Top News
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani

Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.

Se spune că o societate este, în genere, imaginea în oglindă a profesorilor care o educă. O ţară va evolua sau involua în măsura în care şcoala evoluează sau involuează. Însă criteriile care validează, în zilele noastre, calitatea şcolii, sunt departe de a fi şi cele corecte. Ultima medie de intrare la liceele de elită, numărul olimpicilor, premiile care mai de care mai preţioase, obţinute în general de aceiaşi olimpici la naţionale.

 

Nu se discută deloc, dar absolut deloc, despre ultima medie de intrare la liceu. Nu se discută deloc, sau aproape deloc, despre corigenţi, repetenţi, abandon în şcolile rurale. Nici despre câţi elevi de la sate mai ajung în fiecare an în liceele de la oraş (e de ajuns să studiem rezultatele la ultimele evaluări naţionale, unde mediile predominante, în școlile rurale, sunt de 3, 4 și 5).

 

Carenţele cele mai mari se văd în deprofesionalizarea cu care ne confruntăm de ceva ani. Ne lipsesc meseriașii. Ne lipseşte omul la locul lui, nu mai sunt valabile ierarhiile pe criterii de valoare, nu mai apreciem munca fizică, cea care construieşte, clădeşte, cea care împinge înainte o societate.

 

"Noi avem nevoie de plugar la plug, de negustor la tejghea, de doctor la spital, de profesor la şcoală şi de preot la biserică. Dacă vom pune preotul la tejghea, profesorul la bancă, plugarul la slujbe, slujbaşii la biserică, doctorul la grădinărit şi avocaţii să-ngrijească de bolnavi, vă-nchipuiţi ce poate ieşi; iese că nu vom avea nimic bun: nici şcoală, nici biserică, nici comerţ, nici agricultură, nici spitale, nici plugărie. Este tocmai ceea ce, din nefericire, a început să se vadă pe la noi. De aceea vă scriem şi noi câte un sfat, dintre care cel de azi vă cere să puneţi, şi să vă puneţi, pe fiecare la locul lui, aşa cum spune înţeleapta vorbă bătrânească", scria ilustrul profesor Grigore T. Popa în  1937, în lucrarea "Fiecare la locul lui…".

 

 

De ce avem nevoie de criterii?

 

Pentru a aprecia corect. Pentru a răsplăti corect munca profesorilor de elită, a celor care recunosc geniul şi îl cultivă. Criteriile corecte nu vor pedepsi şcoala medie şi submedie, ci o vor sprijini să ridice nivelul, pas cu pas, elev cu elev. Un medic ce operează într-un spital mare va fi plătit corespunzător nu pentru că spitalul are o istorie impresionantă, ci pentru că acolo sunt direcționate cazurile cele mai grave, precum şi profesioniştii meniţi să trateze corespunzător aceste situaţii. Or în educație - știm cu toții - cazurile grave nu se găsesc în liceele de elită!

 

Există, însă, şi o altă faţă a decăderii, dacă ar fi să privim lucrurile dintr-o perspectivă strict morală. În măsura în care morala îşi poate face loc în această discuţie, desigur: ce facem cu limba română?

 

 

Limba română versus limba engleză

 

Anul școlar 2018 - 2019, județul Botoșani. O situaţie simplă, cea a participanților la etapa județeană a olimpiadelor (română și engleză), limba română fiind obiect de evaluare națională și bacalaureat (cls. a VIII-a și a XII-a).

 

Dezinteresul pentru limba română este vizibil și, am spune, contrastant faţă de interesul adolescenţilor pentru limba engleză.

 

Vedem în spațiul public care sunt repercusiunile: o limbă scrisă şi vorbită deteriorată, mijloace de comunicare sărace şi din ce în ce mai simplificate.

 

Dar să exemplificăm cele de mai sus (prima cifră e clasa, a doua numărul de participanți la etapa judeţeană a olimpiadei, Botoşani, anul şcolar 2018-2019):

 

Română

 

VIII - 61

IX - 27

X - 22

XI- 13

XII - 9

 

Engleză

 

VIII - 84

IX - 91

X - 85

XI - 63

XII - 23

 

 

Trist și îngrijorător

 

Scriitorul Victor Teișanu, cel care și-a crescut poezia în preajma unui măreț stejar al vremurilor de demult – Lucian Valea, nu exclude importanța limbii engleze în școală, atâta timp cât aceasta îndepărtează elevul de limba sa natală.

 

”Este trist și îngrijorător. S-ar fi cuvenit să învețe engleza, dar să-și iubească limba maternă. Eu regret că mai demult nu se învăța engleza. Și din păcate n-am avut nici profesor de franceză. Dar faptul că Lucian Valea ne preda literatura, deci, într-un fel, și limba română, a fost ca o compensație. A vorbi și a scrie corect limba țării tale e până la urmă un act de minim patriotism”,

scriitorul Victor Teișanu

 

Problema degradării limbii române se află și în atenția Academiei Române, ne-a confirmat Academicianul Cristian Hera după ce a analizat, de asemenea, statistica de mai sus.

 

“Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim”. Colegul meu de clasă de la Liceul Sfinții Petru si Pavel din Ploiești, Nichita Stănescu, spunea că este Patria mea..... (a noastră, a celor care iubim Patria și limba română”,

Cristian Hera, Academician, fost vicepreședinte al Academiei Române

 

Academicianul Cristian Hera a propus tema colegilor, pentru ”reflecție și eventual discuție în cadrul Secției de profil din care fac parte”.

 

Urgențe!

