Top News
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”

Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.

Astăzi, în a doua duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Români. Această duminică a fost închinată tuturor sfinților români de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1992.

 

În fiecare lună din an, în calendarul Bisericii Ortodoxe se află și câte unul sau mai mulți sfinți români.

 

”Timp îndelungat sfinții s-au făcut cunoscuți ca atare prin cinstirea pe care și-au câștigat-o în evlavia populară. De-abia de la un timp încoace Biserica a început să purceadă și la o canonizare formală a sfinților de mai târziu, confirmând venerarea lor de către cercuri largi ale credincioșilor”, scria preot prof. dr. Dumitru Staniloae.

 

 

Tărâmul cu trei sfinți…

 

Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți.

 

Este vorba despre Sfântul Cuvios Sila, de la Sihastria Putnei, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul) și Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona.

 

 

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (comuna Cristești, județul Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. În calendarul ortodox este prăznuit pe 16 mai, alături de Sfinții Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

 

Pe 5 august este cinstit Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. S-a născut în satul Crăiniceni, din județul Botoșani, la 23 iulie 1913, într-o familie de țărani credincioși. Între anii 1926-1932, Ilie, cum se numea din botez, a urmat Gimnaziul "Mihail Kogălniceanu" și Liceul "Dimitrie Cantemir" din Cernăuți. A intrat ca viețuitor în obștea Mănăstirii Neamț, în 1933, iar în 1936 a fost tuns în monahism, primind numele de Ioan. În același an, a plecat cu alți doi călugări să se închine la Mormântul Domnului din Ierusalim, unde a rămas definitiv.

 

Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona este înscris în calendarul creștin-ortodox pe data de 9 septembrie. Printre monahii renumiți care au viețuit la Mănăstirea Vorona se numără și Cuviosul Onufrie (1700-1789). El era rus de origine și a fost guvernator al unei provincii. Cuviosul Onufrie a trăit ca sihastru în codrii din jurul Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), într-o peșteră. Pentru o perioadă a fost și stareț al Voronei (1777-1779). A copiat traduceri din operele Sfinților Părinți și a fost duhovnic al mai multor sihaștri din pădurile Voronei. După cum spune tradiția, în noaptea de Paști a anului 1789, un înger s-a arătat preotului Nicolae Gheorghiu din satul Tudora. Îngerul i-a cerut să ia cu sine Sfintele Taine, apoi l-a călăuzit până la peștera pustnicului Onufrie. Foarte slăbit, Cuviosul Onufrie a fost împărtășit și a cerut să fie dus la Sihăstrie. A trecut la cele veșnice pe 29 martie 1789 și a fost înmormântat de către câțiva călugări în livadă, la rădăcina unui măr.

 

 

…și mari duhovnici

 

Nu sunt singurii călugări care s-au nevoit pe aceste meleaguri. Despre alți doi botoșăneni, Biserica Ortodoxă  spune că sunt cei mai mari duhovnici ai românilor. Vorbim despre Ilie Cleopa și Paisie Olaru.

 

Lor li se adaugă călugării din munții Athos: Dionisie Ignat și Avva Iulian Prodromitu, cel din urmă viețuind și astăzi, căutat zi de zi de către românii din toată lumea.

 

 

Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca din județul Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. Tatăl sau, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. Din botez a primit numele de Petru. În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie. În toamna aceluiași an, se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști, până la sfârșitul vieții sale. Între anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria, fiind bolnav, până s-a mutat la Domnul (18 octombrie 1990), lăsând moștenire ucenicilor săi pilda vieții sale de adevărat monah și părinte duhovnicesc.

 

Ilie Cleopa s-a născut pe 10 aprilie 1912, în Sulița, județul Botoșani, și a murit pe 2 decembrie 1998. A fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinței ortodoxe. S-a ivit pe lume într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. Urmează cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de Cleopa.

 

 

”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”

 

Pr. Petru Chirvase, de la Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani, spune că este foarte important să citim scrierile acestor părinți, dar mai ales să le urmăm învățăturile și pildele.

 

”Foarte bine ar fi să îi evocăm mereu, dar nu doar de dragul evocării, ci efectiv să căutăm scrierile lor, să mergem în satele în care ei au văzut lumina soarelui. Foarte importante sunt pelerinajele la mănăstirile din Botoșani. Nu doar pe urmele duhovnicilor să mergem, ci și pe ale atâtor personalități. Se pot organiza, poate chiar și subvenționa de către persoane cu posibilități financiare, pentru grupuri de elevi, grupuri de tineri, adolescenți. Bine ar fi să ne cunoaștem județul”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Inițiativele de acest gen sunt mai mult decât necesare. Pentru că, chiar dintre cei care viețuiesc pe acest tărâm, sunt numeroși botoșăneni care nu își cunosc trecutul.

