Top News
Gellu DORIAN: 30 de ani de schisme şi degradări ale unei naţiuni, care tinde să devină o populaţie fără identitate, ci doar cu apucături de „lume bună”. Trist!

Cum am ajuns ca, la 30 de ani de la Revoluție, să ne doară mai mult prezentul decât trecutul?

Cum se face că, în aceste zile, vorbim cu mai mult năduf de netrebnicii timpului prezent decât de cei care au murit, nevinovați, fără măcar să își primească ”rația de Libertate” din care, apoi, s-au înfruptat alții?

 

Unde am greșit? Ce am fi putut face și am privit în altă parte, ca și cum nu e treaba noastră?

 

Am adresat întrebările celor care, în Cetate viețuind, au rostogolit mereu cuvântul; în ziare, în volume de proză sau de poezie.

 

În aceste zile am adus în discuție teme precum:

 

Botoşanii în 30 de ani: Ce-am avut (1989) şi ce-am pierdut (2019)

Botoşanii şi Revoluţia lui 89

1989, hotarul dintre lumi: 30 de ani înainte, 30 de ani după (generaţii, cultură, societate, educaţie, politică etc.)

 

Despre România înainte și după 30 de ani, despre ce a fost și ce ar fi putut să fie ne spune astăzi scriitorul Gellu Dorian:

 

Gellu Dorian: 30!

 

După 30 de ani de democraţie originală, se poate vedea de la o poştă că, după o gură de aer cu iz de libertate şi speranţe spre binele mult aşteptat, atunci, imediat după decembrie 1989, ne-am trezit cam cum era lumea din această ţară imediat după război, în 1947, cînd, prin manevre tipice, bolşevicii români, deghizaţi în comunişti luminoşi, unii cu o origine despre care nu e bine să vorbim, au urcat în fruntea ţării, începînd cu centrul şi terminînd cu ultimul sătuc din România, pe toţi analfabeţii de tip Zărone, punîndu-le galoane pe umeri şi instrucţiuni în cap, iar în braţe cnuturi cu care au lovit în ce era mai răsărit şi a rezistat din ceea ce era sănătos pe acest pămînt, ceea ce se poate vedea şi acum, mai peste tot, cu promovarea aceluiaşi tip de om nou-nouţ, şcolarizat pe fugă, cu diplome cumpărate, care-i dă voie să fie acolo unde vrea, şi cu mintea goală să ia decizii care să mişte ţara din loc.

 

Am văzut cine a fost prim-ministru şi ce echipă a avut în  jur.

 

Ne putem uita şi la noi acasă, în Botoşani, veţi vedea acelaşi tip de om incult, analfabet funcţional, pus la conducere, înconjurat de o clică de acoliţi, rubedenii, prieteni, colegi de partid, ducînd totul de rîpă, rîpă pe care ei o văd drept culme a fericirii lor, a idealului de realizare totală. Cînd sunt măturaţi, lasă în urmă dezastru, că nici Dumnezeu nu mai poate aşeza lucrurile la locul lor.

 

Cam asta avem după 30 de ani de libertate.

 

Nimic, dar absolut nimic, nici măcar libertatea de expresie, „garantată”, ca de altfel şi celelalte libertăţi, nu este aşa cum este firesc să fie. Cei care se ocupă cu asta, mass-media în speţă, au creat o categorie de jurnalişti, veniţi şi ei din toate domeniile sau şcoliţi după ideile pedagogice şi jurnalistice ale maestrului de la Găgeşti, cel cu găina care naşte pui vii, oameni de presă calaţi pe şantaj şi deformare, pe fake-news, modelatori, în fond, ai opiniei publice şi, în final, ai clasei politice de la care pleacă tot răul pe care-l ducem în cîrcă.

 

Şi această situaţie a plecat de la cel care a spus „să-i condamnăm pe cei care au întinat idealurile comunismului” şi „cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”, listă care a adunat toată pleava activiştilor de partid, iute reformaţi de gaşca de securişti care au creat un sistem greu de eradicat.

 

Doar dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara ar fi fost aplicat subit, poate am fi reuşti să spunem acum că ne aflăm acolo unde ne-am dorit. Dar nu, nu putem spune acest lucru, din păcate.

