi se zbătea de pe o creangă pe alta a teiului din faţa balconului de la bucătăria mea. Trecea din tei în salcia bătrână, se întorcea. Credeam că sunt păsări care prind glas doar noaptea. M-am uitat pe fereastră. Jos, câte o pisică dădea târcoale gardului de sârmă, încercând să se strecoare prin el, până la picioarele teiului.

 

Vecinii au ieşit în balcoane, curioşi.

 

Era prima dată când vedeam atât de aproape o pasăre de noapte adultă, ziua în amiaza mare, şi i-am admirat frumuseţea severă, mai ales în zbor, anvergura aripilor lungi şi înguste, tivite în nuanţe deschise, moţurile de deasupra ochilor portocalii, închişi parcă între două paranteze, semicercuri albe şi stranii. Ştiind că avem o pisică gestantă în cartier, ne-am gândit că fătase şi pasărea, pe care am crezut-o bufniţă, îi ameninţă puii. Două zile au strigat cele două păsări adulte la geamul nostru. Le răspundea un strigăt ascuţit, pe care nu îl puteam localiza.

 

Pe urmă, păsările nu au mai strigat ziua. La amiază, un vecin a ieşit câteva minute cu fetiţa, în părculeţul din spatele blocului.

 

 

Puiul de lângă bloc și un apel pe Facebook

 

Urmărind traseul strigătului ascuţit, care scăzuse mult în intensitate, l-a localizat. Lipit de peretele garajului, speriat, între frunzele umede şi crenguţele uscate, un pui de pasăre de noapte. Adulţii, de fapt, îndepărtau pisicile din cartier de puiul căzut din cuib. Probabil au abandonat lupta, văzând că nu au nicio şansă de a-l salva.

 

Vecinul meu l-a prins sub pleoapa camerei telefonului mobil şi mi-a trimis şi mie fotografiile. O păpădie gri cu ochi mari, portocalii.

 

Nu am ştiut ce să fac. L-aş fi luat în casă, dar ştiam că unele specii de păsări de noapte sunt protejate de lege. Mă temeam să pun mâna pe el, m-am gândit că, dacă ar fi reuşit vreun vecin să îl urce în cuib, în cazul în care l-am fi localizat, poate pasărea adultă nu l-ar mai fi acceptat.

 

Aşa că, am ales să postez pe Facebook: „Vă rog, un sfat... Avem lângă peretele unui garaj, un pui de pasăre de noapte, care, probabil, a căzut din cuib. Plânge de două zile...” şi fotografiile. Reacţiile nu au întârziat să apară.

 

Aşteptam un semn.

 

Dacă ştii să ceri, Dumnezeu îţi scoate în cale Oamenii de care ai trebuinţă. Aşa am primit semnul, odată cu un mesaj de la un student la Medicină Veterinară, care s-a oferit să vină, să vadă cum poate ajuta, măcar cu un sfat, sau să ducă puiul la un cabinet veterinar, cu care am fi vorbit în prealabil.

 

 

Mobilizare în on/offline

 

În timp ce el se grăbea către mine, un alt semn a ajuns înaintea lui. O doamnă a postat un anunţ de la cabinetul veterinar TrioVet: „... în strânsă colaborare cu Garda de Mediu, ajutăm animalele sălbatice rănite să se reintegreze în mediu...”. Un  număr de telefon, o speranţă.

 

Când studentul a ajuns, a sunat la TrioVet şi a cerut sfat. A închis, în aşteptarea unui răspuns, răstimp în care ploaia măruntă se grăbea peste cartier. Puiul scâncea lângă peretele rece al garajului.

 

 

Când telefonul a sunat, am ştiut că va fi bine. De la cabinet, trimiteau o maşină ca să ia pasărea. Studentul a aşteptat maşina în faţa blocului, în timp ce vecinii păzeau de pisici, în locul păsărilor adulte. Într-o cutie, pe un prosopel flauşat, un cuib improvizat şi-a purtat puiul cules de asistentul veterinar şi condus până la maşina din faţa blocului.

 

Am aflat că e ciuf de pădure, numele vine de la ciuful înalt care le maschează fiecare ureche. E sezonul în care învaţă să zboare şi cad din cuiburi.

 

Am întrebat cât va costa şi ni s-a spus că nu trebuie să mai facem nimic, puiul va fi bine.

 

După ce maşina a demarat, îl întreb pe student, echipat regulamentar cu mănuşi, cu mască:

 

-Te întorci pe jos sau iei un taxi?

(Ştiam că stă destul de departe de cartierul nostru)

-Pe jos...

-Ai declaraţie, eşti în regulă, nu?

-Da, fiţi fără nicio grijă...

 

Mi-a spus că semestrul acesta ar fi studiat păsările, dacă nu era perioada aceasta dificilă şi cursurile s-ar fi desfăşurat ca de obicei. Le studiază şi acum, doar că online.

