Top News
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?

Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.

Prima zi

 

Sâmbătă, 21 martie 2020, a fost solicitat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Botoșani.

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, era de gardă și a plecat spre acest caz.

 

„În ziua respectivă, pe data de 21 martie, eram de gardă pe SMURD – Terapie Intensivă și am avut solicitare pentru o pacientă de 27 de ani cu un status comatos pe o cetoacidoză diabetică și pe o insuficiență respiratorie care era datorată unei bronhopneumonii. Acea pacientă fusese văzută de un medic infecționist acolo. Avizul era dat din Urgențe de către doctorița Adăscăliței, ne-am deplasat. Nu era un context epidemiologic, deci practic pacienta asta nu a respectat în niciun fel definiția de caz”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Pacienta era în comă profundă

 

Echipajul de terapie intensivă de la Botoșani a găsit pacienta în izolator, protejată cu mască ssp2 sau ssp3, într-o stare extrem de gravă.

 

„O comă profundă, deshidratată, nu s-au putut prinde linii venoase periferice pentru că totul plesnea. Noi eram echipați cu mască chirurgicală normală și cu mănuși, pentru că așa ne ducem la fiecare caz. Am fost nevoiți să intervenim asupra pacientei și să-i prindem o linie venoasă centrală pentru că altfel o pierdeam. Era într-adevăr cu cetoacidoză severă, cu un diabet dezechilibrat. Am administrat tratamentul corespunzător, ea practic revenindu-și”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ulterior, pacienta a fost transportată la Botoșani cu mențiunea extrem de importantă că „avea consultul medicului infecționist și mergându-se pe patologia dezechilibrului diabetic”.

 

Al doilea medic NU cere testarea

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati, pacienta a fost supusă unei noi serii de investigații medicale. În urma unei radiografii toracice, medicii din UPU au decis să fie transferată la Secția de Boli Infecțioase, așa cum era firesc. Și aici intervine o nouă verigă slabă, a doua, din acest lanț al cazului cu pacienta infectată.

 

„Din nou s-a infirmat infecția cu coronavirus. Al doilea medic. Ulterior această pacientă, pentru că nu era un pacient ușor, ci unul cu morbidități, era un pacient grav, a fost văzut de medicul internist care a încercat să dirijeze din fază inițială cazul către terapie intensivă. S-a făcut o comisie medicală, asta e procedura, la un caz foarte grav. A fost internată pe Secția Medicală II și apoi transferată pe Diabet, apoi din nou pe Medicală și ulterior agravându-se starea a fost dirijată către terapie intensivă și intubată”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Din comisia medicală menționată de Ramona Guraliuc au făcut parte trei medici, respectiv șeful de gardă de pe Secția Medicală II, șeful UPU și medicul de pe terapie intensivă.

 

Abia atunci s-a decis testarea pacientei pentru coronavirus, la insistențele șefei UPU SMURD. Recoltarea a fost efectuată așadar pe secția de terapie intensivă, și la solicitările tot mai frecvente ale medicilor de acolo. 

 

„Eu am sunat pe terapie intensivă când am ieșit din gardă și am spus că este o pacientă care este suspectă, din punctul meu de vedere, nu e în regulă. Am insistat să se facă o testare, de asta s-a și întâmplat. Pentru că repet, nu respecta definiția de caz. Și ulterior pacienta a fost testată pe secția de reanimare și la 3 zile a venit confirmarea infecției cu coronavirus”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

„Unde am greșit eu, ca medic?”

 

În urma celor descrise mai sus, și în actualul context, medicul Ramona Guraliuc se întreabă retoric:

 

„Unde am greșit eu, ca medic? Pentru că sunt un om asumat. Am colegi care în urma acestui caz și în urma acestei decizii de autoizolare m-au întrebat, dacă aș fi știut că acest caz este cu coronavirus, dacă aș fi aplicat aceste manevre salvatoare, dacă m-aș fi apropiat de pacientă, dacă m-aș fi străduit să prind o linie venoasă pentru a o echilibra. Răspunsul meu a fost foarte clar: da, aș face lucrul acesta ori de câte ori ar fi nevoie, pentru că aceste este scopul meu și asta este menirea mea pe pământ”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Și a continuat…„Nu mă simt bine în această situație epidemiologică în care toți te privesc așa, ca și cum ai fi un ciumat”.