 

M-am ocupat de aceste aspecte în cîteva romane ale mele şi, în mod special, în ultimul apărut acum un an, ”Rataţii”, încît nu mai are rost să repet aici ceea ce este evident pentru oricare botoşănean, care, trăitor al acelor momente din decembrie 1989, a putut vedea ce „revoluţie” a fost la Botoşani.

 

Cine a urcat în frunte ca păduchele? Cine mai ştie de fondurile „Libertatea”, cine a mai auzit de acei inşi care se dădeau de ceasul morţii să fie cît mai sus, acolo, unde se împărţea tot ce a rămas de pe urma unei sărăcii comuniste, care, totuşi, a lăsat ceva în urmă, ceva de care s-a ales praful cît ai clipi?

 

Asta ar trebui să afle jurnaliştii noştri, nu să stea în preajma noilor politicieni, îngroziţi de frica de a nu ajunge în paginile ziarelor, ungîndu-i pe toţi cu mizeria lor, de care nu se vor spăla niciodată. Dar de unde atîta responsabilitate, cînd parvenitismul şi dorinţa de îmbogăţire peste noapte a devenit criteriul forte al existenţei lor? I-aş ruga să se uite în urmă şi apoi să se îngrozească de ce văd în viitor. Dar nici prezentul nu arată deloc bine.

 

30 de ani de schisme şi degradări ale unei naţiuni, care tinde să devină o populaţie fără identitate, ci doar cu apucături de „lume bună”. Trist!

 

 

 

Născut la 13 octombrie l953, în Botoşani, Gellu Dorian este poet, prozator, dramaturg. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Iniţiator, în 1991, al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” şi coordonator al colecţiei „Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Editura Cartea Românească. Gellu Dorian este redactor şef al revistei de cultură „Hyperion”.

A publicat numeroase volume de poezie: Liniştea neliniştii, 1979; Esopia, 1982; Poeme introductive, l986; Elegiile după Rilke, l993; În căutarea poemului pierdut, l996; Poeme golăneşti, 1996, Infernul migrator,, l997; Poesia mirabilis, l999, 2000; Singur în faţa lui Dumnezeu, 2001, Un poet la New York, 2002; Cafeneaua Kafka, 2003; Elegiile de la Dorweiler, 2008; Alungînd tristeţea, ca Paganini, 2009, Poetul, 2010; Zece poeme exemplare din Tîrgul în care, cică, nu se întîmplă nimic, 2011, Cartea singurătăţilor, 2012, Şaizeci de pahare la o masă, 2013, Ierurgiile, 2014, Închizi fereastra. Şi zbori!, 2015, O sută de maeştri şi un discipol, 2016, Calea de urmat, 2017, Cealaltă viaţă, 2018, Ratații, 2018, Cartea Românească. Antologii de autor: În absenţa iubirii, 1996; Eranos – scene din viaţa şi opera Poesiei, 2003; Cartea tăcută, 2004; Criză şi melancolie, 2011; Abatorul umbrelor, 2011. Proză: Scriitorul, 1996; Cartea fabuloasă, 2003; Sfîrşitul sau momente din viţa unui om falsificat, 2003; Împotriva noastră, 2005, Insula Matriochka, 2005; O lume de lepădat(Bleadiuşka şi Stafia-romane siameze), 2009, Casa Gorgias, 2011, Cartea de la Uppsala, 2016, Idealurile ratatului, 2018. Teatru: Caţavencii, 2001; Confort Freud, 2011. Eseu: Paşii Poetului (în colaborare cu Emil Iordache), l989 (5 ediţii, ultima ediţie definitivă, 2015, Junimea); Tineri poeţi români de dincolo de Styx, l998, Cititorul de poezie, 2008. Publicistică: Împotriva uitării, 2015. Ediţii bilingve: Niemandsinsel /Insula nimănui, Germania, l998; Un techo lleno de angeles/ Un acoperiş plin de îngeri, Spania, 2002. Prezent în antologii din ţară şi U.S.A, Franţa, Belgia, Germania, Cehia, Ucraina, Spania, Ungaria, Slovacia, Iordania, Rusia, Grecia, Albania, Bulgaria, Marea Britanie.