 

-Medicină, online..., a spus el cu privirea tristă. Dar e bine şi aşa.

I-am mulţumit, m-am bucurat că va fi un medic cu chemare, nu doar cu trimitere, că are vocaţie şi suflet mare şi sensibilitate. Burniţa şi ne-am luat rămas-bun.

 

 

O declarație buclucașă

 

Am postat un update pe Facebook, cu mulţumiri. Un al treilea semn că va fi bine a venit din partea unui fost elev, din prima generaţie căreia i-am predat Limba şi Literatura Română în cariera de dascăl. Îi cunoştea pe cei de la TrioVet şi m-a asigura de profesionalismul lor. A sunat el însuşi, cerând informaţii despre pui: „Acum am vorbit cu unul dintre medici. Pasărea e bine! E sezonul lor de căzut din cuib. E hrănită şi îngrijită şi va fi eliberată în cel mai scurt timp”, precizând că va suporta toate cheltuielile necesare.

 

Seara, am văzut o fotografie cu declarația cu care studentul la Medicină Veterinară plecase de acasă. Motivul: „... asistenţă pui de bufniţă în pericol...”.

 

 

Mi-am dat seama că va fi un medic cu har. Eu nu ştiu dacă aş fi avut curaj să plec de acasă, ca să salvez un pui de pasăre de noapte, din celălalt capăt al oraşului, cu acest motiv pe declaraţie. Un gest de vreo 2.000 de lei, material vorbind... Afectiv, un gest de nepreţuit. „Doamne, bine că l-ai avut în paza Ta și nu l-a oprit nimeni...”, m-am gândit, amuzată şi speriată în acelaşi timp. Şi fericită că, celui care ştie să caute, Dumnezeu îi trimite în cale Oamenii de trebuinţă.

 

Noaptea, păsările adulte au mai strigat de câteva ori, la fel ca în nopţile de altădată. Poate au ştiut, din cuibul ascuns în verdele bogat al teiului din faţa balconului meu de la bucătărie, că puiul va fi bine. Ciuf(ulici) are noroc. Poate, cândva, se va întoarce în oaza de verdeaţă şi de linişte din cartierul meu.

 

(Mihaela Arhip)

 

Ciuf de padure (Asio otus) adult

 

Nota redacției: Deși nu se află pe lista speciilor deosebit de amenințate sau pe cale de dispariție, ciuful de pădure este în pericol din cauza micșorării habitatului său natural prin extinderea zonelor defrișate și a așezămintelor umane. În România, ciuful de pădure, ca de altfel toate speciile de bufnițe, este protejat de lege, dat fiind numărul de exemplare din ce în ce mai redus.

 

Medicii de la TrioVet au transmis imagini cu puiul pe care l-au botezat Garofiță:

 

loading...
Pompierii aplaudați pe Pietonalul Unirii după o misiune inedită cu scara mobilă – GALERIE FOTO & VIDEO
Cal salvat de pompieri după ce a căzut într-un beci - GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a stins patronul unuia dintre cele mai vechi restaurante din Botoșani
Coșmarul pandemiei care s-a abătut asupra omenirii a mai luat o viață la Botoșani. Marin Grig, proprietarul Restaurantului Botoșani, a murit săptămâna trecută.
Companie botoșăneană, lovitură de proporții la Iași: face pe 7,5 milioane lei peste 1.000 de clase online în școli și licee
Primăria Municipiului Iași achiziționează sisteme digitale pentru crearea a 1.250 de centre de educație online pentru unitățile de învățământ preuniversitar ieșene.
Record de îmbolnăviri la Botoșani în ziua în care s-au făcut cele mai multe teste din pandemie
Județul Botoșani bifează astăzi cel mai mare număr de persoane nou depistate cu Covid. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore s-au descoperit nici mai mult, nici mai puțin de 161 noi cazuri.
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Loading...
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Toata admiratia si stima pentru iubitorii si salvatorii pasarilor si animalutelor!
2 mai 2020, 15:06
Feicirari redactiei ca a publicat un asemenea material , cred ca ar prezentat copiilor pentru a invata sa iubeasca pasarile sa le protejeze si sa nu le vaneze cu prastia ca multi alti.
2 mai 2020, 14:15
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„În egală măsură cred că este un ordin pe care ar trebui să-l împart cu toți prefecții și subprefecții din România pentru perioada asta grea pe care am parcurs-o și încă nu am terminat-o. Cu pandemie, cu alegeri. M-a luat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
4.0024 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3819 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8477 lei
XAU
Gramul de aur
236.6932 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2325 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9702 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1113 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.1 o C
Dorohoi
5.8 o C
Bucecea
5.9 o C
Darabani
5.6 o C
Saveni
5.9 o C
Ştefăneşti
8.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.