Top News
Fereastra spre amintiri și artistul din Botoșani care lasă mărturie pentru viitor - GALERIE FOTO

Tablourile lui au un aer de poezie, scria în urmă cu mulți ani regretatul profesor Aurel Dorcu.

Născut pe 13 februarie 1972, la Botoşani, Marcel Alexa a absolvit în 1992 Şcoala Populară de Artă, la clasa prof. Victor Hreniuc.

 

De-a lungul timpului a participat la expoziţii personale şi de grup, cele din urmă la Suceava, Botoşani, Timişoara, dar a beneficiat şi de invitaţii peste hotare, de pildă în Franţa sau Anglia.

 

Lumina tablourilor lui Marcel Alexa este curată, uşor tamisată uneori, atât cât este nevoie pentru a învălui florile din grădină într-un aer perceptibil, aproape vizibil. Lucrările sale sunt sugestive, îndemnând la meditaţie asupra vieţii şi a efemerului. Exponent al vechilor valori clasice, artistul nu cade în capcana modernismului cu orice preţ, nu expune pete de culoare îmbrăcate în filozofii pompoase, fiind fidel discursului plastic care l-a consacrat.

 

Forţa şi lumina culorilor impresionează şi limpezesc ochiul privitorului, Marcel Alexa dovedind că stăpâneşte măiestria picturii.

 

 

Fereastra spre amintiri

 

Pe 1 februarie 2020, în ziua în care se împlineau 152 de ani de la naşterea pictorului Ştefan Luchian, în mijlocul Cetăţii un eveniment de marcă aduna laolaltă iubitori de culoare şi de frumos.

 

Şi asta întrucât Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a prezentat publicului o nouă apariție editorială, şi anume Albumul de pictură în care figurează lucrările artistului plastic Marcel Alexa și care este intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”.

 

Albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată. Lucrarea a beneficiat de excelente condiții grafice, care au fost asigurate de specialistul Dragoș Lespezeanu, dar şi de aprecierile criticului de artă Felicia Acsinte din Iași.

 

 

Tematica etnografică abordată de artist a fost prezentată cu multe detalii de către etnograful instituției Margareta Mihalache, iar tematica legată de Botoșanii de altădată a beneficiat de o excelentă descriere din partea istoricului Gheorghe Median.

 

Prima secţiune este legată de universul patriarhal, un univers familiar artistului.

 

”Domnia sa nu a făcut altceva decât a abordat universul patriarhal exhaustiv. Când spun exhaustiv înseamnă că nu s-a oprit numai la interiorul ţărănesc şi la aspectele din interiorul ţărănesc, el a mers şi la acele clădiri de arhitectură, case tradiţionale, casa simplă cu cele patru colţuri reprezentative, amintesc aici colţul cu icoana şi de asemenea a pictat acele case ţărăneşti cu plan dezvoltat. Un alt lucru foarte important, abordează în multe dintre lucrări ocupaţiile tradiţionale din cultura populară. Sufletul acestui artist este legat de cultura populară tradiţională deoarece copilăria i-a fost luminată de bunici. De fiecare dată va trăi această nostalgie”,

Margareta Mihalache, etnograf

 

Secţiunea a doua a albumului prezintă natura statică - florile.

 

”De ce le trec tot la natura statică şi nu în altă parte? Deoarece Marcel Alexa nu pictează decât florile din grădină, florile de lângă casă: hortensii, bulgăr de zăpadă, margarete, liliac, nemţoaice, petunii, bujori”,

Margareta Mihalache etnograf

 

Despre a treia secţiune care completează albumul lansat duminică, şi dedicat Botoşanilor de altădată, a vorbit istoricul Gheorghe Median, un prilej de altfel, şi de succintă incursiune în universul citadin de odinioară, cu oamenii urbei şi urmele lor.