 

”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul? Mulți dintre cei născuți în Botoșani, poate chiar și părinții lor, nu au cutreierat Botoșaniul la picior, prin cartierele de case, cu relieful foarte interesant. Cartierele de case ale Botoșaniului, de la cel lipovenesc la armenesc și toate celelalte… Foarte frumos ar fi să mergem, chiar cu mașina, împreună cu familia, să ne vedem orașul”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

Și părintele se întoarce cu smerenie către călugărul considerat de mulți dintre creștini a fi un adevărat sfânt.

 

”Pentru că ați pomenit de una dintre figurile emblematice ale spiritualității românești, născut aici, Paisie Olaru, bine ar fi să luăm ceva din viața lui, din pilda lui, din blândețea, curățenia lui, și să le practicăm noi”, 

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Un tărâm binecuvântat, dar necunoscut!

 

O moștenire culturală incontestabilă și inepuizabilă. Un spațiu care a dat lumii genii universale. E de ajuns să amintim că Mihai Eminescu este botoșăneanul prezent în World Records Academy cu ”cel mai lung poem de dragoste - 98 de strofe”. Un alt botoșănean, George Enescu, este primul compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal. Nicolae Iorga este considerat a fi drept cel mai mare istoric al românilor. Lucrările lui Ștefan Luchian sunt vândute astăzi la prețuri record în casele de licitații.

 

 

Cu toate acestea, Botoșanii se află pe o pantă alunecoasă, extrem de fragilă și, mai ales, una menită să îngroape și să distrugă definitiv un brand cu care aceste locuri s-au mândrit de cel puțin 100 de ani: cel cultural.

 

Singura investiție concretă din ultimi 30 de ani - reabilitarea Centrului Vechi - s-a dovedit a fi în mai degrabă în paguba culturii și în beneficiul unei comunități care a devenit, în timp, stăpână și suverană.

 

 

Pe când o Casă a Personalităților la Botoșani?

 

Numeroase voci au propus, în ultimii ani, crearea unui loc în Botoșani care să reunească numele de scriitori, istorici, artiști, dar și pe cele care, în istoria bisericii, ocupă un loc important.

 

Un spațiu în care generațiile de elevi, și nu numai, să respire și să asimileze cultură, istorie, memorialistică, chiar divertisment de bună calitate. Un spațiu în care să li se vorbească despre geniile cu care astăzi ne mândrim fără să le cunoaștem cu adevărat.

 