 

Academia Română a anunțat, de altfel, că se impun măsuri urgente în școala românească și că este nevoie, printre altele, de:

 

- o cunoaştere aprofundată a limbii şi literaturii române

- de studierea temeinică a gramaticii, inclusiv în anii de liceu, la toate profilurile, în maniere adaptate şi specifice

- de exerciţiul insistent al lecturii, deopotrivă din cărţi tipărite sau pe suport digital; unul din doi elevi se concentrează pe recunoaşterea literelor, a silabelor şi pe reconstituirea cuvântului în sine, fără să-i mai poată percepe semnificaţia

- cultivarea literaturii române în manieră diacronică, pe curente şi mişcări literare, din Evul Mediu până astăzi

- cultivarea serioasă a limbilor străine şi a literaturii universale; combinarea scriitorilor români cu cei străini, pe teme mari, fără nicio pregătire prealabilă a elevilor nu face decât să creeze confuzie şi haos în minţile tinere

- învăţarea literaturii prin prisma istoriei literaturii dă rezultate foarte bune, verificate de sute de ani.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Val de avarii la rețeaua de apă: 11 dintre ele sunt cel puțin de două luni LISTA
Activitatea de iarnă a societății de salubrizare a orașului este amplificată de numeroasele avarii de la rețeaua de apă și canalizare gestionată de SC Nova Apaserv SA. Sau cel puțin asta susține conducerea companiei municipalității.
Nechifor și plecarea din funcția de prefect: Încă se negociază / Funcția de prefect nu este pe viață
Primul reprezentant al Guvernului în județ așteaptă încă rezultatul negocierilor purtate la nivel central de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru a afla dacă mai rămâne sau nu în funcție.
Director de 37 de ani la Direcția de Taxe și Impozite Locale – FOTO
Persoană nouă cooptată în echipa de conducere a Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul a ieșit în oraș să strângă oamenii străzii și să îi ducă la căldură, însă ei nu prea vor fiindcă... ”alea sunt condiții?”VIDEO & GALERIE FOTO
Edilul șef se află la această oră în oraș, în căutarea persoanelor fără adăpost, pentru a le scăpa de ger. Cosmin Andrei nu este singur, ci alături de reprezentanți ai Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Asociației HAPPY.
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO
Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.
Protest cu portavoce și pancarte, botoșănean urcat pe chioșc, zona înțesată de Poliție și jandarmi – FOTO&VIDEO
Un bărbat din municipiu protestează în aceste momente lângă o intersecție de pe strada Tudor Vladimirescu.
Hotărâre la Suceava: Funcția de primar al municipiului Botoșani s-a jucat la Curtea de Apel
Cosmin Andrei rămâne în continuare primarul municipiului Botoșani după ce, indirect, Curtea de Apel Suceava a menținut practic rezultatele alegerilor locale din 26 septembrie 2020.
Poliția trimisă la trei spălătorii care au inundat o stradă! Aveau branșamente ILEGALE: Este un fenomen, de cine sunt făcute și cum...
Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
LUNA PROTESTELOR la Botoșani: Alți angajați se pregătesc să iasă în stradă săptămâna aceasta
Luna ianuarie a acestui an pare să fie dedicată acțiunilor de protest. După pichetarea polițiștilor de săptămâna trecută, zilele acestea alți angajați ies în stradă.
Loading...
ULTIMĂ ORĂ: Două mașini avariate pe Calea Națională din cauza unui șofer neatent - FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară pe Calea Națională. 
Tânăr în stare gravă după un accident cumplit la 180 de kilometri la oră - FOTOGALERIE
Un accident cumplit a avut loc în urmă cu puțin timp, traficul în zonă fiind blocat.
Botoșaniul incredibil: Drumuri îngropate în mocirlă, un consilier vrea să doneze piatră, dar nu se înțelege cu primarul
”Noi am face dacă am avea bani să cumpărăm, dar de unde bani?” este explicația pe care o auzim, de dimineață și până seara la o mulțime de primari din Botoșani și România. Să nu vă imaginați însă că atunci când sunt și bani și se și poate cumpăra, problema este rezolvată.
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
La mai puțin de o lună de la terminarea mandatului de parlamentar, Mihaela Huncă și-a găsit un nou job în educație. Profesor de matematică, fosta deputată nu se va întoarce la catedră.
Vulpile dau atacul la Parcul Cornișa, au sărit la câinele unui vizitator - VIDEO
Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Loading...
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani
S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.
Pensionare de top la o instituție, directorul de la înființare a plecat acasă
Primul director pe care l-a avut la Botoșani Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a părăsit instituția.
Locul din Botoșani în care riști să te îneci în noroi: Dezbrăcarea și la înot - GALERIE FOTO
Deși suntem în anul 2021 unii botoșăneni sunt nevoiți ”să înoate” zilnic prin noroaie. Din cauza precipitațiilor, unele drumuri neasfaltate din județul Botoșani au ajuns să arate deplorabil.
Prefectul părăsit de o consilieră, a ales politica și... o altă instituție
Unul dintre consilierii din cancelaria prefectului Dan Nechifor a renunțat la funcție.
EXCLUSIV! Demisie în Parlamentul României, un deputat din Botoșani a renunțat la mandatul de parlamentar
Zvonurile apărute înainte de Anul Nou privitoare la demisia unui parlamentar ales la scrutinul din 6 decembrie au prins contur astăzi.
Zece comune din Botoșani FĂRĂ niciun caz de COVID, o singură localitate are rata de peste 3 la mie
După trei luni critice în care numărul cazurilor a fost ridicat, situația s-a îmbunătățit chiar la început de an. Astfel că astăzi s-au deschis în sfârșit restaurantele în municipiul reședință de județ întrucât rata de infectare a scăzut sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.5 o C
Dorohoi
7.3 o C
Bucecea
7.3 o C
Darabani
6.7 o C
Saveni
7.5 o C
Ştefăneşti
5.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.