 

”Marcel Alexa este unul dintre pictorii mari ai Botoşanilor de astăzi, care merita gestul pe care instituţia l-a făcut. Este un om care s-a dedicat oraşului şi pe care îl slujeşte cu mijloacele sale, adică cu pensula şi cu culorile. Picturile lui Marcel sunt axate, multe dintre ele, pe prezentarea vechiului Botoşani. Am găsit o apropiere între mine, care am scris despre Botoşani, şi Marcel, care  a pictat despre Botoşani. Mi-a plăcut să îl urmăresc an de an şi să constat faptul că a rămas mereu preocupat de prezentarea a ceea ce a mai rămas din Botoşaniul de altădată”,

Gheorghe Median, istoric

 

Marcel Alexa salvează prin arta sa memoria unui oraş, a punctat Gheorghe Median.

 

”Marcel s-a preocupat de centrul oraşului, care a fost remodelat şi refăcut. Nu numai centrul, a găsit şi alte spaţii care trebuiesc fixate în timp. Casele de la marginea oraşului, acele case mici, cu cerdac, cu tindă şi patru camere, dar cu flori în faţă. Din ce lasă Marcel ştim, în mare, cum arăta oraşul, şi oricând putem reconstitui ceea ce a fost odată mândria târgului. Prin opera sa, Marcel se aşază în rândul oamenilor importanţi ai Botoşaniului care au lăsat mărturie timpului şi care au lăsat descrieri despre oraş. Amintesc pe Nicolae Iorga, cu celebra sa lucrare O viaţă de om, amintesc pe Octav Onicescu, cu Memoriile sale din 1880... Marcel are meritul de a fi făcut să crească interesul pentru viaţa urbană şi a altor colegi de breaslă”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

Un florilegiu de desene şi picturi

 

Numele lui Marcel Alexa şi-a câştigat un loc de onoare în spaţiul artistic al Moldovei, creaţiile sale fiind astăzi în colecţii particulare din ţară şi din lume. Amprenta personală este mai mult decât pregnantă, vizibilă, florile lui Marcel Alexa fiind uşor de recunoscut, la fel cum aerul cromatic sau lumina blândă sunt repere specifice în tablourile care surprind imagini de centrul vechi al urbei natale. Impresionează la artistul botoşănean aplecarea către detaliu, fie că vorbim despre peisaj, naturi statice cu flori sau secvenţe urbane.

 

Marcel Alexa se aşază temeinic în tema aleasă, o epuizează tehnic şi cromatic. Autoperfectibil în artă, moderat în exprimare, fără exagerări supărătoare, ataşat naturii, Marcel Alexa rămâne un pictor al permanentei evoluţii.

 

Regretatul profesor Aurel Dorcu scria încă de la prima expoziţie personală a artistului, cea din anul 1997: "M-au frapat seriozitatea şi dezinvoltura cu care picta, nebănuind, însă, că este atât de talentat, cum mi s-au relevat lucrările expoziţiei sale. Un florilegiu de desene şi picturi".

 

Pe Marcel Alexa îl găseşti cuibărit în câteva vechi prietenii, ieşirile lui din intimitatea creaţiei fiind puţine şi uneori neînţelese. Pictorul Marcel Alexa se adăposteşte în propria modestie, o decenţă umană pe care o manifestă şi în arta cu care îşi surprinde privitorul.

 

 

Pictor prin excelenţă, este ceea ce se poate numi truditor la şevalet. Prolific fără a fi superficial, cu o coloratură vie, luminoasă, fie că privim florile, perspectivele urbane sau interioarele ţărăneşti.  Artistul simte vibraţia culorii, este conectat la ritmul naturii, trăieşte în starea de permanentă creaţie, el completând învăţăturile pur teoretice cu propria viziune despre culoare.

 

"Pictura lui Marcel Alexa este stenică, robustă, optimistă, contribuind în această privinţă temele dar şi maniera lor de tratare, în primul rând, luminozitatea cromatică. În privinţa mijloacelor de exprimare artistică, subliniem desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culori clare, luminoase, cu dominante de alb, roz, albastru temperat şi o lumină generoasă, conferind cromaticei aerul de poezie", scria  Aurel Dorcu, în anul 2005, despre arta lui Marcel Alexa, un pictor pe care distinsul profesor îl preţuia şi îl respecta.

