Top News
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani

S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.

În 1931, când s-a născut maica Epistimia Dănilă, România încă nu își revenise după Marea Criză și intra într-un greu an economic, ce anunța uriașe proteste și frământări sociale. Familia Dănilă din Vorniceni și-a crescut cu greu cei 7 prunci iviți pe rând, până în buza războiului urmat de foametea cumplită. Fata cea mare preia repede din treburile casei și simte din plin, alături de frații ei, greul vieții.

 

Avea 14 ani când, copilă fiind, intră în mănăstire. Lumea se schimba. Trecuse războiul, România se sovietiza, comuniștii își pregăteau terenul pentru a stăpâni nu doar instituțiile, ci și pământurile, casele, familiile. Și sufletele… Mănăstirea o apăra de hidra comunistă, dar nimeni nu se gândea că tentaculele bolșevice vor ajunge și în altare.

 

Peste zece ani, în 1955, este tunsă în monahism. Va mai viețui alături de surorile din mănăstire încă cinci ani, până când Decretul 410 ajunge și la Agafton.

 

Prezidiul Marii Adunări Naționale adoptase odiosul Decret pe 29 octombrie 1959, cu efecte devastatoare asupra vieții monahale din România. Securitatea considera mănăstirile periculoase din punct de vedere politic prin faptul că ar fi sprijinit mișcarea de rezistență anticomunistă, adăpostind persoane ostil regimului. Însă mai ales deranja – într-o organizare apolitică a țării – trăirea creștină autentică, vorbindu-se tot mai des despre ”armata neagră a călugărilor și călugărițelor”, armată ce devenea rapid tot mai amenințătoare pentru comuniști.

 

 

Efectele Decretului 410

 

Din octombrie 1959 și până șa 31 martie 1960, au fost desființate aproape 100 de mănăstiri din cele peste 200. De asemenea, dacă la 1 ianuarie 1959 România avea 6.014 monahi și monahii, după aplicarea Decretului 410 au mai rămas în mănăstiri 1.400 de viețuitori.

 

Potrivit documentelor, După aplicarea Decretului 410 au fost arestaţi şi condamnaţi sau trimişi cu domiciliu obligatoriu cei care au refuzat să renunţe la stilul de viaţă monahal, deşi fuseseră excluși din mănăstire.

 

 

Se închide poarta Agaftonului

 

Era început de an 1960 când porțile Mănăstirii Agafton s-au închis în urma Maicii Epistimia. Au primit ordin să plece, pentru că se desfiinţează mănăstirile. Comuniştii au venit cu camioanele, urcau maicile şi le duceau.

 

"Veneau în aşa fel, că dacă nu erai în chilie, ei puneau lacăt şi rămâneai afară cu ce erai pe tine, nu te mai lăsau să mai iei ceva din casă, te puneau în camion şi hai... ca pe animale, aşa ne-au scos în camionul acela, da! Cum ieşea din casă o maică, veneau şi puneau sigiliul pe uşă, aşa încât nu mai avea voie să intre în casă", mărturiseşte Maica Epistimia într-un interviu ("Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist", de Protosinghel Siluan Atoci, Editura Doxologia, 2012).

 

(Protosinghel Siluan Antoci)

 

Câteva maici au ajuns la Agapia, şi mai puţine pe la Suceviţa. Cele mai multe au purces în lume.

 

"N-aveam cu ce să ne îmbrăcăm. Aveam un capot pe mine, în luna februarie, când era un ger aşa de mare şi nu aveam cu ce mă îmbrăca. Dacă aţi şti ce plâns, ce răcnete erau acolo în acele momente îngrozitoare! Maicile ieşeau din casă şi răcneau, altele plângeau, era ceva de neînchipuit. Era iarnă şi era frig cumplit afară".

 

Le-au scos din mănăstire pe 2 februarie 1960. Ziua Întâmpinării Domnului.

 

 

"...cumpăram o pâine, o tăiam în patru şi o aveam pentru patru zile"

 

Maica Epistimia a plecat în lume. Pentru ea, lumea mare era în Botoşani, unde a lucrat la covoare la început. În lume nu au scăpat de urmăritori. Din când în când, securitatea le vizita "pentru a vedea cum ne comportăm şi dacă ne conformăm situaţiilor". Nu aveau voie să poarte fustă lungă, "veneau cu foarfecele să ni le taie, în special nouă, care eram mai tinere". Dacă nu ascultau indicaţiile, erau ameninţate sau chemate la poliţie.

 


(Maica Epistimia Dănilă, foto: pr. Siluan Antoci)

 

"Uneori îmi doream să fi murit decât să trăiesc clipele alea, dar Maica Domnului m-a salvat, mă întărea. Din toate părţile eram izgonite".

 

A stat la o gazdă, într-o cameră fără sobă.

 

"Aveam o pernă rezemată pe un perete şi după perna aceea era zăpadă şi aşa adormeam".

 

Mai târziu a adus o sobă şi a scos prin perete, afară, burlanul pentru fum, mai consemnează Părintele Siluan Antoci în convorbirea cu maica Epistimia. De frică să nu iasă scântei şi să provoace vreun incendiu, de multe ori maica  adormea fără foc. De mâncare pregătea la o lampă cu gaz.

 

"La început cumpăram o pâine, o tăiam în patru şi o aveam pentru patru zile".

 

 

A botezat peste 2.000 de prunci

 

Avea 29 de ani când a fost scoasă  din mănăstire. Ajunge în oraș și, vreme de 23 de ani, din 1962 până în 1985, lucrează ca infirmieră la secția nou-născuți a Spitalului Județean Botoșani.