A fost distins cu Premiul Naţional de Proză „Ion Creangă”, Tg. Neamţ, 2005. Premiul USR, în 1982(„Porni Luceafărul...” şi 2012 (pentru cartea de teatru Confort Freud), 5 premii ale Filialei Iaşi a USR. Premii internaţionale: Premiul româno-canadian „Ronald Gasparic”, 2001; „Coroana Carpaţilor”, Ujgorod, Ucraina, 2003. Premiul Balcanica-Bulgaria, 2009, Premiul „Primăvara europeană a poeţilor”, Chişinău, 2014.

 

 

Romanul ”Ratații” a apărut în 2018, la Editura Cartea Românească

 

Într-o societate falsificată de idealurile comuniste, care nu pot duce decât la ratarea nu numai a individului, ci şi a familiei, "celula de bază" a acelei lumi apuse sau aflate şi acum în agonie, ieşirea la liman nu se putea întâmpla decât printr-o singură poartă, cea a supunerii ideologice.

 

Acest lucru îl face Vasile Hrom, personajul în jurul căruia se ţese subiectul romanului, personaj care nu numai că se ratează pe sine, ci se ratează şi prin fiul lui, Alin, care, la rându-i îşi ratează toate visele, toate idealurile, intrând în malaxorul unei lumi, de asemenea, ratată. Modificarea idealurilor, întinate de cei care le-au impus într-o etapă a "epocii de aur", aduce în faţa celor care trebuie să se adapteze unei democraţii originale o nouă perspectivă, în orizontul căreia se iveşte iarăşi ratarea.

 

 

Tratarea subiectului, realizată prin distopie, cu referinţe ironice la adoptarea modelului proletcult, aduce în economia romanului personaje din toate mediile, adaptate sau nu fostului sau actualului regim, întru a ilustra o lume a cărei boală a devenit incurabilă. Ieşirea dintr-un astfel de impas pare imposibilă, iar crearea unei societăţii şi mai bolnave, printr-un "centru de sortare a viitorului", devine noua miză a ratatului.

 