 

Un pictor care, prin fereastră, ne arată nu doar Botoșanii de altădată, ci și viața Cetății, florile și oamenii săi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Loading...
Victor Ponta, declarație la Botoșani despre alegerile locale: Va fi o nebunie. Un dezastru VIDEO
Prezent la Botoșani, Victor Ponta, președintele Pro România a abordat mai multe teme de actualitate, în contextul vizitei electorale pentru mobilizarea propriilor membri de partid.
Din nou la piscină!!! O nouă săptămână, noi participanți, același curs de creativitate și dezvoltare a abilităților de viață la CreaFuture – FOTO&VIDEO
Gazdele sunt aceleași, actorii principali s-au schimbat. Asociația B-Right Media și partenerii mai fac un pas în implementarea proiectului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Amfiteatru, soare, plăcinte și muzică populară la vizita liderului național al PMP, la Botoșani: Vom fi a treia forță politică– VIDEO&FOTOGALERIE
Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a efectuat duminică, 6 septembrie 2020, o vizită electorală la Botoșani cu scopul de a mobiliza oamenii pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
PSD-iștii au luat cu asalt Parcul Primăriei și au lansat un program după modelul Gabrielei Firea – GALERIE FOTO
Social-democrații botoșăneni au lansat astăzi în prezența șefului partidului, Marcel Ciolacu, un program pentru susținerea natalității. Practic, este un program preluat după modelul primarului din capitală, Gabriela Firea.
100 de lei 10 minute! Bani oferiți botoșănenilor care stau lângă stadion pentru o „bucățică” live din posibilul meci cu Tottenham
Tragerile la sorți pentru tururile preliminare din Europa League și prezența echipei FC Botoșani printre formațiile participante ar putea aduce primul moment cu adevărat istoric în fotbalul românesc dar mai ales cel botoșănean.
Loading...
Director economic nou la Spitalul de Pneumoftiziologie, două doamne fac echipă în fruntea unității
Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani are echipă nouă de conducere de la începutul lunii septembrie.
Sediul unei instituții din centrul orașului Botoșani a intrat în reparații, clădirea este monument istoric – GALERIE FOTO
O clădire aflată pe lista monumentelor istorice din zona centrală a municipiului Botoșani a intrat în reparații.
REFORMĂ la Inspectoratul Școlar, doi inspectori printre care o soră de deputat se întorc la catedră, zece nume noi – LISTA
Ministerul Educației și Cercetării a transmis astăzi către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani două adrese: una cu încetarea detașării în interesul învățământului pentru un număr de 17 inspectori școlari. O a doua cu aviz pentru detașarea în interesul învățământului pentru anul școlar următor, în cazul a 25 de inspectori școlari.
TRAGEDIE în Italia! Un băiat de 17 ani originar din Botoșani, mort într-un cumplit accident – FOTOGALERIE
Durere, lacrimi și întristare la Eboli, în regiunea Campania, unde rudele, prietenii și colegii îl plâng pe Domenico Ahanzei, tânărul român de numai 17 ani care joi, 27 august, a avut un accident în timp ce se deplasa cu scuterul său.
O funcționară de la AJOFM vrea primar: Știu că pot să fac multe lucruri frumoaseFOTOGALERIE
Dacă majoritatea funcționarilor publici stau departe de politică, unii și din cauza constrângerilor legale, în comuna Tudora a intrat în cursa pentru postul de primar tocmai o persoană din această categorie a lucrătorilor la stat.
Din tată în fiu: Băiatul candidează la Primărie, tatăl la CJ - Este nevoie de o altfel de politică FOTOGALERIE
Printre candidații la alegerile locale prezentați sâmbătă dimineață de Partidul Mișcarea Populară s-a aflat și pretendentul la funcția de primar al comunei Sulița.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.