Top News
La plecarea unui medic: Dr. Roșca, omul care s-a consumat pentru toți, dar nu și-a mai putut duce propria suferință

Un medic și-a încheiat socotelile cu viața. Știrea s-a rostogolit rigid, rece, dureros pe rețelele de socializare. Pe măsură ce orele se scurgeau, cuvintele celor care l-au cunoscut au prins a vorbi despre omul bun, delicat, elegant, aspru cât era nevoie, glumeț cât să te facă să uiți de suferință.

O viață în halat alb

 

Doctorul Gheorghe Roșca a părăsit această lume în cel mai dramatic mod cu putință. Suferința, se spune, este dezlipirea dureroasă de noi înşine. Nimeni nu știe câtă luciditate și câtă dramă, cât curaj și câtă deznădejde, ce gânduri și cât surghiun sufletesc îi vor fi fost date medicului în ultimele sale clipe. Oamenii simpli sau colegi de profesie, mii de mame și mii de copii, cu toții îi suntem datori. Mulți cu viața, alții cu o vorbă, un sfat sau măcar cu un zâmbet.

 

Medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Roșca a activat zeci de ani în Maternitatea botoșăneană. A fost un profesionist, unul dintre acei mentori de la care cei din jur au a învăța nu doar meseria pură, ci și greul ei. O experiență probată prin sute de cazuri complicate sau aruncate de destin în buza morții, când femei de mult ori fără speranță sau prunci cu scâncetul în așteptare se întorceau la viață datorită doctorului Roșca.

 

Dar era deopotrivă și un om de o sensibilitate aparte, cu un suflet în zbatere continuă pendulând între muzică și artă.

 

Doctorul Gheorghe Roșca era printre foarte puținii medici din Botoșani pe care îi zăreai în public, fie ca spectator la un concert de muzică simfonică, fie ca privitor către simezele unei expoziții. Pasiuni pe care le cultiva cu o acribie rară și în spațiul propriului cămin. Era un colecționar de muzică simfonică, un cititor prețios de carte bună, un autodidact în tot ce însemna o bună cunoaștere a artei.

 

În toamna anului trecut s-a bucurat, chiar în vreme de pandemie, de expoziția ”Armeni în România”, organizată la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani (foto jos):

 

 

Prăbușit într-o boală chinuitoare

 

Intra discret în sala de concert, o discreție îmbrăcată de fiecare dată într-un zâmbet copilăros. Iubea muzica și nu făcea din această plăcere un spectacol, dimpotrivă: se furișa printre oameni, alegea de cele mai multe ori capătul rândului pentru a nu deranja, aplauda într-o bucurie reținută și tot astfel își pregătea ieșirea din sală.

 

În 2013, când a ieșit la pensie de la Maternitate, colegii îi doreau o pensie lungă. Era, în fapt, o urare la care spera fiecare dintre ei. O speranță că, după zeci de ani de consum sufletesc, vor ajunge să își descătușeze zilele într-o îndelungă călătorie către frumos.

 

Din păcate, spuneau la acea vreme medicii, puțini dintre colegii lor ajungeau anii de pensie. Doctorul Szente, doctorul Crețu nu au mai apucat să se bucure de răsplata muncii lor. ”Sperăm din toată inima să-i fie bine. Dumnealui (dr. Roșca, nota red.) îi place foarte mult să citească, să asculte muzică, să urmărească documentare, deci eu cred că o să-şi umple o parte din timp cu călătorii, într-un mod boem”, spunea atunci o colegă de breaslă din Maternitatea Botoșani.

 

Chiar dacă a ajuns anii de pensie, doctorul Roșca s-a prăbușit după câțiva ani într-o boală chinuitoare, pe care părea că a învins-o. Însă prăbușirea avea să vină neașteptat și crunt în cursul zilei de 22 iunie 2021, când a căzut ca un trăsnet vestea plecării la cele veșnice.

 

Este dureroasă și dramatică dispariția medicului Gheorghe Roșca, cel care a adus pe lume viață, cel care a dus pe umeri poveri ale miilor de femei, cărora le-a redat speranța și sănătatea trupească. Omul care s-a consumat pentru toți nu și-a mai ajuns sieși.

 

Plecarea bruscă nu șterge fapta bună cu care medicul și-a înnobilat viața trăită în slujba aproapelui. Suferința ultimă a doctorului nu deschide ușa uitării, ci pe cea a rugăciunii. Gheorghe Roșca a fost om mai presus de a fi medic. A cunoscut durerea și chinul mai mult decât noi toți.

 

El va trăi prin fiecare viață adusă pe lume, prin fiecare suflet tămăduit.

El va trăi în rugăciunea fiecărui om care, într-un moment de suferință, a primit de la el vindecare.

Dumnezeu să vă ierte și să vă țină aproape îndureratul suflet, domnule Doctor Gheorghe Roșca!

 

 

 

loading...
DOLIU: S-a stins din viață un medic din Botoșani
Doliu la Spitalul Dorohoi: Un angajat s-a stins din viață - Ne vom aminti mereu chipul luminos

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Conferință de închidere a unui proiect transfrontalier: Rămas bun, Cernăuți, rămas bun CreaFuture în Ucraina! - FOTO&VIDEO
Echipa de implementare a proiectului CreaFuture de la Botoșani - România și partenerii din Cernăuți – Ucraina și-au luat rămas bun de la unul dintre cele mai frumoase proiecte transfrontaliere care a reunit cele două țări într-un exercițiu care a implicat o sumedenie de actori și care a dus la rang de artă „creativitatea”.
Șefă de instituție la final de mandat, băgată în evaluare: Primește notă și de la un director sucevean  
Directorul unei instituții de la Botoșani este la final de mandat, motiv pentru care, conform procedurii, va fi evaluat.
Este OFICIAL: Guvernul a stabilit restricții pentru nevaccinați, de la meciuri la cinematografe și nunți
Mai multe restricții au fost adoptate vineri în cadrul ședinței de Guvern.
S-a scos la concurs postul de șef la ”Urgențe”, s-a deschis bătălia și pentru alte funcții înalte la Spitalul Județean
Mai multe posturi de medici șefi au fost scoase la concurs de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.
A murit un fost primar de Botoșani cu două mandate!
S-a întâmplat în urmă cu două săptămâni de zile. Iar dacă la alte treceri în cealaltă lume curg mesajele de condoleanțe de la Consiliul Județean, partide sau alte organisme reprezentantive, decesul acestui primar a trecut neobservat de „ochiul public”.
Nuntă de povești pentru fiica fostului șef al Poliției Rutiere, soțul este un tânăr afacerist, naș un fost deputat – GALERIE FOTO & VIDEO
Având în vedere criza sanitară care a avut un impact asupra lumii din toate punctele de vedere, și nunțile au fost trecute pe stand-by. Așa se face, că fiica lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere și-a organizat nunta la un an de zile distanță de cununia civilă.
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
Loading...
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
Loading...
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Un om extraordinar cum rar se intalneste!Dumnezeu sa-L odihneasca!
24 iunie 2021, 17:18
Un om extraordinar cum rar se intalneste!Dumnezeu sa-L odihneasca!
24 iunie 2021, 17:17
Am adus pe lume doi copilași .Domnul doctor a fost cel care m a încurajat în timpul evenimentului.Om de mare omenie.Tin sa fiu alături de familia îndurerată și sa le transmit condoleanțe.Dumnezeu sa l ierte!
24 iunie 2021, 10:08
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.4 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.