 

O perioadă greu încercată. Partidul Comunist pregătea o nouă lovitură: Decretul nr. 770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, și care va fi repede transformat în lege. Se nasc așa-numiții ”decreței”, odată cu ei și nenumărate drame ale femeilor: nașteri riscante, avorturi la limita legii, chiar arestări acolo unde se dovedea că avortul fusese provocat.

 

Maica-infirmieră nu își uită menirea și, într-un comunism ateu, se îngrijește de pruncii veniți pe lume ”la comanda” partidului. Mulți dintre ei în pragul morții… Maica Epistimia știe că șansele de supraviețuire ale unora dintre ei sunt mici. Îi botează așa cum prinsese din învățăturile maicilor bătrâne, dar și de la școala de religie.

 

"Am învăţat la şcoala de religie cum trebuie să facem. Spuneam aşa: "În numele Tatălui, Amin" şi stropeam cu aghiasmă. Dacă nu era aghiasmă stropeam cu apă. Luam de la robinet apă şi stropeam copilaşul. Apoi spuneam mai departe: "şi al Fiului, Amin şi al Sfântului Duh, Amin", şi "se botează robul lui Dumnezeu...". Pe urmă făceam cruce deasupra lui şi spuneam Tatăl Nostru şi Crezul. Dacă era băiat îi ziceam Ioan, dacă era fată îi ziceam Ioana. În 25 de ani am spus cuvintele de botez la peste 2000 de copilaşi!".

 

A văzut multe minuni. Copii născuţi prematur, sub un kilogram, care după ce au fost botezaţi au supravieţuit.

 

"Cunosc o maică la Agapia, care vine la mănăstire la noi, şi căreia i-am zis să mă pomenească atunci când va auzi că am murit; eu am botezat-o. Cunosc un profesor la Băiceni, pe care l-am botezat, iar mama lui, când vine în vizită, îmi aduce câte o pâine şi struguri".

 

"Orice făceai erai urmărit şi peste tot erau infiltraţi spioni de la securitate şi de la partid".

 

S-a reîntors la Mănăstirea Agafton în 1990. "Eu am tras clopotul prima dată!", spune maica în interviul amintit.

 

Astăzi împlinește 90 de ani. Un destin cât o istorie. O poveste despre credință, generozitate și acceptare. Maica Epistimia este o carte vie despre un popor greu încercat de ateismul comunist.

 

La mulți ani!

 

 

loading...
Lecție de sănătate de la măicuța de 114 ani, din Agafton, pentru un mare om de știință botoșănean
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Loading...
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Prestigios PREMIU obținut de o artistă din Botoșani: Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor - FOTO
O artistă din Botoșani este câștigătoarea unui important premiu într-o competiție internațională în care a reprezentat România.
Singur între 72: Botoșănean votat de conducerea centrală a PNL pentru o funcție în Guvern
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunțat sâmbătă, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că au fost validate 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii.
RECLAMAȚII de la un internat din municipiu, elevele ar fi ținute în frig, la IȘJ nu a ajuns nicio sesizare
Un mesaj ajuns pe adresa redacției Botoșăneanul reclamă că la internatul unui colegiu din municipiu ar fi frig.
Loading...
TREI elevi de la Botoșani depistați pozitiv – UNDE au contactat virusul
De la reluarea cursurilor în școli la Botoșani, trei elevi au fost depistați pozitiv la noul coronavirus.
Gabriel Cîrlan a acceptat să revină șef, cu ”scandal”: M-au întrebat dacă sunt dispus să preiau iar poziția de director general. M-am gândit o zi...
Primele două zile petrecute în biroul de la Nova Apaserv au însemnat pentru noul (vechiul) director Gabriel Cîrlan o amplă trecere prin actele societății la care nu a avut acces din postura de inginer șef, în ultimii 4 ani de zile.
Au răbufnit și ei! Protestul de la Botoșani în care cuvintele au fost rostite degeaba – GALERIE FOTO & VIDEO
Anul 2021, în guvernare liberală a fost marcat de o serie de proteste, fără precedent, cel puțin în ultimii ani. Au ieșit în stradă mai multe categorii profesionale, altele decât cele care au obișnuit cu acțiunile stradale.
Un jurnalist și o actriță se întorc acasă ”Strălucitor” și plănuiesc ”prima operă cinematografică filmată în Botoșani” – GALERIE FOTO
Cartea unui jurnalist botoșănean și entuziasmul unei actrițe ar putea naște un eveniment cinematografic la Botoșani.
Fostă angajată la CEC, condamnată la închisoare pentru delapidare, a „vânat” un post la Primărie, concursul s-a ANULAT
După mai bine de 10 ani de la sentința pronunțată de instanța de judecată, o botoșăneancă acuzată de delapidare și condamnată la 7 luni de închisoare a încercat să ocupe un post public.
TREI botoșăneni pozitivi la tulpina britanică în urma testelor de la Suceava, al patrulea a dezvoltat o mutație a virusului
Direcția de Sănătate Publică Botoșani face cunoscut faptul că astăzi s-au primit rezultatele analizelor considerate suspecte și trimise la laboratorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0209 lei
CHF
Francul elveţian
4.4406 lei
GBP
Lira sterlină
5.5894 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7804 lei
XAU
Gramul de aur
228.2335 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2284 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3497 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1327 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1817 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
9.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.