”În acest nou roman, dincolo de textura specifică unui roman cu o acțiune care trece prin „epoci”, radiografiind, fixând, consacrând sau înlăturând imagini, ideologii, episteme, cu siguranța marilor opere de gen, Gellu Dorian reușește performanța de a propune o ipostază umană, Vasile Hrom, în fața lui însuși și în fața timpului. Iar totul se derulează cu aceeași siguranță discursivă și cu aceleași trimiteri pe termen lung pe care le-ar fi făcut dacă intenționa să realizeze  o simplă saga de familie…", scrie Constantin Dram.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Singurul candidat înscris pentru un post de director de instituție a lăsat-o mai moale cu politica și s-a apucat de învățat
Concursul are loc la începutul săptămânii viitoare la București.
Curs festiv în halate albe: Cele mai frumoase asistente au depus jurământul - V-ați ales o meserie nobilă - GALERIE FOTO & VIDEO
După trei ani de studiu, zeci de tineri care au absolvit Școala Postliceală ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus”, au avut parte de cursul festiv organizat la un restaurant din Botoșani.
ÎN SFÂRȘIT s-au depus oferte pentru reabilitarea infrastructurii tramvaielor! Companii de calibru din Botoșani și din țară, interesate de mega-proiect
Primăria Botoșani a intrat în procedura de negociere directă cu firmele interesate să reabiliteze căile de rulare cu tramvaiul din municipiu, după ce la cele două licitații organizate nu a fost depusă nicio ofertă.
Reorganizare la Județ cu suplimentare de posturi: Șefii, aproape de a primi „cadou” câte un consilier – DOCUMENT
Noua organigramă propusă pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean trebuie votată de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Loading...
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Loading...
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Domnu Gellu,eu zic ca pe soclul din spatele d-voastra sa-l asezati pe Bebe al lui Myhao,doctorul de la Dangeni,parca ar fi un pic mai rasarit decat Zarone.Este adevarat ca poarta pampersi,dar cand oamenii se vor inghesui sa-l atinga,se vor imbulzi toti in fata si nu vor vedea tasulca cu materiale din spate. Vedeti,sa fie barbierit,el se viseaza un mare gigolo,are si admiratoare pe dealurile lui D.Botez.
28 decembrie 2019, 21:50
Asa , din auzite.....Gellu Dorian nu e cetateanul care a vrut sa mute zilele Eminescu la Iasi...??? cica Botosaniul nu-l merita pe Eminescu....
24 decembrie 2019, 13:08
D4aga domnule sau doamna "NTS" civilizat ar fi ca sa nu ne tragem de bricinari, pentru ca nu ne-am nascut impreuna si ca sa pot lua in serios un comentariu trebuie semnat cu nume si prenume asa cum am facut eu si domnul Romeo! Orice imbecil o poate face pe-a desteptul comentand fara a-si asuma nimic! Exact ca pe vremea amintita de dv. Oricum, eu pot purta un dialog civilizat spunandu-mi si argumentandu-mi ideile! Daca tot sustineti ca faceti parte din categoria"iluministilor"contemporani va rog sa va demascati! Daca nu , ramaneti la fel de mic ca pana acum!
24 decembrie 2019, 11:04
Măi, Viorel Coman, vorbești ca un activist de partid comunist de sorginte sovietică! Dacă scrii literatură, ca asta înțeleg că te tulbură, cum scrii comentarii, este de înțeles de ce alții nu vor să-și piardă timpul cu tine. Din nefericire, la Botoșani, cei de teapa dumitale, și nu sunt puțini, au încercat, cu sprijin politic, să preia frâiele culturii și literaturii. Dacă mediocritatea țipă în voi nu e vina altora. Boala ta, Viorel, se tratează în altă parte, nu aici, comentând.
24 decembrie 2019, 09:01
Gelu are perfecta dreptate. Dar oare scriitorii prin obedienta si neimplicarea lor pe tarimul artei nu au nimic as reprosa ?!
24 decembrie 2019, 08:42
Am fost si sunt dezamagit de atitudinra svriitorilo din Botosani on frunte cu Gelu Dorian .A format un grup inchis unde le place sa vorbeasca intre ei! Va rog da cititi cartea "scriitor destin sau optiune"si a sa-i vedeti pe avesti cetateni cat de mici si egoisti sunt atunci cand votbesc de "cetate"! Domnule Dorian, degeaba scrieti daca nu si faceti ce scrieti!Practica demonstreaza ca sunteti mult mai mici decat va credeti! Din pacate...
23 decembrie 2019, 22:00
Ce schițează Gellu Dorian în cele câteva fraze este doar un început de atitudine. Dacă în cele 3 romane, spre care face trimitere, a spus mai mult, rămâne să vedem. Atitudinea în presa zilei, cea cotidiană, în care un material poate fi citit de câteva mii de oameni, este mai importantă decât atitudinea dintr-o carte. Nu îl acuz pe Dorian că ar fi scris cele trei cărți, se știe că la noi tirajele rareori trec de două mii de exemplare, nici pentru atitudinea lui, ci trag un semnal de alarmă, așa cum a făcut-o și dânsul, la adresa celor ce fac presă în zilele noastre, nu numai aici la Botoșani. Dacă ziarele vând o gogoriță, toți o iau de bună, așadar, cu aportul presei "libere" societatea românească a devenit atât de bolnavă că poate fi manipulată foarte ușor. Ce-a ajuns țărișoara noastră după 3 decenii de "libertate"? O temă de dezbătut în fiecare zi. Să spunem lucrurilor pe nume, deschis. Intelectualii să nu mai tacă, cei adevărați, nu lichelele care manipulează zilnic la TV, la catedre sau prin instituțiile pe care le conduc puși fiind tot de lichelele politice. Se pare că cel mai mare dușman al acestei țări este chiar clasa politică, de la mare la mic. De ce nu-i demascăm? Presa nu are nici un interes? Hai să fie un început semnalul tras de Gellu Dorian. Iar materialul acesta să stea sus, pe frontispiciul ziarului Botoșăneanul, poate avem curajul să spunem lucrurilor și oamenilor pe nume. E necesară o Agora de unde să fie dezbătute adevăratele probleme ale țării, că de babe violate, accidente și găini ce fată suntem sătui. Apetența pentru senzațional este dovada inculturii noastre. Poate nu-i prea târziu să ne trezim.
23 decembrie 2019, 20:12
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.6 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.5 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.