 

Ceea ce nu se știe.

 

La momentul intervenției echipajul de terapie intensivă avea echipament de protecție?

 

„Nu. Răspunsul este nu. Și dincolo de faptul că nu am avut suspiciunea direct din dispecerat că acest pacient era infectat cu coronavirus, acum următorul caz la care ar pleca mașina de terapie intensivă ar fi echipată fix așa cum am fost echipată eu. Și atunci întrebarea este: un echipaj este deja pe tușă, următorul echipaj dacă îl dăm pe tușă, și apoi și următorul… ce se va întâmpla?”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Echipajele medicale trebuie să aibă necesarul pentru a se proteja. Ceea ce nu se întâmplă la acest moment. Și nu doar la Botoșani. Personalul medical intervine cu măști și mănuși normale.

 

De ce nu oferă spitalul echipamente de protecție?

 

„Pentru că nu au fost surse de achiziționare. Deficiența asta a fost la nivel de spital, de țară. Toate centrele se confruntă fix cu aceeași problemă. Noi tratăm coronavirus, noi încercăm să izolăm coronavirus, oferim îngrijiri pacienților cu potențial infecțios de coronavirus cu ceea ce avem”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ramona Guraliuc se află în autoizolare la domiciliu, astăzi, 25 martie fiind prima sa zi în care nu ia contact cu alte persoane.

 

Rememorează ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și cum s-a ajuns la starea actuală de incertitudine și panică din rândul personalului medical de la Spitalul Județean Mavromati.

 

Doi medici infecționiști au exclus clinic infecția cu COVID – 19 la pacienta de 27 de ani.

Nimeni nu a oprit pacienta care a trecut prin tot spitalul, din simplu motiv că medicii și asistentele de pe secții NU aveau cum să știe că poate fi infectată.

 

Protocolul intern care a fost urmat nu a fost încălcat pentru că pacientul nu a ajuns pe o secție necorespunzătoare.

 

Cert este că la Spitalul Județean Botoșani, pentru acest caz urmează să ajungă astăzi, potrivit unor surse din interior seful DSU, Raed Arafat și chiar ministrul Sănătății. Oficialii de la București sunt așteptați din clipă în clipă la unitatea medicală. Unele voci anunță că vor fi schimbări în rândul conducerii.

