Top News
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani

Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.

Se spune că o societate este, în genere, imaginea în oglindă a profesorilor care o educă. O ţară va evolua sau involua în măsura în care şcoala evoluează sau involuează. Însă criteriile care validează, în zilele noastre, calitatea şcolii, sunt departe de a fi şi cele corecte. Ultima medie de intrare la liceele de elită, numărul olimpicilor, premiile care mai de care mai preţioase, obţinute în general de aceiaşi olimpici la naţionale.

 

Nu se discută deloc, dar absolut deloc, despre ultima medie de intrare la liceu. Nu se discută deloc, sau aproape deloc, despre corigenţi, repetenţi, abandon în şcolile rurale. Nici despre câţi elevi de la sate mai ajung în fiecare an în liceele de la oraş (e de ajuns să studiem rezultatele la ultimele evaluări naţionale, unde mediile predominante, în școlile rurale, sunt de 3, 4 și 5).

 

Carenţele cele mai mari se văd în deprofesionalizarea cu care ne confruntăm de ceva ani. Ne lipsesc meseriașii. Ne lipseşte omul la locul lui, nu mai sunt valabile ierarhiile pe criterii de valoare, nu mai apreciem munca fizică, cea care construieşte, clădeşte, cea care împinge înainte o societate.

 

"Noi avem nevoie de plugar la plug, de negustor la tejghea, de doctor la spital, de profesor la şcoală şi de preot la biserică. Dacă vom pune preotul la tejghea, profesorul la bancă, plugarul la slujbe, slujbaşii la biserică, doctorul la grădinărit şi avocaţii să-ngrijească de bolnavi, vă-nchipuiţi ce poate ieşi; iese că nu vom avea nimic bun: nici şcoală, nici biserică, nici comerţ, nici agricultură, nici spitale, nici plugărie. Este tocmai ceea ce, din nefericire, a început să se vadă pe la noi. De aceea vă scriem şi noi câte un sfat, dintre care cel de azi vă cere să puneţi, şi să vă puneţi, pe fiecare la locul lui, aşa cum spune înţeleapta vorbă bătrânească", scria ilustrul profesor Grigore T. Popa în  1937, în lucrarea "Fiecare la locul lui…".

 

 

De ce avem nevoie de criterii?

 

Pentru a aprecia corect. Pentru a răsplăti corect munca profesorilor de elită, a celor care recunosc geniul şi îl cultivă. Criteriile corecte nu vor pedepsi şcoala medie şi submedie, ci o vor sprijini să ridice nivelul, pas cu pas, elev cu elev. Un medic ce operează într-un spital mare va fi plătit corespunzător nu pentru că spitalul are o istorie impresionantă, ci pentru că acolo sunt direcționate cazurile cele mai grave, precum şi profesioniştii meniţi să trateze corespunzător aceste situaţii. Or în educație - știm cu toții - cazurile grave nu se găsesc în liceele de elită!

 

Există, însă, şi o altă faţă a decăderii, dacă ar fi să privim lucrurile dintr-o perspectivă strict morală. În măsura în care morala îşi poate face loc în această discuţie, desigur: ce facem cu limba română?

 

 

Limba română versus limba engleză

 

Anul școlar 2018 - 2019, județul Botoșani. O situaţie simplă, cea a participanților la etapa județeană a olimpiadelor (română și engleză), limba română fiind obiect de evaluare națională și bacalaureat (cls. a VIII-a și a XII-a).

 

Dezinteresul pentru limba română este vizibil și, am spune, contrastant faţă de interesul adolescenţilor pentru limba engleză.

 

Vedem în spațiul public care sunt repercusiunile: o limbă scrisă şi vorbită deteriorată, mijloace de comunicare sărace şi din ce în ce mai simplificate.

 

Dar să exemplificăm cele de mai sus (prima cifră e clasa, a doua numărul de participanți la etapa judeţeană a olimpiadei, Botoşani, anul şcolar 2018-2019):

 

Română

 

VIII - 61

IX - 27

X - 22

XI- 13

XII - 9

 

Engleză

 

VIII - 84

IX - 91

X - 85

XI - 63

XII - 23

 

 

Trist și îngrijorător

 

Scriitorul Victor Teișanu, cel care și-a crescut poezia în preajma unui măreț stejar al vremurilor de demult – Lucian Valea, nu exclude importanța limbii engleze în școală, atâta timp cât aceasta îndepărtează elevul de limba sa natală.

 

”Este trist și îngrijorător. S-ar fi cuvenit să învețe engleza, dar să-și iubească limba maternă. Eu regret că mai demult nu se învăța engleza. Și din păcate n-am avut nici profesor de franceză. Dar faptul că Lucian Valea ne preda literatura, deci, într-un fel, și limba română, a fost ca o compensație. A vorbi și a scrie corect limba țării tale e până la urmă un act de minim patriotism”,

scriitorul Victor Teișanu

 

Problema degradării limbii române se află și în atenția Academiei Române, ne-a confirmat Academicianul Cristian Hera după ce a analizat, de asemenea, statistica de mai sus.

 

“Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim”. Colegul meu de clasă de la Liceul Sfinții Petru si Pavel din Ploiești, Nichita Stănescu, spunea că este Patria mea..... (a noastră, a celor care iubim Patria și limba română”,

Cristian Hera, Academician, fost vicepreședinte al Academiei Române

 

Academicianul Cristian Hera a propus tema colegilor, pentru ”reflecție și eventual discuție în cadrul Secției de profil din care fac parte”.

 

Urgențe!

 

Academia Română a anunțat, de altfel, că se impun măsuri urgente în școala românească și că este nevoie, printre altele, de:

 

- o cunoaştere aprofundată a limbii şi literaturii române

- de studierea temeinică a gramaticii, inclusiv în anii de liceu, la toate profilurile, în maniere adaptate şi specifice

- de exerciţiul insistent al lecturii, deopotrivă din cărţi tipărite sau pe suport digital; unul din doi elevi se concentrează pe recunoaşterea literelor, a silabelor şi pe reconstituirea cuvântului în sine, fără să-i mai poată percepe semnificaţia

- cultivarea literaturii române în manieră diacronică, pe curente şi mişcări literare, din Evul Mediu până astăzi

- cultivarea serioasă a limbilor străine şi a literaturii universale; combinarea scriitorilor români cu cei străini, pe teme mari, fără nicio pregătire prealabilă a elevilor nu face decât să creeze confuzie şi haos în minţile tinere

- învăţarea literaturii prin prisma istoriei literaturii dă rezultate foarte bune, verificate de sute de ani.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
Loading...
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Loading...
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
7 august 2020
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.