Top News
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO

”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.

Puțini dintre poeții – în viață sau în moarte fiind – au parte de dragostea cititorilor lor. Prea puțini rămân în memoria oamenilor simpli, în conștiința unei comunități.

 

La 6 ani de la plecarea poetului Boris Ioachim, cei care l-au cunoscut aprind lumânări și se roagă pentru liniștea sufletului său.

 

”Să ne amintim astăzi de, poetul nostru, Boris Ioachim, să-i păstrăm un moment de reculegere sau chiar mai mult, aprinzând-i o lumânare, rostind o mică rugăciune pentru odihna sufletului său! Duminică 8 mai 2016 - duminică 8 mai 2022, șase ani de când suntem lipsiți de prezența lui, mângâindu-ne sufletul citindu-i frumoasele versuri pe care ni le-a lăsat drept moștenire! Bunul Dumnezeu să îl așeze în ceata drepților! Veșnică să-i fie pomenirea!”,

este mesajul celor care îi păstrează vie amintirea.

 

Boris Ioachim, cu numele real Costel Geană, a trăit 49 de ani. O viață împărțită între poezie și suferință după pierderea fiului de doar 17 ani.

 

S-a născut pe 25 ianuarie 1967, în familia lui Gheorghe și Maria Geană, din satul Sârbi, județul Botoșani.

 

Costel, copilul inteligent, cu o sensibilitate aparte, s-a apropiat de poezie cu delicatețe, străjuind îndelung la marginea versului de dragoste.

 

A creat sub numele Boris Ioachim, devenind în timp un poet al iubirii, al dragostei de Dumnezeu.

 

”Boris Ioachim, prin măiestria versurilor sale, a reușit să încânte și să aline multe suflete”, spun apropiații care au așezat pe muzică multe dintre poeme. 

 

Durerea sfâșietoare după pierderea fiului i-a grăbit plecarea din această lume. Boris Ioachim a murit pe 8 mai 2016, la 49 de ani.

 

 

 

 

"Dacă omul se poate mântui prin cuvânt, atunci Boris Ioachim, nume cu rezonanţe biblice, şi-a purificat sufletul zbuciumat prin Poezie, din care îşi face un crez artistic şi existenţial”, scrie prof. Valentin Marţuneac.

 

A debutat în revista "Flacăra" în 1996 – la rubrica "Maşina de scris", a criticului Alex. Ştefănescu. A publicat două plachete de versuri în 2004 şi 2005, "Balada spânzuratului" și "Balada omului de rând" (ambele la Editura Litera, Botoşani). După o pauză de aproape un deceniu, publică "Imn iubirii", "Iubire fără destinatar", precum și volumul de proză "Lanțul care ne dezleagă".

 

”Ancorat într-o realitate vitregă şi ostilă, de sfârşit de mileniu, poetul se refugiază fie în lumea candidă a copilăriei, fie în lumea satului care mai păstrează încă valenţe patriarhale nealterate, departe de lumea dezlănţuită a timpurilor moderne", rostea profesorul Valentin Marţuneac la lansarea uneia dintre cărțile lui Boris Ioachim.

 

 

Imagini tulburătoare

 

Poezia l-a apropiat de Dumnezeu. Dumnezeu l-a dus către biserică. Acolo a găsit alinare atunci când lumea se prăbușea odată cu pierderea fiului său.

 

”Dumnezeu l-a înzestrat cu harul cântului și al slovei scrise, har pe care l-a dăruit, cu sfințenie, iubitorilor de frumos!”, spune Mariana.

 

Iar imaginile păstrate până astăzi ne dezvăluie un poet nu doar extrem de sensibil, ci și un creștin și un om bun.

 

Este vorba despre o înregistrare din anul 2011, cu prilejul sărbătorilor de Paști, iar Boris Ioachim apare în postura de cântăreț bisericesc în biserica din Sârbi.

 

”Alături de cântăreț se află și băiatul acestuia, care a murit la vârsta de 17 ani! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, spune Ana.

 

A ars ca o lumânare până când trupul s-a topit. A scris sute, mii de versuri. „Pentru mine poezia este atât boală, cât şi leac al sufletului”, spunea Boris Ioachim.

 

loading...
ASTĂZI: Concert live in memoriam Boris Ioachim, omul care și-a purificat sufletul prin Poezie - VIDEO

 

 

« »
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Loading...
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
Loading...
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
mars sectar imputit .mai tupeu sa semnezi ,,credinciosul,,
9 mai 2022, 07:36
Dupa moarte nu se mai poate face nimic pt sufletul nimanui.
8 mai 2022, 19:54
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.9 o C
Dorohoi
21.5 o C
Bucecea
24.6 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
21.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.