Top News
Luptă pentru viață: O tânără botoșăneancă ajută femeile care sunt pe punctul de a avorta: Și un copil dacă îl salvezi e foarte important

De aproximativ doi ani, o tânără din Botoșani ajută mămicile aflate în criză de sarcină. Cu alte cuvinte femeile care vor să avorteze. Anca Pulpă este psiholog în cadrul Departamentului Pro Vita.

Tânără în Departamentul Pro Vita

 

Departamentul Pro Vita, din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a fost înființat în anul 2011 din inițiativa IPS Teofan și desfășoară în prezent proiecte prin care se urmărește salvarea, protejarea și îmbunătățirea vieții. Coordonatorul departamentului este preotul Radu Brînză.

 

Anca a copilărit în Botoșani, iar după terminarea facultății la Arad, s-a stabilit în Iași unde își dedică timpul consilierii mămicilor care vor să avorteze. A început mai întâi ca voluntar, iar mai apoi s-a angajat ca psiholog în cadrul departamentului.

 

De asemenea, sunt ajutate și mamele cu peste șapte copii. Iar în cadrul unei colaborări este psiholog pentru criză de sarcină la Maternitatea "Elena Doamnă" din Iași. Și a acordat sprijin inclusiv mămicilor din Botoșani.

 

Departamentul Pro Vita le oferă alimente, cazare mămicilor care reușesc să păstreze copilul.

 

"Eu intervin cu partea mea se consiliere și le oferim și sprijinul financiar. Pro Vita oferă bursă de 200 de lei pe lună mamelor care reușesc să păstreze sarcina ca să cumpere pampers, lapte, alimente. Bineînțeles și noi le dăm alimente, lapte, tot ce au nevoie că majoritatea sunt în situații nefavorabile"

Anca Pulpă, psiholog în cadrul Departamentului Pro Vita.

 

 

Le oferă și cazare și în acest sens există un apartament Pro Vita inclusiv la Botoșani.

"Avem și cazare temporară în apartamente în Botoșani, Iași și Piatra Neamț. Avem apartamente Pro Vita unde ele pot fi cazate dacă au probleme, nu au unde să stea, s-au certat cu părinții, situații de criză,"

Anca Pulpă, psiholog Departamentul Pro Vita.

 

Tânăra mărturisește că sunt și mămici care nu se lasă convinse, iar într-un final avortează.

 

Însă …

 

"Și un copil dacă îl salvezi e foarte important. Nu contează numărul", susține Anca

 

Fiecare persoană are dreptul de a alege

 

Coordonatorul proiectului Praesidio pentru mamele în criză de sarcină este preotul Cosmin Brînză.

„Femeia care se confruntă cu o sarcină neașteptată nu trebuie judecată, ci ajutată. Iar aceasta este o lecție pe care întreaga societate românească trebuie să o învețe. Nu este în interesul nimănui întreruperea de sarcină. Ea pare o soluție, însă, în realitate, este cea mai păguboasă decizie pe care mama o poate lua, atât în ceea ce o privește, cât și pentru copilul său. Desigur, fiecare persoană are dreptul de a alege și este liberă să o facă. Este firesc acest lucru”,

Cosmin Brînză, coordonator proiectul Praesidio pentru mamele în criză de sarcină

 

 

Biserica să propună o soluție alternativă

 

Despre ce este acest proiect?

 

„Însă la fel de firesc este ca Biserica să propună o soluție alternativă, să vină în întâmpinare și, acolo unde mama nu este clar hotărâtă să renunțe, să ofere sprijin și afecțiune părintească. Aceasta este gândirea de la baza Programului Praesidio, prin care suntem gata oricând să ajutăm pe oricine alege viața, fără să îi judecăm sau să îi înfierăm pe cei care nu o fac sau nu sunt în același duh cu noi”,

Cosmin Brînză, coordonator proiectul Praesidio pentru mamele în criză de sarcină

 

Departamentul Pro Vita și-ar dori pe viitor colaborări și cu spitalele din Botoșani.

 

Momentan, se bucură de susținerea managerului de la Maternitatea "Elena Doamna" dar și a preotului Florin Gherasă de la Capela Maternității.

 

Există și o linie telefonică gratuită disponibilă 20h/zi ce vine în sprijinul femeilor însărcinate aflate în dificultate: 0800 800 116.

 

Oamenii care doresc să susțină cazurile Pro Vita o pot face pe site-ul www.provitaiasi.ro.

loading...
Apartament pentru botoșănencele însărcinate bătute de soartă, sfințit de IPS Teofan - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
Loading...
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Loading...
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO
Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.
LIBERTATE! Târg la Botoșani, mii de botoșăneni au dat năvală la animale, paradă de berbeci, discursuri sau absenți de marcă – GALERIE FOTO
Cei doi ani de pandemie au îngrădit aproape total activitățile în aer liber de genul festivalurilor, concertelor sau târgurilor de orice fel.După ce România și Botoșani au revenit la viața dinainte, pofta oamenilor pentru distracție s-a resimțit astăzi, la Popăuți.
Ce nu s-a putut pe timp de pace se face în război: Guvernul Ucrainei a aprobat deschiderea Vămii Racovăț – Diakivți
În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii din Ucraina au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei Diakivți – Racovăț.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.