Tot neoficial se aude că, la prima oră, personalul medical ar fi început să primească echipamente de protecție.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Foișoarele din Parcul Eminescu DEZAFECTATE, proiect cu statui, totemuri și numele orașului în litere volumetrice – FOTOGALERIE
Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Fiul unui patron din Botoșani și-a cumpărat Lamborghini
Un tânăr din cel de-al doilea municipiu al județului și-a achiziționat un bolid de lux.
Zi de mare sărbătoare la Botoșani, sute de credincioși la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente cu încărcătură spirituală în dimineața zilei de 23 aprilie 2023, la Botoșani.Și un moment istoric, biserica orașului fiind restaurată după ani întregi de luptă cu birocrația și provocări pentru atragerea fondurilor necesare.
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO
A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Primarii invitați la sfințire, coadă la plecăciuni în fața șefei Județului: A fost nevoie să ajungă la CJ / Cu toată smerenia și recunoștința...VIDEO
Doi primari social democrați și unul liberal au participat la activitatea de sfințire a drumului mănăstirilor de astăzi.
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO
”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.
Botoșănean filmat cum flutură cuțitul la fereastra locuinței și-și amenință vecinii – VIDEO
Comportament deviant observat la un bărbat din municipiul Botoșani care locuiește aproape de Piața Centrală a municipiului.
Duioasa de la Cosula..retrasa la vreme de nasolie..
25 martie 2020, 22:54
O rasuflata promovata de o menajera si mai rasuflata..hai, pa!
25 martie 2020, 22:36
O analfebeta gen Doinita, pe care incearca s-o copieze...hai, sa nu o largim...
25 martie 2020, 21:52
nu o ponegriti pe saraca sefa de la upu, a spus ca e dedicata medicinei si a facut tot ce a stiut si a fost posibil, din punctul meu de vedere merita sa fie noul manager al spitalului ,numai din spiritul de sacrifiu. S-a dus de pe pozitie de sef si a riscat si nu a trimis orice angajat, asa da sef adevarat.
25 martie 2020, 20:55
Dacă sefa UPU nu a știut cum sa se protejeze de virus, la ce sa ne mai asteptam de la simplele asistente din UPU . Ne meritam soarta dacă nu s-a găsit un șef la UPU mai capabil.
25 martie 2020, 20:24
Daca era in alta tara ,nu i mai suflati voi in cur.Dispareaeati toti odata.
25 martie 2020, 20:11
Si acum o intrebare mica mica mica. Cati medici si asistente au intrat in contact cu infectata? Astia cati alti posibil contacti au miruit? Tare ma tem ca vom intrece Suceava.
25 martie 2020, 19:21
Peste o lună începe prășitul și toți vor avea de muncă. Acolo nu mai poți intra în izolare, că mori de foame...)))
25 martie 2020, 18:36
Specialistii ciumei rosii ne vor covizoni pe multi dintre noi.Sefi de sefi.
25 martie 2020, 17:32
Cat tupeu are doamna doctor , pai daca nu intelegeti care este vina dumneavoastra ,va spunem noi cei care nu avem atata scoala. dumneavoastra cand ati plecat la acest caz nu erati obligata sa aveti echipament de protectie complet ? in conditiile in care va confruntati cu asemenea epidemie.?Sunteti de o incompetenta crasa , sa bagati un astfel de pacient in serviciu.Apoi sunteti lipsita de cea mai mica urma de empatie pentru acei paramedici si asistenti cu care ati fost la caz, acei oameni au mers acasa la copii lor la mamele lor la sotiile lor , care ghiciti ce? pot la randul lor sa contamineze pe cei din jur .Faptul ca dumneavoastra v-ati autoizolat demonstreaza lasitate ,si fuga de raspundere
25 martie 2020, 17:22
incompetenta crasa la asa zisi doctori la Darabani, Dorohoi si aici..........pana si o amarata de infirmiera o ducea capul sa faca in primul rand test de virus, asa desteptii pamantului au infectat 3 spitale.........nu zau, intr-adevar la spitall din BT mori cu zile, insa isi dau aere de numai..........salariile lor acum sunt umflate si la 200 milioane pe luna...........ati vazut vreun doctor dat afara pt nestiinta si incompetenta?
25 martie 2020, 17:04
Salarii foarte mari, incompetenta, orgolii de mari intelectuali (am cunoscut un medic care afirma ca doar medicii si profesorii sunt intelectuali), si pana la urma si inconstienta!! Asa as caracteriza sistemul sanitar, cel putin de la Botosani. Intr-adevar, daca nu stiu sau nu au cum sa se protejeze cadrele medicale, oare cum ne vor proteja pe noi?? La Botosani, in situatia actuala, daca contractezi virusul numai Dumnezeu ne poate salva!!!
25 martie 2020, 16:13
Toată lumea este vinovată mai puțin managerul spitalului ,chiar dacă nu a achiziționat echipament.Legea tăcerii intervine cand e vorba de o colega de partid.
25 martie 2020, 15:38
Subscriu Andy, astia nu au nimic in spitale. Ei vin doar pentru salarii uriase si spagi. Eu am fost pe acolo si am vazut situatia si cum se pune problema. Sunt tratati mosii si babele lor din familie. Cei care nu am avut de a face cu spitalele nu ne putem inchipui ce mizerie este acolo. Totul e cu programare, esti nevoit sa scoti banul ca sa-ti rezolvi treaba. Sfatul meu, tratati-va singuri sau feriti-va de spital. Cica nu sunt bani de medicamente și materiale. Pai nu sunt pentru ca sunt multi angajati care nu-si au rostul prin spital. Apoi avem o inutila Casa de Sanatate care plimba bani dintr-un cont in altul.
25 martie 2020, 15:26
Nu aveti nimic in spitale pt ca romania nu are politicieni,romania e condusa in toate functiile politice si in toate institutiile importante de inculti,ciobeni si marlani,hapsani si corupti care doar se acuza unii pe altii...si atat....asta e treaba lor....
25 martie 2020, 13:52
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.2 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.