Un gest care s-ar constitui, mai ales, într-un absolut necesar act educativ, în special pentru tinerele generații. Un spațiu care ar deveni, fără îndoială, o carte de vizită a Botoșaniului. 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Eroii cinstiți în ploaie la cimitir: CJ-ul a luat fața Prefecturii la coroane, AUR a venit de două ori, iar defilarea a... plecat la Mălina și prin Afganistan – VIDEO & GALERIE FOTO
După ce anul trecut manifestările prilejuite de Înălțarea Domnului au fost interzise în cimitire din cauza situației sanitare, în 2021 evenimentul religios desfășurat la ”Pacea” a fost afectat de ploaie.
Se cere ANULAREA concursului pentru șefia „TBC”, contestație depusă de candidata respinsă
Cristina Bahrin a depus contestație joi, la ora 9:00, solicitând anularea concursului pentru șefia Spitalul de Pneumoftiziologie.
Se mută „Urgențele”, muncitorii continuă lucrările: Avem termen să eliberăm - FOTOGALERIE
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) sunt în grafic, motiv pentru care în aceste zile reprezentanții Spitalului Județean Mavromati pregătesc predarea totală a amplasamentului.
PSD și-a pus în sfârșit director la ”Apă”, a fost votat la propunerea unui patron de restaurant
Ceea ce Botoșăneanul anticipa sâmbătă, s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri. Întrunit în ședință, consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA a schimbat directorul general.
Polițiștii de la ”Circulație” eliberați nu au voie să se apropie unul de celălalt, dar vor fi supravegheați de propriii colegi
Cei opt polițiști care au fost eliberați astăzi, fiind plasați sub control judiciar, vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Lovitură de teatru: Toți polițiștii de la Serviciul Rutier arestați la cererea DNA au fost eliberați
După două zile de deliberări, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi o sentință favorabilă polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost arestați săptămâna trecută la cererea Direcției Naționale Anticorupție.
S-a stricat ”muzica” la Filarmonică: Directorul aproape să rămână fără funcție, se pregătește un interimar
Directorul Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani este foarte aproape să își piardă postul. Mihai Sârbu a obținut la evaluarea activității o notă care nu îi mai permite să își ducă mandatul până la capăt.  
Baloane înălțate la Botoșani pentru micuții pierduți, medic: Să-i spun unui părinte că al lui copil a murit este cel mai greu lucruGALERIE FOTO & VIDEO
Copilaşii care au părăsit braţele părinţilor prea devreme sau care nici nu au văzut lumina zilei au fost comemoraţi duminică, 6 iunie 2021, în fața Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati.
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
Loading...
Centru pentru vârstnici cu saună, jacuzzi și sală de fitness, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Muncii – VIDEO & GALERIE FOTO
Poate cel mai modern centru de stat destinat pensionarilor și-a deschis porțile sâmbătă pe strada Smârdan 5 din Ștefănești. Primăria orașului de pe malul Prutului a tăiat panglica inaugurală a unui proiect Regio în valoare de 3,1 milioane de lei.
Doi bărbați reținuți pentru exploatarea unor tinere: S-au ridicat săbii, securi și macete - FOTO & VIDEO
Au fost efectuate trei percheziții domiciliare.
Decizie de la Suceava: Opt polițiști de la Serviciul Rutier au fost arestați preventiv
Procurorii au dispus miercuri reținerea mai multor suspecți, iar joi au fost formulate mai multe mandate de arestare preventivă.
”Fabrica de mame” se apropie de mileniul 3: Aparatură modernă adusă la Maternitatea Botoșani după ani de așteptări, medic: Din păcate, celelalte județe aveau deja GALERIE FOTO
Ambulatoriul de la Maternitatea Botoșani are începând de luna aceasta un laborator de analize performant. Lucrările de modernizare au fost finalizate, motiv pentru care s-a primit și aparatură nouă.
Un ofițer și nouă agenți de la Poliția Rutieră, reținuți de DNA: de la luare de mită la uz de fals
Nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 2 iunie 2021.
Loading...
Când oamenii buni împart bucurie: Petrecere ca-n povești pentru zeci de copii necăjiți din Botoșani - Cel mai frumos este să-i vezi zâmbind GALERIE FOTO & VIDEO
Mai mulți copii necăjiți din Botoșani nu vor uita prea curând ziua de 1 iunie 2021. Iar asta deoarece, pentru prima dată, au luat parte la o petrecere organizată doar pentru ei, într-o zi specială. Nu ar fi fost însă posibilă dacă oamenii cu suflet mare nu ar fi donat bani, jucării, dulciuri, dar și o mulțime de alte lucruri.
Academicianul din Cucorăni, botoșăneanul care a înființat prima Bancă de Gene din România: Instituția îi poartă astăzi numele
S-a născut într-un sătuc din Botoșani. Are 92 de ani, este academician și a scris peste 100 de lucrări științifice. Este supranumit "părintele" primei Bănci de Gene din România, iar în semn de prețuire, instituția îi poartă astăzi numele.
Vioara lui Florin Ionescu-Galați și bagheta lui Alexandru Ganea, într-un concert de excepție al Filarmonicii ”George Enescu” - FOTO&VIDEO
Într-un timp în care lumea pare a nu reuși să iasă din haosul pandemiei, muzica devine balsam sufletesc.
Se face din nou concurs la instituția unde tocmai s-a numit interimar și unde toată lumea e respinsă încă de la proba scrisă
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) scoate din nou la concurs 36 de posturi de directori generali în casele județene de sănătate, incusiv la cea de la Botoșani.
Blocurile ANL de pe Șoseaua Iașului, în continuare pustii! Moloz afară, inundație la subsol: Au chiria plătită pentru aprilie și mai FOTO&VIDEO
La două luni de la zile de la festivitatea de înmânare a cheilor pentru chiriașii care urmează să locuiască în cartierul de pe Șoseaua Iașului, ansamblul de spații locative continuă să fie pustii.
O fată de aur: Botoșăneanca Raluca Olaru a câștigat campionatul mondial de haltere juniori - FOTOGALERIE
După ce Andreea Coturța, tânăra legitimată la Clubul Sportiv Botoșani, a obținut luni două medalii de bronz la Campionatele Mondiale de haltere pentru juniori de la Tashkent (Uzbekistan), o altă botoșăneancă a urcat pe podium.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.9 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.2 o C
Darabani
13.1 o C
Saveni
14.2 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.